ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Αναζητείται κοινός υποψήφιος...

Στον αστερισμό της συναίνεσης για την από κοινού στήριξη υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας κινούνται κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εκτιμάται ότι το κλίμα αντιπαράθεσης «δε βοηθάει».

Στην κατεύθυνση αυτή «πέφτουν οι τόνοι» μεταξύ των δύο μονομάχων, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν πυκνώσει οι άτυπες παρασκηνιακές επαφές μεταξύ «ανθρώπων» του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει συμφωνία γύρω από μία υποψηφιότητα και να αποφευχθούν και οι πρόωρες εκλογές. Οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων της ΝΔ (ΚΟ και ΚΕ) στις αρχές του επόμενου μήνα έχουν πυροδοτήσει μια φημολογία ότι πιθανόν ο Κ. Καραμανλής να ξεκαθαρίσει εκεί τη στάση του κόμματός του, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «πολιτικό τοπίο».

«Συναίνεση θα υπάρξει όταν και το ένα και το άλλο κόμμα αποφασίσουν ότι δε θέλουν εκλογές», δήλωσε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στο θέμα. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα «σίγουρα δε θέλει εκλογές και το ΠΑΣΟΚ νομίζω με τα χάλια που έχει, ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει εκλογές». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι «για το ΠΑΣΟΚ δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος». Αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου είπε ότι «δεν πρέπει να είναι από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ», υποδεικνύοντας «πρέπει να πάμε σε κάτι το μεσαίο», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις υποψηφιότητες των Ν. Κωνσταντόπουλου και Φ. Κουβέλη. Ανέφερε ότι έχει ήδη διατυπώσει στον πρωθυπουργό άποψή του για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  • Ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έχει πάρει η προεδρολογία, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος. Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Κουκουλόπουλος τού ανέφερε ότι είναι πολλές οι συζητήσεις που γίνονται για τον επόμενο Πρόεδρο. Και ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε: «Γίνεται πολύς λόγος και αυτό είναι λίγο ενοχλητικό. Χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό που θα πω, θα μπορούσε ο επόμενος Πρόεδρος να είναι εκτός πολιτικής σκηνής».
Στη μάχη και τα γκάλοπ

«Μήνυμα» υπέρ της συναίνεσης εκπέμπουν και τα γκάλοπ που επιστρατεύονται, για να στηρίξουν τις επιλογές του δικομματισμού από την «κοινή γνώμη». Δημοσκόπηση της «Οπίνιον» εμφανίζει το 66% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προτείνει όνομα υποψήφιου, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με την αντιπολίτευση. Το 55,8% ζητά από το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές ακόμα και σε πρόσωπο που δε συμφωνεί. Παράλληλα, μεταξύ τριών υποψηφίων - Σημίτη, Μολυβιάτη, Κωνσταντόπουλου - που περιλαμβάνονται στο «ερωτηματολόγιο» ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος (με 56,3%) και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο υπουργός Εξωτερικών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ετοιμος να συναινέσει...

Ετοιμος να συναινέσει με την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Γ. Παπανδρέου, αλλά συγχρόνως επιχειρεί να οξύνει τεχνητά την αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματός του και της ΝΔ, προκειμένου να συντηρήσει τη συζήτηση γύρω από την προεδρολογία.

Η προεδρολογία δημιουργεί «αστάθεια και ανασφάλεια» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και επέρριψε γι' αυτό την ευθύνη στη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, «θα μπορούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κλείσει το ζήτημα». Βέβαια, την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου σημείωνε ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερή». Εμείς, ανέφερε ο ίδιος, «έχουμε πει ότι θα λειτουργήσουμε μέσα στο πνεύμα του Συντάγματος προς το δημόσιο συμφέρον, και, βεβαίως, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά το ποιος Ελληνας πολίτης θα έπρεπε να έχει αυτή τη θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φανερώνοντας ουσιαστικά ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γίνει ατύπως αποδέκτης συγκεκριμένης πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας», πρόταση η οποία όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα «δύσκολα μπορεί να απορριφθεί».

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγουν την ονοματολογία γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα χωρίς να κατονομάσει στελέχη, ο Γ. Παπανδρέου άφησε... αιχμές και για την παρουσία κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι πίσω από την προεδρολογία κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Πάντως, όταν ρωτήθηκε λίγη ώρα αργότερα από τους δημοσιογράφους αν στην υπόθεση της προεδρολογίας υπάρχει ανάμειξη άλλων δυνάμεων πέραν των κομματικών και πολιτικών, δήλωσε: «Ολη η ελληνική κοινωνία, καλώς ή κακώς, ασχολείται με το θέμα και βεβαίως ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του ή τους λόγους που θέλει να προχωρήσει προς τη μία ή την άλλη πλευρά αυτή η υπόθεση».

Βέβαια, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Γ. Παπανδρέου να πάρει πρωτοβουλίες και να προτείνει πρώτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποψήφιο πρόεδρο. Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης άποψης δε θα έβλεπαν με «κακό μάτι» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι βέβαια που δε δείχνει να επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου.

Ομως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας από τη μια πλευρά να συντηρήσει την κόντρα με την κυβέρνηση, αλλά και να ελέγξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα μείνει απλός παρατηρητής, αν η ΝΔ αργήσει να πάρει την απαραίτητη πρωτοβουλία. Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν το κόμμα του θα σπεύσει να προτείνει πρόεδρο, πριν υπάρξει πρόταση από την κυβέρνηση.

Συντηρείται η λογιστική διαμάχη

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου για πολλοστή φορά χτες επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «απογραφή», συντηρώντας τη λογιστική διαμάχη του δικομματισμού, η οποία στην ουσία είναι μια κόντρα για τα... ακριβή στοιχεία των χρεών του Ελληνα εργαζόμενου!

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, έκανε λόγο για «φιάσκο» απογραφή, που έγινε με «αδιαφάνεια» και έπληξε το «κύρος» και την «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.

Ο Γ. Παπανδρέου, ασκώντας και το αντιπολιτευτικό του... καθήκον, υποστήριξε ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης «δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου» και όπως ...ανακάλυψε «έχουμε το χτύπημα του βιοτικού επιπέδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των χαμηλόμισθων».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Μάνος επανήλθε με νέες δηλώσεις του να υπεραμυνθεί της άποψής του ότι σωστά υπήρξε «απογραφή της οικονομίας» από την κυβέρνηση.

Ψεύτικες δικαιολογίες

Πρόσφατα, ο «Ρ» είχε καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά και τις απειλές που είχε εκστομίσει νομικός σύμβουλος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας σε βάρος συντάκτριάς του. Λίγες μέρες μετά, λοιπόν, ο νομικός σύμβουλος του «Ακτορα» - περί αυτού επρόκειτο - επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και με επιστολή του στον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ, αποκρύπτει την αλήθεια και διαστρεβλώνει κατά πώς τον συμφέρει το γεγονός που διαδραματίστηκε σε αίθουσα του ΕΣΡ, στην οποία παρόντες ήταν και άλλοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Κούτρας, νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας «Ακτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα, στις 17 Σεπτέμβρη έστειλε επιστολή προς το ΕΣΡ με αφορμή όπως λέει δημοσίευμα της εφημερίδας το «Παρών».

Για το νομικό σύμβουλο του «Ακτορα» το περιστατικό όπως περιγράφεται στην επιστολή έχει ως εξής: «Η δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" κ. Κούλα Αντωνίου μου ζήτησε να την πληροφορήσω περί των μετόχων της εταιρίας ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, κάτι που δε γνωρίζω. Εκείνη έκανε λόγο για πασίγνωστο επιχειρηματία και εγώ με τη σειρά μου της συνέστησα ν' αποφεύγει τις ανακρίβειες, γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο και την εφημερίδα, στην οποία εργάζεται, εκθέτει και το δικό της "κεφάλι βάζει στον τορβά" κατά τη λαϊκή έκφραση που σημαίνει πιθανή ποινική δίωξή της»..

Εσκεμμένα ο Ιωάννης Κούτρας διαστρέφει την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι πως η απειλή με τη φράση «θέλεις να βάλεις το κεφάλι σου στον τορβά» ειπώθηκε στη συντάκτρια του «Ρ» όταν εκείνη αναφέρθηκε στην εταιρία «Ακτωρ» συμφερόντων Μπόμπολα και όχι στη «Θεμελιοδομή» όπως ψευδώς αναφέρεται στην επιστολή. Και ειπώθηκε επειδή τα δημοσιεύματα του «Ρ» για τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εξέδιδε το ΕΣΡ, έχουν προφανώς ενοχλήσει την εταιρία «Ακτωρ» της οποίας νομικός εκπρόσωπος είναι ο Ιωάννης Κούτρας.


Κ.Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ