ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση για τους μετανάστες

Σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας επέρχεται με το άρθρο 23, παρ. 3 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους ΟΤΑ», το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτό τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σημειώνοντας ότι επιχειρείται το φακέλωμα των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας.

Τονίζει δε ότι με τις προαναφερόμενες διατάξεις παρακάμπτεται ακόμη και αυτή η ισχύουσα διάτρητη νομοθεσία, αλλά και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αφού προβλέπεται έκδοση αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων μετά από απλή γνώμη της Αρχής, ενώ ο ισχύων Ν. 2472/1997 απαιτεί άδεια της Αρχής.

Για τους λόγους αυτούς, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επισκέπτεται σήμερα τα κόμματα της Βουλής, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης Θ. Νάκο.

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Εμμένει στην εγκληματική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση

Απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Η εγκληματική εμμονή της ΕΕ σε αναποτελεσματικά και εγκληματικά μέτρα, που αποδεικνύουν τη σημασία που δίνει η ΕΕ στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος πραγματικών λύσεων για την αναστροφή της καταστροφής του πλανήτη από τις κλιματολογικές αλλαγές και ό,τι αυτές συνεπάγονται για ζωτικές δραστηριότητες, όπως είναι και η γεωργία, αποδεικνύεται με την απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, σχετικά με τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Στην Ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (...) οι περιοχές που θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 3-12%, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και των κλιματικών συνθηκών, που οφείλονται στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων - όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο και άλλες κτητικές ενώσεις» και καλούσε το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το «ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να περιοριστούν αυτοί οι παράγοντες και να μην πληγεί η αγροτική οικονομία τόσο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου». Στην απάντησή του το Συμβούλιο, μη κάνοντας καμία αναφορά στις αγροτικές καλλιέργειες, επέμεινε στις δεσμεύσεις του για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 8% την περίοδο 2008-2012 μέσω της μεθόδου ανταλλαγής ποσοστώσεων εκπομπών και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η εμπορία ποσοστώσεων αερίου, ωστόσο, μόνο κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να φέρει χωρίς να μειώνει στην πραγματικότητα τις εκπομπές αερίων σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλωστε και η εμπειρία από το παρελθόν έδειξε την αδιαφορία της Ενωσης για το περιβάλλον αφού το 2003, αντί για μείωση των αερίων στην ατμόσφαιρα, είχαμε αύξηση κατά 3 μονάδες.

Οσο για τα μέτρα ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αποτελούν λύση, αρκεί να προωθηθούν άμεσα και όχι έμμεσα μέτρα μείωσης εκπομπών αερίων όπως προτείνει η ΕΕ, διαιωνίζοντας και ουσιαστικά εντείνοντας την απειλή.

Το Συμβούλιο, τέλος, δεν έκανε αναφορά ούτε στα δάση, των οποίων η προστασία είναι απαραίτητη, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εστίες απορρόφησης του CO2 από την ατμόσφαιρα.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Στο όνομα της «ελευθερίας» σκοτώνουμε

Στα 17 λεπτά του λόγου της ορκωμοσίας τους ο τρομοκοσμοκράτορας αναφέρθηκε 42 φορές στο όνομα «ελευθερία». Αναφορά επικοινωνιακή, αναφορά πλαστότητας και σκηνοθεσίας, όπως ήταν και τα σκαλιά του Καπιτωλίου, στρωμένα με μπλε χαλί που σκέπαζε το κόκκινο, όπως και η μπάντα των πεζοναυτών, για να θυμίζουν τις ειδικές δυνάμεις των εισβολέων, όπως οι μαύροι καλλιτέχνες, που τραγούδησαν για να υποδηλωθεί η «ισότητα όλων» σ' αυτή τη χώρα του αγάλματος της ελευθερίας. 17 λεπτά, λοιπόν, η ομιλία του Τζορτζ Μπους, 22 φορές η επανάληψη της λέξης «ελευθερία».

Θα επιχειρήσουμε κι εμείς να αποκαταστήσουμε την έννοιά της, όπως την εφαρμόζει ο κοσμοκράτορας:

USA - Ελευθερία, Ελευθερία, στ' όνομά σου βομβαρδίζουμε, καταστρέφουμε, σκοτώνουμε, βασανίζουμε.

Ελευθερία, Ελευθερία, στ' όνομά σου οι πόλεμοί μας για την υποταγή των λαών. Στ' όνομά σου η επιβολή της ανελευθερίας των άλλων και τη δική μας ασυδοσία.

USA - Freedom, ελευθερία. Στ' όνομά σου η ένοπλη επιβολή των συμφερόντων μας στις αγορές του κόσμου.

USA - Freedom, Freedom, χωρίς αρχές, χωρίς δικαιοσύνη.

Στην προμετωπίδα του Γκουαντανάμο το FREEDOM, η δική μας ελευθερία να βασανίζουμε, να εξευτελίζουμε, να ατιμάζουμε, να τεμαχίζουμε σώματα και ψυχές. Στο Μανχάταν η πέτρινη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κάνει πως δε βλέπει, όπως κάνουν και όσοι δεν καταγγέλλουν, δεν αντιστέκονται.

Τριγύρω από το περίκλειστο «οχυρό» του Καπιτωλίου, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται, αποδοκιμάζουν. Κρατάνε τα φέρετρα 1.300 Αμερικανών νεκρών εισβολέων και αναθεματίζουν τον κοσμοκράτορα και για τους 10.000 τραυματίες.

Ελευθερία... πόσα εγκλήματα γίνονται στ' όνομά σου.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΣΗΕΑ
Τιμητική εκδήλωση για τον Ν. Καραντηνό

Για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και την Εθνική Αντίσταση, για το σύνολο των κοινωνικών αγώνων του, θα τιμηθεί ο αγωνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), αύριο Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της Ενωσης (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Στον Ν. Καραντηνό θα απονεμηθεί, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το Χρυσό μετάλλιο του «Ξενοφώντα», που αποτελεί και την ανώτερη διάκριση της ΕΣΗΕΑ.

Για τον Ν. Καραντηνό θα μιλήσουν συνάδελφοι και συναγωνιστές του, ενώ θα διαβαστούν κείμενά του από ηθοποιούς, θα προβληθεί βίντεο με παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή του και θα ακουστούν αντιστασιακά τραγούδια συνοδεία φυσαρμόνικας.

ΛΑΡΙΣΑ
Για το «ευρωσύνταγμα»

Εκδήλωση - συζήτηση για τη Συνθήκη θέσπισης του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνει η Κίνηση για την Επιστήμη, τη Διανόηση και την Καλλιτεχνική Δημιουργία (ΚΕΔΙΚΑ) αύριο, Παρασκευή, 28 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, στη Λάρισα. Το θέμα θα εισηγηθούν η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γ. Δημητρακόπουλος, ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την 9η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση τη Δευτέρα, 31 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός και ο προγραμματισμός, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και αρχαιρεσίες. Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από τη μέρα της ψηφοφορίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με την ΠΟΑΣΥ

Συνάντηση με το βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο και με το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Γιάννη Νάκη είχε χτες το απόγευμα το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Στη συνάντηση οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος για τα ζητήματα που απασχολούν τους ένστολους, λαμβάνοντας την απάντηση πως τα αιτήματά τους είναι σωστά και σ' αυτά θα έχουν τη στήριξη του ΚΚΕ.

Παρ' όλ' αυτά, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν κρούσματα κατάχρησης εξουσίας και αυταρχισμού και ανέφερε την περίπτωση του βασανισμού Αφγανών στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα.

Τα προβλήματα που έθεσαν στο βουλευτή και το μέλος της ΚΕ έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του μισθολογίου, την απεμπλοκή των αστυνομικών από τη φύλαξη γηπέδων και ξεκαθάρισαν πως χρειάζεται αναδιάρθρωση και ανακατανομή δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ