ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να ορθωθεί η συμμαχία εργατικής τάξης - μικρομεσαίων στρωμάτων

Σε εκδήλωση της ΚΟ ΕΒΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος μίλησε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

Την ανάγκη να προχωρήσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, ώστε ενιαία και ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο σημείωσε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης ενόψει του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος. Ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε και τους κομμουνιστές, τα κομματικά μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, πιο αποφασιστικά να δώσουν τη μάχη ώστε η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία-οικονομία, το σοσιαλισμό, να φτάσει παντού και ολοκληρωμένα, σε όλο τον εργαζόμενο λαό και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο σοσιαλισμός σήμερα είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Ο σοσιαλισμός θα λύσει τα βασικά προβλήματα της εργατικής, λαϊκής οικογένειας», είπε ο Σπ. Στριφτάρης.

«Ο καπιταλισμός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Σήμερα μπορεί να δώσει πόλεμο, φτώχεια, καταστροφή του περιβάλλοντος, μεγαλύτερη εκμετάλλευση», πρόσθεσε. Και αναφερόμενος στο παράδειγμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εξήγησε πότε ξεκίνησε, ποιους εξυπηρετεί και τι στόχο έχει. «Το ΠΑΣΟΚ από το 1994 έδωσε στους μεγαλοκαταστηματάρχες τη δυνατότητα να δουλεύουν τα μαγαζιά 72 ώρες τη βδομάδα. Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας όπως λέγανε; Οχι. Μοιράζεται μία θέση εργασίας σε 2-3 εργαζόμενους με ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, κλπ.

Σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο στο λιανικό εμπόριο πιέζει για πλήρη απελευθέρωση με στόχο να μονοπωλήσει την αγορά, όπως στα τρόφιμα έτσι και στα ρούχα, παπούτσια, παντού. Στόχος είναι να εξοντωθεί ο αυτοαπασχολούμενος στο λιανικό εμπόριο και βιολογικά. Ποιος θα κάτσει στο μαγαζί του από το πρωί μέχρι το βράδυ όλη τη βδομάδα; Πόσα επιπλέον θα του βγαίνουν τα έξοδα λειτουργίας (ρεύμα, θέρμανση, κλπ.); Ποιος θα αντέξει;

Ερχεται, λοιπόν, η ΝΔ να βάλει τη σφραγίδα της ολοκληρώνοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ, ώστε τα βαρίδια στην αγορά, δηλαδή τα μικρομάγαζα, να τελειώνουν». Αντίστοιχα, πρόσθεσε, πλήττονται εξίσου οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ΕΒΕ, οι αγρότες και από τη φοροεπιδρομή που γίνεται σήμερα και την ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, κλπ. «Απέναντι σ' αυτή την πολιτική που υπηρετεί τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος, την κερδοφορία του κεφαλαίου, απαιτείται να ορθωθεί η συμμαχία των εργαζομένων είτε είναι μισθωτοί, είτε επαγγελματίες, είτε βιοτέχνες, είτε δουλεύουν στο χωράφι», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση του Κόμματος για το κρατικό εμπόριο, ο Σπ. Στριφτάρης είπε: «Μας ρωτάνε οι έμποροι, θα επιβιώσουμε εμείς στο σοσιαλισμό; Αυτό που μπορούμε να τους πούμε σίγουρα είναι ότι θα έχουνε δουλιά να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Αν θα έχουνε μαγαζάκι ή όχι θα εξαρτάται και από το επίπεδο της παραγωγής. Π.χ., δε θα πάμε να κλείσουμε τα πολυκαταστήματα για να φουντώσουμε τα μπακάλικα. Θα τα κάνουμε κρατικά, θα τα κοινωνικοποιήσουμε. Και μπορεί να αποτελέσουν τον κορμό του χονδρικού εμπορίου. Και εκεί ο μικρομανάβης, ο μπακάλης να πηγαίνει να τα παίρνει και να τα έχει στη γειτονιά του».

Εκδηλώσεις ΚΟ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου

Σειρά συγκεντρώσεων για την παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, αλλά και άλλων θεματικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Συνεδρίου, διοργανώνονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ της SOFTEX οργανώνει σύσκεψη στην αίθουσα Λιθογράφων. Η παρουσίαση των θέσεων θα γίνει από τον Γιάννη Σκυλά, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

- Σε συγκέντρωση στον Πτελεό Μαγνησίας θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

- Περιοδεία σε Αργαλαστή και Λαύκο θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μητρόπουλο, μέλος της ΝΕ.

Το Σάββατο 29/1

-- Στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Δαμασκός» στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου, η συνεστίαση της ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο.

-- Σε συγκέντρωση των κατοίκων της Ζαγοράς για το αγροτικό ζήτημα θα μιλήσει ο Γιώργος Λούμας, γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ ο Αποστόλης Νάνος, μέλος της ΝΕ θα περιοδεύσει στη Νέα Αγχίαλο και οι Νίκος Αγγελής και Δ. Μητρόπουλος θα περιοδεύσουν στον Αγιο Γεώργιο, στο Περίβλεπτο και το Αερινό.

Την Κυριακή 30/1

-- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. από την KOB Σαλαμίνας στο ξενοδοχείο «ΓΑΒΡΙΗΛ» στο Αιάντειο. Η παρουσίαση των θέσεων θα γίνει από τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Στις 11 π.μ. από την ΚΟΒ Ρέντη στο ΚΑΠΗ του Δήμου (Φλέμινγκ και Μπαλτατζή). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Σταμάτη Βάσσο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Στις 5 μ.μ. από την ΚΟΒ Αίγινας στο Δημοτικό Θέατρο, αίθουσα «Καποδίστριας». Η παρουσίαση θα γίνει από την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή στην Α' Περιφέρεια Πειραιά.

-- Στο Βελεστίνο θα περιοδεύσουν το πρωί οι Ν. Αγγελής και Δ. Μητρόπουλος, μέλη της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ ο γραμματέας της Οργάνωσης Γιώργος Λούμας, θα περιοδεύσει στην περιοχή Αγριάς και Λεχωνίων.

Τη Δευτέρα, 31/1

-- Στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Την παρουσίαση των θέσεων θα κάνει η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30μ.μ. στην πρώην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου (Βενιζέλου 55), από τις Κομματικές Οργανώσεις Αγ. Βαρβάρας.

-- Εκδήλωση με θέμα το μέλλον της Παιδείας και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Παλαιάς Ηλεκτρικής (Χατζηαργύρη - Ρ. Φεραίου), η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Εισηγητής θα είναι ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη

Με ενθουσιασμό η νεολαία προετοιμάζει την κεντρική πολιτική εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Γίνεται το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στην προσυνεδριακή δραστηριότητα ενόψει του 17ου Συνεδρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τη θεατρική παράσταση του έργου του Κ. Βάρναλη «Το φως που καίει» και βιντεοπροβολή της ιστορίας του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εδώ και αρκετό καιρό, προετοιμάζουν την εκδήλωση. Με προπαγανδιστικό υλικό, πλατιές εξορμήσεις, αλλά και το μεγάλο όπλο των κομμουνιστών, την επαφή και ουσιαστική επικοινωνία με τον κόσμο. Τα μηνύματα που δέχονται οι νέοι κομμουνιστές στο Πανεπιστήμιο και την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι θετικά και ενθαρρυντικά.

Από τη συζήτηση που γίνεται, φαίνεται πως το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων έχει προκαλέσει η θεατρική παράσταση του έργου «Το φως που καίει», τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα της δημιουργίας. Το ενδιαφέρον προκαλεί και το περιεχόμενο της βιντεοπροβολής, που έχει θέμα την ιστορία του ΚΚΕ από την ίδρυσή του έως σήμερα, τους βασικούς σταθμούς της δράσης του και το ρόλο που έπαιξε και παίζει η νεολαία στην ιστορική του αποστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ