ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
ΟΑΣΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν «σίγουρη» την επέμβαση του '99...

Τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα είχαν προσχεδιαστεί

Associated Press

Τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα είχαν προσχεδιαστεί
ΧΑΓΗ.--

«Από τις 12 Φλεβάρη 1999 ο επικεφαλής των επιβεβαιωτών συμφωνίας εκεχειρίας του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ μου είχε πει πως ήταν «αναπόφευκτη η στρατιωτική επέμβαση την άνοιξη στη Γιουγκοσλαβία και πως οι Σέρβοι δεν έχουν καμιά δουλιά στο Κοσσυφοπέδιο» κατέθεσε χτες στη δίκη Μιλόσεβιτς στη Χάγη ο Ρώσος στρατηγός πρώην διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, Λεονίντ Ιβάσοβ.

Ο Ιβάσοβ κατέθεσε, σε άλλο σημείο, πως έγινε μάρτυρας της υπόσχεσης που είχε δώσει στον τότε ηγέτη των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Θάτσι, πως εάν οι άνδρες του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτρέψουν την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία, τότε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Ο Ρώσος στρατηγός εξήγησε πως η υπόσχεση της Ολμπράιτ στον Θάτσι είχε δοθεί κατά τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, που αποτέλεσαν το προσχηματικό πλαίσιο για την εξαπόλυση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών το Μάρτη του 1999 στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Ρώσος στρατηγός ανέφερε επιπλέον πως το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού διέθετε από το 1998 σαφείς πληροφορίες για το πού και ποιοι βρίσκονταν σε 11, όπως είπε, στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών του ΟΥΤΣΕΚΑ σε Κοσσυφοπέδιο και βόρεια Αλβανία. Πρόσθεσε πως ανέφερε το ζήτημα στον τότε Αμερικανό στρατηγό και στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, Γουέσλεϊ Κλαρκ, σε μία προσπάθεια όπως είπε να αποτραπεί αιματοχυσία στην περιοχή. Ομως, όπως είπε, ο Κλαρκ προφασίστηκε πως οι μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ δε διέθεταν τέτοια στοιχεία και πως ως εκ τούτου δεν μπορούσε να κάνει κάτι. «Ασφαλώς ο ΝΑΤΟικός στρατηγός ψευδόταν» είπε χαρακτηριστικά ο Λεονίντ Ιβάσοβ.

Ο ίδιος μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη Μιλόσεβιτς κατέθεσε, σε άλλο σημείο, πως στη διάρκεια συνάντησης Ρώσων αξιωματούχων με τους πρέσβεις 11 μουσουλμανικών χωρών, ο τότε Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών περί ενεργούς αυτονομιστικής δράσης Ταλιμπάν και μελών της «Αλ Κάιντα» στο Κοσσυφοπέδιο...

ΠΓΔΜ
Σε αναζήτηση αρχηγού και επόμενου πρωθυπουργού... .

ΣΚΟΠΙΑ.- Εντείνονται οι ζυμώσεις εντός της κυβερνώσας «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» (SDSM) στα Σκόπια ενόψει του προγραμματισμένου για τις 25 του μήνα συνεδρίου του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού, που πιθανότατα θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού μετά την πρόσφατη παραίτηση του Χάρι Κόστοβ.

Οι τελευταίες πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ως επίσημες τις υποψηφιότητες των ακόλουθων τεσσάρων ατόμων: υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι, το ανώτερο κομματικό στέλεχος της SDSM Τίτο Πέτκοφσκι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάνι Μακραντούλι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Σύμφωνα, πάντως, με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ, που διενήργησε το «Ιδρυμα για τη Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Κοινωνία», το 32,4% των ερωτηθέντων είπε πως προτιμάει τον Τίτο Πέτκοφσκι και ακολουθούν ο Βλάντο Μπούτσκοφσκι με 10,6% και η Ραντμίλα Σεκερίνσκα με 7,5%. Στο πλαίσιο της ίδιας σφυγμομέτρησης, οι απαντήσεις που έδωσαν ερωτηθέντες που δήλωσαν οπαδοί της SDSM διαφοροποιούν την «εικόνα» των προτιμήσεων. Οι περισσότεροι (34,1%) δήλωσαν πως προτιμούν για ηγέτη της SDSM τον Βλάντο Μπούτσκοφσκι και έπονται ο Τίτο Πέτκοφσκι με 28,5% και η Ραντμίλα Σεκερίνσκα με ποσοστό 17,1%.

Η σφυγμομέτρηση του ίδιου ιδρύματος αποκάλυψε και τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την «ποιότητα» των κυβερνώντων. Στο ερώτημα «θεωρείτε την κυβέρνηση διεφθαρμένη», το 68,2% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι» και μόλις το 11,2% απάντησε «όχι»...

Η φτώχεια μαστίζει το 1/5 των παιδιών!

Ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της φτώχειας στον πληθυσμό παιδιών της ΠΓΔΜ αλλά και για τα πενιχρά οικονομικά πολλών οικογενειών δημοσιοποιήθηκαν χτες απ' την ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Στο πλαίσιο της έρευνας «Social Monitor», που διενεργήθηκε σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, διαπιστώθηκε πως ένα στα πέντε παιδιά υποσιτίζονται καθώς ζουν κάτω απ' το επίπεδο φτώχειας. Επιπλέον, το 25% του πληθυσμού καλείται να επιβιώσει με λιγότερα από 1,40 ευρώ την ημέρα, ενώ ένα τουλάχιστον 30% του εργατικού δυναμικού πλήττεται από χρόνια ανεργία που οφείλεται στο κλείσιμο αρκετών εργοστασίων στην ΠΓΔΜ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-«The Ready Campaign»: εκστρατεία για ετοιμότητα, με στόχο τα παιδιά. Κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία των πολιτών, ιδίως των παιδιών, σε περίπτωση νέας τρομοκρατικής επίθεσης. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ και μεταξύ άλλων μηνύματα θα προβάλλονται από τα καλωδιακά δίκτυα που θα απευθύνονται κυρίως στους γονείς και θα δείχνουν παιδιά να ρωτούν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

ΡΩΜΗ.- Περισσότερα από 50 άτομα, μεταξύ αυτών και ο Τζανφράνκο Μπλάζι, βουλευτής του κόμματος Forza Italia του Ιταλού πρωθυπουργού, συνελήφθησαν τη Δευτέρα σε νότια επαρχία της Ιταλίας κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας κατά της τοπικής Μαφίας. Οι εισαγγελείς ερευνούν τις διασυνδέσεις των 50 ατόμων που συνελήφθησαν - μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και μεγαλοεπιχειρηματίες - με τη Μαφία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και εκβιασμούς.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο στρατός του Πακιστάν έκανε χτες γνωστό ότι σε επιχείρησή του εναντίον μαντράσας (ιεροδιδασκαλείου) στο Νότιο Ουαζιριστάν σκότωσε είκοσι ανθρώπους, που χαρακτήρισε ως «μαχητές» που «στάθμευαν» εκεί.

ΒΟΜΒΑΗ.- Σε «προληπτικό κλείσιμο» προέβη χτες το προξενείο των ΗΠΑ στη Βομβάη (Μουμπάι) της Ινδίας, καθώς «υπήρχαν πληροφορίες» για τρομοκρατική επίθεση.

ΜΟΣΧΑ.- Εισαγγελείς γνωστοποίησαν χτες ότι κατασχέθηκε έκταση στην οποία είχε ανεγερθεί ντάτσα - εξοχική κατοικία - στην οποία κατοικούσε η κόρη του εξόριστου στο Λονδίνο «μεγιστάνα» Μπαρίς Μπερεζόφσκι.

ΗΠΑ
Συγκέντρωση στη Σχολή των Δολοφόνων

ΦΟΡΤ ΜΠΕΝΙΝΓΚ.--

Πάνω από 16.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από της πύλες της «Σχολής της Αμερικής» ή όπως είναι γνωστή «Σχολή των Δολοφόνων» απαιτώντας το κλείσιμό της. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι συνελήφθησαν για πράξεις απείθειας.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι απ' όλη την Αμερική συγκεντρώθηκαν έξω από τη στρατιωτική σχολή των ΗΠΑ που είναι γνωστή για την «εκπαίδευση» στρατιωτικών να βασανίζουν, να βιάζουν, να δολοφονούν και να «εξαφανίζουν» ανθρώπους της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να τη μετονομάσει σε Ινστιτούτου Δυτικού Ημισφαιρίου για τη Συνεργασία Ασφάλειας.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι συνελήφθησαν για πράξεις απείθειας και πιθανόν να αντιμετωπίσουν 3-6 μήνες φυλάκισης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και 14 χρόνια που έχουν αρχίσει οι συγκεντρώσεις, 170 άνθρωποι έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης μέχρι και 2 χρόνια για απείθεια.

«Η φυλακή δε θα μας αποθαρρύνει», δηλώνει η Ελίζαμπεθ Ναντό, μία από τους συλληφθέντες. «Θα είμαστε εδώ μέχρι να κλείσει η σχολή και να αλλάξει η εξωτερική πολιτική που αντιπροσωπεύει», προσθέτει.

«Οπως πολλοί από τους αποφοίτους της, αυτή η σχολή λειτουργεί υπό το καθεστώς της ατιμωρησίας», τονίζει ο Κάρλος Μαυρίσιο, που έχει επιβιώσει από βασανιστήρια και μηνύει δύο Στρατηγούς του Σαλβαδόρ που κατοικούν στις ΗΠΑ. «Κλείνοντας τη Σχολή των Δολοφόνων για πάντα θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική και στον πλανήτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ