ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτείνει βάσεις στην ΕΕ

...αλλά η πρόταση δείχνει αβάσιμη

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μονάδα της, προς εξυπηρέτηση του «Ευρωστρατού», πρότεινε η κυπριακή κυβέρνηση στην ΕΕ. Για την ώρα δεν έχει εκφραστεί επίσημη αντίδραση από Βρετανία και Τουρκία, αν και είναι πολύ πιθανή, καθεμιάς για τους δικούς της λόγους. Πάντως, η κυπριακή πρόταση ξενίζει, καθώς η Κύπρος δεν είναι μέλος της σχετικής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΠΑΑ) της ΕΕ, ή τουλάχιστον του στρατιωτικού της σκέλους.

Συγκεκριμένα, χτες, οι κυπριακές εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Σημερινή» δημοσίευσαν, σε ανταποκρίσεις τους από τις Βρυξέλλες, την πληροφορία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσφερε στην ΕΕ την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και τη ναυτική βάση Ζυγίου. Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, η πρόταση υποβλήθηκε από τον υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, για τις «ανάγκες» της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ. Η Βρετανία φέρεται να μην είδε με καλό μάτι την προσφορά, φοβούμενη μείωση της στρατηγικής σημασίας των δικών της βάσεων στην Κύπρο.

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι προτείνεται η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη «Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ» με μονάδα Υγειονομικού και τίθενται στη διάθεση της ΕΕ όλες οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο («οποιαδήποτε στρατιωτικά αεροδρόμια ή άλλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Λεμεσού»). Τόνισε ότι η Κύπρος με την προσφορά της για παραχώρηση βάσεων στον Ευρωστρατό θέλει να έχει ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο σε όλες τις πολιτικές που τείνουν να στηρίξουν την ασφάλεια της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δε λήφθηκε από τις Βρυξέλλες οποιαδήποτε απόφαση και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι η Κύπρος συμμετέχει με καλή διάθεση και στηρίζει την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, που περιλαμβάνει την άμυνα, ώστε να μπορέσει να ζητήσει αυτό που ζητούσε όταν μπήκε στην ΕΕ, περισσότερη ασφάλεια και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, ακόμα και σε καθαρά διαχειριστικό επίπεδο, η πρόταση της Λευκωσίας ξενίζει. Αλλωστε, με όσες συνθήκες έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, η εμπλοκή της σε τέτοιους σχηματισμούς έχει εκ των προτέρων απαγορευτεί ή έστω εμποδιστεί με συγκεκριμένα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Συμφωνία της Κοπεγχάγης (Δεκέμβρης 2002) μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον «Ευρωστρατό», οριζόταν σαφώς ότι η Κύπρος και η Μάλτα, όποτε γίνονταν μέλη της ΕΕ, δε θα συμμετείχαν «σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, διεξαγόμενες με χρήση μέσων του ΝΑΤΟ». Και είναι γνωστό ότι ο «Ευρωστρατός» θα χρησιμοποιεί τα μέσα του ΝΑΤΟ.

Στην ίδια Συμφωνία οριζόταν ότι Κύπρος και Μάλτα δε θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες, οι οποίες παραπέμπουν σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Πώς μπορεί η Λευκωσία να μετέχει κάπου, από όπου είναι εκ των προτέρων αποκλεισμένη σε κρίσιμη πληροφόρηση; Ή μήπως το ΝΑΤΟ και οι Βρυξέλλες θα αποδεχτούν κυπριακή στρατιωτική συνδρομή, την ώρα που αποφεύγουν ακόμα και να την πληροφορούν για σημαντικά στρατιωτικά ζητήματα των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών;

Απειλές για «βέτο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας δηλώσεις του υιού Ντενκτάς, Σερντάρ - ότι τυχόν «βέτο» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα, θα σημαίνει οριστική διχοτόμηση - είπε ότι οι απειλές ήταν πάντοτε μέρος της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αναλογιστούν τι σημαίνει μια Τουρκία χωρίς ευρωπαϊκή προοπτική, μόλις 40 μίλια μακριά. Οι δηλώσεις αυτές, είπε, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνουν τη διχοτομική πολιτική του και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Σχολιάζοντας και δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, περί υποσχέσεων για ανταλλάγματα στους Τουρκοκύπριους, επειδή είπαν «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι δε γνωρίζει αν υπήρξαν υποσχέσεις, και ποιες, εκ μέρους της ΕΕ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της νέας «κυβερνητικής» κρίσης που αντιμετωπίζουν τα Κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέθεσε στον Ραούφ Ντενκτάς την εντολή για σχηματισμό «κυβέρνησης». Πλέον προετοιμάζονται για πρόωρες «εκλογές», που τοποθετούνται ίσως τον ερχόμενο Φλεβάρη.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ασύμφορες για την ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ο Γκιούλ

Την εκτίμηση ότι η όποια αλλαγή του σχεδίου Αναν δε θα είναι ευνοϊκή για την ελληνοκυπριακή πλευρά, εκφράζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Γκιούλ, θεωρώντας ότι «θα υπάρξει κάποιο αντίτιμο της εξαπάτησης της ΕΕ και του ΟΗΕ».

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Παπαδόπουλος, παίζοντας το χαρτί του βέτο, θα επιχειρήσει να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Αναν», δήλωσε ο Α. Γκιούλ, που θεωρεί ωστόσο ότι η προσπάθεια αυτή δε θα καρποφορήσει.

Μιλώντας στον διευθυντή της εφημερίδας «Χουριέτ» στην Αγκυρα ο κ. Γκιούλ υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει καταγγείλει ότι εξαπατήθηκε και ότι στο δημοψήφισμα λογοκρίθηκε η φωνή της και η φωνή του ΟΗΕ.

Στόχος της τουρκικής διπλωματίας στο εξής, είναι η εξασφάλιση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα επικυρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, είπε ο Τούρκος υπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ