ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διαδήλωση με παλμό και προοπτική

Συγκλονίστηκε χτες το κέντρο της Αθήνας με τη μαζική συμμετοχή των νέων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για την Παιδεία

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το μαθητικό, σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών από όλη τη χώρα και χιλιάδων μαθητών της Αθήνας. «Καμία ανοχή, καμιά υποταγή, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «Τέρμα τα λόγια και η κοροϊδία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», δήλωσαν με περίσσια μαχητικότητα και φώναξαν δυνατά «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, οι νόμοι της Μπολόνια θα μείνουν στα χαρτιά»!

Η έκρυθμη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, σε όλες της τις βαθμίδες, οδηγεί στην απαξίωση της μόρφωσης και διογκώνει την αγανάκτηση μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και των οικογενειών τους που αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τη διαρκώς υποβαθμιζόμενη εκπαίδευση. Για την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για την Παιδεία εξάλλου κινητοποιήθηκαν χτες και εκπαιδευτικοί των ΑΕΙ, ΤΕΙ και δάσκαλοι.

Η νεολαία πάντως έδωσε το στίγμα, δήλωσε δυναμικά ότι... δεν πάει άλλο. Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές απαίτησαν πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας τους γι' αυτά θα έχει συνέχεια: «Σεισμός, σεισμός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος»!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους

«Καμιά ανοχή στην πολιτική που υποβαθμίζει το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλιά», «Καμιά ανοχή στη διάλυση των σπουδών και των πτυχίων μας», «Οχι στο νομοσχέδιο της Μπολόνια», «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν»...

Τα αιτήματα φοιτητών και σπουδαστών γραμμένα στα πανό, τραγουδισμένα στα συνθήματά τους, έδιναν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με την κατάσταση που επικρατεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ότι οι ανάγκες τους δεν μπορούν να περιμένουν. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να δεχτούν τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Μπολόνια, δηλαδή το σπάσιμο των σπουδών σε δυο κύκλους, τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση, την αξιολόγηση σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, τις πιστωτικές μονάδες, την πολύμορφη προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Ιδιαίτερη αιχμή για φοιτητές και σπουδαστές είναι το νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ, μέσω του οποίου ισοτιμούνται τα πτυχία τους με τα τρίχρονα bachelors και αναγνωρίζονται έμμεσα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

«Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές: σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια παιδεία». Από πολλές σχολές των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και από συλλόγους όλης της Ελλάδας, οι σπουδαστές βρέθηκαν στην κεφαλή του χτεσινού συλλαλητηρίου και έδωσαν δυναμικό παλμό. Ακόμα πιο μαζικά, τα μπλοκ των φοιτητών ακολουθούσαν πίσω από τους μαθητές, με ταμπούρλα να συνοδεύουν τα συνθήματα και τα βήματά τους. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των φοιτητών και σπουδαστών από ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, που πορεύτηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους από τις σχολές του Λεκανοπεδίου, τα μπλοκ των οποίων ήταν επίσης εντυπωσιακά σε όγκο. «ΟΧΙ στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σχολές», «ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ», «Μόρφωση - Ειδίκευση - Δουλιά για όλους» έγραφαν κάποια από τα πανό, που ήταν διακοσμημένα και με γκράφιτι και φοιτητές και σπουδαστές τα κουβάλησαν από τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, τα Χανιά, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλία και αλλού. Κι οι φωνές όλων ενωμένες σε συνθήματα όπως: «Θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τρομονόμους και μεις απειθαρχούμε και βγαίνουμε στους δρόμους».

Αποφασίζουν κλιμάκωση

Μετά τη λήξη της πορείας, φοιτητές από 54 συλλόγους, 11 επιτροπές ετών και πολλές επιτροπές αγώνα συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Χημείου όπου σε κλίμα ενθουσιασμού ανανέωσαν το κάλεσμα του Πανελλαδικού τους Συντονιστικού για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Αντίστοιχη συνάντηση συντονισμού έκαναν και οι σπουδαστές, από 18 συλλόγους και 41 επιτροπές εξαμήνων κι αγώνα από όλη τη χώρα. Τα Συντονιστικά καλούν σε διαδηλώσεις τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το ΔΙΚΑΤΣΑ, κινητοποιήσεις ανά πόλη και ίδρυμα πριν τις γιορτές και κλιμάκωση με νέα συλλαλητήρια μετά τις γιορτές.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουμε γνώση και όχι απόγνωση

Δυναμικό «παρών» κόντρα στις προσπάθειες τρομοκράτησης. Απόφαση κλιμάκωσης

Ξεχωριστό παλμό στη χτεσινή πορεία έδωσαν οι χιλιάδες μαθητές από 84 σχολεία της Αθήνας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησαν να διαμορφώσουν τις προηγούμενες μέρες ασφαλίτες και διευθυντές σχολείων, το «μαθητικό ποτάμι» πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας.

Οι μαθητές πορεύτηκαν αρχικά μέχρι τη Βουλή, ενώ στο υπουργείο Παιδείας δεν έγιναν δεκτοί από την υπουργό Παιδείας. «Θέλουμε γνώση και όχι απόγνωση», «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη», «Θέλουμε παιδεία και όχι επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία», «Μαριέττα - Κωστάκη ακούστε το καλά, οι επιχειρήσεις δεν κάνουν τα σχολειά», «Αγώνας διαρκείας αυτή είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας» είναι μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι μαθητές.

Κλιμακώνουν τον αγώνα

«Δε θα πάρουμε μέρος στο διάλογό τους. Πάνε να κάνουν τα σχολεία μας σούπερ μάρκετ και μας καλούν μόνο και μόνο για να παζαρέψουμε τις τιμές. Στο κάτω κάτω αν θέλουν να δείξουν την "καλή τους θέληση", δε μας πείθουν με τους στημένους διαλόγους τους. Ας ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας τώρα!», είναι η απάντηση του ΣΑΣΑ, το οποίο συνεδρίασε χτες το μεσημέρι. Το ΣΑΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Στις 23 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας και θα τα ...«ψάλλουν» στην υπουργό Παιδείας, με τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα.
  • Στις 18 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, θα προχωρήσουν σε σύσκεψη στην αίθουσα εμποροϋπαλλήλων μαζί με γονείς, εργαζόμενους, καθηγητές.
  • Τοπικές κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα.
  • Νέα κινητοποίηση μέσα στο Γενάρη.
Καταγγελίες για αυταρχισμό

Στην εφημερίδα μας έφτασαν καταγγελίες για απειλές που διατυπώθηκαν από διευθυντικά στελέχη που επιχείρησαν να «συνετίσουν τους άτακτους μαθητές». Στο 1ο Γυμνάσιο Παπάγου, καταγγέλθηκε η παρουσία ασφαλίτη που μπήκε στο χώρο του σχολείου απαγορεύοντας σε μαθητές να πάνε στο συλλαλητήριο. Διευθυντές κλείδωναν τα σχολεία και κράδαιναν την απειλή της απουσίας. Στο 1ο ΕΛ Υμηττού κλήθηκε η αστυνομία, η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ιλίου αποκάλεσε μαθητή, μέλος της ΚΝΕ, ότι «είναι παράνομος», στο 3ο ΕΛ Αγίων Αναργύρων ο διευθυντής κ. Χουτόπουλος μπήκε σε όλα τα τμήματα λέγοντας: «Ποιο Συντονιστικό; Ολα αυτά τα υποκινεί ένα μικρό κομμάτι της Βουλής, για να πάει κόντρα στην κυβέρνηση. Ποιος διάλογος; Οποιος κατέβει, θα έχει συνέπειες». Οι μαθητές του 5ου ΕΛ και του 1ου ΤΕΕ στην Πετρούπολη προχώρησαν σε κατάληψη, με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία και να προχωρήσουν οι διευθυντές σε απειλές για εισαγγελέα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την Παιδεία

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία του οποίου συμμετείχε στην κινητοποίηση, χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές «που έδωσαν το αγωνιστικό παρών στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο με παλμό και νεανικότητα δίνοντας συνέχεια στους αγώνες. Η υπόθεση της Παιδείας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη που βασανίζεται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, τονίζει. Τα ταξικά συνδικάτα μαζί με τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές θα κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην Παιδεία εμπόρευμα», καταλήγει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

Τη στήριξη και της Οργάνωσης Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας (ΟΕΦΣ) είχε το χτεσινό συλλαλητήριο, η οποία απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΔΙΚΑΤΣΑ και αναγνώριση των πτυχίων με ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς διαχωρισμούς. Η ΟΕΦΣ συντονίζει τα βήματά της με τους φοιτητές στην Ελλάδα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν και πτυχία για δουλιά με δικαιώματα για όλους.

Στο χαιρετισμό της που απέστειλε στους φοιτητές και διαβάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ (την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα), σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «όσον αφορά στην αναγνώριση πτυχίων από χώρες εκτός της ΕΕ, όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτα, αλλά αυξάνονται οι δυσκολίες και τα εμπόδια. Διευρύνεται η υποβάθμιση των τίτλων σπουδών και διαχωρίζονται τα πανεπιστήμια σε αυτά της ΕΕ και σε αυτά των υπολοίπων χωρών». Προσθέτει, επίσης, ότι είναι φανερή η επιδίωξη εισαγωγής, στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης, των εντολών της Μπολόνια και του Βερολίνου και ότι «στη Βουλγαρία έχουν προωθηθεί και εισαχθεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι αναδιαρθρώσεις αυτές και οι φοιτητές εδώ αντιμετωπίζουμε ήδη και στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην τσέπη μας όλα τα παραπάνω».

Να μαθαίνουμε και να ζούμε!

Γεμάτοι οι σταθμοί του μετρό από μαθητές που κατέβαιναν στα Προπύλαια χτες το πρωί και πολύς ο κόσμος που τους ρώταγε - άλλοτε μ' ενδιαφέρον κι άλλοτε με διάθεση να τους «συνετίσει» - για την κινητοποίησή τους.

«Εσείς στην ηλικία σας πρέπει να κοιτάτε πώς θα μαθαίνετε» είπε ένας ηλικιωμένος κύριος σε μια παρέα, για να πάρει αμέσως την απάντηση: «Θέλουμε να μαθαίνουμε, αλλά θέλουμε και να ζούμε»!

Ο «Γολγοθάς» που τραβάνε οι μαθητές στη διαδρομή σχολείο - εξεταστικό κέντρο και τα πολλά φροντιστήρια, οι ταξικοί φραγμοί που εντείνονται, το μέλλον εργασιακής ανασφάλειας που τους απειλεί, η οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών είναι μερικοί από τους λόγους που τους έχουν φέρει στο «δεν πάει άλλο». Για τη ζωή βγήκαν στο δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ