ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»
Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη βεβήλωση

Μία από τις εικόνες ντροπής στον ιστορικό τόπο...
Μία από τις εικόνες ντροπής στον ιστορικό τόπο...
Η προκλητική αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία ως ιστορικού χώρου της Γυάρου, τόπου μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών της ελευθερίας και η ανάγκη έντασης του αγώνα, όχι μόνο ενάντια στην εγκατάλειψη του νησιού, αλλά και για την ανάδειξή του ως κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την απολογιστική συνέλευση του Συλλόγου «Γυάρου - Ιστορική Μνήμη», η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Αν και το νησί είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένο ως «ιστορικός τόπος», η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις απαράδεκτες βεβηλώσεις του χώρου, από ιδιώτες που έχουν γεμίσει τη Γυάρο με ζώα και ακαθαρσίες, θέμα για το οποίο ο σύλλογος έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται ουσιαστική βοήθεια στο σύλλογο για την προστασία του χώρου, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η πολιτεία θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε κάτι τέτοιο.

Μετά από συζήτηση για την πρόσφατη πρόταση του μητροπολίτη Σύρου, να μεταφερθούν τα οστά αγωνιστών που έχουν ταφεί στη Γυάρο σε κοινοτάφιο το οποίο θα δημιουργηθεί στη Σύρο, η συνέλευση αντιτάχθηκε σ' αυτό το ενδεχόμενο. Ακόμα, τα μέλη του συλλόγου αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια προκειμένου να εφαρμοστεί μελέτη του Πολυτεχνείου, η οποία θέτει το θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης του χώρου της Γυάρου.

Ανάμεσα σε άλλα, τονίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης του συλλόγου, να γίνει περισσότερο γνωστή η δράση του, σκοπός για τον οποίο τον επόμενο Απρίλη θα πραγματοποιηθεί και σχετική ημερίδα. Υπογραμμίστηκε η αξία να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για έρευνα και συγκέντρωση αρχειακού υλικού κρατουμένων στο νησί. Οπως και η σημασία του συντονισμού των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και της κινητοποίησης των νεότερων γενιών. Αλλωστε, τα διδάγματα από τους αγώνες για λαϊκή κυριαρχία και αληθινή δημοκρατία που κουβαλά η Γυάρος είναι εξαιρετικά πολύτιμα, ειδικά για τις μελλοντικές γενιές. Κάτι που άλλωστε επιβάλλει στις αστικές κυβερνήσεις της χώρας να ακολουθούν πολιτική «ιστορικής λήθης».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Ταϊλάν

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε συγκέντρωση συμπαράστασης και πορεία, απευθύνει η Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων που έχει συγκροτηθεί για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Ταϊλάν. Οι παραπάνω κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Φλεβάρη, όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή κάλεσε «όλους όσοι εκδήλωσαν μέχρι τώρα τη συμπαράστασή τους να κλιμακώσουν συγκεκριμένα και πρακτικά τις αγωνιστικές ενέργειες και κινητοποιήσεις τους». Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Αντανασιώτης, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ταϊλάν. Ωστόσο, αν και μέχρι σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι έχει θετική διάθεση, δεν καταλήγει σε σαφή και οριστική τοποθέτηση. Με αποτέλεσμα, ο Ταϊλάν να παραμένει εδώ και δέκα μήνες στη φυλακή. Σημειώνουμε ακόμα ότι η υγεία του αγωνιστή έχει κλονιστεί από πολυήμερη απεργία πείνας, την οποία είχε ξεκινήσει διαμαρτυρόμενος για τη μη οριστική έκβαση. «Η υπόθεση δεν μπορεί να εκκρεμεί επ' αόριστον», σημείωσε ο Α. Αντανασιώτης.

«Εκείνο που προέχει είναι η πίεση στον υπουργό και την κυβέρνηση, γιατί ύποπτα σιωπά. Αυτό που θέλουν, υπογράμμισε, είναι να βάλουν αρχή στην εφαρμογή των γενικών αντιτρομοκρατικών νόμων. Δεν αφορά μονάχα τον Ταϊλάν, αλλά όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Να πιέσουμε να μην περάσει αυτή η λογική», δήλωσε ο Δημ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Και κάλεσε τα σωματεία, που στο σύνολό τους σχεδόν είχαν πάρει αποφάσεις συμπαράστασης, να ξαναβγάλουν ανακοινώσεις και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. «Στόχος είναι, σημείωσε σχετικά, να πάμε με καλύτερους όρους. Η μέρα του συλλαλητηρίου να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση του Ταϊλάν».

Η Επιτροπή απαίτησε άμεσα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ δήλωσε ότι δε θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και με πρόσθετες πρωτοβουλίες, πέρα από τη συγκέντρωση - διαδήλωση τον ερχόμενο μήνα, στην κατεύθυνση ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού.

Υποψίες για τη ληστεία

Την προχτεσινή ληστεία που έγινε στην περιοχή του Γκύζη εξετάζει η Αντιτρομοκρατική. Συγκεκριμένα, στις 10:30 το πρωί, τέσσερις ένοπλοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας το ποσό των 5.225 ευρώ, το οποίο εγκατέλειψαν κατά την έξοδό τους από την τράπεζα. Αιτία ήταν η παρουσία στο σημείο τριών αστυνομικών που τους καταδίωξαν και αντάλλαξαν πυροβολισμούς μαζί τους.

Ο τρόπος που έγινε η ληστεία, ο αριθμός των δραστών, η ανταλλαγή πυροβολισμών, αλλά και μία πληροφορία για την ύπαρξη ενός αυτόματου όπλου, ίδιου με αυτό των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., είναι τα γεγονότα που οδηγούν την Αντιτρομοκρατική σε υποψίες για το εάν οι ληστές είναι οι ίδιοι ή κάποιοι από αυτούς που σκότωσαν εν ψυχρώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον ειδικό φρουρό Χαράλαμπο Αμανατίδη έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά.

Σύλληψη δημοσιογράφου για ροζ αγγελία

Δημοσιογράφος γνωστού τηλεοπτικού σταθμού συνελήφθη προχθές από άνδρες του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση - δημοσίευση προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο 38χρονος είχε φτιάξει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ από τον περασμένο Δεκέμβρη με ερωτικά μηνύματα προς άλλους χρήστες και προσποιούμενος κάποια γυναίκα συνάδελφό του, η οποία εργάζεται σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, έδινε τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου. Υστερα από πολυήμερη παρακολούθηση της εν λόγω σελίδας, μετά από την καταγγελία του θύματος, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και προχώρησαν στη σύλληψή του. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Η παθούσα απέστειλε επιστολή προς τα ΜΜΕ, με την οποία ζητά να μη γίνει γνωστό οποιοδήποτε στοιχείο της.

ΟΤΕ
Προκαταρκτική εξέταση για υπερκοστολογήσεις

Προκαταρκτική εξέταση για υπερκοστολογημένες από υπηρεσία του ΟΤΕ αμοιβές προς «Intracom» και «Siemens» διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης ήταν δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο ΟΤΕ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να καταβάλει στις δύο εταιρίες τις υπερτιμολογημένες αμοιβές για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που προσέφεραν τη διετία 2003-2004.

Το ΔΣ του ΟΤΕ με απόφασή του στις 17 Δεκέμβρη 2004 όρισε την καταβολή τιμήματος 40,6 εκατ. ευρώ προς τις εταιρίες, καθώς αποκρύφτηκε εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης η οποία ανέφερε ότι δεν αιτιολογούνται αμοιβές άνω των 26 εκατ. ευρώ.

Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, η οποία θα διερευνήσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών και θα ερευνήσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

Αστυνομία Περιβάλλοντος

Νέα υπηρεσία, που θα έχει όλες τις αρμοδιότητες προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση, εκτός από τα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, προωθείται με γοργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, παρουσία και του υφυπουργού, Χρ. Μαρκογιαννάκη. Εκτός αυτού, γίνεται σαφές πως ξαφνικά «άνοιξαν» θέσεις εργασίας, περίπου 7.800 ατόμων.

Οπως δήλωσε ο υπουργός, το Μάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με διάφορους φορείς, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να τεθεί σε λειτουργία η Αστυνομία Περιβάλλοντος. Το προσωπικό της θα φτάνει τους 3.500 άνδρες, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου αναμένεται να επαναπροσληφθούν περίπου 1.200 άνδρες που ανήκαν στην Αγροφυλακή λίγο πριν τη διάλυσή της. Το σώμα αυτό θα είναι «ένοπλο και αποτελεσματικό», όπως δήλωσε ο υπουργός. Ακόμα, ανακοίνωσε πως τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται σε χωριά αλλά και σε αραιοκατοικημένες περιοχές, θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν πολυδύναμα τμήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ