ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Αγωνιστική απάντηση στις 10 Δεκέμβρη από χιλιάδες φοιτητές

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές από όλη την Ελλάδα, δίνουν μαχητική αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει, ιδιωτικοποιεί τις σπουδές τους και υπονομεύει το μέλλον τους, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούν στις 10 Δεκέμβρη, στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία για το Συλλαλητήριο, ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αντίστοιχα, όπου συμμετέχουν δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, καθώς και επιτροπές ετών και εξαμήνων από σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας προς τα Μαθητικά Συμβούλια κι ήδη σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα σχολεία: 21ο ΕΛ Γκράβας, 1ο ΕΛ Αλίμου και 2ο ΕΛ Αθήνας.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, εκπρόσωποι των Συντονιστικών παραχώρησαν χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέθεσαν σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, που αιτία της είναι η ασκούμενη πολιτική, η σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Σε 0,03 ευρώ μπορεί να αναχθεί η "γενναιόδωρη" αύξηση στα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2005 που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες και προβλέπει αύξηση 3,9% στο κονδύλι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον πληθωρισμό να κινείται στο 3,3% και τις ανάγκες μας να αυξάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πάνος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών Νομικής κι αναλυτικότερα είπε: «Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 3,6 εκ. ευρώ, 100.000 ευρώ λιγότερα από πέρσι, την ίδια στιγμή που η Σύγκλητος έχει προγραμματίσει έναν μεμψίμοιρο προϋπολογισμό εξόδων για 4,5 εκ. ευρώ περίπου, αφού αφήνει στάσιμο το κονδύλι για τη σίτιση και δεν περιλαμβάνει κονδύλι για τη στέγαση. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 7,36 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η Σύγκλητος, έχει προγραμματίσει προϋπολογισμό εξόδων στα 10,12 εκ. ευρώ με 1 εκ. ευρώ μειωμένο το κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα. Στο ΕΜ Πολυτεχνείο δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 8,12 εκ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, με βάση το σχέδιο της Συγκλήτου είναι στα 15,842 εκ. ευρώ».

«Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα, τα ωθούν να αναζητήσουν τα αναγκαία κονδύλια που λείπουν είτε από επιχειρήσεις, με το αζημίωτο, φυσικά, είτε από τους ίδιους τους φοιτητές, καταργώντας στην πράξη τη δωρεάν Παιδεία», τόνισε ο Θ. Πάνος.

Αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία, είναι επιλογές συνδεδεμένες στο άρμα της «Μπολόνια», είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. «Η επίθεση αυτή επιβάλλει από τη μεριά των φοιτητών τη συντονισμένη πάλη για τις ανάγκες μας, που συμπυκνώνονται στο αίτημά μας για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία», υπογράμμισε σχετικά ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου. Κάτω από αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο και μέσα από μαζικές διεργασίες έχουν ήδη πάρει απόφαση για τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο 30 σύλλογοι φοιτητών και όπως είπε ο Β. Μεταξάς «περιμένουμε τις επόμενες μέρες, με βάση τις συνελεύσεις που προγραμματίζονται, ο αριθμός να φτάσει το 1/3 των συλλόγων από όλη την Ελλάδα».

ΤΕΙ
Η υποχρηματοδότηση καλά κρατεί!

Τα οικονομικά προβλήματα των ΤΕΙ βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών των Ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ) και οι Διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ, Χ. Τσάκνης, διαμαρτυρήθηκε γιατί όσα τους είχε υποσχεθεί η υπουργός Παιδείας, στην τελευταία συνάντηση που είχαν, δεν αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2005.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η υπουργός τους είχε υποσχεθεί ότι τα ΤΕΙ θα χρηματοδοτούνταν το 2005 με 135.000.000 ευρώ, ωστόσο χρηματοδοτούνται μόλις με 105.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 15.000.000 ευρώ αφορούν τα «νέα Τμήματα» που μέχρι φέτος χρηματοδοτούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ και το 2005 για πρώτη φορά μπαίνουν στον τακτικό προϋπολογισμό. Οπότε η «καθαρή» χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ είναι μόλις 90.000.000 ευρώ, ποσό ίδιο ακριβώς με αυτό που είχαν πάρει το 2004 και δεν έφτασε για να καλύψουν πάγιες ανελαστικές δαπάνες. Οι διοργανωτές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ελλείμματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στα περισσότερα ιδρύματα (τα παραθέτουμε στο διπλανό πίνακα) τα οποία και κουβαλούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Λόγω οικονομικής αδυναμίας, κανένα ΤΕΙ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους έκτακτους εκπαιδευτικούς για τις υπηρεσίες τους από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του χρόνου και, ταυτόχρονα, τα περισσότερα ιδρύματα δεν μπορούν να πληρώσουν τις προμήθειες των συγγραμμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λ. Βρυζίδης.

Αναφέρθηκαν, επίσης, σε θεσμικά θέματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, στο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και στην απουσία κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους πολλών ειδικοτήτων των ΤΕΙ.

Η πολιτική που ακολουθεί και υλοποιεί τις αποφάσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας, υποβαθμίζει και σπρώχνει στην ιδιωτικοποίηση συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα ΤΕΙ, υπογράμμισε ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε εκ μέρους του Κόμματος στην εκδήλωση. Ο Χ. Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στο ουσιαστικό πρόβλημα του χαρακτήρα των ιδρυμάτων και κάλεσε σε μαζικούς και συντονισμένους αγώνες μαζί με τους σπουδαστές και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να εμποδιστούν οι επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και να διεκδικηθεί ουσιαστική λύση, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δημιούργησαν τα προβλήματα - λες και το κόμμα του που βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση είχε αντιδράσει... - και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν αργά, αλλά σταθερά βήματα επίλυσής τους, με βάση τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, υπερασπίστηκε το φιάσκο της «ανωτατοποίησης» και υποστήριξε ότι για να γίνουν ουσιαστικά ανώτατα, τα ΤΕΙ πρέπει να στηριχτούν οικονομικά, να συνδεθούν με την αγορά και να λυθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις κινητοποιήσεις στα ιδρύματα και η εισήγηση του προέδρου είναι να μην ανοίξουν τα ΤΕΙ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και να μην κάνουν εξετάσεις.

Υποτροφίες ντροπής...

Χωρίς... φράγκο καλούνται να ζήσουν τρεις μήνες τώρα, σε ξένη χώρα, φοιτητές που σπουδάζουν με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Οπως κατήγγειλε με επιστολή του που δημοσιεύτηκε χτες στα «ΝΕΑ» φοιτητής που σπουδάζει στη Γλασκόβη, ενώ το ΙΚΥ είναι υποχρεωμένο να χορηγεί ετήσια δίδακτρα κάθε αρχές Οκτώβρη 3.010 λίρες και μηνιαία τροφεία 580 λιρών, ο ίδιος και οι συμφοιτητές του δεν έχουν λάβει τα δίδακτρα και τροφεία για Οκτώβρη και Νοέμβρη. Ο ίδιος περιγράφει δραματική κατάσταση, με τους φοιτητές να αναγκάζονται να κλέβουν φρούτα και σοκολάτες από τα σούπερ μάρκετ και να ζουν με δανεικά. Αυτές είναι οι ευκαιρίες εκπαίδευσης, η «κινητικότητα» φοιτητών και η παιδεία ως «εθνική προτεραιότητα» για την κυβέρνηση;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ