ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Σε τροχιά ανόδου οι τιμές

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις το ...τίμημα «ελεύθερης αγοράς»

Στους ρυθμούς της ακρίβειας που έχει καθιερώσει η ασκούμενη πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στους κάθε λογής κερδοσκόπους να καταληστεύουν τα λαϊκά εισοδήματα κινήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις και χτες η χριστουγεννιάτικη αγορά. Ετσι, ενώ η κίνηση στην αγορά εμφανίζεται αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, σαφώς και δεν είναι ανάλογη της εξέλιξης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Οι λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τα ισχνά τους εισοδήματα και αυτές τις μέρες προσπαθούν όπως - όπως να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των γιορτών.

Οι τιμές στα είδη διατροφής κινούνται συνεχώς σε τροχιά ανατιμήσεων. Εκτός από τα τυποποιημένα που πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου οι αυξήσεις τιμών -μικρότερες ή μεγαλύτερες - το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινές, και στα κρέατα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κατανάλωση γιορτινές μέρες σαν κι αυτές «τσιμπάνε». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βαρβάκειο Αγορά χτες οι υψηλές τιμές στα αμνοερίφια «ανέβηκαν» κι άλλο. Συγκεκριμένα, το «ντόπιο αρνί γάλακτος», σύμφωνα με την ένδειξη, που τη Δευτέρα πωλούνταν στα 8 - 9 ευρώ το κιλό, χτες «σκαρφάλωσε» μέχρι τα 10 ευρώ, ενώ το «κατσίκι γάλακτος» από τα 10 ευρώ έφτασε τα 10,40 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η τιμή του κατσικιού ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 11 ευρώ το κιλό. Η γαλοπούλα χτες πωλούνταν στη Βαρβάκειο ως επί το πλείστον στα 7 - 7,50 ευρώ το κιλό και στις συνοικίες άγγιζε και τα 9 ευρώ.

Σημαντική επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποτελεί και η προμήθεια των απαραίτητων οπωροκηπευτικών που οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την καθιέρωση του ευρώ, έχουν εκτιναχτεί σε προκλητικά υψηλά επίπεδα. Αυτές τις μέρες πωλούνται: Οι ντομάτες στα 1 - 2 ευρώ το κιλό, οι πατάτες 0,40 - 0,63 ευρώ, τα αγγούρια μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια 0,90 μέχρι και 2,20 ευρώ, τα μαρούλια στα 0,40 - 0,70 ευρώ το ένα, το λάχανο 0,40 - 0,80 ευρώ το κιλό, το σπανάκι 0,80 - 1,30 ευρώ και τα λεμόνια 0,80 - 1,20 ευρώ.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα Τετάρτη 22/12 και αύριο Πέμπτη 23/12 τα καταστήματα στην Αθήνα θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ. Την Παρασκευή 24/12 θα λειτουργήσουν 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.

  • Στον Πειραιά τα καταστήματα θα ανοίγουν μια ώρα νωρίτερα το πρωί.
  • Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν όλες τις μέρες και την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το ωράριο που εφαρμόζουν όλο το υπόλοιπο διάστημα, δηλαδή 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
Υπερισχύει το κριτήριο του κέρδους

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι τιμές διαμορφώνονται (από εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στην αγορά) με γνώμονα το επιθυμητό κέρδος και όχι το κόστος, ήρθε να επιβεβαιώσει μια συμφωνία που υπέγραψαν τις προηγούμενες μέρες, δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (από το χώρο της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου) που λειτουργούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μία βιομηχανία γάλακτος και μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ (που δεν έχουμε λόγο να διαφημίσουμε δημοσιοποιώντας τα ονόματά τους) αποφάσισαν να πουλάνε το γάλα, τη συσκευασία του ενός λίτρου, τουλάχιστον 13 - 14 λεπτά φθηνότερα από τα δύο μονοπώλια του κλάδου για ένα χρόνο.

Ο λόγος που σύναψαν αυτή τη συμφωνία, είναι, προφανώς, η επιδίωξή τους, να διευρύνουν τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος. Βέβαιο, είναι, σε κάθε περίπτωση ότι ακόμα και «προσφορές» τέτοιου τύπου, που γίνονται για επιχειρηματικές σκοπιμότητες, έχουν ημερομηνία λήξης. Ετσι, που το τοπίο της ακρίβειας παραμένει απαράλλακτο.

«ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ»
«Νόμιμο» ό,τι ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο

Σε εκδήλωση του ΒΕΑ πλανόδιοι και Κινέζοι μπήκαν στο στόχαστρο, αντί για τις συμφωνίες υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΠΟΕ

Με αντιφάσεις και ακρότητες προσεγγίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) το θέμα του «παρεμπορίου», αφού κάτω από τη συγκεκριμένη ταμπέλα «τσουβαλιάζει» το υπαίθριο εμπόριο και τα κινέζικα ...καταστήματα! Ανάλογα πράττουν με την κοινή τους διακήρυξη - τουλάχιστον σε σχέση με τα κινέζικα καταστήματα που τα χαρακτηρίζουν «αμφίβολης νομιμότητας» - τα υπόλοιπα επιμελητήρια Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης καθώς και η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΙΝΚΑ και οι εμπορικοί Σύλλογοι. Ολοι μαζί προσπαθούν να βρουν σωτηρία στη ...στρατηγική της Λισαβόνας. Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του δικομματισμού συμφωνούν ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η ...«ανταγωνιστικότητα», τονίζοντας ότι υπάρχουν αμυντικά μέτρα αλλά και περιορισμοί.

Ο Δ. Χαρίσης, πρόεδρος του ΒΕΑ, που είχε καλέσει χτες τους Ελληνες ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν για το «παρεμπόριο» και τη στρατηγική της Λισαβόνας, μίλησε για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από το παζάρι του Πειραιά προς τα καταστήματα που πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο κλπ., καθώς και για περισσότερα «από 200 αμφίβολης νομιμότητας κινέζικα καταστήματα», που άνοιξαν στην Αθήνα το 2004.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υιοθετήσει την άρση των εμποδίων διακίνησης προϊόντων. Εξάλλου, και η Κίνα υποχρεούται επίσης να προσαρμόσει την οικονομία της, ενώ σε ορισμένους κλάδους όπως ασφάλειες και τηλεπικοινωνίες υπάρχουν κέρδη και για τους Ευρωπαίους. Βεβαίως, έχουν θεσπιστεί αμυντικά μέτρα, αλλά πρέπει πάντα να είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μπορεί και η ΕΕ να κάνει εξαγωγές στην Κίνα, (σήμερα το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ έναντι της Κίνας είναι 55 δισ. ευρώ ετησίως). «Κλειδί», είπε ο Κ. Χατζηδάκης, είναι η «ανταγωνιστικότητα». Συμπέρασμα: Αυτή είναι η κατάσταση, έχει και τα ...καλά της (για το μεγάλο κεφάλαιο), αντί να φωνάζετε φροντίστε να γίνετε «ανταγωνιστικοί».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η ευρωβουλευτής Μ. Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε ότι όσα είπε ο συνάδελφός της είναι σωστά, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» χρειάζονται και μέτρα άμυνας «στο βαθμό που μας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του ΠΟΕ»! Από την πλευρά του ΣΥΝ, το στέλεχός του Παπαδηγενόπουλος στάθηκε κυρίως στο παρεμπόριο, λέγοντας ότι με το ρυθμό που αυξάνονται τα κινέζικα μαγαζιά στην πλατεία Κουμουνδούρου, «το τελευταίο ελληνικό μαγαζί που θα μείνει εκεί σε δυο χρόνια θα είναι το δικό μας». (Εκεί είναι τα γραφεία του ΣΥΝ)...

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Φέτσης τόνισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αρνητική, αλλά όχι για όλους, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους και διακινούν σημαντικά κεφάλαια στο πλαίσιο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Οι εργαζόμενοι και το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μικρές, δεινοπαθούν, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και εισαγωγικές. Επισήμανε επίσης ότι είναι άλλο το παράνομο εμπόριο και άλλο το υπαίθριο, αφού και το εμπόριο υγρών καυσίμων είναι στεγασμένο αλλά το παρεμπόριο σε αυτόν τον τομέα υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εξάλλου, πρόσθεσε και το ΙΚΕΑ μπορεί να μην ασκεί «παρεμπόριο» αλλά χιλιάδες μικροί βιοτέχνες και έμποροι θα κλείσουν λόγω της ύπαρξής του. Θέση του ΚΚΕ, είπε ο Δ. Φέτσης, είναι να δούμε το θέμα της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας όχι μεμονωμένα - όπως με την περίπτωση της Κίνας - αλλά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας, μιλώντας για το ποια ανάπτυξη θέλουμε, για ποιον και αν θα υπάρχουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Για το ρόλο των μεγάλων επιχειρήσεων ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Σ. Οικονομάκου, που είπε ότι ελληνικές επιχειρήσεις προμηθεύουν αλλοδαπούς με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για να πουλήσουν, ότι 2.500 επιχειρήσεις αλλοδαπών είναι μέλη του ΕΕΑ και δεν είναι λύση τα αστυνομικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ