ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Διαστρέβλωση της ιστορίας και του αντιφασιστικού αγώνα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την απελευθέρωση του Αουσβιτς στις 27 Γενάρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε σ' ένα ψήφισμα, που όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παραχαράσσει και διαστρεβλώνει την ιστορία και το πραγματικό νόημα του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Ευρώπης. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πρωτοστατεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στο να ξεφτίσει το περιεχόμενο και κυρίως τα πάντα επίκαιρα μηνύματα εκείνου του αγώνα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία για λόγους τους οποίους σκόπιμα αγνοεί η εφημερίδα «Αυγή», η οποία στο φύλλο της 30ής Γενάρη καταγγέλλει το ΚΚΕ για την ενέργεια αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν επιθυμεί την καταδίκη του ολοκαυτώματος!!! Η πραγματικότητα βέβαια είναι κάπως διαφορετική, καθώς το εν λόγω ψήφισμα δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για τις αιτίες που γέννησαν το φασισμό και το ολοκαύτωμα, αθωώνοντας πλήρως τους ενόχους αυτής της τραγωδίας. Εξάλλου, ως «διά μαγείας» από το ψήφισμα απουσιάζει κάθε αναφορά στους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες θύματα του ολοκαυτώματος, παρότι αναφέρονται όλοι οι άλλοι λεπτομερώς, ακόμα και οι ομοφυλόφιλοι που θανατώθηκαν στα κρεματόρια. Η υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της «Αυγής» που τολμά να εγκαλεί το ΚΚΕ, που κατέθεσε πολύ αίμα στον αντιφασιστικό αγώνα, είναι έκδηλη όταν το ίδιο ουδέποτε πήρε θέση απέναντι στην αναβίωση του φασισμού στις χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, ενώ οι αναφορές στο ψήφισμα στον «αντισημιτισμό» δε συνοδεύονται από κανενός είδους σχόλιο - ίσως ακριβώς γιατί θέλουν να τη συγκαλύψουν - ενάντια στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, των Παλαιστινίων.

Οχι στην παραχάραξη του Ευρωκοινοβουλίου

Η Διαμάντω Μανωλάκου αιτιολογώντας την αποχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ από την ψηφοφορία του συγκεκριμένου Ψηφίσματος, ανέφερε τα εξής:

«Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός καλλιεργούνται, ανθίζουν και χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση στο καπιταλιστικό σύστημα, που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Από την ύπαρξή της, η κομμουνιστική ιδεολογία απορρίπτει αυτά τα φαινόμενα, και τη μοναδική διάκριση που κάνει είναι μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. Οι κομμουνιστές αγωνίζονται για τη συναδέλφωση των λαών και των εργαζομένων όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από γένος, φυλή, χρώμα και θρησκεία. Γι' αυτό και είναι τα κύρια θύματα του φασισμού.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν ψηφίσαμε το Κοινό Ψήφισμα, γιατί δεν κάνει καμία αναφορά στους δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες αγωνιστές που δολοφονήθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό αποτελεί ιστορική ασέβεια και ασέλγεια σε βάρος των θυμάτων του φασισμού.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν παίρνει θέση, όπως ουδέποτε πήρε, για την επίσημη αναβίωση του φασισμού στις πρώην βαλτικές χώρες, όπου αποδίδονται τιμές και στήνονται μνημεία στους συνεργάτες των ναζί.

Πολιτικές δυνάμεις που, όντας στη διακυβέρνηση των χωρών της ΕΕ, καλλιεργούν και υποθάλπουν το ρατσισμό, κατ' επίφαση τον καταδικάζουν στο Ψήφισμα.

Με την πολλή συζήτηση για τον αντισημιτισμό, επιχειρείται να συγκαλυφτεί η σιωνιστική πολιτική του ισραηλινού κράτους, που εφαρμόζει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων, παρόμοια με εκείνη που έζησαν οι Εβραίοι που μαρτύρησαν στα χιτλερικά στρατόπεδα.

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να τιμήσουν την 27η Γενάρη και την 9η Μάη όπως τους αξίζουν, μακριά από τις παραχαράξεις της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου».

Σημειώνουμε πως η ανωτέρω αιτιολόγηση μοιράστηκε γραπτά σε όλους τους ευρωβουλευτές και φυσικά και στους δημοσιογράφους...

ΛΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Λειψή διαφάνεια και ενημέρωση
  • Λειψές δόθηκαν στην ΕΣΗΕΑ οι λίστες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
  • Στη δημοσιότητα, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Λειψές λίστες δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα διαβίβασε χτες στην ΕΣΗΕΑ ο Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακατανομή της πίτας στο χώρο της ενημέρωσης και η παροχή προστασίας στους «ενσωματωμένους» δημοσιογράφους.

Οι καταστάσεις με τα ονόματα των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, τις οποίες έστειλε ο υπουργός Επικρατείας στην ΕΣΗΕΑ, είναι εξόφθαλμα λειψές, αφού δεν περιλαμβάνονται υπηρεσίες και οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πλήθος εποπτευόμενοι φορείς του δημοσίου. Ακόμα δεν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι με ποικίλες αναθέσεις ή συμβάσεις έργου από δημόσιες υπηρεσίες ή «παραγωγές» στο κρατικό κανάλι. Επίσης δεν περιλαμβάνονται λίστες με τους διορισμένους δημοσιογράφους από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, οι οποίες, σύμφωνα με την υπουργική «δέσμευση», θα δοθούν τον ερχόμενο Απρίλη... Φυσικά στο απυρόβλητο και στο σκοτάδι παραμένουν οι δημοσιογράφοι που σιτίζονται από ιδιωτικές εταιρίες...

Επιπλέον ο Θ. Ρουσόπουλος όχι μόνο δεν έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα τις επίμαχες «λίστες», αλλά φρόντισε να συνοδεύσει την αποστολή τους στην ΕΣΗΕΑ με δήλωση στην οποία εξέφρασε την αντίθεσή του να δοθούν στη δημοσιότητα(!). «Θεωρώ τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ως αντιβαίνουσα στα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και γι' αυτό παρακαλώ να τηρηθεί ο νόμος», σημειώνει στη συνοδευτική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.

Επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για το γεγονός ότι από τον κατάλογο απουσιάζουν μεγάλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Χρηματιστήριο Αθηνών, ΕΛΤΑ, Αγροτική Τράπεζα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πολλούς άλλους), επικαλέστηκε διάφορες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που «είχαν περιορίσει την έννοια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και γι' αυτό οι παραπάνω επιχειρήσεις και οργανισμοί δεν έστελναν τις σχετικές καταστάσεις(!).

Πάντως, ακόμα και από αυτές τις λίστες προκύπτει αβίαστα η ύπαρξη ενός τεράστιου στρατού κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων, στην υπηρεσία προφανώς των εκάστοτε κυβερνώντων.

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες που απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι τάχα παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται ότι «είχε καλέσει τον υπουργό "να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων που κατέχουν τις όποιες θέσεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα". Αντ' αυτού ο υπουργός διαβίβασε στην ΕΣΗΕΑ κατάλογο με ονόματα, με την υποσημείωση μάλιστα ότι ο ίδιος θεωρεί πως η δημοσιοποίησή τους "αντιβαίνει στα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων" και μάλιστα γι' αυτό παρακαλεί "να τηρηθεί ο νόμος"!». Το ΔΣ θεωρεί ότι «αυτή η πολιτική επιλογή του στοχεύει στο να μετακυλήσει τις όποιες ευθύνες στην Ενωση Συντακτών, η οποία δεν τις αρνείται, πιστεύοντας ότι η δημοσιοποίηση των όποιων θέσεων των εργαζομένων όλων των κλάδων στο Δημόσιο δε συνιστά κατά κανένα τρόπο παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Αφού επισημαίνει ότι οι κατάλογοι αυτοί αναφέρονται στο 2003 και όχι στο 2004 όπως είχε ζητήσει, υπογραμμίζει ότι «οι κατάλογοι αυτοί, με ευθύνη του υπουργού και των υπηρεσιών του, δεν καλύπτουν το εύρος ολόκληρου του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα». Επίσης «τα ονοματεπώνυμα δε συνοδεύονται από πατρώνυμα, οπότε μπορεί να υπάρξουν συγχύσεις».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «η εφαρμογή στην πράξη της πλήρους διαφάνειας σε ό,τι αφορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα είναι προς όφελος συνολικά του κλάδου, των δημοσιογράφων, αλλά και του δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών», αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΗΕΑ (www.esiea.gr).

ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Εκδήλωση στο Ναύπλιο

Το Σάββατο με εισηγητές τους Στρατή Κόρακα και Γιάννη Πανούση

Μια ενδιαφέρουσα - όπως αναμένεται - εκδήλωση, με θέματα συζήτησης το προωθούμενο «ευρωσύνταγμα» και τον «ευρωτρομονόμο», προγραμματίζουν η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ, στην Παλιά Βουλή στο Ναύπλιο, με εισηγητές τους Στρατή Κόρακα, τέως ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και τον Γιάννη Πανούση, καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέλη της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη), θα γίνει συζήτηση με θέμα «Από τον ευρωτρομονόμο στο ευρωσύνταγμα, τα δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση «το ευρωσύνταγμα και ο ευρωτρομονόμος αποτελούν πρόσθετες αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά δικαιώματα, εξελίξεις στις οποίες πρέπει να αντιταχθούμε». Ακόμα σημειώνεται ότι «με την υιοθέτησή τους επέρχεται σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ένταση του αυταρχισμού και της στρατιωτικοποίησης».

Εκδηλώσεις όπως αυτή του Σαββάτου, αναμένεται να έχουμε κι άλλες το επόμενο διάστημα, καθώς κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα το κάλεσμα, που εδώ και καιρό έχει απευθύνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», για εγρήγορση, ενημέρωση και κινητοποίηση απέναντι σε όσα αντιλαϊκά απεργάζονται οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ