ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Το παιχνίδι τους είναι σε βάρος σου

Του Ingram Pinn από τους «Financial Times»
Του Ingram Pinn από τους «Financial Times»
Τη μία κινδυνεύει το «έθνος», την άλλη οι «θεσμοί». Πάντα οι σχετικές επικλήσεις αφορούν σε κάλεσμα στα λαϊκά στρώματα να βάλουν την υπογραφή τους σε κάτι που από χέρι αύριο θα βλαστημάνε.

Ετσι, βλέπουμε σήμερα τους «μακεδονομάχους» να ανάγουν σε εθνική προτεραιότητα την αποδοχή του ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού και την υποτέλεια για λόγους υπέρτερου εθνικού συμφέροντος.

Στην ίδια ρότα,η δυστυχία των πολλών καλείται να υποταχτεί στην εθνική προτεραιότητα της «ήπιας λιτότητας».

Την οποία όμως «ήπια λιτότητα» οφείλουμε να μη τη θυμούμαστε και πολύ καθότι νέος εθνικός κίνδυνος στη γωνία: Ο υπέρτατος θεσμός χηρεύει και η καζάνα της εθνικής συναίνεσης δεν έχει βγάλει ακόμα αποτέλεσμα.

Σε σημείοπου από το «ποιος;» η απάντηση να αφορά πλέον το «ποια;»! Φοβερό πρόβλημα για τους θεσμούς.

Τόσο που ο ένας μετά τον άλλο οι αρθρογράφοι που κάποτε υπεραμύνονταν του ΣΥΝ κατά του ΚΚΕ, τώρα έχουν πάρει στο ψιλό και τον ΣΥΝ. Ετσι συμβαίνει πάντα με το στύψιμο...

Γιατί, κύριοι, κινδυνεύουμε να αρχίσει να ξυπνάει το πόπολο άμα βαθύνει κι άλλο ο εξευτελισμός και στα περί του κορυφαίου θεσμού, και να αρχίσει να πετάει λεμονόκουπες, αρχίζοντας από κάτι κυρίες, επίσης «θεσμικές», που ανακαλύπτουν την «ευελφάλεια» ως λύση διά πάσαν νόσον.

Νομίζετε πως είναι για γέλια όλα αυτά; Για κλάματα είναι δυστυχώς. Ακόμα καλύτερα, βέβαια, για οργή.

Καθώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και τα εξάστηλα μάς καλούν να ανησυχήσουμε γιατί μια σκύλα δάγκωσε το αφεντικό της. `Η κάτι τέτοιο. Νομίζετε πως έχει διαφορά μια τέτοια είδηση από την άλλη που έγινε χτες πρωτοσέλιδη, με την κυρία που ζητά το βάρος της σε χρυσάφι από τον εισαγωγέα, που την έστελνε - λέει - έγκυο γυναίκα, να συνοδεύει τον Παπανδρέου στη Θράκη!

Παραδεχτείτε το: Εχετε μια φαγούρα για όλα αυτά.

Αν σας θυμίζεικάτι το σκίτσο, είναι η μετάλλαξη από το «η Αμερική σε χρειάζεται» του προηγούμενου σφαγείου, στο «χρειάζεσαι την Αμερική» για το σημερινό σφαγείο.


ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ: «Με όλα σχεδόν τα εθνικά μας θέματα ανοιχτά, είναι επιβεβλημένο να αναζητήσουμε μια εθνική στρατηγική που δε θα αποσκοπεί στη διαιώνιση των εκκρεμοτήτων, η οποία απλώς επιδεινώνει διαρκώς τη διαπραγματευτική μας θέση, αλλά στη λήψη δύσκολων αποφάσεων για την οριστική επίλυσή τους». (το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΗΠΙΑ ΠΕΙΝΑ: «Αντιλαμβανόμαστε ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά. Αλλά οι δυνατότητες της οικονομίας που παραλάβαμε είναι αυτές που δημοσιοποιήσαμε και η πολιτική που ακολουθούμε είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια μπορεί να είναι!». (ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας στα ΝΕΑ)

ΠΟΙΑ; «Επειδή όμως η πολιτική όσο κι αν φαίνεται στατική έχει τη δυνατότητα να κινείται και να εκπλήσσει, τίποτα δεν προδικάζει ότι μπορούμε να... μαντέψουμε ποιος ή ποια θα πάει τελικώς στο Προεδρικό Μέγαρο. Οσο ο πρωθυπουργός καθυστερεί την ανακοίνωση τόσο ενισχύεται η άποψη ότι η επιλογή του είναι εκτός της γνωστής "λίστας"». (ο Γιώργος Κουβαράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΑΦΕΛΕΣ: «Αν πράγματι η κυβέρνηση επιδίωκε τη συναίνεση, δε θα έκλεινε το μάτι στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του προέδρου του Συνασπισμού. Διότι θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι η πρόταση για τον Ν. Κωνσταντόπουλο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». (ο Νίκος Μεγγρέλης στο ΕΘΝΟΣ)

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ: «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μελών εντοπίζεται για την ανάδειξη των αντιπροσώπων και λιγότερο για την κατάθεση απόψεων για τα δύο κείμενα θέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρείται χαμηλή συμμετοχή των μελών στις κομματικές διαδικασίες, απόρροια ίσως της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΝ». (ο Π. Τσούτσιας στο ΕΘΝΟΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΚΟΥΠΑ για χρέη από ακίνητα

ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι αλλαγές στα ακίνητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φορο-σαφάρι σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων

Η ΧΩΡΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ για τους μικρομεσαίους

ΤΑ ΝΕΑ: Βέτο Σουφλιά για το ντίζελ στα Ι.Χ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΥΠΟΥΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Σημίτη με την οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΕΣΚΟΥΦΩΣΕ την απογραφή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ αν... τολμά ο Γ. Παπανδρέου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Το 87% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικη): Εκβιάζουν για Σημίτη Πρόεδρο!

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Τρόφιμα - δολοφόνοι, απαγορευμένα αντιβιοτικά στα κρέατα

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ολοι στο ΙΚΑ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Η Ελλάδα των μεταναστών, πρώτη σε ποσοστό στην Ευρώπη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην αντιλαϊκή πολιτική

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ευελφάλεια»!

«Στην αγορά εργασίας είναι σαφές ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αυτές όμως πρέπει να βασίζονται σ' αυτό που έχω παλαιότερα ονομάσει ευελφάλεια (ευελιξία + ασφάλεια). Δηλαδή σε ένα σύστημα που υποστηρίζει την αναγκαία ευελιξία μόνο όταν αυτή συνδέεται με σαφή και δεσμευτικό τρόπο με την ασφάλεια και τα δικαιώματα του εργαζόμενου» (η Αννα Διαμαντοπούλου στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Νταβατζιλίκια

«Οπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ζαχάρως, αν οι αλλοδαποί δεν υπακούσουν και δε συμφωνήσουν στα μεροκάματα που τους ορίζει, θα φέρει στην περιοχή εργάτες από την Αίγυπτο» (το ρεπορτάζ του Μ. Νοδάρου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Αντιγράφουν τον Χρυσοχοΐδη

«Νέα, δρακόντεια αντιτρομοκρατική νομοθεσία έχει θέσει επί τάπητος η βρετανική κυβέρνηση (...) μεταξύ άλλων στα μέτρα προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης διώξεων υπόπτων ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και η σύσταση ειδικών αντιτρομοκρατικών δικαστηρίων χωρίς ενόρκους. Θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στις δίκες πληροφορίες που έχουν ληφθεί με υποκλοπές τηλεφωνημάτων και θα λαμβάνονται αστικά μέτρα εις βάρος ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Φαγούρα

«Χρυσό διαζύγιο ζητάει η Μιλένα. Διεκδικεί εκατομμύρια, κοσμήματα και τον έλεγχο των ...επιχειρήσεων. Αναστάτωση στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας από το χρυσό διαζύγιο που ζητεί η Μιλένα Αποστολάκη από τον Πολυχρόνη Συγγελίδη» (το θέμα στην πρώτη σελίδα στη «ΧΩΡΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ