ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικό μπλόκο στην ενημέρωση
  • Διαιώνιση της χειραγώγησης των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης, επιδιώκουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ
  • Στάχτη στα μάτια της «κοινής γνώμης» ο διάλογος για τις σχέσεις δημοσιογράφων με τις κρατικές υπηρεσίες
  • Ξεκάθαρες και συγκεκριμένες θέσεις από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Μπλόκο στην ενημέρωση και τη διαφάνεια όρθωσαν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης της χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» και της εξαγοράς των δημοσιογράφων. Παράλληλα οι δύο μονομάχοι κατέδειξαν ότι θέλουν το διάλογο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να «νομιμοποιήσουν» τα τετελεσμένα τους στο χώρο της ενημέρωσης.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όπως περίτρανα αποδείχτηκε στη συζήτηση που έγινε χτες στο Ζάππειο, συναινούν στην ίδια πολιτική που παράγει τις λίστες των «ενσωματωμένων» δημοσιογράφων και απλά τσακώνονται για το ποιος θα είναι ο «προστάτης» και το «αφεντικό» όλου αυτού του στρατού των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων.

Στον αντίποδα οι πεντακάθαρες, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές θέσεις που εξέφρασε το ΚΚΕ από τη σκοπιά της δημοκρατικής και ισότιμης ενημέρωσης, προς όφελος της ανεξαρτησίας, αλλά και των συνθηκών δουλιάς των χιλιάδων δημοσιογράφων: Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Να υπάρξει πλήρες ασυμβίβαστο τόσο απέναντι στο κράτος - εργοδότη όσο και στις επιχειρήσεις και να ελέγχεται διαρκώς. Να δίνονται οι «λίστες» στη δημοσιότητα και όχι μόνο σε όποιον έχει έννομο συμφέρον. Διακομματικός έλεγχος στα μυστικά κονδύλια.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει την πολιτική βούληση να θίξει τίποτα από τα κακώς κείμενα και να παραιτηθεί από το «δικαίωμά» της να θέτει στη δούλεψή της εκατοντάδες δημοσιογράφους με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παγερά αδιάφορη επίσης την αφήνει το (βολικό) καθεστώς ανασφάλειας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων και τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στις πάσης φύσεως πιέσεις και εξαρτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ουσιαστικά «ναι» στην παράλληλη απασχόληση και «όχι» στο ασυμβίβαστο, ενώ αρνήθηκε πεισματικά ότι υπάρχουν μυστικά κονδύλια και μαύρες λίστες δημοσιογράφων. Επίσης αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα υπουργεία και το δημόσιο τομέα, ρίχνοντας το μπαλάκι στις ενώσεις των δημοσιογράφων.

Οι μεγαλόστομες εκφράσεις περί ελευθερίας του Τύπου, διαφάνειας στο δημόσιο βίο, διασφάλιση της ανεξαρτησίας των λειτουργών του Τύπου από κάθε εξάρτηση κ.ο.κ. που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσαν να κρύψουν την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση στο χώρο της ενημέρωσης προς όφελος των κομματικών και προπαγανδιστικών αναγκών της. Ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε την «παράλληλη απασχόληση» των δημοσιογράφων στα γραφεία Τύπου των υπουργείων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ, κ.α.), υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν οδηγεί στο να χάνει ο δημοσιογράφος «ένα μέρος της ελευθερίας του»... Επίσης δήλωσε, χωρίς ωστόσο να γίνει πιστευτός, ότι δεν υπάρχουν «απόρρητες δαπάνες» που διατίθενται σε δημοσιογράφους. Παίζοντας εκ του ασφαλούς, είπε ότι θα δώσει τις «λίστες» στις ενώσεις των συντακτών αν του το ζητήσουν. Φρόντισε όμως να διευκρινίσει ότι θα τους σταλούν τα στοιχεία «όσα έχει στη διάθεσή της η Γραμματεία Τύπου για το 2003», ενώ τα στοιχεία του 2004 που περιλαμβάνουν τους διορισμούς γαλάζιων δημοσιογράφων θα σταλούν μέχρι τις 5 Απρίλη.

Τις θέσεις του υπουργού Επικρατείας σιγοντάρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Κασίμης, αποκηρύσσοντας κάθε ιδέα δημοσιότητας των λιστών, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει διασυρμό για όλους τους δημοσιογράφους που δουλεύουν στο δημόσιο τομέα.

Μετά από μια τέτοια τοποθέτηση, η «δουλιά» των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ - Χυτήρης, Αθανασάκης - ήταν εύκολη, αφού διαπίστωσαν την κυβέρνηση να συνεχίζει στα «πλαίσια» που είχε δημιουργήσει, ενώ δεν έβγαλε στη φόρα τα «πράσινα παπαγαλάκια». Εκ του ασφαλούς λοιπόν αποφάνθηκαν ότι μυστικά κονδύλια διοχετεύονταν προς τους δημοσιογράφους μόνο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη(!), ενώ προκάλεσαν και τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για παράνομη χρηματοδότηση δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, κινήθηκε σε γενικόλογα πλαίσια, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των «λιστών» των δημοσιογράφων, αλλά μόνο στις δημοσιογραφικές ενώσεις και μόνο εφόσον αυτές το επιθυμούν να τις δώσουν στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαν. Μαθιουδάκης ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να δώσει στην ΕΣΗΕΑ τις καταστάσεις όλων των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε από την ΕΣΗΕΑ «να διαπιστωθεί αν γίνονται παραβιάσεις του». Ξεχωριστά ζήτησε να γνωστοποιηθούν τα ονόματα δημοσιογράφων οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν ή είχαν σχέση με τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και τους εξαρτώμενους από αυτά φορείς. Η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Ν. Νταουντάκη διαφοροποιήθηκε, ζητώντας οι λίστες «να δοθούν στην κοινωνία και όχι στα σωματεία».

Το λόγο πήραν στη συνέχεια εκπρόσωποι από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις Μακεδονίας - Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, τασσόμενοι υπέρ της «αυτορρύθμισης» και ζητώντας να μην απαγορευτεί η παράλληλη απασχόληση.

Τ. Τσίγκας: Ανακατανομή της πίτας

Ηρθαμε εδώ, γιατί ο κρίσιμος και νευραλγικός τομέας της ενημέρωσης πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, τόνισε στη δευτερολογία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Τ. Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» και συνέχισε: «Γιατί το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού στην ουσιαστική πληροφόρηση υφίσταται μια καθημερινή παραβίαση έως και ωμό βιασμό. Γιατί ο κατήφορος της ενημέρωσης πορεύεται χέρι χέρι με τη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων και τη συστηματική επιχείρηση χειραγώγησης και εξαγοράς τους από την πολιτική και οικονομική εξουσία». Και αφού υπογράμμισε ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν καρπούς της... κακής μοίρας, αλλά τα αποτελέσματα των πολιτικών και πρακτικών των κρατούντων, κάλεσε τις Ενώσεις Συντακτών και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να τις αντιπαλέψουν, ως τη μόνη αντικειμενικά δυνατή «αυτορρύθμιση», ωφέλιμης για την ενημέρωση του λαού και τα συμφέροντα των δημοσιογράφων.

Κλείνοντας ο Τ. Τσίγκας, υπογράμμισε και πάλι την εμμονή του ΚΚΕ στην καθιέρωση του πλήρους ασυμβίβαστου μεταξύ δημοσιογραφικής δουλιάς και οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής σχέσης με την πολιτική και οικονομική εξουσία, σημειώνοντας ότι οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης δεν αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση και τη διαφάνεια, αλλά σε μια ακόμη ανακατανομή της πίτας, τη φορά αυτή μεταξύ δημοσιογράφων που διατηρούν «προνομιακές σχέσεις» με το κράτος.

  • Υπέρ της αυτορρύθμισης στα θέματα δεοντολογίας και κατά της θέσπισης νέων νόμων που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την ελευθερία του Τύπου τάχθηκε με παρέμβασή του ο ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων Αϊντιν Γουάιτ.
`Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς

Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, στη χτεσινή συζήτηση στο Ζάππειο

«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα λυθεί το ζήτημα της χειραγώγησης συνολικά της κοινής γνώμης στις σημερινές συνθήκες. Για να έχουμε σωστή πληροφόρηση χρειάζονται άλλοι συσχετισμοί, άμα θέλετε, άλλου είδους κυβερνήσεις, άλλου είδους εξουσίες. Δεν έχουμε αυταπάτες. Κάνουμε όμως ό,τι είναι δυνατόν και στις σημερινές συνθήκες να βελτιωθεί η κατάσταση».

Από αυτή την «αφετηρία» ξεδίπλωσε την παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, παρουσιάζοντας στη συνέχεια συγκεκριμένες προτάσεις που προκάλεσαν αίσθηση στους παραβρισκόμενους.

«Το θέμα που συζητάμε είναι τμήμα ενός γενικότερου προβλήματος αλλά και πρωτοβουλιών που έχουν σχέση με την ενημέρωση», επισήμανε ξεκινώντας την παρέμβασή του, και πρόσθεσε: «Είναι το ζήτημα του "βασικού μετόχου", ακολουθεί η νομοθεσία περί συγκέντρωσης, τι θα γίνει με τις άδειες. Είναι, λοιπόν, ένα συνολικότερο πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι, πίσω από τα επιχειρήματα ότι ενδιαφερόμαστε για τη διαφάνεια, θα υπάρξει σωστή, δημοκρατική, ισότιμη πληροφόρηση; Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι δε θα υπάρξει.

Οι συνθήκες της αγοράς, το ότι σ' αυτό τον τομέα υπάρχουν μεγαλοεπιχειρηματίες που κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα ή του κλάδου τους ή της τάξης τους, εκ των πραγμάτων οδηγεί στο να είναι μονόπλευρη η ενημέρωση. Χειραγωγούμενη ενημέρωση. Δεν έχουμε αυταπάτες, λοιπόν, για τα περιθώρια που υπάρχουν».

Αναφερόμενος στην εκτίμηση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με τον «βασικό μέτοχο» είπε: «Με τις ρυθμίσεις αυτές που είναι αυστηρότερες, στην καλύτερη περίπτωση θα μπει μια τάξη ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που παίζουν στα μέσα ενημέρωσης και συνδέονται και με τον κρατικό τομέα, προμήθειες κλπ., και ίσως θα αλλάξουν και οι συσχετισμοί, οι ισορροπίες, άμα θέλετε, στο ποιο απ' τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα ελέγχει περισσότερο την κατάσταση στον τομέα της ενημέρωσης».

Περνώντας στο συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με τους δημοσιογράφους, έθεσε πρώτο το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας: «Οι δημοσιογράφοι - είπε - είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι, η μεγάλη τους πλειοψηφία, σε συνθήκες άγριες. Η συλλογική σύμβαση, εάν δεν κάνω λάθος, λέει 600 ευρώ, όσο είναι του ανειδίκευτου εργάτη. Ετσι μπαίνεις στον κλάδο για να εργαστείς.

Ενας που παίρνει 600 ευρώ, 700 ευρώ, 800 ευρώ, με τις υποχρεώσεις που έχει, με τον κίνδυνο της απόλυσης, με το να δουλεύει όλο το 24ωρο, είναι ευάλωτος ή δεν είναι; Και δε μιλάω για όλους τους δημοσιογράφους. Κάποιοι απ' τους δημοσιογράφους μπορούν να είναι ευάλωτοι σε τέτοιες συνθήκες;

Αν δεν αντιμετωπιστεί λοιπόν αυτό το πρόβλημα, η εκάστοτε πολιτική εξουσία ή, άμα θέλετε, όχι μόνο το κράτος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλά και ο ιδιώτης επιχειρηματίας, τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα μπορούν να χειραγωγούν δημοσιογράφους. Να τους δένουν με τη μια μέθοδο, με την άλλη μέθοδο, έλα εδώ στο Γραφείο Τύπου, πάρε αυτό, βγάλε μου αυτό το περιοδικό, κάνε μου εκείνη τη δουλιά. Με τέτοια σχέση εργασίας, κάτω απ' το τραπέζι, πάνω απ' το τραπέζι, θα υπάρχουν αυτές οι προσπάθειες.

Και, βεβαίως, υπάρχουν δημοσιογράφοι που αντιστέκονται και είναι εντάξει στη δουλιά τους, αλλά δεν είναι όλοι, και μιλάω για εκείνους οι οποίοι συνδέονται με κράτος ή με ιδιώτες. Και δεν περιορίζονται μόνο στη δουλιά που έχουν αποκλειστικά στο μέσον ενημέρωσης στο οποίο εργάζονται.

Πρέπει εδώ να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες και είναι ζήτημα πάλης και διεκδίκησης απ' τα κινήματα των δημοσιογράφων για να βελτιωθούν, για να δημιουργούν ασφάλεια στον εργαζόμενο δημοσιογράφο. Η ανασφάλεια οδηγεί στο να μην υπάρχει ανεξαρτησία, στο να υπάρχει χειραγώγηση του δημοσιογράφου και μέσω αυτού, της κοινής γνώμης.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Εμείς λοιπόν προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον, να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Οι συλλογικές συμβάσεις, πόσοι εργαζόμενοι υποχρεωτικά να έχει το μέσον ενημέρωσης, όχι συμπίεση για να βγάζουμε από τη μύγα ξίγκι που λέει ο λαός μας. Να δουλεύει ο άλλος για δυο και για τρεις ανθρώπους. Να δούμε τα ζητήματα της απόλυσης, της πρόσληψης, των συντακτικών δικαιωμάτων, πώς επεμβαίνει ο παραπάνω σ' αυτά που γράφεις και βάζεις και την υπογραφή σου. Αυτά είναι σοβαρότατα ζητήματα, που θα μπορούσαν να έχουν και νομοθετική ρύθμιση και να λυθούν και μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

Η δικιά μας άποψη, πέρα από τα εργασιακά και αυτά τα οποία είπα, είναι να υπάρξει ασυμβίβαστο. Και βεβαίως έχουν γνώμη οι φορείς, οι συνδικαλιστικοί φορείς.

Αλλά η δικιά μας άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει πλήρες ασυμβίβαστο. Ηδη οι χώρες που είναι πολύ πιο προχωρημένες από μας δεν έχουν κατοχυρώσει, απ' ό,τι κατάλαβα, το απόλυτο ασυμβίβαστο, αλλά άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, βάζουν ασυμβίβαστα, ορισμένες - εάν κατάλαβα καλά - προχωρούν ακόμα περισσότερο.

Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σ' αυτό και αυτό πρέπει να ελέγχεται βεβαίως. Και εδώ πέρα τον έλεγχο δεν μπορούμε να τον αφήσουμε μόνο σε κοινωνικούς φορείς ή σε συνδικαλιστικούς φορείς, πρέπει να είναι έλεγχος και από το κράτος και από τη Βουλή.

Με την ευκαιρία λέμε ότι πρέπει να δίνονται οι πίνακες, και μέχρι να λυθεί το ζήτημα του ασυμβίβαστου αλλά και ακόμα και να αντιμετωπιστεί το θέμα του ασυμβίβαστου, πρέπει να δίνονται οι πίνακες στη δημοσιότητα όχι μόνο σε όποιον έχει έννομο συμφέρον. Τι θα πει όποιος έχει το έννομο συμφέρον;

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα, που λένε ορισμένοι. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τους άλλους εργαζόμενους δεν κατατίθενται στις επιθεωρήσεις εργασίας οι πίνακες μαζί με την αμοιβή τους; Για ποιο λόγο πρέπει να τα κρύβουμε; Είναι εκ του πονηρού η άποψη να τα κρύβουμε αυτά τα πράγματα.

Και οι πίνακες να δίνονται και στα κόμματα, όχι μόνο στα κόμματα, σε οποιονδήποτε πολίτη. Είναι μυστικό του κράτους δηλαδή; Δεν κατάλαβα.

Αλλο θέμα: Μυστικά κονδύλια. Καταργήθηκαν ποτέ; Οχι μόνον όσον αφορά τους δημοσιογράφους, γενικότερα. Ανά τους αιώνες πάντα υπήρχαν τα μυστικά κονδύλια και για όλα τα κράτη. Επικαλούμαστε καμιά φορά λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δεν αναιρώ εγώ ότι υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Αλλά τι δουλιά έχουν και οι δημοσιογράφοι σ' αυτή την υπόθεση; Ο κ. Μητσοτάκης είχε βάλει τέτοιο ζήτημα. Ξαφνικά μόνο στην περίοδο Μητσοτάκη ήταν αυτό το θέμα; Εκείνη την περίοδο ή μετά απ' εκείνη την περίοδο, σταμάτησε αυτομάτως;

Και βεβαίως εγώ δεν περιμένω από καμία κυβέρνηση και κανέναν υπουργό να πει ότι ισχύει και σήμερα. Αν ήταν έτσι, δε θα λέγονταν μυστικά αυτά τα κονδύλια. Γι' αυτό είναι μυστικά, γιατί ποτέ δε θα ομολογηθεί η ύπαρξή τους.

Τι πρόταση έχουμε εμείς πάνω σ' αυτό το ζήτημα: Να γίνω κατανοητός. Κάτω απ' την πίεση των υποκλοπών εκείνης της περιόδου και των υποθέσεων, έχουμε δικαίωμα ως βουλευτές, ως εκπρόσωποι κομμάτων, Διακομματική Επιτροπή στα πλαίσια της Βουλής, να πηγαίνουμε στην ΕΥΠ και να μαθαίνουμε για ποια πρόσωπα έχει αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών. Είναι υποχρεωμένη η ΕΥΠ να μας τα δίνει και να κάνουμε έλεγχο. Στα πλαίσια μιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής να ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά και στο υπουργείο Εξωτερικών και γενικότερα και μιλάω συνολικά για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων. Οχι μόνο όσον αφορά τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν αυταπάτες

Να σας πω βεβαίως ότι σε συνθήκες "ελεύθερης αγοράς", σε συνθήκες "ελεύθερου ανταγωνισμού" και τέτοιοι νόμοι να υπάρξουν, αυστηροί, πάλι θα υπάρχουν παράθυρα διαφυγής. Δηλαδή, η δυνατότητα να δίνονται κάτω απ' το τραπέζι και να υπάρχει άλλο δικαιολογητικό είτε αφορά στο ασυμβίβαστο, είτε αφορά στα μυστικά κονδύλια, είτε σε οτιδήποτε άλλο, σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής. Θα υπάρχουν αυτά τα παράθυρα.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα λυθεί το ζήτημα της χειραγώγησης συνολικά της κοινής γνώμης στις σημερινές συνθήκες. Για να έχουμε σωστή πληροφόρηση χρειάζονται άλλοι συσχετισμοί, άμα θέλετε, άλλου είδους κυβερνήσεις, άλλου είδους εξουσίες. Δεν έχουμε αυταπάτες. Κάνουμε όμως ό,τι είναι δυνατόν και στις σημερινές συνθήκες να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ενισχύουμε στο κίνημα των δημοσιογράφων κατευθύνσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, υπέρ της βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων, γιατί είναι αλληλένδετο το ένα με το άλλο.

Και με την ευκαιρία, ξέχασα να σας πω ότι πρέπει να περιληφθεί πλήρως ο δημόσιος τομέας εάν υπάρξει ασυμβίβαστο. Τι εννοώ μ' αυτό: Οτι και 5% να έχει το κράτος μετοχές στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, υπάρχει ασυμβίβαστο.

Να προσθέσω και το παρακάτω για προβληματισμό. Είναι θεμιτό ένας να θεωρείται ότι ασκεί λειτούργημα δημοσιογραφικό, μιλάει για την αλήθεια, κρίνει την κοινωνία ή τους κρατούντες και, ταυτόχρονα, να είναι στο γραφείο Τύπου ή στο γραφείο δημοσίων σχέσεων ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία;

Για πάρτε, για παράδειγμα, τους αθλητικούς συντάκτες, να φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είναι σε μια εφημερίδα που πάμε να αντιμετωπίσουμε και τη βία και το αίμα και ταυτόχρονα να είναι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία της ΠΑΕ. Και εκεί πρέπει να υπάρχουν ασυμβίβαστα.

`Η παπάς παπάς, δηλαδή στο μέσον ενημέρωσης μόνο, ή ζευγάς ζευγάς. Εκεί πρέπει να πάει η υπόθεση».

ΕΣΗΕΑ
Τιμητική εκδήλωση για τον Ν. Καραντηνό

Για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και την Εθνική Αντίσταση, για το σύνολο των κοινωνικών αγώνων του, θα τιμηθεί ο αγωνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), σήμερα, Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της Ενωσης (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Στον Ν. Καραντηνό θα απονεμηθεί, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το Χρυσό μετάλλιο του «Ξενοφώντα», που αποτελεί και την ανώτερη διάκριση της ΕΣΗΕΑ.

Για τον Ν. Καραντηνό θα μιλήσουν συνάδελφοι και συναγωνιστές του, ενώ θα διαβαστούν κείμενά του από ηθοποιούς. Επίσης θα προβληθεί βίντεο με παλαιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη και θα ακουστούν αντιστασιακά τραγούδια συνοδεία φυσαρμόνικας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ