ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλήματα στη λειτουργία του TAXIS

Απρόβλεπτες οι συνέπειες που θα προκληθούν από το πρόβλημα που έπληξε τον κεντρικό υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών

Σοβαρό πρόβλημα στον κεντρικό υπολογιστή του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) εντοπίστηκε τις προηγούμενες μέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος TAXIS.

Το παραπάνω ζήτημα, που εν μέρει παραδέχεται και η διοίκηση του ΚΕΠΥΟ, έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ Α. Ρεγκούζας, ο οποίος κάνει λόγο για πλήρη κατάρρευση του συστήματος TAXIS, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ερώτηση, «από έλλειψη στοιχειώδους πρόνοιας, για τήρηση αντιγράφου του κεντρικού υπολογιστή "ΝΕΙΛΟΣ", που θα έπρεπε να φυλάσσεται μάλιστα σε διαφορετικό κτίριο για λόγους ασφαλείας από έκτακτους κινδύνους (σεισμοί κλπ.) και λάθος στο χειρισμό κατά τη διάρκεια μεταφοράς των στοιχείων του κεντρικού σκληρού δίσκου του ηλεκτρονικού υπολογιστή, χάθηκαν (έσβησαν) όλα τα καταχωρημένα στοιχεία, με αποτέλεσμα την αδυναμία παρακολούθησης των εσόδων του κράτους, των υποχρεώσεων των φορολογούμενων και της διασταύρωσης όποιων ελλειμματικών στοιχείων υπήρχαν». «Οι πληροφορίες λένε - συνεχίζει το κείμενο της Ερώτησης - ότι ο κεντρικός δίσκος του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αγγλία σε μια "μάταιη" προσπάθεια εξαγωγής της πρώτης επικάλυψης των στοιχείων».

Από την πλευρά της διοίκησης του ΚΕΠΥΟ, αναφέρεται ότι όντως υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα σε περιοχή δίσκου του κεντρικού συστήματος και ότι αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στη διαδικασία επανεισαγωγής των δεδομένων που χάθηκαν βάσει των αντιγράφων ασφαλείας (που υποτίθεται πως υπάρχουν). Υποστηρίζεται ακόμη ότι τα όποια προβλήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις υπηρεσίες του Ρόκα η ΔΕΗ

Υπογράφτηκε συμφωνία για την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας με σκοπό τη μελέτη και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων - αρχικά σε Λέρο και Κώ - στην οποία τον έλεγχο θα έχει ο Ρόκας που θα συμμετέχει με το 51%

Στις υπηρεσίες του επιχειρηματία Ρόκα τέθηκε για μια ακόμα φορά η ΔΕΗ, αφού ο εν λόγω επιχειρηματίας συνήψε συμφωνία με τη θυγατρική της ΔΕΗ «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» για την ίδρυση νέας Ανώνυμης Εταιρίας με σκοπό τη μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση των Αιολικών Πάρκων Λέρου και Κω αρχικά, και μελλοντικά άλλων ενεργειακών έργων που θα κριθεί ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι σ' αυτή την εταιρία θα συμμετέχει ο ΡΟΚΑΣ με 51%, ενώ η ΔΕΗ θα συμμετέχει με ποσοστό 49%, με την πρόβλεψη συμμετοχής στο εταιρικό σχήμα τραπεζικού ομίλου μέχρι ποσοστού 5%, που φυσικά αυτό το ποσοστό θα παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ. Από την πλευρά της η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» θα συμμετέχει με ποσοστό 3,5% στη «ΡΟΚΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ» θυγατρική της ΡΟΚΑΣ, η οποία θα έχει σύντομα στη διαχείρισή της ανανεώσιμη πηγή συνολικής ισχύος 104 μεγαβάτ.

Με τη συμφωνία αυτή, που είναι η πρώτη που συνάπτει η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» με ιδιώτη, επιβεβαιώνει το ρόλο της σύστασης αυτής της εταιρίας, που δε δημιουργήθηκε για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών στα πλαίσια της ΔΕΗ, αλλά για να εξυπηρετήσει στο έπακρο τα ιδιωτικά συμφέροντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΔΕΗ θα κληθεί να παραχωρήσει κεφάλαια, τεχνογνωσία, θα διατρέξει επιχειρηματικό κίνδυνο με το τραγελαφικό - όπως αυτό που ορίζεται στο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές - ότι την παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα την εξαγοράζει η ΔΕΗ, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εύλογο κέρδος στον ιδιώτη της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Από τον «Αννα στον Καϊάφα» στέλνονται οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ», ψάχνοντας να βρουν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους που τους ξεπούλησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ξεπούλημα της «ΣΟΦΤΕΞ» στην αμερικανική πολυεθνική κοινοπραξία. Χτες οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ», στα πλαίσια των τετράωρων στάσεων εργασίας και κινητοποιήσεων - που ξεκίνησαν από προχτές και λήγουν σήμερα - πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, απαιτώντας την ακύρωση των απολύσεων, το σταμάτημα της συρρίκνωσης τμημάτων παραγωγής, αλλά και την επαναφορά της επιχείρησης υπό δημόσιο έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία του ΔΣ του σωματείου, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Ζαφειρόπουλο, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων για να καθοριστεί ενιαία στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αφεντικά της «ΣΟΦΤΕΞ» και ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καλέσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΣΟΦΤΕΞ», Π. Φορλίν, προκειμένου να του κάνει συστάσεις για την εφαρμογή του συμβολαίου πώλησης της επιχείρησης!

Να σημειωθεί ότι η κάθε αντεργατική και διαλυτική για την εταιρία κίνηση των Αμερικανών, δεν απέχει καθόλου από τους κατάπτυστους όρους που περιέχονται στο συμβόλαιο πώλησης. Διότι σ' αυτό το κατάπτυστο και σκανδαλώδες συμβόλαιο στηρίζονται και έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στο Βοτανικό, όπου το ΔΣ του σωματείου θα κάνει ανοιχτή συνεδρίαση, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση τους.

Εισαγγελική έρευνα για τη μετοχή της «ΤΕΛΕΚΟΜ»

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «νίπτει τας χείρας της»

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Κολιούσης για την υπόθεση της μετοχής της «ΤΕΛΕΚΟΜ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ», μετά από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ι. Σακελλάκου. Η έρευνα ανατέθηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που εποπτεύεται από τον εισαγγελέα Σωτ. Μπάγια.

Στόχος της εισαγγελικής παρέμβασης είναι να διακριβωθεί αν η εκτίναξη στα ύψη της τιμής της μετοχής της «ΤΕΛΕΚΟΜ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ» οφείλεται σε λάθος ή έγινε εσκεμμένα και αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Σημειώνεται ότι προχτές, πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της συγκεκριμένης μετοχής στην οδό Σοφοκλέους, εμφανίστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου ενδιαφερόμενοι να αγοράζουν και να πουλούν στις 129.000 δρχ. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έγιναν 800 περίπου πράξεις αγοραπωλησίας, κατά τις οποίες μεταβιβάστηκαν 35.000 - 40.000 μετοχές. Εν συνεχεία, η μετοχή έπεσε στις 26.000 δρχ. Οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της εταιρίας στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου είχαν γίνει τον περασμένο μήνα με τιμή 6.500 δρχ. ανά μετοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Σημίτη, προτίμησε να κρατήσει για το όλο θέμα του τζόγου στο Χρηματιστήριο - όπως εκφράστηκε και με την τρελή κούρσα της τιμής της μετοχής «ΤΕΛΕΚΟΜ» του Κορασίδη - στάση Πόντιου Πιλάτου. Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Ρέππας, περιορίστηκε χτες να δηλώσει: «Κανένα σχόλιο» και έσπευσε να διατυπώσει την άποψη - ισχυρισμό ότι «αυτό που δημιουργήθηκε δεν οφείλεται στη λειτουργία του συστήματος. Εχει συσταθεί Επιτροπή, προκειμένου τα εποπτικά όργανα να ερευνήσουν πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το φαινόμενο. Αλλά, έχει γίνει σαφές, ευθύς εξαρχής, ότι αυτό το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακή λειτουργία του συστήματος, βάσει του οποίου λειτουργεί το Χρηματιστήριο».

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει «σε τι οφείλεται;», ο Δ. Ρέππας απάντησε: «Σας είπα ότι τα εποπτικά όργανα έχουν αναλάβει να εξετάσουν το θέμα. Προφανώς, τα στελέχη κάποιας χρηματιστηριακής εταιρίας έκαναν χειρισμούς, οι οποίοι μπορεί να δημιούργησαν το θέμα. Αυτό, όμως, μένει να αποδειχθεί. Αυτό που έχει αποδειχθεί και είναι βέβαιο, είναι ότι το θέμα αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμίες, σε λάθη του συστήματος λειτουργίας, δηλαδή της υλικοτεχνικής υποδομής του Χρηματιστηρίου».

«ΑΓΕΤ» - «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Νέες εξελίξεις στο θέμα εκποίησής τους στη «Blue Circle»

Νέες εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» στην αγγλική πολυεθνική και μέλος του καρτέλ τσιμέντου, τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle», δρομολογεί η χτεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μεταθέσει το θέμα για συζήτηση στις 17 του Φλεβάρη, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν κατατεθεί ως αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία της υπόθεσης. Ωστόσο, την ερχόμενη βδομάδα, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το κατά πόσο οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για την εξαγορά των δύο τσιμεντοβιομηχανιών, έχουν έννομο συμφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγγλική πλευρά δεν εξέφρασε διαφωνία για τη μετάθεση της συζήτησης για τον επόμενο μήνα. Στην περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίψει την εξαγορά από την αγγλική πολυεθνική, τότε η εξαγορά μπορεί να εγκριθεί μόνο από κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομία και Ανάπτυξης. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα, οι πιέσεις των Ελλήνων κατασκευαστών θα ενταθούν για την απόρριψη της εξαγοράς από τη «Blue Circle», με πιθανό αποτέλεσμα να κατακυρωθεί σ' αυτούς, αφού το αρχικό τίμημα που προσέφεραν στους Ιταλούς ήταν αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που προσέφεραν οι Αγγλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ