ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σάλος για την ανάμειξη των Αμερικανών στο πραξικόπημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ γνώριζαν την ύπαρξη συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, και τελικά το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τον Απρίλη, αλλά δεν τον προειδοποίησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Newsday, που επικαλείται αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Τσάβες, λίγο καιρό μετά τη λαϊκή ανατροπή της βίαιης ανατροπής του, είχε δηλώσει παγκοσμίως ότι οι ΗΠΑ είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα, στέλεχος του Εθνικού Αρχείου Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα πως η CIA είχε στην κατοχή της πληροφορίες ότι ομάδα στρατιωτικών επρόκειτο να ανατρέψει τον Ούγκο Τσάβες: «Είναι βέβαιο ότι οι σχετικές αναφορές έφτασαν στα χέρια πολλών ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους», κατέληξε ο Πίτερ Κόρνμπλουχ.

Πάντως, ο ίδιος σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί γνώριζαν τα σχετικά σενάρια - «ίσως σιωπηλά κάποιοι να ήθελαν την ανατροπή του Τσάβες», λέει - αυτές οι πληροφορίες δεν αποτελούν απόδειξη - προς το παρόν - ότι ο Λευκός Οίκος είχε άμεση σχέση με τους συνωμότες.

Σε μία κίνηση πανικού, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, ερωτώμενος σχετικά, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Απρίλη του 2002, αρνήθηκε όμως ότι η Ουάσιγκτον προτίμησε τη σιωπή. «Κατά την ενημέρωση που έχω, με βάση την έκθεση του γενικού επιθεωρητή για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας, με ημερομηνία Ιούλιος 2002, προειδοποιήσαμε τον Πρόεδρο Τσάβες για τη συνωμοσία για πραξικόπημα και για την απειλή για τη δολοφονία του, που έδειχνε να είναι αξιόπιστη», δήλωσε ο Ερελι. Πάντως, για άλλη μία φορά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αρνήθηκαν ότι υπήρξε έστω και κάποια ενημέρωση. Εξάλλου, τα ίδια τα έγγραφα της CIA αποδεικνύουν ότι αξιωματούχος στις 17 Απρίλη, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα των 47 ωρών, δήλωνε ότι «ουδείς ήξερε για τις κινήσεις»...

Και όλα αυτά ενόσω ο Πρόεδρος Τσάβες εξακολουθεί να βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία. Χθες έφτασε στη Μόσχα, τρίτο σταθμό μετά την Ισπανία και τη Λιβύη, ενώ το Ιράν και το Κατάρ θα κλείσουν τον κύκλο της μίνι περιοδείας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Vheadline, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Τζέσε Τσακόν, αποκαλύφθηκε ότι η συνωμοσία για τη δολοφονία του υπουργού Αμυνας Χόρχε Γκαρσία Καρνέιρο στις 8 Αυγούστου - μια βδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την αποπομπή Τσάβες - δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα, όμως η δολοφονία του εισαγγελέα Ντανίλο Αντερσον έχει αλλάξει πλέον τα δεδομένα. Αντιστοίχως, και η εφημερίδα Nuevo Pais αναφέρει ότι η δολοφονία του Αντερσον άλλαξε συλλήβδην το συσχετισμό δυνάμεων, «αφού η αντιπολίτευση που προσπαθούσε να εμφανίζεται ως θύμα είναι πια η κυνική και η στυγνή δολοφόνος»...

Τέλος, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο νόμο για τα ΜΜΕ: «Η κοινωνική ευθύνη στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο». Φυσικά, για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, που είναι ο μοχλός της ανατροπής, είναι προσπάθεια της κυβέρνησης να τους «σιγήσει»...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προς έκδοση στις ΗΠΑ ο Σιμόν Τρινιδάδ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δεκτό έγινε τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Ρικάρντο Παλμέρα, ηγετικού στελέχους των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC) και γνωστού ως Σιμόν Τρινιδάδ.

Πρόκειται για το σημαντικότερο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που εντόπισαν οι Κολομβιανοί και τελικά συνέλαβαν στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ Κίτο, μετά την αγαστή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Σιμόν Τρινιδάδ είχε μεταβεί στο Κίτο, προκειμένου να συναντηθεί με υψηλή αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, όσον αφορά στην πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οπότε και συνελήφθη.

Ενδεικτικό του κλίματος του «βρώμικου πολέμου» του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες εναντίον των ανταρτών, αλλά και του λαϊκού κινήματος είναι ότι εκτός του Σιμόν Τρινιδάδ, το αίτημα έκδοσης αφορά και τους ηγέτες των ακροδεξιών «ταγμάτων θανάτου» Κάρλος Καστάνιο και Σαλβατόρε Μανκούσο.

Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ζητήσει την έκδοσή τους, κατηγορώντας τους για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα αυτό είναι σύμφωνο με την κολομβιανή νομοθεσία, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του Τζορτζ Ου. Μπους στην Κολομβία, όπου υποσχέθηκε στον Ουρίμπε επιπλέον οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των «εμπόρων ναρκωτικών».

Υπενθυμίζεται ότι Σιμόν Τρινιδάδ κατά τις πρώτες δίκες του έχει φυσικά αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη των FARC με το «ναρκεμπόριο», ενώ πολλάκις οι FARC έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους ότι το «Σχέδιο Κολομβία», με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος για μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Και είναι ο μόνος που βρίσκεται υπό κράτηση, όπερ και η έκδοσή του είναι αυτονόητη.

O Κάρλος Καστάνιο, ιδρυτής και ηγέτης των «Ομάδων Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC) με κύριο σημείο δράσης τους την Αντιόκια όπου ήταν κυβερνήτης ο Αλβαρο Ουρίμπε, αγνοείται. Πολλοί θεωρούν ότι είναι νεκρός. Οσο για τον διάδοχό του, Σαλβατόρε Μανκούσο, είναι ο κύριος διαπραγματευτής στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την κυβέρνηση, ενώ στις 28 Ιουλίου είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ και είχε μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πιθανότητα της λήξης του εμφυλίου και της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός! Ουδέν σχόλιο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι. Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη βόρεια Ιταλία, από το Μιλάνο και τη Γένοβα έως τη Βενετία. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, δήλωσε ότι το επίκεντρο, κοντά στη λίμνη Γκάρντε, εντοπίστηκε σε βάθος μόλις οκτώ χιλιομέτρων.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Τραγικό τέλος βρήκαν δύο αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έξω από σχολείο στην Πόλη του Μεξικού. Οι αξιωματικοί ερευνούσαν την υπόθεση απαγωγής δύο μαθητών, ωστόσο, οι γονείς νόμισαν ότι ήταν οι ίδιοι οι απαγωγείς. Τους επιτέθηκαν, τους ξυλοκόπησαν και τους έκαψαν ζωντανούς. Συνολικά, τρεις αστυνομικοί με πολιτικά ερευνούσαν την υπόθεση απαγωγής δύο μικρών παιδιών. Συνομιλούσαν με μαθητές και έβγαζαν φωτογραφίες. Οι δύο από τους τρεις αστυνομικούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο τρίτος νοσηλεύεται με εγκαύματα και πολλαπλά τραύματα. Χθες, οι αστυνομικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και ήδη 30 άνθρωποι ανακρίνονταν.

ΜΟΣΧΑ.- Δυο λιποτάκτες Ρώσοι στρατιώτες, δίδυμοι αδελφοί, σκότωσαν δύο αστυνομικούς και απήγαγαν έως και τρεις γηραιούς κατοίκους μιας πόλης βόρεια της Μόσχας. Το δράμα ολοκληρώθηκε με την αυτοκτονία του ενός και την παράδοση του δεύτερου στις αρχές, χωρίς οι όμηροι να πάθουν τίποτε.

ΜΟΣΧΑ.- Ο φόβος της «σύλληψης» από τις ρωσικές αρχές οδήγησε το σύνολο των διευθυντικών στελεχών της χρεοκοπημένης πετρελαϊκής εταιρίας Yukos να διαφύγουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από έκρηξη «μηχανισμού» από αγνώστους στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, μετέδωσε το Ρόιτερς. Επίσης χθες, Πακιστανός αντιστράτηγος επανέλαβε πως από τις επιχειρήσεις στις αυτόνομες περιοχές της μεθορίου Πακιστάν - Αφγανιστάν «προκύπτει» το «συμπέρασμα» ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν«δεν μπορεί να κρύβεται» εκεί.

ΑΓΚΥΡΑ.- Τη ζωή τουλάχιστον τριών ανθρώπων κόστισε το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τις τελευταίες μέρες την Τουρκία. Αρκετές νότιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Προθεσμία στους μαοϊκούς αντάρτες να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση έως το Γενάρη έδωσε χθες ο πρωθυπουργός του Νεπάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ