ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα

Τι αποφάσισαν τα μέλη της Γραμματείας της ΠΑΣΥ με εκπροσώπους τοπικών επιτροπών, στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Λάρισα

Για την κλιμάκωση του αγώνα, που ξεκίνησε στις 13 Νοέμβρη, προετοιμάζεται η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, σε σύσκεψη των μελών της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ με εκπροσώπους τοπικών επιτροπών της από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Στις 9 Δεκέμβρη - μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν εργατικές κινητοποιήσεις κατά του νέου προϋπολογισμού που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ - να γίνουν αγροτικές συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιοχές της χώρας.
  • Στα μέσα του ερχόμενου Γενάρη προγραμματίζονται νέες αγροτικές κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο ενδιάμεσο διάστημα στελέχη της ΠΑΣΥ, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, των Συνεταιρισμών και των Επιτροπών Αγώνα, που ανήκουν σ' αυτήν, θα «οργώνουν» την ύπαιθρο, ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο και καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν, πιο μαζικά και πιο δυναμικά, στις νέες κινητοποιήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν, μετά τη σύσκεψη, στελέχη της ΠΑΣΥ, υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισήμανε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται στη λογική των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και να σταματήσει τους αγώνες μας. Σ' αυτήν την προσπάθειά της - συνέχισε - έχει τη βοήθεια από τους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι παλιότερα εμφανίζονταν αντίθετοι στα αντιαγροτικά μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα και τώρα τα στηρίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις θέσεις του Θ. Κοκκινούλη - προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και αγροτικού στελέχους της ΝΔ - ο οποίος τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής απόφασης να μείνουν και, φέτος, ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης, με το «επιχείρημα» ότι δήθεν οι παραγωγοί παραδίνουν στα εκκοκκιστήρια βαμβάκι με υψηλά ποσοστά υγρασίας ή και προερχόμενα από «παράνομα» χωράφια. Ο ρόλος αυτών των αγροτοσυνδικαλιστών - υπογράμμισε ο Β. Μπούτας - πρέπει να αποκαλυφθεί στον αγροτικό κόσμο, ούτως ώστε να μην περνάει ο αποπροσανατολισμός και η υπονόμευση των αγώνων.

Ταυτόχρονα - τόνισε - πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια:

  • Για την αγωνιστική ενεργοποίηση των αγροτικών συλλόγων που υπάρχουν στα χωριά και για τη δημιουργία νέων.
  • Για τη συγκρότηση αγροτικών συλλόγων που υπάρχουν στα χωριά και για τη δημιουργία νέων.
  • Για τη συγκρότηση Επιτροπών της ΠΑΣΥ, παντού όπου είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός «νέου αγροτικού κινήματος». Ενός κινήματος, ικανού να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του αγρότη, του λαού και του τόπου.
ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγανάκτηση για τις τιμές

Σε αγανάκτηση έχει μετατραπεί η ανησυχία που είχαν οι αγρότες του Δήμου Αξιού, σχετικά με τα προϊόντα που παράγουν, καθώς τα ρύζια παραμένουν απούλητα, περιμένοντας τη μέρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τους εμπόρους, θα ανακοινώσουν μια συμφέρουσα τιμή.

Οπως τονίζεται σε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, ο υφυπουργός κ. Κοντός είχε δώσει επανειλημμένα και δημόσια διαβεβαιώσεις ότι αν φυλάξουν οι παραγωγοί το ρύζι στις αποθήκες θα πάρουν ικανοποιητική τιμή. Πράγμα που, όμως, δεν έγινε.

Τα ίδια, αν όχι χειρότερα, ισχύουν για το βαμβάκι, αφού μένουν εκτός επιδότησης 80 κιλά ανά στρέμμα και κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες όσες ποσότητες έχουν μαζευτεί, ενώ μεγάλος αριθμός βρίσκεται ακόμη στα χωράφια. Η εξήγηση για το αμάζευτο βαμβάκι βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αγρότες συλλέγουν μόνο τις ποσότητες που παραλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια. Σημειώνεται ότι η ηρτημένη ποσότητα για παράδοση είναι 315 κιλά κατά στρέμμα, τη στιγμή που υπάρχει παραγωγή κατά στρέμμα 400 μέχρι και 450 κιλά. Οσον αφορά στην τιμή πέρσι τέτοια εποχή τα εκκοκκιστήρια έδιναν 275 δρχ. το κιλό, ενώ φέτος μόνο 225.

«Στην αρχή έχουμε ηρτημένη ποσότητα για παράδοση 295 κατά στρέμμα. Εμείς, όμως, στην περιοχή μας μαζεύουμε πάνω από 400 κιλά και ενώ περιμέναμε να πουλήσουμε όλη την ποσότητα που παράγουμε πιστεύοντας σε παλιές δηλώσεις βουλευτών αντιπολίτευσης τότε και υπουργών σήμερα, αντ' αυτού μας δίνουν 20 κιλά κατά στρέμμα επιπλέον, σύνολο δηλαδή 315 κιλά.

Δηλώνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλη συρρίκνωση στο εισόδημά μας αλλά και ούτε άλλο δούλεμα. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και θα κινηθούμε όπως εμείς νομίζουμε και για ό,τι συμβεί η ευθύνη θα είναι δική σας», καταλήγει το υπόμνημα.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ
Είπαν ΟΧΙ στις αξιώσεις της «Αγρογής ΑΕ»

Εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει εργολαβικά την «αξιοποίηση» των δημόσιων αγροτικών γαιών ζητούν για... επεξεργασία το αρχείο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Εβρου

Αποφασισμένοι, δηλώνουν οι υπάλληλοι του νομαρχιακού διαμερίσματος Εβρου, να μην ενδώσουν στις αξιώσεις της «Αγρογής ΑΕ» να της παραδοθεί το αρχείο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας της περιοχής, με σκοπό την... επεξεργασία του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Εβρου, υπάλληλοι της ιδιωτικής αυτής εταιρίας - η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο έχει σαν σκοπό την «αξιοποίηση» των αγροτικών γαιών της χώρας - «"εισέβαλαν" στην κυριολεξία στα γραφεία της υπηρεσίας, εγκατέστησαν μηχανήματα, κι αξίωσαν να τους παραχωρηθούν τα αρχεία για να τα "επεξεργαστούν"».

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου, επισημαίνεται εύστοχα, ότι «μετά από ένα χρόνο περίπου, η αμαρτωλή "Αγρογή ΑΕ", όχι μόνο δε διαλύθηκε όπως διατείνονταν η σημερινή κυβέρνηση, αλλά ως φαίνεται, αναβαθμίστηκε. Αλλαξαν μόνο τα πρόσωπα στο Διοικητικό της Συμβούλιο, όμως ο σκοπός και ο ρόλος της παραμένει ως έχει. Κι αυτός δεν είναι άλλος απ' την εκχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων και αγροτικής γης σε μεγάλα συμφέροντα, αφού προηγουμένως τα καταγράψει και περιέλθουν στη διαχείρισή της, όπως ακριβώς ορίζει το Καταστατικό της».

Εχοντας γνώση όλων των παραπάνω, όπως ήταν φυσικό, οι υπάλληλοι αρνήθηκαν τη συνεργασία με τους υπαλλήλους της «Αγρογής ΑΕ» και μέσω του Σωματείου τους απευθύνθηκαν στον νομάρχη Εβρου ζητώντας του να πάρει θέση. Ο νομάρχης, κ. Ζαμπουνίδης, με το πρόσχημα «της άγνοιας» επί του θέματος παρέπεμψε το θέμα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου κλήθηκε κι ο εκπρόσωπος της εταιρίας να ενημερώσει το σώμα. Κατά τη συνεδρίαση ωστόσο του ΝΣ, ο νομάρχης κατέθεσε πρόταση να παραδοθούν τα αρχεία της τοπογραφικής υπηρεσίας στην «Αγρογή ΑΕ», πρόταση η οποία καταψηφίστηκε μόνο από τον Χρ. Τρέλλη, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και μία ακόμη σύμβουλο, την Ολ. Ρενταρή, που ανήκει στην πλειοψηφία.

Επειτα από την παραπάνω απόφαση οι υπάλληλοι του νομαρχιακού διαμερίσματος Εβρου αποφάσισαν ομόφωνα, τη μη παραχώρηση του αρχείου στην «Αγρογή ΑΕ», την προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας, την προετοιμασία δυναμικότερων μορφών κινητοποιήσεων και δηλώνουν έτοιμοι να διαφυλάξουν την περιουσία του ελληνικού λαού, να πούνε όχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου και να περιφρουρήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις.

Αρχισαν οι έλεγχοι για τις τιμές καυσίμων

Αρχισε χτες στο Λεκανοπέδιο Αττικής η διενέργεια ελέγχων σχετικά με την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εμπορίου Δ. Βρεττάκου καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν από σήμερα και στην περιφέρεια οι - τυπικοί και περιορισμένης εμβέλειας - έλεγχοι. Κατά τα άλλα οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να «καίνε» τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απλό θεατή της ακρίβειας.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι - μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν στις 15 και 16 Νοέμβρη - παραπέμπονται στον εισαγγελέα 4 πρατήρια γιατί διαπιστώθηκαν «αδικαιολόγητα υψηλές τιμές». Πρόκειται για πρατήρια που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο (Αργυρούπολη, Α. Πατήσια, Μέγαρα, Πειραιάς) και πωλούσαν την αμόλυβδη μέχρι και 99 λεπτά το λίτρο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για κινήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, καθώς η αγορά (και άρα η διαμόρφωση των τιμών) είναι ελεύθερη, ενώ στην πράξη η κυβερνητική πολιτική αφήνει στο απυρόβλητο τη μεγάλη κερδοσκοπία που συντελείται σε όλο το κύκλωμα της διακίνησης των υγρών καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ