ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μάθημα στο υπόγειο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Μάθημα και στα υπόγεια κάνουν οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ηπείρου στην Πλάκα, λίγα μόλις μέτρα από το υπουργείο Παιδείας. Χτες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, ζητώντας να βρεθεί επιτέλους λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, αφού σήμερα 450 παιδιά στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Το πρόβλημα στέγασης των δύο σχολείων παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο, με τμήματα που περιφέρονται χωρίς αίθουσες, με πέντε τμήματα να κάνουν μάθημα στο υπόγειο, χωρίς εργαστήρια και χώρους προαυλισμού και άθλησης, όπως καταγγέλλουν οι μαθητικές κοινότητες, οι Σύλλογοι Γονέων, η Ενωση Γονέων 1ου Διαμερίσματος και οι Σύλλογοι καθηγητών των δύο σχολείων που διοργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Μετά από 30 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, πέρσι αγοράστηκαν από τον ΟΣΚ τα δύο ιστορικά κτίρια στην οδό Αδριανού και στην οδό Ηπείρου, που επί έναν αιώνα στέγαζαν τα σχολεία. Ομως, «σήμερα, ένα χρόνο μετά την αγορά των κτιρίων, τα οποία κόστισαν στον Ελληνα πολίτη 2 δισ. δραχμές, η πολιτεία παραμένει παγερά αδιάφορη, αφήνοντας για άλλη μια φορά τα σχολεία να αντιμετωπίζουν οξύτατα λειτουργικά προβλήματα», καταγγέλλουν οι παραπάνω φορείς. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές των δύο σχολείων να στοιβάζονται στο κτίριο της οδού Ηπείρου και την ίδια στιγμή το κτίριο της οδού Αδριανού αφήνεται στην εγκατάλειψη και στη φθορά. Ενώ το οικόπεδο της οδού Τριπόδων, όπου προγραμματίζεται η ανέγερση νέου σχολείου, παραμένει σταθερά ανεκμετάλλευτο «ενώ θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από χρόνια η διαδικασία διαμόρφωσής του σε σύνολο αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του σχολείου», όπως προτείνει η σχολική κοινότητα.

Σε πέντε αίθουσες στο υπόγειο, που δεν τις βλέπει καν ήλιος, οι μαθητές του Λυκείου κάνουν τα μαθήματα κατεύθυνσης. Αλλά και στο υπόλοιπο κτίριο η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Με τους τοίχους φουσκωμένους από την υγρασία, τα πατώματα να τρίζουν, σοβάδες να λείπουν από το ταβάνι, ενώ τα θρανία βρίσκονται κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες. Ακόμα και σκαλωσιές υπάρχουν σε αίθουσες του ισογείου και του πρώτου ορόφου, για να συγκρατούν την οροφή, η οποία φούσκωσε από τις βροχές, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Στο πλαίσιο της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό και ορίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Τετάρτη 29 του Δεκέμβρη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΔΙ
Επιβάλλεται να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο

Η μόνη θεμιτή επιδίωξη για το σύνολο του χώρου «Γουδί - Ιλισός», είναι η θεσμοθέτηση και η τελική δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της έρευνας που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εντολή του Οργανισμού Αθήνας. Σ' αυτό κατέληξε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.

Οι φορείς τάσσονται σαφώς κατά της κατασκευής γηπέδων που θα συνοδεύονται από εμπορικές χρήσεις, αφού, όπως τονίζουν, «κύριες αρχές που πρέπει να διέπουν το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι η λειτουργία του ως ενιαίου χώρου ελεύθερης δημόσιας αναψυχής, με λελογισμένη συμμετοχή ήπιων συμπληρωματικών χρήσεων και υψηλή οικολογική ποιότητα».

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε και ήταν διεξοδική, ελήφθησαν υπόψη:

  • Το θεσμικό καθεστώς του χώρου (δεσμεύσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας περί χώρου πρασίνου μητροπολιτικού χαρακτήρα, παραχωρήσεις εκτάσεων με νόμο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στους όμορους Δήμους για το σκοπό αυτό, ένταξη της περιοχής στη Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού κ.ά.).
  • Οι χρήσεις γης της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής (πυκνός αστικός ιστός, υπουργεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.).
  • Οι συνθήκες ως προς το φυσικό περιβάλλον της αστικής και περιαστικής ζώνης (ακάλυπτος κλάδος Ιλισού ποταμού, υπώρειες Υμηττού, υφιστάμενες διαμορφώσεις δασικού χαρακτήρα, αραιοδομημένες εκτάσεις).
  • Η ιστορικότητα του χώρου.
  • Το κοινό αίσθημα και οι από πολλών ετών εύλογες προσδοκίες των κατοίκων των όμορων Δήμων.
  • Η αδήριτη ανάγκη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Πρωτεύουσας σε χώρους πρασίνου και ελεύθερης δημόσιας αναψυχής μητροπολιτικού χαρακτήρα.

Στη συνάντηση, μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Α. Ανδρεόπουλος και καθηγητές του Ιδρύματος, ο Δήμαρχος Παπάγου Β. Ξύδης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Χ. Ακριτίδης, Δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Παπάγου και Χολαργού, εκπρόσωποι των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων - Χωροτακτών, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί και της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους ελεύθερους χώρους.

Επικίνδυνο εργοστάσιο λειτουργεί ανεξέλεγκτα

Αποψη του επικίνδυνου εργοστασίου
Αποψη του επικίνδυνου εργοστασίου
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας Γ. ΠΑΝΤΕΛΗ).--

«Κίνδυνο - θάνατο», για μια ολόκληρη περιοχή, τον υδροφόρο ορίζοντά της και τους κατοίκους της, αυτήν του Δήμου Αυλίδας Εύβοιας, τις καλλιέργειες πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων αμπελώνων, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους (ήδη δύο έχουν προσβληθεί από μολυβδίαση), έχει σημάνει η λειτουργία του εργοστασίου GENERAL METAL HELLAS, στην τοποθεσία «Μνήμα Κατή», περιοχής Ριτσώνας του Δήμου Αυλίδας.

Το εργοστάσιο αυτό έχει εγκατασταθεί το 2000 στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως «υψηλής παραγωγικότητας», λόγω των αμπελώνων που καλλιεργούνται από αρχαιοτάτων χρόνων (σήμερα στο μέρος αυτό λειτουργούν εφτά μεγάλα οινοποιεία). Χυτεύει ορείχαλκο και μόλυβδο, για την παραγωγή σφαιριδίων μολύβδου (σκαγιών), χωρίς να διαθέτει ούτε καν στοιχειώδη υποδομή.

Ομως, πριν ένα χρόνο, περίπου, ο νομάρχης Εύβοιας, Θ. Μπουραντάς, χωρίς καμία ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και παρά την αντίθετη (γνωμοδοτικό χαρακτήρα) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αυλίδας, έβαλε «φαρδιά - πλατιά» την υπογραφή του για τη «χορήγηση άδειας εγκατάστασης - κτιριακής και μηχανολογικής επέκτασης εκσυγχρονισμού της GENERAL METAL HELLAS SA».

Είχε προηγηθεί, σχετική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης για την «Εγκριση περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης νέας μονάδας χύτευσης δευτερογενούς μολύβδου σε υφιστάμενη βιομηχανία...». Και παρότι γνώριζαν τους κινδύνους από τη δραστηριότητα μιας τέτοιας επιχείρησης, «έρχεται» ξανά ο νομάρχης Εύβοιας και στις 25/10/2004 υπογράφει την «έγκριση άδειας προσωρινής αποθήκευσης παλαιών συσσωρευτών μολύβδου για ανακύκλωση, της εταιρίας GENERAL METAL HELLAS SA».

Στη δράση της επιχείρησης δε στάθηκε δυνατό να βάλει τέρμα ούτε απόφαση προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του τμήματος χύτευσης μολύβδου του εργοστασίου, που πέτυχε, μετά από προσφυγή του στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Οικολογικός Σύλλογος Αυλίδας «Περιβαλλοντική Δράση». Παρότι βρέθηκε σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο οχτώ μέρες μετά την απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, η Νομαρχία Εύβοιας τότε μόλις «ευαισθητοποιήθηκε», αλλά μόνο για δειγματοληψία, λες κι αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι η παύση της λειτουργίας και η επιβολή της απόφασης.

Νεκρή στις ράγες του ΟΣΕ

Αλλη μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο - καρμανιόλα του ΟΣΕ. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε χτες στις 1.15 μ.μ., λίγο πριν το σιδηροδρομικό σταθμό της Ελευσίνας, όταν διερχόμενη αμαξοστοιχία από την Κόρινθο παρέσυρε πεζή γυναίκα, αγνώστων στοιχείων, την ώρα που επιχειρούσε να διασχίσει τις γραμμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ