ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Βάζει πλάτη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

«Πλάτη» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας, «έβαλε» ο Γ. Παπανδρέου, παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον Κ. Καραμανλή, δηλώνοντας ότι «εμφανίζεται ως πρωθυπουργός προεκλογικής περιόδου» και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «παραμένει θεατής» στις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά σημείωσε: «Η αναίρεση της θεωρίας της "ήπιας προσαρμογής" δεν είναι απλή. Θα κοστίσει πολιτικά, και ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανένα πολιτικό κόστος».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά προέτρεψε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της, γιατί όπως ανέφερε «αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να υπαναχωρήσει στην οικονομική της πολιτική, θα αναδειχτεί η αναξιοπιστία της, η επιπολαιότητα με την οποία αποφάσισε να ψηφίσει έναν ανεφάρμοστο προϋπολογισμό»...

Η ...κριτική που ασκεί ο Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση, είναι ίδια με την «κριτική» που δεχόταν και το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, όταν αυτή ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και κινείται ακριβώς στα πλαίσια της προάσπισης του δικομματικού συστήματος. Μια κριτική που από πίσω κρύβει την πλήρη συναίνεση των δυο κομμάτων στην επίθεση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να καλύψει και τις αντιπολιτευτικές ανάγκες του Κόμματός του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανακόλουθη». Μιλάει, είπε στη συνέντευξή του «για δημοσιονομικά ελλείμματα και ισχυρίζεται ότι δεν έχει 30 ευρώ να δώσει στους συνταξιούχους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων». Ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι την ίδια πολιτική ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε και για τις αλλαγές που έχει αποφασίσει να προωθήσει στο ΠΑΣΟΚ. «Το όραμά μου δεν είναι ένα αρχηγικό κόμμα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου, αφού παραδέχτηκε ότι «οι δομές» του ΠΑΣΟΚ «ήταν αρχηγικές» και «εξέθρεψαν αρχηγίσκους και μικροομάδες», ενώ ισχυρίστηκε ότι «αυτές αλλάζει».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Στο συνέδριο που έρχεται, εγώ δε θα υιοθετήσω καμιά λίστα. Ολοι οι σύντροφοι και συντρόφισσες για μένα είναι ισότιμοι». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας μηχανισμός που αφορά τίτλους και καρέκλες. Είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό, σοσιαλιστικό κίνημα»...

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι προτιμά τα σκανδιναβικά μοντέλα οργάνωσης των κομμάτων, αφού, όπως είπε, τα θεωρεί «ιδιαιτέρως πετυχημένα», ενώ απέφυγε να απαντήσει και στην κριτική που του ασκείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι η δομή του κόμματος θυμίζει Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, αναφέροντας: «Δε με ενδιαφέρει να περιχαρακωθώ πίσω από ιδεοληψίες, φοβικές αντιδράσεις ή τις ελλείψεις κάποιων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να ...πείσει ότι «η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται σε μια αυτοκριτική του "τύπου γιατί χάσαμε την εξουσία"», αλλά έσπευσε να τονίσει: «Ετοιμάζομαι να κυβερνήσω»...

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Γ. Παπανδρέου ασχολήθηκε και με δυο πρόσφατα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Παυλόπουλου για τις προσλήψεις «άδικο και αναξιοκρατικό» που «οδηγεί τη χώρα πίσω» και υποστήριξε ότι «καταργεί τα αντικειμενικά κριτήρια που θέσπισε ο νόμος Πεπονή. Παρακάμπτει το ΑΣΕΠ».

Μίλησε και για το «βασικό μέτοχο» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παρήγαγε ένα νομοθέτημα εκτρωματικό, ζημιογόνο για την ανάπτυξη, σε πλήρη δυσαρμονία με τη μορφή και το χαρακτήρα του οικονομικού μας συστήματος, σε απόσταση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΠΑΣΟΚ
Δεν... ικανοποιούμε αλλά θα... κυβερνήσουμε

Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει στη συνέντευξή του στο «Εθνος» ότι «ετοιμάζεται να κυβερνήσει» και υποστηρίζει ότι ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται μια «πρωτόγνωρη διαδικασία διαλόγου» που «κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει κάνει σε αυτή την έκταση». Πάντως δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος του αλλά και δημοσκοπήσεις κινούνται σε... αντίθετη κατεύθυνση.

«Ούτε το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ χτες η Β. Παπανδρέου. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κυβερνήσει», αλλά απαντώντας στην ερώτηση «γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πάρει την κυβερνητική φθορά», δήλωσε: «Διότι και το ΠΑΣΟΚ έχει προβλήματα, δε θεωρώ ότι εμείς λειτουργούμε πολύ αποτελεσματικά»... Η ίδια βέβαια πρόσθεσε ότι «αυτό είναι λογικό», γιατί όπως είπε «δεν είναι εύκολο μέσα σε ένα χρόνο να ανακάμψουμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας».

Εξάλλου σε δημοσκόπηση της VPRC που δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάτι που ο επιχείρησε να δικαιολογήσει με δηλώσεις του στο «Αθήνα 9,84» ο Χ. Παπουτσής, υποστηρίζοντας: «Δυστυχώς οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι πολίτες δίνουν σημασία στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν και αφετέρου στη μειωμένη ανάδειξή τους από τα ΜΜΕ». Δεν είδα, ανέφερε ο ίδιος, «να αναδεικνύεται πουθενά ο πλούσιος διάλογος που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ και η αυτοκριτική που κάνουμε».

Στον ίδιο ραδιοσταθμό ο Χρ. Βερελής, δήλωσε: «Εμείς έχουμε διαπιστώσει στο διάστημα αυτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποιεί αυτή τη στιγμή την κοινωνία για τις αντιπολιτευτικές του επιδόσεις και δεν κερδίζει το έδαφος που έχει απολέσει η κυβέρνηση». Ο ίδιος πάντως απέδωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αν. Ανδριανόπουλος, σε γραπτή δήλωση του και αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει τις «ενστάσεις» του για τον Κ. Παπούλια. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ζητούμενο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το τι ακριβώς συμβολίζει η επιλογή στο πρόσωπ΄΄ο του». Και ο κ. Παπούλιας δεν έκρυψε ποτέ τις προτιμήσεις του για χώρες και ηγέτες τριτοκοσμικούς (στήριξη σε Μιλόσεβιτς, Γκαντάφι, κι άλλους αυταρχικούς Αραβες δικτάτορες), τη βαθιά του καχυποψία για τη Δύση και τις επιλογές της (πρόσφατα κατήγγειλε τις «μεθοδεύσεις» δήθεν του Σχεδίου Ανάν) καθώς και τη στήριξη του στις αλόγιστες κινήσεις των ετοιμοθάνατων καθεστώτων του σοβιετικού σοσιαλισμού (θέσεις του για την κατάρριψη του Κορεάτικου «Τζάμπο», για το πραξικόπημα του Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία, στην εμμονή του πως δεν υπήρχαν πύραυλοι σοβιετικοί στην Ευρώπη - τους οποίους στη συνέχεια όχι μόνο «αποκάλυψε» αλλά και απέσυρε ο Μ. Γκορμπατσόφ!!).

Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε: «Σε μια εποχή ακριβώς που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαταλείπει το παρελθόν και ψάχνει μια δυναμική ταυτότητα για το μέλλον, η κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη της επιλογή, κάνει ένα θεαματικό βήμα προς τα πίσω. Πολλοί λοιπόν προβληματίζονται. Και όχι άδικα»...

Με ευθύνη για τα καθήκοντα της νέας χρονιάς

Πολλές ήταν οι ευχές που ανταλλάξαμε για τη νέα χρονιά οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη», στη χτεσινή λιτή εκδήλωση του προσωπικού της εφημερίδας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μία όμως κυριαρχούσε: σκληρή και ποιοτική δουλιά, για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που βάζει η φετινή συνεδριακή χρονιά για την εφημερίδα μας. Καθήκοντα που αφορούν - όπως σημείωσε και στο χαιρετισμό του εκ μέρους της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ» ο Β. Αμπελογιάννης - την εκλαΐκευση των συνεδριακών αποφάσεων, ώστε να γίνουν υπόθεση όλων των κομμουνιστών, αλλά και κτήμα του λαού μας. Καθήκοντα ακόμα που αφορούν και στην πιο συγκεκριμένη, βαθύτερη αλλά και απλούστερα δοσμένη αποκάλυψη της δράσης της άρχουσας τάξης, και της ανάδειξης των αγώνων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αυτό άλλωστε είναι το δικό μας μετερίζι, από όπου παλεύουμε για την ισχυροποίηση του Κόμματος, στην πάλη για τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ