ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Υπάρχει κι άλλος δρόμος

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν αποδέχεσαι, ως ένα το κρατούμενο, το σημερινό απάνθρωπο και συνεχώς χειρότερο καπιταλιστικό σύστημα. Οταν σ' αυτό προσθέσεις, ως δεύτερο κρατούμενο, την καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου από μια μικρή μειοψηφία κεφαλαιοκρατών. Και μετά προσθέσεις, ως τρίτο κρατούμενο, τη λαίλαπα των κάθε λογής αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, την Υγεία κλπ., κλπ. Οταν ο θεός σου λέγεται καπιταλιστικό κέρδος και η εκκλησία φέρει την επιγραφή καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τότε βγάζεις συμπεράσματα, σαν αυτά που βγάζει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Δε φτάνουν τα χρήματα των ασφαλιστικών συστημάτων, λέει ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) βουλευτής, για να παίρνουν συντάξεις οι σημερινοί συνταξιούχοι και όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη από τη μια και από την άλλη, να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της επόμενης γενιάς. Επομένως, χρειάζονται ακόμη περισσότερο αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα, για να αποφευχθεί η κυοφορούμενη σύγκρουση μεταξύ των γενεών και ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ασφαλιστικών συστημάτων.

Αυτά λέει ο κ. Ανδριανόπουλος. Μόνον, που υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός της ενότητας και πάλης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για την κατάκτηση της εξουσίας και την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής λαϊκής οικονομίας. Πόσο μάλλον, όταν ακόμη και ο παραγόμενος σήμερα πλούτος φτάνει και περισσεύει για μισθούς και συντάξεις ανάλογες των σύγχρονων αναγκών.

Περί τους «Ταϊλάν» της Τουρκίας

Στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας σχολιάζαμε την παρακάτω δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου: «Εμείς ως ΣΥΝ (...), η μισή μας καρδιά βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, μαζί με όλους τους δημοκράτες, τους συνδικαλιστές, τους Κούρδους αγωνιστές, τους "Ταϊλάν", οι οποίοι δίνουν μια μάχη για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Και με αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη μιας ΕΕ, η οποία είναι κατηχητικό σχολείο, μια χριστιανική λέσχη, κλειστή σε λαούς που έχουν άλλο θρήσκευμα...». Στα όσα εν είδει ερωτημάτων και διαπιστώσεων γράφαμε χτες, σχετικά με τα παραπάνω, να προσθέσουμε κάτι ακόμα που μάλλον «διέφυγε» της προσοχής του κ. Αλαβάνου. Η Ελλάδα, μια χώρα - μέλος της ΕΕ κρατά φυλακισμένο τον Ταϊλάν, τον δικάζει, τον απειλεί με απέλαση. Οχι η Τουρκία.

Το... περιτύλιγμα

Μπορεί, το διαβόητο «πακέτο» αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών του καγκελαρίου Γκ. Σρέντερ με την επωνυμία «Ατζέντα 2010», να μην έχει ακόμη θεσμοθετηθεί σε όλα του τα σημεία, αλλά τα πρώτα του μέτρα αρχίζουν οσονούπω την εφαρμογή τους. Ετσι, από την 1η Γενάρη θα τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στον γερμανικό ΟΑΕΔ να περικόπτει τα επιδόματα ανεργίας, σε όσους αρνούνται προσφορές εργασίας με χαμηλές αποδοχές ή δείχνουν απροθυμία να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών και άλλων ειδικών, με τους κανόνες αυτούς, οι άνεργοι θα υποχρεωθούν να δεχτούν θέσεις εργασίας με μισθούς έως και 30% χαμηλότερους, από τα μέσα επίπεδα στις περιοχές όπου ζουν. Γεγονός, το οποίο θα οδηγήσει τελικά σε σοβαρή μείωση των μισθών συνολικά, όταν παρθεί υπόψη ο μεγαλύτερος στη μεταπολεμική περίοδο αριθμός ανέργων στη Γερμανία - έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια.

Αλλωστε, η μείωση του εργατικού κόστους, η ένταση της εκμετάλλευσης και η αύξηση των κεφαλαιοκρατικών κερδών είναι οι βασικοί στόχοι του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων της, υποτίθεται, «κοκκινοπράσινης» γερμανικής κυβέρνησης του Γκ. Σρέντερ. Ολα όσα λένε, περί οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής κλπ, κλπ, είναι απλώς το... περιτύλιγμα.

Δεν είναι «ψιλικατζίδικο»

Εκαναν την εμφάνισή τους και, ίσως, σύντομα τα δείτε και στη γειτονιά σας. Είναι μικρά σχετικά καταστήματα, στο στιλ των μέχρι σήμερα γνωστών μας «ψιλικατζίδικων». Δεν είναι όμως τέτοια. Λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που είναι καθημερινά απαραίτητα, όπως τσιγάρα, Τύπο - περιοδικά, ψιλικά, τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σοκολάτες, τσίχλες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά, είδη οικιακής χρήσης, χαρτικά, γραφική ύλη, παιχνίδια, είδη δώρων, τηλεκάρτες - κάρτες κινητών, καθώς και υπηρεσίες, όπως fax, φωτοτυπίες, εμφάνιση φιλμ σε 24 ώρες, κλπ.

Και λέμε, ότι δεν είναι «ψιλικατζίδικα», γιατί στην πραγματικότητα είναι «αλυσίδα» καταστημάτων, που λειτουργεί με τη μέθοδο «φρανσάιζ» ή αλλιώς τη μέθοδο δικαιοχρησίας. Με άλλα λόγια, το μονοπωλιακό κεφάλαιο διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες της δράσης του και, επομένως, τα περιθώρια καταλήστευσης των εργαζομένων. Κι όχι μόνον αυτό. Δε χρειάζεται καν να προσλάβει υπαλλήλους. Εκμεταλλευόμενο τις δύσκολες γενικότερες συνθήκες (ανεργία, ακρίβεια κλπ), σε ονομάζει δήθεν συνέταιρο και συ αναλαμβάνεις να δουλεύεις δώδεκα ώρες το 24ωρο...


Τα... κληρονομικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ Ο Π. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ξαναχτύπησε! Ο λόγος φυσικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ που δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι απόλυτα έτοιμος να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Με δεδομένο ότι και η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να το κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση να μη διαφωνήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι προφανές πως ο ...κλοιός στενεύει.

Προφανώς, όλοι οι προαναφερθέντες αντιλαμβάνονται τον Ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών ως ένα είδος ...κληρονομιάς, που μπορούν να τον παραδώσουν όπου νομίζουν. Το γεγονός πως χτίστηκε με χρήματα των φορολογουμένων αποτελεί μάλλον ασήμαντη λεπτομέρεια.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το ξεκίνημα της διαφημιστικής καμπάνιας του υπουργείου του για τον Τουρισμό στο εξωτερικό και μάλιστα με τίτλο «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα»!

Ο τίτλος είναι μάλλον ταιριαστός στην κατάσταση, μια και όντως πρόκειται για ...μύθο, όταν μας παρουσιάζουν ως «ανάπτυξη» τέτοιου είδους δραστηριότητες. Γιατί, βέβαια, τουρισμός με μισθούς εργαζομένων σε επίπεδα πείνας και με τη μερική απασχόληση, ως «κυρίαρχο θεσμό», μόνον ανάπτυξη δεν μπορεί να φέρει.

Οσο για τον κοσμάκη, που δικαιούται να κάνει διακοπές, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: Η περιουσία του ΕΟΤ ξεπουλιέται και οι παραλίες περιφράζονται, αφού ο κάθε ιδιώτης, επενδυτής ή πλουτοκράτης, έχει δικαίωμα να περιφρουρεί τον ...αιγιαλό του.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απολύτως με την εκτίμηση του Θοδωρή Ρουσόπουλου: Η κυβέρνηση παρά το μεγάλο σχήμα της είναι «ευέλικτη», όπως είπε. Και κυρίως - οφείλουμε να προσθέσουμε - όταν πρόκειται να βολέψει τα μεγάλα συμφέροντα!

Ταχύτατα έφτιαξε και «πέρασε» τον αναπτυξιακό νόμο, με τις χωρίς όρια επιδοτήσεις. Ταχύτατα, επίσης, αντιμετώπισε τις προκλητικές διευρύνσεις των κάθε λογής φοροαπαλλαγών της πλουτοκρατίας. Και είναι σίγουρο ότι θα δούμε κι άλλα τέτοια δείγματα στο μέλλον.

Γρηγοριάδης Κώστας

Καμία ανοχή στην αστυνομοκρατία

Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς των Αφγανών προσφύγων δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Ηρθε να προστεθεί σε αυτό του ξυλοδαρμού του 20χρονου Αλβανού μετανάστη Α. Μπίκολι, από τους «σερίφηδες» του 4ου Αστυνομικού Τμήματος, επειδή ...«τόλμησε» να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση ανανέωσης της άδειας εργασίας του από τη νομαρχία. Στην εισβολή των αστυνομικών στο ΤΕΛ της Ν. Φιλαδέλφειας, όταν απαιτούσαν από τους καθηγητές στοιχεία κατά της Ουκρανής μαθήτριας. Στα καθημερινά δεκάδες κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κρούσματα, που αυξάνονται και δεν έχουν ως θύματα μόνο κάποιους ξένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και Ελληνες ανώνυμους πολίτες ή ακόμη και επώνυμους συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές.

Ο κλοιός αστυνομοκρατίας και περιστολής όλο και περισσότερων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών περισφίγγει, βέβαια, όχι μόνο τους Ελληνες πολίτες, αλλά τους λαούς όλου του κόσμου και με το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τα κράτη των κεφαλαιοκρατών σε όλο τον πλανήτη νιώθουν την ανάγκη να θωρακιστούν περισσότερο από τους «εχθρούς λαούς». «Τρομονόμοι», Σένγκεν, Γιούροπολ, ευρω-ένταλμα, συμφωνίες έκδοσης στις ΗΠΑ «υπόπτων» για τρομοκρατία, καθιέρωση βιοϊατρικών δεδομένων σε ταυτότητες και διαβατήρια κλπ., κλπ. είναι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο. Ενταση της καταστολής, αστυνομοκρατία, ηλεκτρονικοί χαφιέδες που παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και ένας τεράστιος στρατιωτικοαστυνομικός μηχανισμός, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, οικοδομεί σταθερά την αστυνομοκρατία, αναγορεύοντας την αστυνομία σε «κράτος εν κράτει». Στα τέλη του Οκτώβρη ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη «διαμόρφωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη μεταολυμπιακή εποχή». Είπε, δηλαδή, ότι η κυβέρνησή του πρέπει να «προσαρμόσει» το εσωτερικό καθεστώς «ασφάλειας» στο ευρύτερο τρομοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, που διαμορφώνει η ΕΕ, ακολουθώντας κατά πόδας την πολιτική της Ουάσιγκτον για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Δεν είναι, λοιπόν, μεμονωμένο κρούσμα ο άγριος ξυλοδαρμός των Αφγανών προσφύγων. Ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα, τους Ταλιμπάν και τους στρατούς των φυλάρχων που συνεργάζονται με όποιον κατακτητή πληρώνει καλύτερα. Ανθρώπων που έζησαν σε σκηνές και σε χαρτοκιβώτια, που εργάζονται, όταν βρίσκουν δουλιά, σε εργασίες όπου άλλοι αρνούνται μη τυχόν και λερώσουν τα χέρια τους.

Η «καμπάνα», πλέον, χτυπάει για όλους. Τα πρώτα θύματα μπορεί να είναι οι μετανάστες και οι πολιτικοί πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, λόγω της ανέχειας στην οποία τους καταδικάζουν οι πόλεμοι και η καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά συναγερμός πρέπει να σημάνει για όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Το σύνθημα «καμία ανοχή» πρέπει να γίνει πράξη από τον εργαζόμενο λαό, Ελληνες και πρόσφυγες, και την κοινή τους πάλη κατά του κοινού τους εχθρού.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ