ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε λέμε, σωστά είναι όσα λένε τις μέρες αυτές οι διάφοροι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, από το χώρο της Εμπορικής Τράπεζας και της ΟΤΟΕ, ότι οι αντεργατικές προτάσεις - βόμβα του κ. Προβόπουλου, δεν αφορούν μόνο τους υπαλλήλους της Εμπορικής, αλλά τους τραπεζοϋπαλλήλους στο σύνολό τους κι ακόμη παραπέρα, όλους τους εργαζόμενους. Μόνον, που αυτά τα λένε τώρα. Δεν τα έλεγαν, για παράδειγμα, το 1993, όταν έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και αντί να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, όπως υπόσχονταν προεκλογικά, τους εφάρμοσε και τους επέκτεινε παραπέρα. Δεν τα έλεγαν, επίσης, όταν ο κ. Ρέππας αντικατέστησε τον κ. Γιαννίτση κι έφερε τον γνωστό αντιασφαλιστικό νόμο. Ισως, επειδή ο τελευταίος αφορούσε το ΙΚΑ και όχι τα τραπεζοϋπαλληλικά επικουρικά Ταμεία. Να, όμως, που ήρθε και η σειρά των τελευταίων και η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη το αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, προωθεί παραπέρα την αντεργατική λογική της ισοπέδωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο κατώτερο επίπεδο.

Ας βγάλουν, επόμενα, τα συμπεράσματά τους οι εργαζόμενοι και, ιδιαίτερα, οι τραπεζοϋπάλληλοι. Τόσο για την επιτακτική ανάγκη, να αντιμετωπίσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά, τη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας στα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, όσο και για τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις, ώστε να είναι η αγωνιστική τους ενότητα αποτελεσματική και να «πιάσει τόπο».

Καμία αυταπάτη

«Με στόχους τετραετίας - Ο προϋπολογισμός του 2005 προδιαγράφει πολιτική μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης». Αυτά έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής» και στο σχετικό ρεπορτάζ σημείωνε: «Προϋπολογισμό που προδιαγράφει σταθερή πορεία της οικονομικής πολιτικής με εμβέλεια τετραετίας, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή των Ελλήνων».

Σημειώνουμε τα παραπάνω, για όσους εργαζόμενους καταψήφισαν τον περασμένο Μάρτη το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν τη ΝΔ, για να δουν άσπρη μέρα και διατηρούν ακόμη και σήμερα αυταπάτες και ελπίδες. Για όσους εργαζόμενους πιστεύουν ενδεχομένως, ότι όλα όσα κάνει τώρα η κυβέρνηση, τα κάνει μόνο και μόνον επειδή βρήκε «καμένη γη» και το «χάος» των ελλειμμάτων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για όσους ελπίζουν, ότι μόλις η κυβέρνηση βάλει μια τάξη και νοικοκυρέψει τα πράγματα, θα εφαρμόσει άλλη πολιτική και θα προωθήσει μέτρα ικανοποίησης των λαϊκών αιτημάτων και συμφερόντων.

Πολιτική «μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης» των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό, συνεπάγεται, όλο και χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους. Αυτές είναι οι προθέσεις και οι προοπτικές της κυβέρνησης. Και δεν αφήνουν έδαφος για καμιά αυταπάτη...

Η αύξηση των κερδών ο στόχος

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να τους δώσουμε κίνητρα για να κάνουν επενδύσεις...». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, στην επισήμανση δημοσιογράφων, ότι οι προβλεπόμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων της τάξης του 3,2% υστερούν πολύ από την επίσημη αύξηση των τραπεζικών και βιομηχανικών κερδών, κατά 40, 50% ή και ακόμη περισσότερο.

Με άλλα λόγια, ο αρμόδιος για την Οικονομία υπουργός δεν αρνήθηκε την επιχειρούμενη αναδιανομή των εισοδημάτων. Ούτε αρνήθηκε, πως αυτή γίνεται προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Το αντίθετο, παραδέχτηκε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνειδητά αυτή την πολιτική αναδιανομής και έχει ως πρώτιστο στόχο της την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Οσο για το επιχείρημα, ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, θα φέρει επενδύσεις και, επομένως, περισσότερες δουλιές, πλούτο και καλύτερες μέρες και για τους εργαζόμενους, το αφήνουμε στη δική σας κρίση και εμπειρία, μια και δεκαετίες τώρα το επαναλαμβάνουν όλοι όσοι έκαναν υπουργοί Οικονομίας. Εμάς, πάντως, μας θυμίζει τη μετά θάνατον ζωήν χαρισάμενη, που υπόσχεται το Ευαγγέλιο...

Και πού 'σαι ακόμα...

Προβληματισμό κι ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση το νέο αγωνιστικό ξεκίνημα της αγροτιάς, όπως εκδηλώθηκε με τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε, στις 13 Νοέμβρη, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θορυβηθεί, αφού δεν περίμενε ότι η κινητοποίηση θα πετύχαινε. Οι διάφοροι «συμβουλάτορές» της - κυρίως αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι άλλοτε μετείχαν στους αγροτικούς αγώνες και τώρα φιλοδοξούν ν' αναλάβουν το ρόλο του «μεσάζοντα» και του «πυροσβέστη» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αγρότες - τη διαβεβαίωναν πως «η κινητοποίηση θα αποτύγχανε και οι διοργανωτές της θα ρεζιλεύονταν».

Ομως, αυτό δεν έγινε, καθώς στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ συμμετείχαν χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς, ανάμεσά τους και οπαδοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ν' αναδειχτεί το μέγεθος των αγροτικών προβλημάτων και το εύρος των ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Κι από κει που ο Β. Μπασιάκος εμφανιζόταν σαν «φίλος του αγρότη» και «κατήγορος του Δρυ», φαίνεται σαν «εχθρός της αγροτιάς» και «συγκατηγορούμενος του Αργύρη». Αυτό είναι που πειράζει τους κυβερνώντες, οι οποίοι τρομάζουν αναλογιζόμενοι ότι αυτή η κινητοποίηση δεν ήταν παρά η αφετηρία κι έρχεται, οσονούπω, η κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών...


Τα ... βιώσιμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΟ ...ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ το ασφαλιστικό, αλλά συνεχώς πάνε κι έρχονται οι δηλώσεις για το θέμα. Τελευταίος (στη σειρά, αλλά όχι και στις προτιμήσεις της κυβέρνησης) ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που ανησυχεί για τη ...βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επειδή δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος των βιομηχάνων έχει χάσει τον ύπνο του για το αν θα καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους τους το 2015, συμπεραίνουμε ότι ...κάπου αλλού το πάει.

Γιατί, βέβαια, οι συζητήσεις «περί βιωσιμότητας» - στις οποίες παρεμπιπτόντως κάθε άλλο παρά αρνούνται να «μπουν» η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι παραφυάδες τους στη ΓΣΕΕ - μόνον ύποπτες μπορεί να είναι.

Ιδίως όταν γίνεται αποδεκτό ως «σύγχρονο δεδομένο» ότι για λόγους ανταγωνιστικότητας οι εργοδότες δεν πρέπει να πληρώσουν παραπάνω και ακόμη πως δεν πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής των «μεγάλων».

Οσο για το κράτος, αυτό δηλώνει ότι μπορεί να συμβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία όσο του επιτρέπουν οι «ανάγκες οικονομικής σταθερότητας», δηλαδή καθόλου. Μόνο τα αποθεματικά των ταμείων ξέρει να εκμεταλλεύεται και κυρίως για αλλότριους σκοπούς.

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ εντυπωσιακές οι τελετές που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων από τις συναντήσεις Σιράκ και Μπλερ, μόνο που δε φαίνεται τελικά να ...διαφωνούν και τόσο πολύ στο θέμα του Ιράκ, όπως παρουσιάζεται.

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πάλαι ποτέ αποικιοκρατικές δυνάμεις του πλανήτη δείχνουν να μην έχουν ξεχάσει την ...παλιά τους τέχνη και αποδείχνεται ότι μπορεί να τσακώνονται στη μοιρασιά των λαφύρων, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν ότι βρίσκονται από την ίδια πλευρά κι έχουν απέναντί τους τους λαούς.

Αλλωστε, η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σχετικά εύκολα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπορούν να μετατρέπουν τις διαφωνίες τους σε συνεργασίες και το αντίστροφο. Βλέπετε, όταν η κινητήρια δύναμη λέγεται κέρδος, όλα τ' άλλα περισσεύουν...

Χιονοστιβάδα φόρων

Η επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας. Αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Αυξήσεις 2,8% στο τιμολόγιο του νερού και αύξηση στο τέλος αποχέτευσης κατά 11% από τις 15 του Δεκέμβρη. Αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 40% και στα καύσιμα μέχρι 20%. Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Αυξήσεις 2,7% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ερχονται αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης στις δημοτικές συγκοινωνίες. Αυξήσεις παντού. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, μια τετραμελής εργατική οικογένεια κάθε χρόνο πληρώνει για έμμεσους φόρους 4.300 ευρώ, που μαζί με τους άμεσους φόρους φτάνουν σε περίπου 5,5 μισθούς ή στο 20% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Μόλις προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών φόρων (για καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό και τραπεζοκαθίσματα) που πληρώνουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ κάτοικοι και καταστηματάρχες, κατά 3,5% για το 2005. Τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες στην Αθήνα έχουν αυξηθεί πάνω από 105% και για τους επαγγελματικούς χώρους 113,5% μέσα σε 10 χρόνια! Οταν το βασικό μεροκάματο, το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε μόλις 63%. Στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ζήτησε να μη γίνει καμία αύξηση για το 2005. Ομως, η διοίκηση του δήμου φόρτωσε νέα οικονομικά βάρη στους δημότες, συνεχίζοντας έτσι την ίδια αντιλαϊκή ρότα που έχει χαραχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι δήμοι της χώρας που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ λειτουργούν ως ένας επιπλέον δίαυλος επιβολής νέων φόρων στους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνει ακόμα περισσότερα στην πλουτοκρατία. Και επιβάλλει στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους ακόμα μεγαλύτερη άμεση και έμμεση φορολογία, αυξημένη μάλιστα κατά 8,9% σε σχέση με το 2004. Το αντίθετο, δηλαδή, από όσα προβλέπει για τους μεγαλοκαρχαρίες ο νέος φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος, στους οποίους παρέχονται γενναίες φοροαπαλλαγές. Και το μπαράζ της αντιλαϊκής πολιτικής κλιμακώνεται...

Το θέατρο των ...«ροζ» σκιών που παίζει η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την προεδρολογία δεν μπορεί να κρύψει όσα γίνονται ή ετοιμάζονται σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Ούτε μπορεί να «πνιγεί» σε ...«αρχιπελάγη» αποχαύνωσης η πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

«Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, τη λιτότητα, τη βαριά φορολογία, την ανεργία». Αυτό φώναξαν χτες στην Καβάλα οι κάτοικοι που διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή νέων δημοτικών φόρων. Αυτό διακηρύσσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στα μεγάλα εργατικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη 9 του Δεκέμβρη. Γιατί ο λαός έχει το δικό του δρόμο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αντίσταση και την κινητοποίηση. Και ενάντια στις δημοτικές αρχές φορομπήχτες, υπηρέτες του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωσή του στο δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ