ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Το «όχι» παραμένει ισχυρό

...με ανάλογη δυναμική και το «βέτο»

Το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν» παραμένει απορριπτέο από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της άσκησης «βέτο», στην προσπάθεια της Τουρκίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Τα παραπάνω αναδεικνύονται από κάποιες ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή», η πλειοψηφία του κυπριακού λαού πιστεύει σε ποσοστό 62% ότι θα πρέπει να ασκηθεί «βέτο» στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία στις 17 του Δεκέμβρη, αν η Αγκυρα δεν κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Σε περίπτωση παραχωρήσεων, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 52%, αν η Τουρκία εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση και στην περίπτωση της Κύπρου. Στο 39% αν επιστρέψει την Αμμόχωστο. Στο 34% αν δεσμευτεί σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Και στο 30% αν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει σε ποσοστό 60% πως, τελικά, θα δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία. Το 26% πιστεύει ότι αν η Τουρκία πάρει την ημερομηνία, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού θα είναι καλύτερες, το 29% χειρότερες και το 42% οι ίδιες. Εξάλλου, το 45% υποστηρίζει πως η απόφαση για ένα ενδεχόμενο «βέτο» πρέπει να ληφθεί σε δημοψήφισμα, το 28% από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου και το 26% από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα αν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του «βέτο», το 62% απάντησε θετικά, ενώ στο ίδιο ερώτημα σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση το ποσοστό μειώνεται στο 52%.

Οσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, το 38% υποστηρίζει ότι η λύση πρέπει να προέλθει μέσα από βελτιώσεις στο «σχέδιο Ανάν» και το 55% με παραμερισμό του σχεδίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Χαραυγή» (όργανο του ΑΚΕΛ), ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 45%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 49% αξιολογεί θετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ανησυχούν οι καταπατητές

Οι ξένοι υπήκοοι, ιδιαίτερα οι πολίτες της ΕΕ, που κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στα Κατεχόμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δική τους περιουσία στις χώρες τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου. Η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση δικαστηρίου της Λευκωσίας, το οποίο, ύστερα από αγωγή του ιδιοκτήτη περιουσίας στη Λάπηθο εναντίον του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς, από τη Βρετανία, εξασφάλισε απόφαση για απόδοση της περιουσίας του.

Το ζεύγος των Βρετανών αγόρασε τη γη, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της κατεχόμενης Κερύνειας, στην κωμόπολη της Λαπήθου, από Τουρκοκύπριο, στον οποίο η γη είχε παραχωρηθεί από το κατοχικό καθεστώς. Το δικαστήριο επέβαλε στο ζεύγος πρόστιμο 7,5 χιλιάδων λιρών, διέταξε την κατεδάφιση της οικίας με πισίνα που έκτισε το ζεύγος και την καταβολή 300 λιρών τη μέρα για κάθε μέρα καθυστέρησης στην κατεδάφιση και απόδοση της περιουσίας.

Ομως, τα κυπριακά δικαστήρια δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής των αποφάσεών τους στις κατεχόμενες περιοχές. Γι' αυτό και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο ιδιοκτήτης της περιουσίας είναι αποφασισμένος να αποταθεί στη βρετανική Δικαιοσύνη ή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διεκδικήσει την περιουσία του, στρεφόμενος εναντίον της περιουσίας του ζεύγους στη Βρετανία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενδεχόμενη δικαίωση του ιδιοκτήτη της περιουσίας θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όσους ξένους, πολίτες της ΕΕ, έσπευσαν να αγοράσουν ελληνοκυπριακή γη από Τουρκοκυπρίους στις κατεχόμενες περιοχές, και μάλιστα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Τελωνειακή ένωση και με τους «25» επιθυμεί η ΕΕ

Την επέκταση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση προς το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου - από την Τουρκία χαρακτήρισε ως «επιθυμητή» ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, χτες στη Χάγη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη.

«Σημειώσαμε το γεγονός ότι η Τουρκία θα διαπραγματεύεται και με τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να λυθεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Μπ. Μποτ. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των «25» σχετικά με τους όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ανέφερε ότι η ολλανδική προεδρία προετοιμάζει το έδαφος, είναι σε επικοινωνία και με τα 25 κράτη - μέλη και διαβίβασε τις επιθυμίες και της Κύπρου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ο Μπ. Μποτ ανέφερε ότι το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν τέθηκε στη συζήτηση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η Τουρκία προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που στις 17 Δεκέμβρη «πάρει» ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας πως το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ακόμα, αν και υπήρξε η δυνατότητα που έδινε το «σχέδιο Ανάν». Οπως είπε, «η Τουρκία έκανε συμβιβασμούς και είπε ναι στο δημοψήφισμα, έκανε ό,τι ήταν δυνατό, αλλά δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της άρνησης του ελληνοκυπριακού λαού και της ηγεσίας του στο δημοψήφισμα». Επιπλέον, ο Α. Γκιουλ δήλωσε ότι αν και το Κυπριακό δε συγκαταλέγεται στα κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «σίγουρα θα εργαστούμε για μια τελική λύση, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

Ο Α. Γκιουλ δήλωσε ότι η Αγκυρα αναμένει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη μια αντικειμενική και ουδέτερη απόφαση, η οποία - όπως είπε - θα πρέπει να είναι συμβατή με τις προηγούμενες αποφάσεις, καθώς και με τη σχετική έκθεση της Επιτροπής (η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτώβρη). Οπως σημείωσε, η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και, σύμφωνα και με την πρόταση της Επιτροπής, δικαιούται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Μπ. Μποτ επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει τις ανησυχίες των κρατών - μελών. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους στην πράξη. Σχετικά με το κατά πόσο η απόφαση των «25» το Δεκέμβρη θα ληφθεί βάσει της έκθεσης της Επιτροπής και των προτάσεων της, ο Μπ. Μποτ χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής ως ένα «καλό εργαλείο», σημειώνοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είναι διακυβερνητικές, συνεπώς είναι τα κράτη - μέλη που θα αποφασίσουν για το αν η Τουρκία έχει εφαρμόσει ή όχι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Εξάλλου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, που συμμετείχε στη συνάντηση εκ μέρους της Επιτροπής, δήλωσε ότι η νέα Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση - μετά από ενδεχόμενη θετική απόφαση για την Τουρκία το Δεκέμβρη - τη διαδικασία ελέγχου (screening process) σχετικά με το κατά πόσο η νομοθετική και πολιτική μεταρρύθμιση στην Τουρκία είναι βιώσιμη και μη αναστρέψιμη.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Επιδρομική επιχείρηση απελευθέρωσης

Αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης - (μεταπολεμικά δημιουργός μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας) - ο Νίκος Μπαλάνος, μετείχε στην ομάδα μας που απελευθέρωσε από τα κρατητήρια του ΚΒ΄ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σμύρνης, τον αντιστασιακό Νίκο Πάσχο (Μπάτσακλα).

Τον ΕΠΟΝίτη αυτό και μετέπειτα τρίτο καπετάνιο του 4ου Συντάγματος της ΙΙ Ταξιαρχίας του Α΄ Σώματος του ΕΛΑΣ, τον είχαν αφήσει «τράνζιτο» οι Γερμανοί, σε μπλόκο που είχαν κάνει, μαζί με ταγματασφαλίτες, μέχρις ότου ολοκληρώσουν και άλλες συλλήψεις στην περιοχή.

Για τη σύλληψη του Νίκου Πάσχου και την κράτησή του στο τμήμα της Νέας Σμύρνης, μας είχε ειδοποιήσει ο τότε αρχιφύλακας του τμήματος Μικές Δραγάτης, που ήταν μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής του ΕΑΜ της αστυνομίας, όπως και η αδελφή του Πάσχου, η Μαίρη.

Στην επιδρομική αυτή επιχείρηση που έγινε με απόλυτη επιτυχία και συντάραξε τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, μετείχαν: Ο Γιάννης Κυρ. - ο Ν. Μπαλ. - ο Στρ. Κουκ. - ο Χαρ. Στρ. - ο Γ.Κ.Τσ.

Τα όπλα μας ήταν ένα ιταλικό οπλοπολυβόλο Μπερέτα, ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. Ο Ν. Πάσχος αμέσως μετά την απελευθέρωσή του φυγαδεύτηκε στη σχολή του βουνού και ως ανθυπολοχαγός τοποθετήθηκε στο 4ο του ΕΛΑΣ.

Ανάλογα περιστασιακά αντιστασιακής δράσης και ιστορικής σημασίας καταγράφει στο βιβλίο του ο συγγραφέας, με ακρίβεια, με συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση, με τίτλο: «Αν - ορθοδοξίες μιας ζωής» - Εκδόσεις «Γκοβόστη» - σελ. 311. Και το αφιερώνει «στους φίλους που έπεσαν, που επέζησαν, που υπέφεραν, που ΝΙΚΗΣΑΝ».

Το βιβλίο, όμως, του Νίκου Μπαλάνου περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες αυτοβιογραφικές και άλλες αναφορές από τα μαθητικά χρόνια, τις διώξεις των αγωνιστών, την πολιτιστική δράση που αναπτύχθηκε, τα μεγάλα μπλόκα, τις μάχες στο τρίγωνο Νέας Σμύρνης, Φάρου, Καλλιθέας. Σε συμπλοκή με τους Γερμανούς, ο συγγραφέας τραυματίστηκε βαριά και δέχτηκε τη βαρβαρότητα των διωγμών.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ