ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Ούτε καν κουτσά

τα ψέματα

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Τι παθαίνουν οι άνθρωποι

Να αποφασίζουν μετά από χρόνια να βγουν από τη ναφθαλίνη

Να τους «πουσάρει»ο Τεγόπουλος

Να τους δίνει βήμα ο Λαμπράκης, για να εμφανιστούν ως οσίες που ανακαλύπτουν του κόσμου τις αδικίες

Και ξάφνου,σε παράφραση του «μια βροχή μας σώζει», να προκύπτει «ομηρία»

Πλημμύρισαν «τα μάτια και η ψυχή» τους από συγκίνηση - έτσι γράφουν στη σχετική ανακοίνωση - και πάπαλα το «προμήνυμα».

Την ίδια ώραπου αναγκάζονται ως και πατενταρισμένοι ΠΑΣΟΚοι να αναρωτιούνται δημόσια για το τι άλλαξε και «οι ρήξεις έγιναν συναίνεση».

Τίποτα δεν άλλαξε. Απλά, όταν έχεις βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή σου στον έναν μετά τον άλλο τους νόμους που νομιμοποιούν τη ζούγκλα των κεφαλαιοκρατών, παγώνουν τους μισθούς μέχρι και το τέλος του 2005, έχουν στείλει το όριο συνταξιοδότησης πάνω από τα 65, και να μην υπήρχε «ομηρία» έπρεπε να την εφεύρεις για να αποφύγεις τις ...ντομάτες.

Γιατίείναι άλλο πράγμα να εκτίθεσαι στο δρόμο διαδηλώνοντας κι άλλο να ισχυρίζεσαι ότι είναι «κίνημα» και μάλιστα «εμπροσθοφυλακής» τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που σε στηρίζουν και πλασάρουν την μπούρδα σου ως επαναστατική πρόταση.

Κι επειδή υποψιαζόμαστε ότι πολύ θα μας πιπιλήσουν τα μυαλά με τη «νέα αριστερά», να υπενθυμίσουμε ότι η περίφημη οδηγία της ΕΕ, που προβάλλει ο ΣΥΝ ως λύση για τους συμβασιούχους είναι μόνον, απλά, ξερά, νέτα - σκέτα μία οδηγία, που όχι μόνο δεν επιβάλλει μονιμοποίηση, αλλά και διατάσσει την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ολα τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Το συγκεκριμένο παραμύθι του ΣΥΝ, που έχει και την προσωπική υπογραφή του Α. Αλαβάνου, δεν έχει καν ποδάρια.

Και εν πάση περιπτώσει,αν ορισμένοι ακόμα ψάχνουν να βρουν πού είναι ο ιμπεριαλισμός, ας ασχοληθούν λίγο με τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ας διαβάσουν την προειδοποίηση στη Γερμανία, ας μελετήσουν έστω το από πίσω της δήλωσης περί των βλαπτικών επιπτώσεων της ένοπλης βίας...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΙΚΟΝΙΚΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

ΠΡΑΓΜΑΤΙ «ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ»... «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης όχι μόνο για την αποφυγή πρόωρων εκλογών αλλά και για άλλα κρίσιμα προβλήματα (...) αλλά η περίοδος χάριτος έληξε και το 2005 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος λιτότητας που θα εκτοξεύσει ψηλότερα τη λαϊκή δυσφορία και δυσαρέσκεια. Προμήνυμα το σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ για την ανεργία και την ακρίβεια» (το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΣ; «- Η σημερινή εικόνα στην αγορά εργασίας;

- Ηταν και παραμένει "ζούγκλα". Ο εργαζόμενος ανυπεράσπιστος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αδύναμοι και ανεπαρκείς.

- Οι προτάσεις για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις;

- Προτάσεις ανελαστικής ευελιξίας και εργασιακής ανασφάλειας» (από τη συνέντευξη του Χρ. Πολυζωγόπουλου στα «ΝΕΑ»).

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ: «Μα είναι κακό να υπάρχει συναίνεση στην πολιτική ζωή; Ασφαλώς όχι. Ειδικά αν πρόκειται να λυθούν προβλήματα όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η οικονομική δυσπραγία, αν ήταν να βελτιωθεί η Παιδεία, η Υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά εδώ βρήκαν να συναινέσουν σε ένα θέμα που σκασίλα μας αν δε συμφωνούσαν. Το χειρότερο είναι ότι μέχρι πριν από δέκα μήνες μας είχαν πρήξει ότι τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που χρειάζονται ρήξεις για να λυθούν. Τι άλλαξε λοιπόν τώρα και οι ρήξεις έγιναν συναίνεση;» (ο Αντώνης Ρενιέρης στα «ΝΕΑ»).

ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ; «Ο παράγοντας που προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η πλήρης απραξία στο χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων. Στη βιομηχανία δεν κινείται φύλλο και κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει, στις κατασκευές υπάρχει εικόνα διάλυσης και στον τουρισμό τα τελευταία χτυπήματα αποδυνάμωσαν τις επιχειρήσεις του κλάδου» (ο Ν. Νικολάου στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπουργοί υπό προθεσμίαν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ εν όψει

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΘΟΡΑ ΝΔ παρά την πρωτιά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕ ο Ακης για τις προμήθειες

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προσδοκίες ανάπτυξης με δέσμη παρεμβάσεων

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΦΟΔΟΙ σε υπαίθριες αγορές

ΑΠΟΦΑΣΗ: Μόνιμοι 68.512 συμβασιούχοι

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ και προσδοκίες

Η ΑΥΓΗ: Τρίπτυχο Αλαβάνου για την αριστερά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ναυαγεί το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις την παραμονή της Συνόδου

ΤΑ ΝΕΑ: Η εκδίκηση της καθημερινότητας

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ οικονομία - ακρίβεια - ανεργία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ μπροστά στις γιορτές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συγχωνεύσεις

«Η αγορά των μεγάλων συγχωνεύσεων που για πολύ καιρό βρίσκονταν σε "χειμέρια νάρκη" αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια αναθέρμανσης (...) Στην Ευρώπη οι συμφωνίες καθοδηγήθηκαν εν μέρει από το "κύμα" εταιρικής αναδιάρθρωσης, ενώ δε λείπουν και οι συμφωνίες στο πλαίσιο των οποίων μικρότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαγοράζονται από αμερικανικούς ομίλους» (το άρθρο σε «Wall Street Journal»/«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Προειδοποίηση...

«Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Γερμανία πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιδεινωθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στην περίπτωση που η προσφυγή που κατατέθηκε από ομάδα Γερμανών δικηγόρων στη δικαιοσύνη της χώρας κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ για εγκλήματα πολέμου έχει συνέχεια. "Εάν κάποιος τυχοδιώκτης εισαγγελέας θελήσει να αποδυθεί σε μια τιποτένια δικαστική δίωξη αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών" δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Λόρενς Ντιρίτα» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

«Εμπροσθοφυλακή»!

«Θέλουμε και μπορούμε να βγούμε μπροστά (...) να γίνουμε μια πολιτική εμπροσθοφυλακή. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Το θέμα των συμβασιούχων. Ο ΣΥΝ με τη διορατική και θετική του παρέμβαση για την αξιοποίηση μιας οδηγίας της ΕΕ μπόρεσε και συνέβαλε στο να γίνει ένα κίνημα για το οποίο η εφημερίδα σας και άλλες εφημερίδες ασχολούνται κάθε μέρα σχεδόν επί τόσα χρόνια» (ο Αλ. Αλαβάνος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Εν ψυχρώ...

«"Η ένοπλη βία έχει βλάψει τα δίκαια αιτήματα του λαού μας και ως εκ τούτου πρέπει να τερματιστεί". Τάδε έφη ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση αποκηρύσσοντας για πρώτη φορά δημόσια την ένοπλη Ιντιφάντα» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ