ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εναντιωθούμε στα μισθοφορικά σώματα

«Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης στα Λύκεια της χώρας, με πρόσχημα την είσοδο των μαθητών στις στρατιωτικές σχολές, τον κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, που τελικά παίρνει χαρακτήρα ανοιχτής προπαγάνδας για τα δήθεν οφέλη της κατάταξης στον επαγγελματικό στρατό».

Στηλιτεύοντας αυτή την κυβερνητική τακτική ενίσχυσης των μισθοφορικών σωμάτων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία καλεί τη νεολαία και τους φορείς της να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης και να απαιτήσουν ολοκληρωμένη μόρφωση και δημιουργική δουλιά. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με το μανδύα του επαγγελματικού προσανατολισμού, επιχειρεί από τις ευαίσθητες σχολικές ηλικίες να μπολιάσει τις συνειδήσεις των μαθητών με τα "ιδεώδη" του μισθοφόρου, με στόχο να αποδεχτούν τα κηρύγματα των ιμπεριαλιστών για την όπου Γης δράση μισθοφορικών τμημάτων. Εκεί στοχεύει και η υποχρεωτική στράτευση στα 18. Βασική επιδίωξη είναι οι νέοι από τα θρανία να παίρνουν το μάθημα ότι σήμερα πέραν των αδιεξόδων της ακριβοπληρωμένης ημιμάθειας και της ανεργίας, μπορούν να βρουν σταθερή δουλιά με ασφάλιση και αποδοχές σαν μισθοφόροι, με τις όποιες παραλλαγές του θεσμού (ΟΒΑ, ΕΦΥΕΤ), με το δόλωμα του πολλαπλάσιου μισθού για συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις ενημερώσεις που γίνονται στα σχολεία αποκρύπτεται σκόπιμα η υπενθύμιση μιας κρίσιμης λεπτομέρειας που ισχύει πλέον λίγες εβδομάδες τώρα. Οτι για τις αποστολές εκτός συνόρων η επιλογή κάθε ΕΠ.ΟΠ. δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική από την υπηρεσία.

Οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών για την αλλαγή των συνόρων και την καθυπόταξη των λαών απαιτούν "πολύ κρέας για τα κανόνια" της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Απόδειξη είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Στα πλαίσια αυτών των σχεδιασμών, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε την πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18 και οργανώνει τέτοιες εξορμήσεις στα σχολεία για να εξασφαλίσει στρατολογήσεις νέων σαν μισθοφόρους.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και τους φορείς της:

  • Να αποδοκιμάσει τα κυβερνητικά σχέδια για ενίσχυση των μισθοφορικών σωμάτων, να παλέψει για την κατάργησή τους, να εναντιωθεί στην υποχρεωτική στράτευση στα 18.
  • Μα παλέψουμε για ολοκληρωμένη μόρφωση και δημιουργική δουλιά με δικαιώματα.

Αυτός είναι ο μόνος πραγματικά σίγουρος δρόμος για τις ανάγκες και τα όνειρα της νεολαίας».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ
Αντιδρούν στο «στρατιωτικό νόμο»

Eurokinissi

Σε ισχύ ήταν και χτες τα μέτρα περιορισμού των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στους οποίους απαγορεύεται οποιαδήποτε κίνηση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια και χωρίς στρατιωτική συνοδεία, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις. Χτες το πρωί στο Ζάππειο στη διάρκεια της σύσκεψης για τις «λίστες» των δημοσιογράφων, αντιπροσωπεία των στρατιωτικών συντακτών, έκανε διάβημα διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τα φασιστικής έμπνευσης μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οι στρατιωτικοί συντάκτες κατήγγειλαν, στον προσερχόμενο στη σύσκεψη του Ζαππείου υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θ. Ρουσόπουλο, ότι η ενημέρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει μπει στον «γύψο» και το απαράδεκτο καθεστώς εξοστρακισμού των δημοσιογράφων από τις πηγές πληροφόρησης που προωθείται.

Ο Θ. Ρουσόπουλος εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ υπέρ των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου και στην ελεύθερη πληροφόρηση των δημοσιογράφων. Αυτό το υποστήριζα, το υποστηρίζω και τώρα, και θα το υποστηρίζω πάντα, γιατί πιστεύω ότι είναι πυλώνας της δημοκρατίας, να μπορεί ο δημοσιογράφος σωστά να κάνει τη δουλιά του, με ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές του».

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έστειλε επιστολή στην ΕΣΗΕΑ με την οποία ζητάει συνάντηση για να συζητήσουν επί υποτιθέμενης προηγούμενης «συμφωνίας» με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για παραχάραξη, από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας, της συζήτησης που είχε γίνει με την ΕΣΗΕΑ, καθώς η ΕΣΗΕΑ ποτέ δεν είχε συμφωνήσει να γίνει συζήτηση σε μια τέτοια βάση και ζητούσε επίμονα να μην υπάρξει κανένας περιορισμός στην ενημέρωση και στις κινήσεις των δημοσιογράφων.

Πάντως η απόφαση της ΕΣΗΕΑ για «εμπάργκο δημοσιότητας», δηλαδή μη αναγραφή των ονομάτων και μη προβολή των φωτογραφιών και τηλεοπτικών εικόνων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, συνεχίζεται και οι εμπνευστές των μέτρων αυτών έρχονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα της πολιτικής τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ
Εντονη ανησυχία για το μέλλον της

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΛΒΟ μετέφερε χτες με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, εστιάζοντας και στο θέμα των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, για το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δεσμεύτηκε για τη διατήρησή τους.

Ο υφυπουργός Αμυνας σημείωσε ότι αποτελεί «πολιτική υψηλής προτεραιότητας η στήριξη της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής. Οχι όμως στη λογική της απαξίωσης της κρατικής, για να περάσει και το υπόλοιπο που έχει μείνει υπό κρατικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με συνθήκες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον», προσθέτοντας για την ΕΛΒΟ ότι «δεν είναι απαραίτητο - ούτε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - να χάσει κανένας εργαζόμενος τη θέση του».

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε την έντονη ανησυχία του, λέγοντας ότι «ενώ η πλειονότητα των μετοχών ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το σχεδιασμό για τη συγκεκριμένη εταιρία τον κάνει ιδιώτης, ο επιχειρηματικός όμιλος του Μυτιληναίου, ο οποίος ασκεί και τη διεύθυνση. Και πολύ σωστά είπατε ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιτρέψτε μας βέβαια σε αυτό να πούμε το εξής: Οτι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ στενά τα πλαίσια, για να καθορίσουν οι ίδιες οι Ενοπλες Δυνάμεις πραγματικά τις ανάγκες τους». Παράλληλα τόνισε πως «πιστεύουμε όμως ότι ο επιχειρηματίας, ο ιδιώτης που ασκεί τη διεύθυνση, πάνω από όλα βάζει την κερδοφορία για ίδιο όφελος».

Ο Α. Τζέκης κατέληξε επισημαίνοντας ότι «είναι αναγκαιότητα αυτό που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος δημόσιος φορέας της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Γιατί εσείς λέτε ότι θα στηρίξουμε τη δημόσια αμυντική βιομηχανία παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά τα δύο δεν μπορεί να συμπέσουν».

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη σήμερα, Παρασκευή, στις 9πμ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ