ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ APEC
«Το νου σας στο σύστημα»

Από τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Associated Press

Από τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Επί τετραημέρου, η πρωτεύουσα της Χιλής έγινε το επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων και μαχητικών αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα, ενάντια στη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού - (APEC). Κυρίως, δε, ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και των όσων κόμιζε, όπως τον προληπτικό πόλεμο κατά των χωρών που απαρτίζουν τον «άξονα του κακού», τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και των σχεδίων του για τη Λατινική Αμερική, με το νεο-αποικιακό σχέδιο της ALCA.

Ομως και η ίδια η Σύνοδος του APEC - που ιδρύθηκε το 1989, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, την ανακήρυξη εκ μέρους του Προέδρου Κλίντον, το 1993, ως «τον αιώνα του Ειρηνικού» μέχρι την προσγείωση στην πραγματικότητα, που δεν ήταν άλλη από την «ασιατική γρίπη», δηλαδή την πολύ σοβαρή κρίση στις χρηματαγορές της Ασίας, που μεταδόθηκε σε όλες, τελικά, τις αγορές της υφηλίου - σημαδεύτηκε από ουκ ολίγα ευτράπελα, με κορυφαία στιγμή την προσέλευση των ηγετών στο προεδρικό μέγαρο για την υπογραφή του τελικού ανακοινωθέντος, όπου - άκουσον άκουσον - η ασφάλεια της Χιλής τόλμησε να απαγορεύσει την είσοδο των πρακτόρων που συνόδευαν τον Μπους να εισέλθουν! Ακολούθησε το γνωστό σπρωξίδι - κλοτσοπατινάδα, απειλήθηκε και σύρραξη μεταξύ πρακτόρων, Αμερικανών και Χιλιανών και τελικά τη λύση έδωσε ίδιος ο πρόεδρος Μπους που από τα μετόπισθεν άνοιξε τελικά δίοδο για τους πράκτορές του...

Οσο για το τελικό ανακοινωθέν είναι εύγλωττο με τις σαφείς αναφορές στη μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας - ισλαμιστές, Τσετσένοι ό,τι τέλος πάντων έχει ο καθείς - και με την απόλυτη δέσμευση των 21 ηγετών των χωρών του APEC να «εργαστούν ώστε να κρατήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα μακριά από τους τρομοκράτες»!

O APEC αριθμεί συνολικά 21 μέλη, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.

Κατά τα άλλα, οι «21» εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ενώ δεσμεύτηκαν να εργαστούν για τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών.

Ιράν, ΛΔ Κορέας στο στόχαστρο

Πάντως, η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου σφραγίστηκε από τις «προειδοποιήσεις» προς τον Πρόεδρο της ΛΔ Κορέας για την ανάσχεση των προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που απηύθυνε ο Τζορτζ Ου. Μπους από το βήμα αλλά και προς το Ιράν.

Βέβαια, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Μπους χρησιμοποιεί τη σύνοδο του APEC προκειμένου να «χτίσει» τη στρατηγική προς την επανάληψη του διαλόγου με την Πιονγιάνγκ.

«Πέντε μέλη του APEC επιχειρούν να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει την αναζήτηση πυρηνικών όπλων. Η θέληση είναι ισχυρή, η προσπάθεια είναι ενωμένη και το μήνυμα είναι σαφές προς τον Κιμ Γιον-ιλ: Ξεφορτωθείτε τα προγράμματα πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος από το Σαντιάγο.

Ανάλογη προειδοποίηση και προς την Τεχεράνη. «Είναι πολύ σημαντικό για την ιρανική κυβέρνηση να γνωρίζει πως είμαστε ανήσυχοι για τις φιλοδοξίες της και τις αναφορές που καταδεικνύουν ότι προσανατολίζεται στην επιτάχυνση της επεξεργασίας υλικών που μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου», επισήμανε.

Η δήλωση Μπους αφορούσε σε πληροφορίες περί επεξεργασίας ενός παραγώγου του ουρανίου. Οι σχετικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται από το Ιράν, το οποίο κάνει λόγο για «προπαγάνδα» με στόχο την αποδυνάμωση των σχέσεών του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και την Ευρώπη.

Τέλος, την πίστη του στο ισχυρό δολάριο εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους, δηλώνοντας ότι η συνεχιζόμενη πτώση του θα αναστραφεί μόνο αν διευθετηθεί το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πάντως, από χτες βρίσκεται στην Κολομβία για συνομιλίες με τον Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες για τη σκλήρυνση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που όλοι, στη Λατινική Αμερική, γνωρίζουν τι σημαίνει και οσμίζονται δικαίως μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση.

ΗΠΑ
«Προβληματίζει» η CIA...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κάποια λύση είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί, εντούτοις μεγάλος «προβληματισμός» επικρατεί εσχάτως τόσο εντός της CIA όσο και στο αμερικανικό κατεστημένο εξαιτίας της «πολιτικοποίησης» της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών που επιδιώκει, όπως αναφέρεται, ο νέος της αρχηγός Πόρτερ Γκος.

Σε αυτό το κλίμα του «προβληματισμού» εντάσσεται και η ακύρωση, την τελευταία στιγμή μάλιστα, της κρίσιμης ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου αναδιάρθρωσης των μυστικών υπηρεσιών εξαιτίας αιφνίδιας αντίδρασης από ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών προσκείμενων στο Πεντάγωνο. Ισχυρό «χτύπημα» για το Λευκό Οίκο, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την εξέλιξη αναλυτές και ΜΜΕ...

Η προς επικύρωση νομοθεσία κινείται επάνω στις επιταγές της επιτροπής που διερεύνησε τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία θέσης συντονιστή των υπηρεσιών πληροφοριών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος θα έχει το «πάνω χέρι» σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες του σχετικού τομέα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με τη σφραγίδα του Τζορτ Ου. Μπους, συζητιέται από τον Ιούλη στο Κογκρέσο και επρόκειτο να ψηφιστεί το Σάββατο μετά τη συμβιβαστική συμφωνία επί του νομοσχεδίου, καθώς στα δύο σώματα του Κογκρέσου, είχαν «περάσει» διαφορετικές εκδοχές της νομοθεσίας.

Ωστόσο, ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών υπό τον Ντάνκαν Χάντερ, ο οποίος τυγχάνει και επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, εξέφρασε την τελευταία στιγμή την αντίθεσή της στη συμβιβαστική συμφωνία που είχε επιτευχθεί και η οποία είχε την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, όπως επίσης και του Λευκού Οίκου. Οι φόβοι: το προτεινόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης θα οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών από το Πεντάγωνο, το οποίο ελέγχει σήμερα το 80% του προϋπολογισμού των υπηρεσιών πληροφοριών, που ανέρχεται ετησίως σε περίπου 40 δισ. δολάρια.

ΣΟΥΔΑΝ
Πάλι συγκρούσεις στο Νταρφούρ, παρά τη νέα εκεχειρία...

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών του δυτικού Σουδάν και παραστρατιωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων σημειώνεται στην επαρχία Νταρφούρ το τελευταίο 48ωρο, περίπου ένα δεκαήμερο μετά και από τη νέα συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ αμφοτέρων πλευρών στη Νιγηρία... Χτες, μάλιστα, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην περιοχή Ταουίλα απομακρύνθηκε ομάδα 45 εργαζομένων της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής «Σώστε τα Παιδιά» από ελικόπτερο της Αφρικανικής Ενωσης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι κατά τη διάρκεια των εκεί συγκρούσεων (που ξεκίνησαν την Κυριακή με αφορμή διαμάχες μελών της τοπικής κοινότητας για την κυριότητα ιδιοκτησίας σε ένα κοπάδι ζώων, ώσπου μετεξελίχθηκαν σε συγκρούσεις ανταρτών του Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού και των παραστρατιωτικών ομάδων Τζαντζαγουίντ)... Μετά την απομάκρυνση της ομάδας εργαζομένων της οργάνωσης αρωγής, υπολογίζεται πως περίπου 150.000 δεινοπαθούντες πρόσφυγες έμειναν δίχως καμία βοήθεια...

Ακόμη μία εστία συγκρούσεων ανταρτών, στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο κοντά στον μεθοριακό καταυλισμό του νότιου Νταρφούρ, «Κάλμα», που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες. Κατά τις σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον τεσσάρων Σουδανών αστυνομικών, ο τραυματισμός άλλων πέντε και η σύλληψη πέντε ανταρτών. Χτες, οι σουδανικές αρχές ανακοίνωσαν πως κατέστειλαν τις «ταραχές» και οι εργαζόμενοι οργανώσεων αρωγής ανέλαβαν και πάλι καθήκοντα...

Η έξαρση των συγκρούσεων στην επαρχία Νταρφούρ δεν πέρασε απαρατήρητη από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που χτες ζήτησε τη λήψη «δυναμικότερων» μέτρων και «αποφασιστικής δράσης» για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Πάντως, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ απέφυγαν χτες να αναφερθούν στην επανέναρξη των συγκρούσεων στο δυτικό Σουδάν, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο νότιο τμήμα της χώρας. Προσμένοντας την υπογραφή μίας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ ανταρτών του νότου και της σουδανικής κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ραντχία Ατσούρι δήλωσε χτες πως ο διεθνής οργανισμός σχεδιάζει την ανάπτυξη 7.000 κυανόκρανων στο νότιο Σουδάν για να «βοηθήσει στην εφαρμογή μίας ειρηνευτικής συμφωνίας»...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Δηλώσεις μετανοίας» από το Σιν Φέιν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συγγνώμη για τη βομβιστική επίθεση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, στο Μπέρμιγχαμ το Νοέμβρη του 1974 και όπου είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 21 άνθρωποι, ζήτησε ο αρχηγός του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων. Τότε στο στόχαστρο των μελών του IRA είχαν βρεθεί δύο παμπ του Μπέρμιγχαμ.

Σε ερώτηση για το αν ο ΙRΑ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, ο Ανταμς υπενθύμισε τη γραπτή δήλωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού πριν από δύο χρόνια, στην οποία ζητούσε συγγνώμη για όλα τα θύματα και τους τραυματίες. «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» είπε ο Τζέρι Ανταμς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ