ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
«Πλημμύρισε» το λιμάνι!

Χιλιάδες διαδηλωτές μαχητικά απαίτησαν «καράβια φθηνά για το λαό, όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών». Κατάληψη δύο πλοίων και πορεία

Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου
Πλήθος κόσμου κατέκλυσαν από το πρωί χτες το λιμάνι του Βαθιού, στο πλαίσιο της παναιγαιακής κινητοποίησης. Ολα ξεκίνησαν στις 8.30 το πρωί όταν δεκάδες Βαθιώτες ακινητοποίησαν για 1 ώρα το «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», φωνάζοντας συνθήματα στον καταπέλτη του πλοίου, ενώ η συντονιστική επιτροπή ακτοπλοΐας είχε συνάντηση με τον καπετάνιο και το πλήρωμα. Οι νησιώτες καλούσαν σε κοινό αγώνα τους ναυτεργάτες, για διεκδίκηση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μία ώρα μετά οι διαδηλωτές επέτρεψαν στο καράβι να φύγει.

Στη συνέχεια κι ενώ τα πάντα σε ολόκληρο το νησί ήταν κλειστά - Νομαρχία, Δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις, μαγαζιά, επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμιο - άρχισαν να μαζεύονται, κατά εκατοντάδες ο κόσμος στο λιμάνι του Βαθιού, από όλο το νησί. Νομάρχης, δήμαρχοι, Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, εμπορικοί σύλλογοι, γυναικείοι σύλλογοι, φοιτητές, μαθητές, ΑμΕΑ, ο κλήρος, άπαντες παρόντες. Κατέκλυσαν και κατέλαβαν συμβολικά και το άλλο πλοίο, το «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ιδιαίτερο τόνο έδωσαν οι μαθητές και φοιτητές. Οι διαδηλωτές στο σαλόνι του πλοίου συνομίλησαν με τους ναυτεργάτες και το πλήρωμα, που τους υποδέχτηκαν θερμά.

Στις ομιλίες όλων των φορέων (Νομάρχης, δήμαρχοι Βαθιού, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου, Μαραθοκάμπου, ΤΕΔΚ, Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, Φοιτητικός Σύλλογος, Σύλλογος Καρλοβάσου, Εμπορικοί Σύλλογοι Βαθιού, Καρλοβάσου) και στο ψήφισμα που διαβάστηκε στους συγκεντρωμένους, απαιτήθηκε να καταργηθεί ο νόμος της άρσης του καμποτάζ που τόσα δεινά έφερε στους νησιώτες. Να μπουν φτηνά, γερά και αξιόπλοα πλοία στα νησιά, καθημερινή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μεταξύ τους, απαιτήθηκαν ακτοπλοΐες που να είναι κοινωνικό αγαθό υψηλού επίπεδου, ενώ ήταν πολλοί εκείνοι που στις ομιλίες τους ζήτησαν Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Γραμμών. Στο τέλος των ομιλιών και για ένα λεπτό, οι πάντες σιώπησαν, στη μνήμη των 81 νεκρών συνανθρώπων μας του τραγικού «ΣΑΜΙΝΑ», ενώ καταγγέλθηκε η μετατροπή του κατηγορητηρίου από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη ΔΟΥ Σάμου, ενώ τα μαχητικά συνθήματα που ακούγονταν από τους διαδηλωτές ήταν: «Θέλουμε πλοία των νησιωτών, όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στους εφοπλιστές», «Η ασυδοσία των εφοπλιστών, σκλαβιά για τη ζωή των νησιωτών» κ.ά.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τα μέσα Δεκέμβρη στην Αθήνα μαζί με την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή και τις παροικιακές ενώσεις.

Στην Ικαρία

Στην Ικαρία το Επαρχείο και οι Δήμοι παρέμειναν κλειστά, κλειστά ήταν και τα καταστήματα στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ενώ οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους. Στην κεντρική συγκέντρωση στον Εύδηλο, χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ευδήλου, ο Επαρχος, ο Μητροπολίτης Σάμου, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος της Παναιγαιακής Συντονιστικής Νίκος Λαρδάς. Ακολούθησε πορεία και επίδοση του ψηφίσματος στο Λιμεναρχείο.

ΧΙΟΣ
Σταμάτησε κάθε δραστηριότητα

ΧΙΟΣ

Eurokinissi

ΧΙΟΣ
Μια μεγαλειώδη κινητοποίηση γνώρισε χτες η Χίος. Οι 24ωρες απεργίες που κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν καθολική συμμετοχή. Κάθε δραστηριότητα στο νησί νέκρωσε! Κλειστές έμειναν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, Δήμοι και Νομαρχία. Εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά, έκλεισαν ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζες. Τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια αποτέλεσαν τόπους προσυγκεντρώσεων. Σημαντική, στην περιφρούρηση της απεργίας και στον ξεσηκωμό των κατοίκων ήταν η συμβολή των δυνάμεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που, από τα χαράματα, με ντουντούκες και ανακοίνωση «όργωναν» το νησί.

Η κεντρική συγκέντρωση είχε καθοριστεί στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, όμως ο κόσμος είχε αρχίσει να κατακλύζει το χώρο πολύ πριν. Με πανό, συνθήματα, μαζικά και οργανωμένα, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, κατέφταναν στην πλατεία από κάθε πλευρά του νησιού. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ το δικό τους τόνο στην κινητοποίηση έδωσαν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που βρέθηκαν εκεί, στα πλαίσια εκδηλώσεων που γίνονται στο νησί. Λίγο πριν από τις 11 είχε συγκροτηθεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει γίνει ποτέ στο νησί. Κεντρικός ομιλητής ήταν εκ μέρους της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής ο Νίκος Γεόμιλος, πρόεδρος των Συνταξιούχων Ναυτικών Χίου.

Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Κώσταλος, επίσης, μέλος της Συντονιστικής, ο νομάρχης Π. Λαμπρινούδης, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Μ. Μενής, ο Γ. Γεωργούλης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Χίου, ο κ. Γκλυκόπουλος, εκπροσωπώντας τους Φοιτητικούς Συλλόγους του νησιού και άλλοι.

Ακολούθησε πορεία με πρώτο σταθμό την Εφορία όπου έγινε συμβολική κατάληψη. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου επίσης έγινε κατάληψη.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Ενωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Μαζικές και δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις που έγιναν χτες και σε νησιά των Δωδεκανήσων.

Στην Κάλυμνο, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο και της τοπικής ΕΛΜΕ για 3ωρες στάσεις εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), έμειναν κλειστά επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία. Κλειστά έμειναν και εμπορικά καταστήματα. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έγινε μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά από το επαρχείο, όπου ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα εργαζόμενοι όλων των κλάδων, συνταξιούχοι και επαγγελματοβιοτέχνες. Το δικό τους ζωντανό τόνο έδωσαν οι μαθητές με τα συνθήματά τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θέμελης Μαΐλης, μέλος της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος κάλεσε τους Καλύμνιους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες και την ανάπτυξη των νησιών και όχι των εφοπλιστών. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η έπαρχος Χρυσούλα Σιφουνιού.

Ακολούθησε μαχητική συγκέντρωση στους κεντρικούς δρόμους. Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από το λιμεναρχείο και επέστρεψαν στο επαρχείο.

Απέναντι από τις αγωνιστικές διαθέσεις των κατοίκων του νησιού βρέθηκε ο δήμαρχος Γ. Ρούσσος, με απόφαση του οποίου έμεινε ανοιχτό το δημαρχείο, χωρίς όμως να βρίσκονται μέσα οι εργαζόμενοι. Ο δήμαρχος, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του, προτίμησε τελικά το δρόμο της υπονόμευσης του αγώνα και της προσωπικής επαφής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς βρίσκεται στον Πειραιά από την περασμένη Δευτέρα.

Στην Κω κλειστός έμεινε ο Δήμος, ενώ καθολική συμμετοχή είχε η 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Εγινε μεγάλη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο δημαρχείο, όπου έδωσαν μαζικά το «παρών» τους εργαζόμενοι, από τους οποίους ξεχώρισε η παρουσία των οικοδόμων. Στη συγκέντρωση, μίλησε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κική Μακρή, ενώ χαιρετισμό έστειλε η έπαρχος κ. Κυπραίου.

Κινητοποίηση έγινε και στη Ρόδο. Εκλεισαν ο Δήμος και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, ενώ το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Σαρικάς.

ΚΚΕ
Δύναμη στον αγώνα η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και η κοινή τους δράση

Στο πλευρό των νησιωτών και των ναυτεργατών έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, καθώς στελέχη του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνουν τα νησιά για επαρκείς, ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για φτηνό εισιτήριο, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρετεί τα συμφέροντα και αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών. Ταυτόχρονα, έχει αναδείξει την επεξεργασμένη και καλά τεκμηριωμένη πρότασή του για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών και ήδη το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και μια σειρά μαζικών φορέων των νησιωτών έχουν υιοθετήσει και αναδεικνύουν την πρόταση αυτή στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Ειδικότερα το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έγκαιρα και όταν οι προετοιμασίες για τον παννησιωτικό ξεσηκωμό ήταν σε εξέλιξη, εξέδωσε στις 9 Νοέμβρη ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο του συντονισμού της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος των νησιών και των ναυτεργατών» και τονίζοντας ότι «η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, η κοινή τους δράση δίνει δύναμη στον αγώνα».

«Μέσα από την πολύχρονη πείρα - ανέφερε - αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη, που έχει κίνητρο τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου, τα κέρδη των εφοπλιστών, χειροτερεύει την κατάσταση των εργαζομένων. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική ταξική. Εντείνει την εκμετάλλευση των ναυτεργατών και οξύνει τα προβλήματά τους. Υποβαθμίζει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, ευθύνεται για τη δρομολόγηση γηρασμένων - υποβαθμισμένων πλοίων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων, αυξάνει την τιμή των εισιτηρίων και το ναύλο των οχημάτων. Με την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας (κατάργηση του καμποτάζ), που προωθήθηκε με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, εντείνεται ο ανταγωνισμός και η επιθετικότητα των εφοπλιστών, χειροτερεύει η κατάσταση του νησιώτικου πληθυσμού και των πληρωμάτων των πλοίων».

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΓ, υποστηρίζει τα αιτήματα των κινητοποιήσεων και κάνει σαφές ότι «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι στρατηγικής σημασίας, συνδέονται με την άμυνα της χώρας, την ανάπτυξη των νησιών και δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών». Και επισημαίνει ότι: «Ο αγώνας των νησιωτών, των ναυτεργατών, γενικότερα των εργαζομένων θα γίνεται αποτελεσματικός στο βαθμό που αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της, πρώτα απ' όλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας θα γίνεται αποτελεσματικός, όταν οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, αναπτύσσεται με προοπτική και διεκδικεί ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνο όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σ' αυτά τα πλαίσια μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών».

ΛΗΜΝΟΣ
Μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση

Με μεγάλη, μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι της Λήμνου στο κάλεσμα της Παναιγαιακής Επιτροπής και της τοπικής συντονιστικής επιτροπής των σωματείων και συλλόγων του νησιού.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, είτε με 24ωρη απεργία είτε με στάσεις εργασίας, τα σωματεία και οι σύλλογοι εργαζομένων του νησιού, όπως το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Δασκάλων, η τοπική ΕΛΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενωση Συνεταιρισμών. Παραβρέθηκαν ο Επαρχος Λήμνου, οι δήμαρχοι Μύρινας, Μούδρου και Ατσικής, εκπρόσωποι της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), ο Εμπορικός Σύλλογος που συμμετείχε με κλείσιμο των καταστημάτων την ώρα της συγκέντρωσης, οι σύλλογοι επαγγελματιών αλιέων, ο σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων, ο ΜΕΑΣ Λήμνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάσπακα.

Το αγωνιστικό χρώμα στη συγκέντρωση έδωσαν περισσότερο απ' όλους οι μαθητές που κατέβηκαν στο λιμάνι με πανό και συνθήματα όπως «εργάτες, αγρότες, μαθητές με μέτωπο απαντάμε στους εφοπλιστές».

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Μανώλης Καραγεώργης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ και μέλος της Παναιγαιακής Επιτροπής, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την τοποθέτηση καμερών στο χώρο του λιμανιού, που σκοπό έχουν, είπε, τον εκφοβισμό και την παρακολούθηση των πολιτών που διαδηλώνουν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και προσδιόρισε ως κύρια αιτία τα κέρδη των εφοπλιστών και την πολιτική ανοχής και στήριξής τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Κατέληξε, καλώντας σε μαζικό συνεχή και ενωμένο αγώνα τους κατοίκους του νησιού.

Ακολούθησε δυναμική πορεία που κατέληξε στο Επαρχείο. Η συγκέντρωση έληξε με δηλωμένη τη θέληση των συγκεντρωμένων να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για τους εφοπλιστές

Να ανακόψει τις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται στα νησιά προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μέθοδο του αποπροσανατολισμού, αλλά και την επιστράτευση μηχανισμών της προκειμένου να πλήξει τη συντονισμένη δράση νησιωτών και ναυτεργατών. Ταυτόχρονα είναι πανέτοιμη να χαρίσει κι άλλο «ζεστό χρήμα» στους εφοπλιστές μέσω των επιδοτήσεων, αλλά και να εφαρμόσει πλήρως τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία για τους εφοπλιστές και ένταση των ήδη οξυμένων προβλημάτων για τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες!

Οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, στη διάρκεια συνάντησής του με τους φορείς της Λέσβου, είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεν για σύσταση νέου θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όμως αυτό θα αποτελεί πιστή εφαρμογή του κανονισμού 3577, που σημαίνει πρακτικά ακόμα χειρότερο νόμο και από αυτό το έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον 2932/2001. Ακόμα ανέφερε ως... ανακούφιση για τα προβλήματα των νησιωτών, την αύξηση των επιδοτήσεων που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ (18 δισ. δραχμές) για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, που σημαίνει νέα υπερκέρδη για τους εφοπλιστές.

Ταυτόχρονα με αυτά, ορισμένοι νησιωτικοί παράγοντες, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους νησιώτες και να «ατονήσουν» το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, άρχισαν να αναδεικνύουν ως λύση για τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων την επιδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι και πάλι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι εφοπλιστές.

Στην Αλόννησο

Συμμετέχοντας στο γενικό παναιγαιακό νησιωτικό ξεσηκωμό, οι κάτοικοι της Αλόννησου συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι μπροστά στο δημαρχείο του νησιού. Εξοργισμένοι με την απαράδεκτη κατάσταση απομόνωσης του νησιού καθώς μόλις μια φορά τη βδομάδα έχουν πλοίο από το Βόλο και πολλές φορές καθόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνικοοικονομική ζωή στο νησί, ενώ και οι ψαράδες καταστρέφονται αφού δεν μπορούν να διαθέσουν τα ψάρια.

Οι κάτοικοι ζητούν να υπάρχει πλοίο από Αλόννησο - Βόλο και Βόλο - Αλόννησο 7 φορές τη βδομάδα καθώς και από Αγιο Κωνσταντίνο προς Αλόννησο και το αντίθετο, όπως γίνεται και με τα νησιά Σκιάθος και Σκόπελος. Οι κάτοικοι προειδοποιούν πως αν η πολιτεία δεν ανταποκριθεί θα εγκατασταθούν ως πρόσφυγες μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης με τις κινητοποιήσεις των φορέων και των κατοίκων των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών για την ακτοπλοΐα εξέδωσε η ΚΟ Σκοπέλου του ΚΚΕ. Μόνη διέξοδος είναι η συνέχιση και ένταση των κινητοποιήσεων. Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με την ίδρυση Δημόσιου Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τονίζεται.

Στις Κυκλάδες

Αγωνιστικός αναβρασμός επικράτησε και σε νησιά των Κυκλάδων. Με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νομού έμειναν κλειστές όλες οι υπηρεσίες, έδρας και Επαρχείων

Στη Σύρο με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Σωματείων Δημοσίων Υπαλλήλων Κυκλάδων, στο οποίο συμμετέχουν Σύλλογοι εργαζομένων στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νομού, Σύλλογοι Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, εργαζομένων στα νοσοκομεία και άλλοι, έγινε συγκέντρωση χτες το πρωί στο λιμάνι και συμβολική κατάληψη στις 11 το πρωί και το απόγευμα στο πλοίο της γραμμής «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ». Οι συγκεντρωμένοι απαγόρευσαν για αρκετή ώρα την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στο πλοίο. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο πλοίο ενημερώνοντας τους επιβάτες οι οποίοι αντέδρασαν με ηχηρά χειροκροτήματα. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Σύρου Δ. Μπάιλας και ο νομάρχης Χ. Κόκκινος.

Κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στην Τήνο, στη Νάξο, στη Σαντορίνη και αλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ