ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Κάποιος λέει ψέματα...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η σθεναρή αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας.... ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει την επανεξέταση και επαναδιατύπωση των θέσεών της», σε σχέση με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ζάχαρης (ΚΟΑΖ), αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο καθεστώς θα γίνουν υπό καλύτερους όρους. Αλλά διαβάζουμε, όμως, στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής: Πρώτον επισημαίνεται η συναίνεση που υπήρξε από τα κράτη - μέλη (και από την Ελλάδα) για την απόρριψη του υφιστάμενου καθεστώτος και δεύτερον, ότι το νέο καθεστώς, που θα πρέπει να έχει αποφασιστεί πριν από τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ, το Δεκέμβρη του 2005, θα πρέπει «να λάβει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά το τελικό αποτέλεσμα της σχετικής επιτροπής του ΠΟΕ».

Μήπως, ο κ. Μπασιάκος πιστεύει ότι οι δεσμεύσεις της ΕΕ στους εταίρους της του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα επιτρέψουν τη συνέχιση της καλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με σήμερα; Και καλά, αν «αντιστάθηκε σθεναρά», τότε ψέματα λέει η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής ότι όλες οι αντιπροσωπείες (και η ελληνική δηλαδή) συμφώνησαν στη μη αποδοχή της υφιστάμενης ΚΟΑΖ;

«Παρακολουθούν» και «σχεδιάζουν»

«Ο,τι είπαμε προεκλογικά θα το κάνουμε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η συνολική μας πρόταση για τη δημιουργία Ακαδημίας Κινηματογράφου» (απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σε σχετική Ερώτηση, στις 20/4/2004).

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία φορέων και παραγόντων, παρακολουθεί και σχεδιάζει τρόπους και μεθόδους, που θα αποτελέσουν ουσιαστικούς αρωγούς στο δημιουργικό έργο και στην αποστολή του κινηματογράφου» (απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Π. Τατούλη, στην έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σάββατο).

Δεδομένου, ότι πέρασαν επτά (7) μήνες μεταξύ των δύο δηλώσεων και η διαφορά μεταξύ των δύο δηλώσεων είναι φανερή στον καθένα, μήπως ο υφυπουργός θα μπορούσε να μας προσδιορίσει τι εννοεί με τη φράση «σύντομο χρονικό διάστημα» της πρώτης του δήλωσης; Εκτός κι αν η Ακαδημία Κινηματογράφου «προέκυψε» εξόχως «κρατικοδίαιτη» προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την «έκοψε»...

Και τι δε χρεωθήκαμε...

Τις τηλεφωνικές συσκευές με τον Φοίβο και την Αθηνά, τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν ξεμείνει αμανάτι στις αποθήκες του, επιχειρεί να ξεφορτωθεί τώρα με κάθε τρόπο ο «μέγας χορηγός» ΟΤΕ.

Ετσι, όσοι συνδρομητές απευθύνονται στον ΟΤΕ για την αγορά τηλεφωνικής συσκευής, δεν έχουν άλλη επιλογή: `Η θα φύγουν άπρακτοι ή θα αγοράσουν συσκευή με τον Φοίβο ή την Αθηνά. Και επειδή στον ΟΤΕ φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ...ξυπνήσει από τη νιρβάνα των Ολυμπιακών Αγώνων, σκέφτηκαν ότι έχουν δύο τρόπους για να ξεφορτωθούν τις ...ολυμπιακές συσκευές. Ο πρώτος να τις διαθέτουν πιο φτηνά (με έκπτωση) και ο δεύτερος με το ...έτσι θέλω!

Ετσι εξηγείται και η «κοφτή» απάντηση των αρμοδίων του ΟΤΕ σε συνδρομητή, που ζήτησε κανονική συσκευή με 20 ευρώ και όχι την ...ολυμπιακή συσκευή που διατίθεται μόνο με ...12,5 ευρώ: «Τις χρεωθήκαμε και πρέπει να τις πουλήσουμε. Δεν υπάρχουν άλλες συσκευές»!

Να 'ταν μόνο αυτά που ...χρεωθήκαμε, θα 'ταν καλά...

Τον χαβά τους αυτοί...

Μάθαμε, ότι η πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει τη λειτουργία των καταστημάτων μία ακόμα Κυριακή, πριν από τα Χριστούγεννα. Εκτός, δηλαδή, από την Κυριακή στις 19 του Δεκέμβρη, που προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από το νόμο, να ανοίξουν και στις 12 του μήνα. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία, αντί να κάτσει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των μικρών και των αυτοαπασχoλούμενων εμπόρων, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συνθλίβονται από τις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνώντων, στέκεται αρωγός με τη στάση της σε όλους εκείνους που μεθοδεύουν τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με το πρόσχημα ότι αυτό θα αυξήσει τους τζίρους τους και θα εξυπηρετήσει τους καταναλωτές. Λες και τα αδιέξοδα των εμπόρων οφείλονται δήθεν στις λίγες ώρες λειτουργίας και όχι στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές και στη διαρκή συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, που καταβαραθρώνουν τον τζίρο και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για τα μικρά εμπορικά.

Τα... αναπτυξιακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μοιάζει να ...επαναλαμβάνεται η ιστορία με τον αναπτυξιακό νόμο που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Μόνο που όσον αφορά τις λεγόμενες επιδοτήσεις στις ακριτικές περιοχές μάλλον θα πάμε από ...φάρσα σε φάρσα.

Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν τις επιδοτήσεις των «ευρωπαϊκών πακέτων» τα τελευταία χρόνια, που τσέπωναν διάφοροι επιχειρηματίες που θα δημιουργούσαν υποτίθεται παραγωγικές μονάδες στους νόμους της Θράκης, αλλά και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Εξίσου γνωστά όμως είναι σήμερα και τα ποσοστά ανεργίας στις ίδιες περιοχές.

Τα χρήματα, βέβαια, δόθηκαν και μάλλον έγιναν εργοστάσια λίγο βορειότερα ή πήγαν ...Ελβετία μέσω Εβρου και ...επιστρέφουν σήμερα με τις φοροαπαλλαγές «επαναπατρισθέντων κεφαλαίων» που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Οσο για τις παραγωγικές επενδύσεις φαίνεται πως είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας που έχουν καταφέρει να γίνουν ...αόρατες, μια και ουδείς μπορεί να τις εντοπίσει.

Φυσικά, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έχει - υποθέτουμε - διαφορές αυτή τη φορά στην εφαρμογή του. Βλέπετε, δε θα είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που θα επιδοτηθούν. Σίγουρα θα προτιμηθεί η «μπλε» ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο για να ασχοληθεί κανείς με την αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει να κάνει με την ανύπαρκτη πολιτική της ουσία, αλλά με τους ...αριθμούς.

Αραγε πόσες φορές πρόκειται να ζητήσει την ...παραίτηση του υπουργού Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου; Μέχρι στιγμής το έχει κάνει τουλάχιστον 4 φορές και όπως πάμε (κι ενώ η εξεταστική για τα ΤΟΡ συνεχίζεται) μάλλον θα ξεπεράσει τις 10...

Μόνο και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς ο Κώστας Καραμανλής δεν αναμένεται να τους κάνει το χατίρι. Ομως οι πάντες πλέον σχολιάζουν ότι σε περίπτωση μελλοντικού ανασχηματισμού, ο υπουργός Αμυνας θα είναι το ...πρώτο όνομα στη λίστα.

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λίστα» ανταγωνισμών

Απ' το βήμα του 4ου Διεθνούς Φαρμακευτικού Συνεδρίου του Εκόνομιστ, που έγινε στην Αθήνα (10.11.2004), ο Μ. Αγκερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA), έκρουσε τον κώδωνα του ...ανταγωνισμού: Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην αγορά σε όλους τους τομείς (πωλήσεις φαρμάκων, έρευνα, βιοτεχνολογία).

Σήμερα οι πωλήσεις των ΗΠΑ κατέχουν το 70% - έναντι του 57% πριν τέσσερα χρόνια - της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία κατέχει μόλις το 19% της ευρωπαϊκής αγοράς, έναντι του 25% που κατείχε πριν τέσσερα χρόνια.

Μια βδομάδα αργότερα (17.11.2004) η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σημείωμά της προς το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας - που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο με θέμα την οικονομική κατάσταση και την ανταγωνιστικότητα - ανάμεσα στις προτεραιότητες σημειώνει τη «σημασία μιας τομεακής προσέγγισης η οποία πρέπει να συμπληρώνει την οριζόντια βιομηχανική πολιτική». Και αναφέρει ως παραδείγματα «τη σημασία του τομέα Υγείας για την ανταγωνιστικότητα» και το «ρόλο των φαρμακευτικών προϊόντων (φάρμακα γενικής ονομασίας έναντι ιδιοσκευασμάτων)».

Και προχτές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις θέσεις και προτάσεις για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Η έμφαση δόθηκε στην κατάργηση της λίστας και του ελέγχου των συνταγών, τις πλευρές δηλαδή εκείνες που βασανίζουν τους αρρώστους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, οι οποίοι - πέρα από φαρμακερές για το βαλάντιό τους συμμετοχές - βρίσκονται μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια μέχρι την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων.

Εντέχνως η κυβέρνηση προέταξε την «απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» και τη «βελτίωση της καθημερινής επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες της Υγείας». Ωστόσο, ανάμεσα στους στόχους της - όπως υπογραμμίζεται στο σχέδιο - περιλαμβάνεται η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. «Το κράτος θα δεσμευτεί για ένα μεσοπρόθεσμο σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς χωρίς περαιτέρω "εκπλήξεις", ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους», αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για έναν προγραμματισμό που πρέπει να αντεπεξέλθει στο φαρμακερό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εξασφαλίσει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το μεγάλο κέρδος. Ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, δε μάσησε τα λόγια του: «Εμείς, είπε, δε δαιμονοποιούμε το κέρδος. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις την κάλυψη του κόστους τους καθώς και ενός εύλογου κέρδους».

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας με το νέο τρόπο ανακοστολόγησης των φαρμάκων απ' το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστούν μια συνολική παρέμβαση στη φαρμακευτική πολιτική, η οποία έχει στο επίκεντρό της την ενίσχυση των επιχειρηματιών στο χώρο του φαρμάκου.

Τα υπόλοιπα θα φανούν όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η άλλη «λίστα», που θα είναι απόρροια αυτής της πολιτικής: Των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία, σε κάποια στιγμή, θα αναγκαστούν να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς...

Απέναντι στη νέα κυβερνητική παρέμβαση με στόχο την κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχάνων οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν δωρεάν παροχή φαρμάκων.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ