ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Ετοιμη η πολεμική μηχανή της ΕΕ
  • Τη συγκρότηση 13 μονάδων ταχείας επέμβασης, 1.500 ανδρών η καθεμία, αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ
  • Θα επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε 5-15 μέρες
  • Στην «πρώτη γραμμή» η ελληνική κυβέρνηση

Eurokinissi

Τη δική της πολεμική μηχανή, απολύτως συμβατή σε «πρώτη φάση» με αυτή του ΝΑΤΟ, αποκτά το 2005 η ΕΕ, προκειμένου να παρεμβαίνει άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη απαιτούν οι ανάγκες της «νέας τάξης» συνολικά και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού ξεχωριστά.

Σταθμό στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν οι χτεσινές αποφάσεις των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ για τη συγκρότηση 13 μονάδων ταχείας επέμβασης, η καθεμία εκ των οποίων θα απαρτίζεται από 1.500 στρατιώτες και θα μπορεί να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσα σε 5-15 μέρες.

Πραγματοποιώντας ένα άλμα στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ οι υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών της πήραν χτες, κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, την απόφαση να προχωρήσει η ΕΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη συγκρότηση στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν μεν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες από το ΝΑΤΟ αλλά θα είναι και ανεξάρτητες από αυτές. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε τη συγκρότηση 13 μονάδων ταχείας επέμβασης, αποκαλούμενων και Battle Groups. Το καθένα από τα στρατιωτικά αυτά σώματα θα απαρτίζεται από 1.500 άντρες που θα προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες της Ενωσης και θα είναι σε θέση να επεμβαίνουν σε περιοχές κρίσεων μέσα σε 5-15 μέρες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Αμυνας, Χενκ Καμπ, ήδη από την επόμενη χρονιά οι μονάδες αυτές θα είναι έτοιμες να επέμβουν, ενώ θα αποκτήσουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από το 2007. Τότε, σύμφωνα με τον Καμπ, η ΕΕ θα μπορεί να επεμβαίνει ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές περιοχές κρίσεων. Ο Ολλανδός υπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο τρόπος λειτουργίας των Battle Groups θα είναι συμβατός με εκείνον της μονάδας ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Ολα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μετάσχουν σε τουλάχιστον μία εκ των μονάδων ταχείας αντίδρασης. Στην «εμπροσθοφυλακή» η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία, που θα συγκροτήσουν η καθεμία από μία μάχιμη μονάδα στις αρχές του νέου έτους. Οι χώρες της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα στέλνουν δυνάμεις, εναλλάξ, τόσο στις μονάδες του ΝΑΤΟ, όσο και στα Battle Groups της Ενωσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών προβλέπει, επίσης, ότι μία χώρα-μέλος της ΕΕ μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε 4 μονάδες ταχείας επέμβασης, ενώ σ' αυτές θα στέλνουν δυνάμεις και ουδέτερες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Αυστρία και η Φινλανδία. Αλλά και η Νορβηγία θα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά Battle Groups, η οποία είναι απλώς συνδεδεμένη με την ΕΕ χώρα, ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ολλανδός υπουργός πρόσθεσε ότι εντός του 2005 η ΕΕ θα διαθέτει μια πρώτη μόνιμη μάχιμη μονάδα και μια δεύτερη το 2006.

Στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση

«Δυναμικό παρών» στον ευρωστρατό έσπευσε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας ένα λόχο πεζοναυτών, ένα αρματαγωγό στη μονάδα που συγκροτούν Ιταλία και Ισπανία και πολυεθνικό επιχειρησιακό στρατηγείο.

Σε δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε ότι η ειδοποιός διαφορά των χτεσινών αποφάσεων των υπουργών Αμυνας της ΕΕ σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι «για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη έκαναν συγκεκριμένες προσφορές και δεσμεύτηκαν για τη συγκρότηση των Ευρωπαϊκών Τακτικών Σχηματισμών Μάχης, τα γνωστά ως "Battle groups"». Οι μονάδες αυτές, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, θα κληθούν να αναλάβουν επιχειρήσεις της ΕΕ για τις οποίες απαιτείται άμεση αντίδραση, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στην περιοχή των επιχειρήσεων σε διάστημα από 5 έως 15 μέρες.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός, συμμετέχει με ένα λόχο πεζοναυτών και ένα αρματαγωγό στον Αμφίβιο Τακτικό Σχηματισμό της Ιταλίας και της Ισπανίας, στον οποίο θα πάρει μέρος και η Πορτογαλία. Μάλιστα, καυχήθηκε για το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη τα οποία δήλωσαν και έγιναν αποδεκτές οι δυνάμεις τους, με ετοιμότητα να αναλάβουν επιχειρήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2006. Επιπλέον, η Ελλάδα, όπως είπε, προσέφερε προς υποστήριξη του συνόλου των τακτικών σχηματισμών μάχης το Συντονιστικό Κέντρο Θαλάσσιων Μεταφορών και 135 εμπορικά πλοία για μεταφορά προσωπικού και υλικού σε χρόνο συμβατό με την ταχεία αντίδραση».

Παράλληλα, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει από το αρχικό στάδιο της συγκρότησης του ευρωστρατού, επικαλούμενος το «ευρωσύνταγμα», το οποίο, όπως είπε, προβλέπει τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα κρατών-μελών που είναι σε θέση και επιθυμούν να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη της Ασφάλειας και Αμυνας, στα πρότυπα της ΟΝΕ. Ανέφερε ακόμα ότι υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή μας στον αμφίβιο σχηματισμό Ιταλίας-Ισπανίας. Και έπονται και άλλες συνεργασίες. Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι μια από τις πέντε χώρες που έχουν προσφέρει Πολυεθνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο. Οι άλλες είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των εξελίξεων», συνόψισε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε σε μια αποτελεσματική Ευρώπη, πιο ασφαλή και με διεθνή ειρηνοποιό ρόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εντός της διεθνούς νομιμότητας».

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στα σκαριά «νέα αγορά του αιώνα»
  • Αφορά στην προμήθεια 60 πολεμικών αεροσκαφών, ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ
  • Εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Επιβεβαιώνει, έμμεσα πλην σαφώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Σε «νέα αγορά του αιώνα», ύψους 6-8 δισ. ευρώ για την προμήθεια 60 πολεμικών αεροσκαφών, προχωρά η κυβέρνηση, προς δόξαν των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα τα επόμενα χρόνια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, έκαναν γνωστή την περασμένη Παρασκευή πηγές του υπουργείου Αμυνας, ενώ επιβεβαίωσε, έμμεσα πλην σαφώς, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα - μαμούθ, το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς τα 8 δισ. ευρώ) για την προμήθεια 60 μαχητικών αεροσκαφών. Η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2008 ή αρχές του 2009. Ηδη, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις νέες προδιαγραφές, με σκοπό να κατατεθούν αυτές προς ενημέρωση και έγκριση στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ το Δεκέμβρη.

Η ειρωνεία είναι ότι η «νέα αγορά του (21ου) αιώνα» πραγματοποιείται σε μια στιγμή που «η εξ ανατολών απειλή» υποβαθμίζεται διαρκώς από την κυβέρνηση, λόγω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της προσαρμογής στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αποδεικνύεται έτσι, άλλη μια φορά, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας έχουν ελάχιστη σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες και υπηρετούν πρώτα και κύρια τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Κ. Σημίτη για επιλογή του ευρωπαϊκού πολεμικού αεροσκάφους «Γιουροφάιτερ», που είναι προϊόν συνεργασίας των Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Επιδιώκει να ανοίξει το παιχνίδι και να βάλει μέσα όλους τους «παίκτες», πρώτα και κύρια τους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη σε ορισμένα «ανοιχτά» θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποια θέματα και με ποιο τρόπο.

Ομολογεί ο εκπρόσωπος

Το θέμα τέθηκε χτες από τον «Ρ» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αρχικά επιχείρησε να το «προσπεράσει», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι η νέα αγορά των αιώνα δεν έρχεται σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Στο τέλος, όμως, παραδέχτηκε, έμμεσα πλην σαφώς, ότι η προμήθεια των πολεμικών αεροσκαφών περιλαμβάνεται στα κυβερνητικά σχέδια. «Οταν και εάν πρόκειται να γίνει κάτι, θα ανακοινωθεί επισήμως», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος:

Ερώτηση: «Πώς συμβιβάζονται οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για μείωση των δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα με τη νέα αγορά του 21ου αιώνα που φαίνεται ότι δρομολογείται για την προμήθεια 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών, προϋπολογισμού 6-8 δισ. ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού φαίνεται αυτό;

Ερώτηση: Από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν το ρεπορτάζ γίνει πραγματικότητα, θα σχολιάσω το θέμα.

Ερώτηση: Το διαψεύδετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να ασχολούμαι με κάθε φήμη και πληροφορία που δημοσιεύεται.

Ερώτηση: Οχι, αλλά μπορείτε να γνωρίζετε εάν η κυβέρνηση θα αγοράσει τα αεροσκάφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κάνει πράξη την πολιτική της στη διάρκεια της τετραετίας.

Ερώτηση: Υπήρξαν δημοσιεύματα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια 60 νέων αεροσκαφών, ακυρώνοντας ένα προσύμφωνο που υπήρχε για την προμήθεια Eurofighter. Είναι αληθής αυτή η είδηση ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ για το συγκεκριμένο θέμα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ωστόσο, απάντησα στην ερώτηση, προηγουμένως, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της στη διάρκεια μιας τετραετίας.

Ερώτηση: Αυτό δεν απαντά στην ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν απαντά; Το ερώτημα ήταν εάν αυξάνονται ή μειώνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ερώτηση: Η προμήθεια 60 μαχητικών αεροσκαφών δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι προφανώς μια κορυφαία απόφαση που λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό. Ρωτώ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που γράφονται στα δημοσιεύματα είναι αληθείς ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

Ερώτηση: Δε θα προχωρήσετε στην αγορά των 60 μαχητικών αεροσκαφών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν και εάν πρόκειται να γίνει κάτι, θα ανακοινωθεί επισήμως».

ΚΑΒΑΛΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση

Την Πέμπτη, 25 Νοέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή τους, οργανώνουν την Πέμπτη, 25 Νοέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και καλούν το λαό να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση και να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που θέλουν να εμπλέξουν ακόμη περισσότερο την περιοχή τους στο δολοφονικό έργο τους.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταδικάζουν την παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που αυτές τις ημέρες «ασκούνται» σε περιοχές της Καβάλας και της Δράμας, στο πλαίσιο της άσκησης «Gordian Knot». Με αυτή την άσκηση ενεργοποιείται στο πλαίσιο της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, το πολυεθνικό στρατηγείο που έχει έδρα το Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης καταγγέλλουν πως «οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και παλαιότερα με του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να εμπλέξουν την περιοχή μας στα επεκτατικά σχέδιά τους κάνοντάς την ορμητήριο προς τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είναι ήδη γνωστά τα σχέδια για το ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο και για την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Δήμο Χρυσούπολης που όμως κάτω από τη σθεναρή αντίσταση και το διαρκή αγώνα των κατοίκων της περιοχής δεν καρποφόρησαν. Η φωνή της Αμερικής εξακολουθεί να εκπέμπει από το Εράσμιο της Ξάνθης».

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της περιοχής εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την παρουσία των μακελάρηδων των λαών και καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Καλεί τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντιδράσουν δυναμικά στην παρουσία των ΝΑΤΟικών στην περιοχή. Και όλοι μαζί να απαιτήσουν να φύγει ο ιμπεριαλιστικός στρατός από την περιοχή, να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι που είναι έξω από τα σύνορα της χώρας, να κλείσει η Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη, να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, να φύγουν οι Αμερικανοί από το Ιράκ και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γνωστές οι θέσεις για Τουρκία

... άγνωστες οι προθέσεις για τις 17 Δεκέμβρη

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει σαφώς ενώπιον των οργάνων της EE τις θέσεις της σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης. Ωστόσο, δεν είπε μέχρι πού προτίθεται να φτάσει, προς στήριξή τους. Αλλωστε εδώ και καιρό η Λευκωσία δείχνει να προσανατολίζεται στην αναμονή κινήσεων από Τουρκία και ΕΕ υπέρ της επίλυσης του κυπριακού, πριν κλείσει το δρόμο της Αγκυρας προς το ευρωμόρφωμα, με βέτο. Αν όντως προτίθεται να το χρησιμοποιήσει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχουν δοθεί γραπτώς οι θέσεις της Λευκωσίας στην Ολλανδική Προεδρία σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως «οι θέσεις μας έχουν τεθεί σαφώς ενώπιον των οργάνων της ΕΕ». Πρόσθεσε πως οι θέσεις της Λευκωσίας έχουν δοθεί σε όλους όσους χρειάζεται να δοθούν ενώ διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ της 17ης Δεκέμβρη. Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις της Λευκωσίας διατυπώνονται και στις επαφές του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τη σημασία της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι είναι υποχρέωση της Αγκυρας έναντι τις ΕΕ αλλά και της Λευκωσίας. Σε σχέση με πληροφορίες από την Αθήνα ότι η ελληνική κυβέρνηση στις οδηγίες που έχει δώσει στο Μόνιμο Αντιπρόσωπό της στις Βρυξέλλες ενόψει της 17ης Δεκέμβρη δεν περιλαμβάνει το Κυπριακό και ερωτηθείς αν υπήρξε συνεννόηση με την Αθήνα στο τι θα επιδιωχτεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κυπριακής κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ