ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα αιματηρών επιθέσεων λίγο πριν την κάλπη

Με τουλάχιστον 35 νεκρούς Αμερικανούς, η χτεσινή ημέρα καταγράφεται ως η αιματηρότερη για τις κατοχικές δυνάμεις μέχρι σήμερα

Εκλογική καμπάνια πόρτα πόρτα...

Associated Press

Εκλογική καμπάνια πόρτα πόρτα...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αφθονο ρέει το αίμα στο Ιράκ, από άκρη σε άκρη, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εκλογών έχει αρχίσει και οι αντικατοχικές επιθέσεις κλιμακώνονται. Η χτεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από μπαράζ επιθέσεων σε μια σειρά από πόλεις αλλά και ως η αιματηρότερη ημέρα για τις αμερικανικές δυνάμεις από την έναρξη της κατοχής μέχρι σήμερα.

Τουλάχιστον 31 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα, όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο που τους μετέφερε, συνετρίβη κοντά στην πόλη Ρούτμπαχ, στο δυτικό Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Επισήμως, η αμερικανική διοίκηση δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών αλλά ούτε και τα αίτια της συντριβής, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της κατάρριψης.

Με το πρώτο φως της ημέρας, επιθέσεις συγκλόνισαν σειρά πόλεων. Στη Βαγδάτη, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα τραυματίστηκαν συνολικά 7 Αμερικανοί στρατιώτες. Στην επαρχία αλ Ανμπάρ σε ενέδρα σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί πεζοναύτες. Στην Ντουλουίγια από επίθεση με ρουκέτες σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στο Τικρίτ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η «Ανσάρ αλ Σούνα», σκοτώθηκε 1 Ιρακινός πολίτης και τραυματίστηκαν 2 πολίτες και 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο Κιρκούκ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, ενώ άγνωστος παρέμενε μέχρι χτες βράδυ ο αριθμός των θυμάτων από δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά της πόλης. Στην πόλη Ριάντ από 3 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί, οι 3 αστυνομικοί. Στη βορειοδυτική πόλη Σιντζάρ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν 30. Τέλος, στη Μπαακούμπα άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των γραφείων της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και του ΚΚ Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 τροχονόμος.

«Θα μείνουμε όσο χρειάζεται»

Ενώ το Ιράκ συγκλονιζόταν από μπαράζ επιθέσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση σε όλους τους Ιρακινούς «να αψηφήσουν τους τρομοκράτες και να προσέλθουν στις κάλπες για αυτήν τη μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Ιράκ.» Ο Τζορτζ Μπους συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «θα ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την αποστολή τους στο Ιράκ», διευκρινίζοντας ότι η αποστολή αυτή θα έχει τελειώσει όταν «το Ιράκ θα είναι ικανό με τις δικές του δυνάμεις να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες και τα στοιχεία του παλαιού καθεστώτος».

Εκτός, όμως, από τον Μπους, «μήνυμα» προς τους Ιρακινούς φέρεται να απηύθυνε χτες, διά μέσου ιστοσελίδας, και ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι που θεωρείται επικεφαλής της οργάνωσης «Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ», που συγκαταλέγεται στα παρακλάδια της «αλ Κάιντα». Ο Ζαρκάουι προειδοποιεί, πάλι, τους Ιρακινούς να μην πλησιάσουν τα εκλογικά τμήματα και απειλεί με νέα κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των άπιστων κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους.

Ουσιαστική βοήθεια, όχι «φιλανθρωπία»

Εκκληση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες να μεγιστοποιήσουν τις συνεισφορές αλληλεγγύης τους προς τους λαούς που επλήγησαν από το τσουνάμι, απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) - που συμμετέχει στην ΠΣΟ - ήδη έχει πάρει πρωτοβουλία και συγκεντρώνει χρήματα για τις πληγείσες περιοχές. Για το σκοπό αυτό έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, που είναι: 101/751788-20. Στον ίδιο λογαριασμό καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει χρήματα από το υστέρημά του, η ΔΑΣ των ΟΤΑ αλλά και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας αποφάσισε να συγκεντρώσει και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές και κάνει έκκληση στις Επιτροπές Ειρήνης και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αρχίσει η συγκέντρωση των ειδών, στα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως παιδικές τροφές, γάλατα, φάρμακα, κουβέρτες.

Ως αποθηκευτικός χώρος έχουν οριστεί οι αποθήκες του Δήμου Νίκαιας, Μενεμένης 59 (δίπλα στο ΚΕΠ Νίκαιας), τηλ. 210.4915.381, ώρες λειτουργίας 09.00 - 14.30 καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέσουν χρήματα για τον ίδιο σκοπό στους λογαριασμούς της ΕΕΔΥΕ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 42602434 και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 122/634535-29. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν στα κινήματα ειρήνης των χωρών που επλήγησαν και είναι μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί όσους θέλουν να προσφέρουν χρηματική βοήθεια για την αγορά υλικών, ειδών πρώτης ανάγκης και παροχή βοήθειας, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΕΕΔΔΑ (Θεμιστοκλέους 27, 1ος όροφος), στο τηλέφωνο 210.3813.052 ή να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούν στην Εθνική Τράπεζα, αρ. λογαριασμού 116/296074-55.

Τέλος, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τα μέλη της πανελλαδικά να συμβάλουν σ' αυτήν την προσπάθεια. Ο αριθμός είναι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας 151/296061-31.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Να μαζέψει χρήματα από τους εικαστικούς δημιουργούς και να οργανώσει έκθεση με πωλήσεις έργων που θα προσφέρουν τα μέλη του, αποφάσισε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, για να βοηθήσει τους πληγέντες στη Νοτιανατολική Ασία. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα μετατραπούν σε είδη ανάγκης και αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ θα τα συνοδεύσει στον τόπο προορισμού τους, με τη βοήθεια της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ).

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ προβληματίστηκε πολύ για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσει στο κάλεσμα για βοήθεια. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση προβληματίστηκε από το γεγονός ότι «η υγιής αντίδραση των πολιτών μεταμορφώθηκε σε μέσο προβολής συμφερόντων ατομικών και άλλων μεγαλοσυμφερόντων». Προβληματίστηκε γιατί «αυθόρμητες και ανώνυμες προσφορές μεταμορφώνονται σε πακτωλούς χρημάτων για την αναζωογόνηση επωνύμων μηχανισμών διαχείρισης, με αποτέλεσμα το ποσοστό βοήθειας που φτάνει στον προορισμό της να είναι κάτω του 20%»... και «προς όφελος διεφθαρμένων καθεστώτων, καθιστώντας τους απλούς ανθρώπους διπλά θύματα».

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ
Διαιώνιση της φτώχειας εν μέσω της τραγωδίας

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Μια μεγάλη πυρκαγιά πλάτους «χιλιομέτρων» μαινόταν χτες στην Μπάντα Ατσεχ της Ινδονησίας, την πόλη που μετέτρεψαν σε συντρίμμια ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη, μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κατά άγρια ειρωνεία, οι προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς - κύρια από τους κατοίκους - ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο νερό και οι φλόγες εξαπλώνονταν μέσα στα συντρίμμια. Κατά τα άλλα, άνοιξαν χτες τα σχολεία στην επαρχία αυτή της Ινδονησίας, σε μια προσπάθεια επαναφοράς της ζωής στην «κανονικότητα», και στη Σρι Λάνκα ξεκινούσαν «εκδηλώσεις μνήμης» για τα πάνω από 30.000 θύματα. Με τους νεκρούς να έχουν ήδη επίσημα ξεπεράσει τους 280.000 στις πληγείσες χώρες, ένα μήνα μετά την καταστροφή, τα σχέδια «ανοικοδόμησης» συνεχίζουν να εξετάζονται. Η Μπάρμπαρα Στόκινγκ, διευθύντρια της Oxfam, σχολίασε: Η συνέχιση του μοντέλου της εκμετάλλευσης και η μη παραγραφή των χρεών σημαίνει ότι τα θύματα του τσουνάμι «δε θα ξεφύγουν ποτέ από τη φτώχεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ