ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Πασαλιμάνι

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απαιτούν να φύγουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες και να αποδοθεί η παραλία για χρήση από το λαό

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να φύγουν οι ιδιώτες από το Πασαλιμάνι και η ακτή να αποδοθεί στους κατοίκους, εξέφρασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή το πρωί έξω από το Ναυτικό Μουσείο.

Με πικέτες και συνθήματα διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι διατράνωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων που καταστρέφει οριστικά την ακτή γύρω από την οποία μεγάλωσαν. Οπως είναι γνωστό, από το Δεκέμβρη του 2002, η χρήση και η εκμετάλλευση της Μαρίνας Ζέας έχει παραχωρηθεί από την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» για 45 χρόνια σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας σε όλη την ακτογραμμή του Πασαλιμανιού, καλώντας τους κατοίκους του Πειραιά την ερχόμενη Παρασκευή να παραβρεθούν στο ΣτΕ την ώρα που θα εκδικάζεται η μία από τις δύο προσφυγές που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι κατά των νέων μόλων και δεξαμενών καυσίμων και κατά της ΕΤΑ ΑΕ και της παραχώρησης της Ζέας σε ιδιώτες για 45 χρόνια.

Στο πλευρό των κατοίκων, στάθηκαν για μια ακόμα φορά και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας και η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», αφού επισήμανε τις ευθύνες, τόσο της Τοπικής, όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που με τις υπηρεσίες τους δε βάζουν φραγμό στις αυθαιρεσίες των ιδιωτών, κάλεσε τους συγκεντρωμένους, ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να φύγουν οι ιδιώτες από το Πασαλιμάνι και η παραλία να αποδοθεί στους κατοίκους.

Σύσκεψη στη Νομαρχία

Χτες το πρωί, στη Νομαρχία Πειραιά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής κατοίκων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων και μαζικών φορέων της πόλης για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αποκρουστούν τα καταστροφικά επιχειρηματικά σχέδια των ιδιωτών στην περιοχή της Ζέας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και η Ελπίδα Παντελάκη, η οποία επισήμανε και τις συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σ' αυτήν την υπόθεση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τόνισε ότι πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος συντονισμένα και μαζικά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα πάρουν τα δικαστήρια, και επισήμανε τα παιγνίδια που αυτή τη στιγμή παίζονται σε σχέση με τους ελεύθερους χώρους του Πειραιά, όπως στη «Ρετσίνα», στη «ΧΡΩΠΕΙ», «για το ξεπούλημα» του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να τα πάρουν οι ιδιώτες με πρόσχημα την ανάπτυξη. Παράλληλα, κάλεσε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη να δουν συνολικότερα την αιτία του προβλήματος, την πολιτική που τα δημιουργεί και να αντισταθούν στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας που ωφελεί μόνον τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αναφερόμενη στις πολιτικές ευθύνες, κατήγγειλε «τόσο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσο και την πολιτική που συνεχίζει επακριβώς προς όφελος των ιδιωτών η ΝΔ». Κατήγγειλε, επίσης, πως τον αναπτυξιακό νόμο, παρόλο που τον ψήφισε μόνο η ΝΔ, όλοι οι άλλοι, πλην του ΚΚΕ, στη Βουλή συμφωνούν στη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης μαρινών, εθνικών δρυμών, ιαματικών πηγών κλπ., με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη. Η μαρίνα Ζέας, π.χ., είναι μέρος των επιπτώσεων αυτού και του προηγούμενου νόμου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε επίσης κριτικά στο ρόλο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έχουν καταντήσει, όπως δήλωσε αναφερόμενη στο Δήμο Πειραιά, μεσάζοντες των επιχειρηματιών. Αναφερόμενη στο νομάρχη Πειραιά, δήλωσε ότι «συμπαρίσταται», όπως πάντα, στα προβλήματα, αλλά την ίδια στιγμή συμφωνεί και με το θεσμικό αντιδραστικό πλαίσιο για την ΤΑ, και με τη γενική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος, π.χ. λιμάνι Πειραιά.

Γι' αυτό κάλεσε τον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα και να προχωρήσει σε αγώνες ενάντια στην πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα και συγχρόνως να διεκδικήσει την ακύρωση όλων των ιδιωτικών συμβάσεων, που αφορούν στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων. Διαφορετικά, τόνισε, ο αγώνας αυτός θα είναι στον αέρα και δε θα έχει ούτε καν προσωρινά αποτελέσματα.

Σύσκεψη για οδική ασφάλεια

Η πλήρης αδυναμία των Νομαρχιών να υλοποιήσουν ακόμα και τα αποσπασματικά μέτρα οδικής ασφάλειας που ενέκρινε η κυβέρνηση, με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών με τους νομάρχες των περιοχών του οδικού άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ).

Επί της ουσίας η απάντηση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη στην επισήμανση ότι οι Νομαρχίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες οδικής ασφάλειας, λόγω έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού και πόρων, ήταν ότι θα διαθέσει 15 φορητές πλάστιγγες για ελέγχους στα φορτηγά αυτοκίνητα. Κατά τα άλλα, ο υπουργός είπε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα κατοχυρώνονται για όλα τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και όλο το 24ωρο οι έλεγχοι που διενεργούν τα Μεικτά Κλιμάκια στους δρόμους. Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμα η ακινητοποίηση των οχημάτων σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων (υπέρβαρο, φθαρμένα ελαστικά κ.ά.), ο εξορθολογισμός των ορίων ταχύτητας, η καθιέρωση βιβλίου συντήρησης βαρέων οχημάτων και η σύσταση μητρώου οδηγών κλπ.

Για το πάρκο στο Γουδί

Κοινή σύσκεψη φορέων και πολιτών για το συντονισμό της δράσης, καλεί η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, την ερχόμενη Πέμπτη 13 Γενάρη και ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60).

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα: «Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, με τις οποίες δίνεται το δικαίωμα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκού να διαλέξει για την κατασκευή του Αθλητικού Εμπορικού συγκροτήματος ανάμεσα σε δύο μεγάλους ελεύθερους χώρους (Γουδί, Ελληνικό), μοναδικούς για να προσφέρουν πράσινες ανάσες ζωής στους πολίτες του Λεκανοπεδίου». Και συνεχίζει: «Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι απολύτως ασύμβατες με το θεσμικό πλαίσιο, τις χρήσεις υγείας και εκπαίδευσης, τα φυσικά χαρακτηριστικά και την υψηλή οικολογική ποιότητα της περιοχής».

«Η Αθήνα, σημειώνεται παρακάτω, έχει ανάγκη από ένα μητροπολιτικό πάρκο, μεγάλο σε έκταση με υψηλό και πυκνό πράσινο, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες και δυνατότητες ψυχαγωγίας». Τονίζει επίσης ότι «οι πολίτες της Αθήνας θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε τα σχέδια τσιμεντοποίησης». Και καταλήγει: «Ολοι οι πολίτες πρέπει να κατανικήσουμε τον εφησυχασμό και να ενεργοποιηθούμε τώρα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον εμείς και τα παιδιά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ