ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δίδακτρα στα Πανεπιστήμια!

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ήδη άρχισαν

Associated Press

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ήδη άρχισαν
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Τα γερμανικά Πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα πλέον να επιβάλλουν δίδακτρα στους φοιτητές αποφάσισε χτες Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, διαλύοντας επί της ουσίας την εξασφάλιση της δωρεάν Ανώτατης Παιδείας ανεξαρτήτως του εισοδήματος ή της τάξης.

Το θέμα τον έφεραν ενώπιον του Δικαστηρίου αρκετά γερμανικά κρατίδια, τα οποία κυβερνώνται από το συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, ενώ σύμφωνα με το ΑΡ, ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αντιτίθεται στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ειδικά υπό το πρίσμα της μόνιμης χαμηλής στάθμης που βρίσκονται τα Πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και της «ξηρασίας» που επικρατεί όσον αφορά στο ερευνητικό επίπεδο εξαιτίας της αιμορραγίας των πιο λαμπρών ερευνητών.

Το ζήτημα όπως είναι φυσικό προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις, τόσο στην πολιτική ζωή με τις κόντρες μεταξύ των δύο «πλευρών» και κυρίως εντός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπου τόσο φοιτητές όσο και Πανεπιστημιακοί έχουν από καιρό ξεκινήσει κινητοποιήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν και απρόσκοπτή πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη οι φοιτητές πληρώνουν 50 έως 200 ευρώ ανά εξάμηνο, ως διοικητικές εισφορές και έξοδα μεταφοράς. Μέτρο που εισήχθη από τον «κοκκινοπράσινο» κυβερνητικό συνασπισμό, πριν μερικά χρόνια και παρά τις οξύτατες αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος, που είχε επισημάνει ότι ουσιαστικά το μέτρο αυτό ανοίγει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας.

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
Εκτενής ημερήσια διάταξη

ΝΤΑΒΟΣ-ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.--

Το «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ» (ΠΚΦ) επέστρεψε στον «αρχικό τόπο» του εγκλήματος και γέννησής του, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, μετά την 4η Σύνοδο που έγινε στη Βομβάη και όπου ο πολύ σημαντικός αριθμός των εκπροσώπων των φτωχών και περιθωριοποιημένων που συμμετείχαν τη σημάδεψαν και τη ριζοσπαστικοποίησαν εν μέρει...

Στο ΠΚΦ, που άνοιξε τις πύλες του χτες, θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 120.000 ακτιβιστές από εκατοντάδες οργανώσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι τονίζουν: «Η ατζέντα του Φόρουμ έχει διευρυνθεί και περιέχει σημαντικό αριθμό προτάσεων για οργανωτικές και μεθοδολογικές τροποποιήσεις για την επίλυση των παγκόσμιων ζητημάτων»... Ενα τέτοιο σημαντικό θέμα είναι και η «ανάγκη της ίδρυσης διεθνών οργανισμών», βλ. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα. Τόσο ριζοσπαστική ατζέντα... Εννοείται ότι σημείο αιχμής είναι η διεθνής αλληλεγγύη καθώς επίσης η «Παγκόσμια Εκκληση για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια» αλλά και τα πλάνα δράσης για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επόμενη Σύνοδο του G8 - που θα λάβει χώρα στη Σκοτία - δηλαδή της Συνόδου των Πλουσίων.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το «παρών» θα δώσει και ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόθεση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης να αντικαταστήσει όλα τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών του δημοσίου από τα Windows της Microsoft (συμφερόντων Μπιλ Γκέιτς) στο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και δωρεάν Linux.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ετήσιο ραντεβού του κεφαλαίου

Στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός άρχισε χτες το ετήσιο ραντεβού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στην ατζέντα βρίσκονται θέματα όπως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν.

Περίπου 2.000 «προσωπικότητες» από τον επιχειρηματικό κόσμο και τη διεθνή πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων και 20 ηγέτες κρατών, έχουν συγκεντρωθεί. Μεταξύ των πολιτικών που θα δώσουν το «παρών» στο Νταβός είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. «Πρεμιέρα» και για τους νεοεκλεγέντες, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο καθώς και το νέο ηγέτη των Παλαιστίνιων Μαχμούντ Αμπάς. Ο τελευταίος ενδέχεται να πληροφορηθεί από τον Μπαρόζο την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Το φόρουμ εγκαινίασε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος όμως την έκανε εξ αποστάσεως, καθώς δε μετέβη στο Νταβός, εξαιτίας της κακοκαιρίας και πρότεινε - με σύστημα τηλεδιάσκεψης - την επιβολή ενός διεθνούς φόρου για να καταπολεμηθεί το AIDS, τονίζοντας ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να εξασφαλίζονται ετησίως δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Σιράκ τόνισε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, αλλά τόνισε ότι ο φόρος αυτός δε θα πρέπει να παρεμποδίζει κατ' ουδένα τρόπο την ομαλή λειτουργία των αγορών.

Αργότερα, αναμενόταν να λάβει το λόγο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, όπου θα ζητούσε τη σύμπραξη πολιτικών και επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ θα προωθούσε επίσης και την ατζέντα του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αφρικανικής ηπείρου.

«Φόρουμ» ή Fashion Week;

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΦΚ) κατέκτησε τον πλανήτη ως ένα ιδεολογικό γεγονός αφιερωμένο στη δυνατότητα άλλων μορφών κοινωνικής οργάνωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει. Το Πόρτο Αλέγκρε ήδη έχει μπει στο χάρτη των πολυσύχναστων μερών. Πιο πριν, στην Ευρώπη ήταν απλώς γνωστό ως μια βραζιλιάνικη πόλη όχι πολύ μακριά από το Μπουένος Αϊρες, στην οποία δε χόρευαν ταγκό ούτε και σάμπα. Σήμερα, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της συνέχισης του ΠΚΦ στην πρωτεύουσα αυτή του Νότου είναι οι κύριοι πολιτικοί του αντίπαλοι: έμποροι, επιχειρηματίες, ταξιτζήδες, παλιοί νεοφιλελεύθεροι και νέοι πρώην κομμουνιστές. Φτάνει η υποκρισία! Το ΠΚΦ οφείλει να φύγει από το Πόρτο Αλέγκρε, τώρα!

Το ΠΚΦ δε δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον τουρισμό ούτε για να τροφοδοτήσει τους τραπεζιτικούς λογαριασμούς των ζιγκολό του ηλιοβασιλέματος, που ουδέποτε κατάφεραν να βγάλουν το Πόρτο Αλέγκρε από το λυκόφως. Είναι αρρωστημένη η υφαρπαγή ενός γεγονότος πολιτικού και ιδεολογικού - που έχει ως διακηρυγμένο στόχο το αντιπάλεμα της εμπορευματοποίησης της ζωής - από τους πράκτορες της μετατροπής της ίδιας της ύπαρξης σε πραγματικό αλισβερίσι. Μένει στους οργανωτές του ΠΚΦ να απαρνηθούν το σύμφωνο που το μετασχηματίζει σε μια «Ντίσνεϊλαντ» της Αριστεράς με επιδότηση της Δεξιάς.

Ακόμη υπάρχει κόσμος ικανός να πιστεύει πως το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ δεν είναι ένα αντίστοιχο της Fashion Week του Σάο Πάολο, παρά το ότι και τα δύο γεγονότα είναι για τους «αδύνατους», όπως είπε ένας παλιός χίπης του Bom Fim. Μιλώντας από ιδεολογική και αισθητική πλευρά, μπροστά στην εικόνα τοπικών στελεχών όπως της Gisele Bundchen, θα ήταν καλύτερα να αλλάζαμε το Κοινωνικό Φόρουμ με μια Fashion Week του Πόρτο Αλέγκρε.

Το ΠΚΦ γίνεται θέαμα και γελοιοποιείται από την τουριστική και εμπορική βιομηχανία του Πόρτο Αλέγκρε. Οι ουτοπίες μετατρέπονται σε φολκλόρ, τα όνειρα σε σουβενίρ, τα προγράμματα σε συμφέροντα, τα συνθήματα σε κακόγουστα αστεία, οι διεκδικήσεις σε μουσειακά κομμάτια. Οπως θα έλεγε ο φιλόσοφος, «εγώ ήρθα για να δημιουργήσω σύγχυση». Αυτός που χρειάζεται περισσότερο το θεωρούμενο ευφάνταστο αριστερισμό είναι η Δεξιά, που περνιέται για ρεαλιστική, ακόμα και αν ήταν για να πουλά Τσε Γκεβάρα και κακοφτιαγμένα σηματάκια. Το Φόρουμ έχει μόνο μια αξιοπρεπή επιλογή να κάνει: Να δραπετεύσει από το Πόρτο Αλέγκρε όπως οι μάζες προς την κατεύθυνση του Tramandai (Στμ: τουριστικό θέρετρο). 'Η αν δεν πιστεύει άλλο πια στον εαυτό του, να διπλώσει τη σημαία. Ακόμη υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν πως το ΠΚΦ σηματοδοτεί το μέλλον. Στο Πόρτο Αλέγκρε, πουλάει μόνο τουριστικά πακέτα δίχως εγγύηση διαφυγής και ερ-κοντίσιον. Καλύτερα στη Fashion Week του Σάο Πάολο. Εκεί η κόκα (-κόλα) είναι πάντα απαγορευμένη: Παχαίνει...


Του Jurenir Machado da Silva
Εφημερίδα «Correio do Povo»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ