ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου το φορολογικό

Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων» με αφορμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Μια ακόμη παρέμβαση στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών ομίλων, της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των «κατεχόντων» κάνει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση αυτή ισοδυναμεί με εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ), σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται στη Βουλή.

Με τα κυβερνητικά μέτρα - υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ - προβλέπεται:

  • Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών στις ΑΕ και ΕΠΕ από 35% σε 25% μέχρι το 2007
  • Μείωση της φορολογίας στην υπεραξία των ακινήτων, αύξηση στο ανώτατο όριο των εκπιπτουσών δαπανών για ομαδική ασφάλιση προσωπικού σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, έκπτωση 0,5%-1% από τις δαπάνες των τιμολογίων πώλησης για απόσβεση από επισφαλείς απαιτήσεις ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι τέτοιες επισφάλειες, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των χρηματιστηριακών κερδών, μια σειρά, δηλαδή, διατάξεων που ελαφρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο
  • Το αφορολόγητο όριο δεν καλύπτει βασικές ανάγκες ειδικά για τους ΕΒΕ, περιορίζεται στα 9.500 ευρώ, δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, δε μειώνεται η έμμεση φορολογία
  • Παραμένουν οι συντελεστές φορολόγησης των συνεταιρισμών και των ΟΕ, ΕΕ
  • Θεωρούνται περαιωμένες και δεν υποβάλλονται σε έλεγχο οι δηλώσεις ακαθάριστων εσόδων και ΦΠΑ από επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ. Ο προσδιορισμός, όμως, των κερδών των μικρών επιχειρήσεων ουσιαστικά δεν αλλάζει παρά την κατάργηση της συνάφειας του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που αλλάζει είναι η μέθοδος που με το νέο σύστημα υποχρεώνονται να δηλώνουν κέρδη τουλάχιστον όσα τους επιβάλλουν οι ΜΣΚΚ, διαφορετικά κινδυνεύουν να μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και να πληρώσουν πολλαπλάσια.

Πρόκειται, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, για «αλλαγές» που θα ισχυροποιήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους μικρούς ΕΒΕ, με νέες «τρύπες» και ελλείμματα, τις οποίες καλούνται οι ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες να καλύψουν.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να αντιταχθούν στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Να συγκροτήσουν τον αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό πόλο που θα αντιπαρατεθεί σ' αυτή την πολιτική και θα παρακάμπτει τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα που συγκροτούν σήμερα οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΜΜΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και της ΑΣΚΕΒΕ.

Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να συσπειρωθούν στα σωματεία, να αναπτύξουν κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, να εξασφαλίσουν το εισόδημα και τη θέση εργασίας τους, να διεκδικήσουν τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, να σταματήσουν τα προνόμια και οι παροχές στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΚΕΒΕ δεσμεύεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειες. Παλεύει για ένα φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τη θέση των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία. Διεκδικεί:

  • Αφορολόγητο 15.000 ευρώ
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, πρόσθεση μικρού συντελεστή
  • Προοδευτική κλίμακα και αύξηση των συντελεστών για υψηλά εισοδήματα
  • Λογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος, κατάργηση του 35% και 25% για συνεταιρισμούς και ΟΕ, ΕΕ
  • Εισόδημα από το μέρισμα να υπολογίζεται στη φορολογική κλίμακα
  • Αδιανέμητα κέρδη των συνεταιρισμών να μη φορολογούνται
  • Κατάργηση των «ανέλεγκτων» υποθέσεων, συνάφειας κλπ., έλεγχος να γίνεται στη φορολογική δήλωση όταν κατατίθεται στην εφορία
  • Αύξηση συντελεστών φορολογίας στις ΑΕ, ΕΠΕ
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας που είναι η κύρια μορφή φορολογικής αφαίμαξης των ΕΒΕ και του λαού γενικότερα.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η γαλάζια μάσκα της ... διαπραγμάτευσης

Με κάποιες επιμέρους διαφωνίες, επιχειρεί να δείξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος ότι προασπίζεται τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών, ενόψει των ολέθριων προτάσεων που ετοιμάζει η Κομισιόν.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, όπως φάνηκε και από τη σχετική ανακοίνωση του περασμένου Ιούλη, θα επιτύχουν τη δραστική συρρίκνωση έως και εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, η Κομισιόν, στο όνομα των παζαριών του ΠΟΕ, προτείνει μείωση της τιμής της ζάχαρης και των τεύτλων, δραστική μείωση των ποσοστώσεων και των επιδοτούμενων εξαγωγών και κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης. Για παρηγοριά στον άρρωστο προτείνεται μια ψευτοεισοδηματική ενίσχυση - προνοιακό επίδομα για ξεκληρισμένους...

Από την πλευρά του, ο Ε. Μπασιάκος, στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, δεν εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του, στα όσα μεθοδεύει η Κομισιόν. Ανακοίνωσε κάποιες επιμέρους διαπιστώσεις και ενστάσεις, για την τιμή των όπλων. Ανέφερε, για παράδειγμα, πως δε θα αποδεχτεί ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση παραγωγής ζάχαρης σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ, καθώς και ότι προβλέπεται υπερβολική μείωση των τιμών και πως χρειάζεται μεγαλύτερη αντιστάθμιση. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ και μετά να γίνουν οι αλλαγές και να υπάρξει και μεταβατική περίοδος. Λες κι αν γίνουν τα δύο τελευταία, κάτι θα αλλάξει. Επιπλέον ανακοίνωσε πως μαζί με άλλους 10 συναδέλφους του υπέβαλαν κοινή επιστολή στην επίτροπο Γεωργίας...

Με άλλα λόγια, ο Ε. Μπασιάκος επιδιώκει με κάποια διαπραγματευτικά μπαλώματα, που περισσότερο γίνονται για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, να ρίξει στάχτη στα μάτια των τευτλοπαραγωγών, αλλά και των εργαζομένων στην ΕΒΖ. Γιατί με όλα αυτά που δηλώνει και ανακοινώνει δεν αποτρέπεται το αρνητικό περιεχόμενο των νέων προτάσεων της Κομισιόν, ούτε και οι επερχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της ζάχαρης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 2005
Ξεπουλιούνται τα πάντα...

Ο,τι δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει το ΠΑΣΟΚ, θα το βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση της ΝΔ...

Πογκρόμ κατά της δημόσιας περιουσίας - όσης δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ξεκινά η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο 2005. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα σε εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του επόμενου έτους, το πρώτο λόγο έχει ο τραπεζικός τομέας. Σειρά έχει η Εμπορική Τράπεζα (γι' αυτό βιάζονται να ξεμπερδεύουν με το Ασφαλιστικό) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου υπάρχουν ...προωθημένες σκέψεις για πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Προσδοκούν, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2004, αρχές του 2005 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ στην ισπανική Gas Natural. Προβλέπεται, επίσης, η διάθεση και νέων πακέτων μετοχών σε ιδιώτες του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, αλλά και σκέψεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», του «Καζίνο της Πάρνηθας» και του ΟΠΑΠ... Λεηλασία αναμένεται να γίνει με τα «Ολυμπιακά Ακίνητα», που ελέγχει η αντίστοιχη ΑΕ, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τράπεζες και εταιρίες ακινήτων, που καραδοκούν να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αλλά και τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια σκέπτονται να τα ενοποιήσουν σε μια εταιρία, την οποία στη συνέχεια θα εισαγάγουν στο Χρηματιστήριο...

ΕΦΟΡΙΑ
Λήξη προθεσμίας

Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Νοέμβρη λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, καθώς και των εκπρόθεσμων δηλώσεων. Την υπενθύμιση αυτή κάνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Η ρύθμιση των χρεών που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα (μέχρι 29 Φλεβάρη 2004) δίνει τη δυνατότητα καταβολής της οφειλής μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε ποσοστό 50-77%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Η υποβολή εκπρόθεσμων (αρχικών ή συμπληρωματικών) δηλώσεων γίνεται χωρίς επιβολή πρόσθετου φόρου ή άλλου προστίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ