ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στην αντιαγροτική πολιτική
  • Επερώτηση-καταπέλτης για την πολιτική εξόντωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς
  • Οι κομμουνιστές στηρίζουν τους δίκαιους αγώνες των αγροτών

Την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες και στην ερήμωση και στον οικονομικό μαρασμό την ύπαιθρο, καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στη Βουλή. Την Επερώτηση με πρώτη την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράφουν όλοι οι βουλευτές μας και συγκεκριμένα ο Νίκος Γκατζής, η Λιάνα Κανέλλη, ο Ορέστης Κολοζώφ, ο Παναγιώτης Κοσιώνης, η Ελπίδα Παντελάκη, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, ο Σταύρος Σκοπελίτης, ο Αντώνης Σκυλλάκος, ο Αγγελος Τζέκης, ο Τάκης Τσιόγκας, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης. Στο κείμενο της Επερώτησης τονίζεται:

«Ενα σχεδόν χρόνο μετά τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή συνεχίζεται η ίδια αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με ολέθριες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και την κοινωνικοοικονομική ζωή της υπαίθρου.

Με τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ η εγχώρια αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενα προϊόντα όχι μόνο σε αυτά που η χώρα μας είναι ελλειμματική, όπως τα ζωοκομικά, αλλά και σε εκείνα που υπάρχουν πλεονάσματα, όπως σιτηρά, κρασί, λάδι, πατάτες, οπωροκηπευτικά, κρεμμύδια, αμνοερίφια, σκόρδα, κ.ά., με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να σαπίζουν στις αποθήκες ή στα χωράφια και όταν πωλούνται οι τιμές να είναι εξευτελιστικές.

Και στη χρονιά που πέρασε συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών που σε πολλά προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο πρώτο εννιάμηνο του 2004 οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,6% ενώ οι τιμές των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων αυξήθηκαν κατά 6,1%.

Ποσοστώσεις και πρόστιμα

Η πειθαρχία στην κοινοτική νομιμότητα των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που συνδιαμορφώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, πέρα από τη μείωση των τιμών και του αγροτικού εισοδήματος, αφήνει εκτός επιδότησης σημαντικές ποσότητες προϊόντων (βαμβάκι, λάδι, κ.ά.) και καταδικάζει σε στασιμότητα την αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η διατροφική εξάρτηση του λαού μας σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα και το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο να αυξάνει χρόνο με το χρόνο και να έχει ξεπεράσει τα 2 δισ ευρώ.

Τα κοινοτικά κονδύλια που επικαλείται η κυβέρνηση για να εξωραΐσει την ΚΑΠ και την αντιαγροτική της πολιτική δεν πείθουν πια τους μικρομεσαίους αγρότες. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το 85% περίπου αυτών των κονδυλίων δίνονται σαν επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα για να τα πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές στους εμποροβιομηχάνους. Από τα λεγόμενα διαρθρωτικά κονδύλια ένα σημαντικό κομμάτι παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για υδατοκαλλιέργειες, δημιουργία και εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης κ.ά. και λίγα ψίχουλα μένουν για τους μικρομεσαίους αγρότες και το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Γι' αυτό δε γίνονται βασικά αγροτικά έργα υποδομής με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η παραγωγικότητα της γεωργίας πολύ χαμηλή.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, περιθωριοποιημένοι και χρεοκοπημένοι σε βαθμό που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν και το προσωπικό τους, δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Πολλές φορές λειτουργούν σαν μεσάζοντες των εμποροβιομηχάνων, με αποτέλεσμα να οργιάζει η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι με τις πλάτες της κυβέρνησης και το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς εκμεταλλεύονται και τους μικρομεσαίους αγρότες και τους καταναλωτές.

Η ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να είναι 3-4 φορές μεγαλύτερες από τις τιμές του αγρότη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές του ψωμιού, που το 1992 ήταν 3,2 φορές μεγαλύτερη από την τιμή του σιταριού, το 2002 7,8 φορές και σήμερα 10 σχεδόν φορές μεγαλύτερη από την τιμή του σιταριού.

Η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που η άρνησή τους να πληρώσουν τους παραγωγούς, όπως ντοματοπαραγωγούς κ.ά., χωρίς καμία συνέπεια, είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Κι άλλη ασυδοσία

Αυτή η ασυδοσία θα ενισχυθεί με το ξεπούλημα των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΣΕΒΑΘ, ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΠΕΚ κ.ά.) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που ξεκίνησε με την παράνομη εξαγορά από την ΑΤΕ των μετοχών ορισμένων ΕΑΣ της ΔΩΔΩΝΗΣ. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ότι η εξαγορά των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ δε συνεπάγεται το ξεπούλημά της είναι αποπροσανατολιστικές και έχουν την ίδια αξία με αντίστοιχες διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, που όμως ξεπούλησε, στην κυριολεξία, τη συνεταιριστική ΑΓΝΟ.

Η ρύθμιση των αγροτικών χρεών δε λύνει το πρόβλημα αλλά το αναστέλλει προσωρινά επειδή δεν αντιμετωπίζει την αιτία που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά παραμένει και με τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και τη συμφωνία του ΠΟΕ επιδεινώνεται. Γι' αυτό θα επανέλθει πολύ σύντομα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση και έκταση. Εκτός αυτού με τις εξαιρέσεις του νόμου και τις αυθαιρεσίες της ΑΤΕ σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων αγροτών δε θα ενταχθεί στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι άμεσο και επιτακτικό.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, ειδικά αυτές που αφορούν στο αγροτικό κεφάλαιο. Παρ' όλα αυτά ο ΕΛΓΑ με τους συνεχείς δανεισμούς που έκανε και κάνει με προτροπή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κινδυνεύει με χρεοκοπία μια και τα δάνειά του ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και αυτό γιατί επί σειρά ετών ο ΕΛΓΑ δεν επιχορηγήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν από τον ιδρυτικό του νόμο.

Οι συντάξεις του ΟΓΑ παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης και η αύξηση των 20 ευρώ το μήνα που προβλέπεται να δοθούν το 2005 αποτελούν μεγάλη κοροϊδία για τους 750.000 περίπου συνταξιούχους. Λοιδορούσε ο πρωθυπουργός αντίστοιχες αυξήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα που η ΝΔ υφάρπασε την ψήφο των ξωμάχων και προτού ξεθωριάσουν οι υποσχέσεις της κάνει ακριβώς ό,τι κατάγγελνε νομίζοντας πως μπορεί να εξαπατά πολλούς και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οταν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ, δικαίως, κατηγορούσε το δασικό νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σαν δασοκτόνο και αντισυνταγματικό, μόλις όμως έγινε κυβέρνηση με ιδιαίτερο ζήλο και βιασύνη έβγαλε τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου, που είναι χειρότερη από το νόμο, επειδή έτσι ικανοποιούνται τα συμφέροντα των μεγαλοκαταπατητών.

Υπονομεύεται το μέλλον της γεωργίας

Με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επιδείνωσε μόνο το παρόν των μικρομεσαίων αγροτών, υπονομεύει και το μέλλον τους αλλά και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία υποτίθεται ότι διαφωνούσε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υπερψήφισε τους νέους κανονισμούς για το βαμβάκι, το λάδι και τον καπνό. Με τους κανονισμούς αυτούς θα συρρικνωθεί δραστικά η παραγωγή τριών βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας και θα υποβαθμιστεί η ποιότητά τους επειδή το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων αποσυνδέεται από την παραγωγή. Θα αποδιαρθρωθούν παραγωγικά ολόκληρες περιοχές που η βιομηχανία τους στηρίζεται σε αυτά τα προϊόντα, θα μειωθεί το αγροτικό εισόδημα και η απασχόληση και θα αυξηθούν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.

Με την προσυμφωνία του ΠΟΕ που υπερψήφισε η κυβέρνηση θα καταργηθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και θα μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής και οι τιμές να πέσουν πιο χαμηλά. Θα συνεχιστούν, δηλαδή, με ιδιαίτερη ένταση οι συνέπειες της ΓΚΑΤΤ που είχαν αποτέλεσμα οι εξαγωγικές επιδοτήσεις από 96,1 εκατ. ευρώ το 1991 να μειωθούν σε 28,9 εκατ. ευρώ το 2004. Γι' αυτό ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών που σκοπεύει να φτιάξει η κυβέρνηση θα είναι ένας ακόμη γραφειοκρατικός οργανισμός.

Ξεκάθαροι στόχοι αυτών των αντιαγροτικών πολιτικών είναι η προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στον κοινοτικό καταμερισμό και στα πλαίσια της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς η επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και η αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων.

Μαζική αντίσταση

Στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ αντιστέκονται μαζικά και αγωνιστικά οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως και στη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, που έχει σημαντική ευθύνη για τη σημερινή άθλια κατάστασή τους. Αντιστέκονται στη νομιμότητα της ΚΑΠ των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που δεν τους αφήνει να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, αποδεκατίζει το εισόδημά τους και επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους. Αντιστέκονται στους στόχους του ΠΟΕ, που επιδιώκει την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων και την εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών με σκοπό να τους εξισώσει με τους αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Γι' αυτό τα αιτήματά τους δεν είναι συμβατά με την κοινοτική νομιμότητα και δεν περιορίζονται μόνο σε ορισμένα άμεσα προβλήματα. Διεκδικούν μια συνολικότερη φιλοαγροτική πολιτική που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα έχει ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και θα στηρίζεται πολύπλευρα από το κράτος.

Αυτούς τους αγώνες προσπαθεί να υπονομεύσει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας, όπως και η προηγούμενη, όλες τις μεθοδεύσεις νομίζοντας ότι μπορεί να επιβάλει στους μικρομεσαίους αγρότες τη λογική του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω".

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιαγροτική της πολιτική που οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, στην ερήμωση και στον οικονομικό μαρασμό την ύπαιθρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ