ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
Το ΚΚΕ προσβλέπει σ' ένα δυναμικό δημοκρατικό κίνημα

«Το ΚΚΕ αγωνίζεται ενάντια στην "τρομοκρατία" του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, μέσα από μια πλατιά συσπείρωση Πατριωτικών και Δημοκρατικών δυνάμεων, σ' αυτό τον αγώνα», τόνισε, ο ομιλητής. «Από θέση αρχής το ΚΚΕ ήταν και είναι πάντα ενάντια στη βία και στον τρόμο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στις επεμβάσεις και τις επιδρομές με όποια μορφή κι αν αυτές διεξάγονται.

Στην υπέρ 80χρονη ιστορία του έδωσε άπειρες μάχες, με μάρτυρες, δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές του, για ειρήνη και ασφάλεια στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο.

Ο λαός μας δεν μπορεί να λησμονήσει τον πόνο, τα βάσανα και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που επέβαλαν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Δεν πρόκειται να λησμονήσει τις "Νύχτες των Κρυστάλλων", τα εκατομμύρια, αθώων θυμάτων στα στρατόπεδα του θανάτου, από τη Ναζιστική Γερμανία. Δεν πρόκειται να ξεχάσει τις "Ατομικές Βόμβες" των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τις γενοκτονίες στο Βιετνάμ, τη Γρενάδα, τον Αγ. Δομίνικο, το Ιράκ κ.α.. Και την πρόσφατη θηριωδία κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, από τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ.

Είναι αντίθετο στη βάρβαρη επέμβαση και στην υποταγή των λαών και των κινημάτων που αγωνίζονται για κοινωνική και εθνική απελευθέρωση, όπως του Κουρδικού λαού, των δεκάδων Λαϊκών, Κοινωνικών και Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων, Πολιτικών Κομμάτων και Οργανώσεων στα Βαλκάνια και στον κόσμο ολόκληρο.

Είμαστε ενάντια στην κρατική τρομοκρατία που στρέφεται κατά των φιλειρηνικών - πατριωτικών - αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, που επιβάλλεται σε βάρος του εργατικού, αγροτικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Είμαστε αντίθετοι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία που με τις "πλάτες" του κράτους επιβάλλει τη σιωπή του τρόμου στους τόπους δουλιάς. Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία σε βάρος των αλλοδαπών εργατών που αποτελούν μόνιμα θύματα υπερεκμετάλλευσης, χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Το γενικότερο πρόβλημα δημοκρατίας αφορά όλους τους δημοκράτες

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Είναι φανερά τα σχέδια και οι στόχοι που προωθεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Γι' αυτό το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν, όσοι κατανοούν προς τα πού "πάνε τα πράγματα", είναι να εκδηλώσουν και πρακτικά την αντίθεσή τους ενάντια στην επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ - Τουρκία και άλλες χώρες.

Γιατί οι χώρες του ιμπεριαλισμού έχουν αναγάγει τη βία και την τρομοκρατία σε επίσημη κρατική τους πολιτική.

Καλούμε όσους συνειδητοποιούν, ότι η "αντιτρομοκρατική" πάλη στοχεύει στον λαό και στις προοδευτικές οργανώσεις και ιδέες, να ενεργοποιηθούν και να συμπαραταχτούν.

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα της "τρομοκρατίας" σοβαρό και επίκαιρο, είναι και το ζήτημα της "ποινικοποίησης" των κοινωνικών αγώνων και ιδιαίτερα των αγωνιστικών μορφών πάλης. Είναι το ζήτημα γενικότερα του αυταρχισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Μπορεί σήμερα τα βέλη του κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού να στρέφονται κύρια κατά του ΚΚΕ, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία "το πράγμα θα πάει παντού" στον καθένα που αμφισβητεί, αντιστέκεται, παλεύει, στον καθένα που ζητά προοδευτικές αλλαγές.

Το γενικότερο πρόβλημα δημοκρατίας δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τα πρωτοπόρα τμήματα των λαϊκών κινημάτων. Αφορά όλους τους δημοκράτες, όλο τον λαό. Αφορά το κάθε κίνημα που πέρα από τα μέχρι τώρα συγκροτημένα αιτήματα και διεκδικήσεις του, πρέπει να συμπεριλάβει στη δράση του το μεγάλο θέμα της δημοκρατίας σε όλες τις πλευρές του.

Θεωρούμε ότι τόσο το ειδικό πρόβλημα της "τρομοκρατίας" όσο και το γενικότερο πρόβλημα της συρρίκνωσης ακόμη και αυτής της περιορισμένης αστικής δημοκρατίας αφορούν, πρέπει να αφορούν, όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, τους ανθρώπους της διανόησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ιδιαίτερο "βάρος" μπορεί και πρέπει να "σηκώσει" ο νομικός κόσμος της χώρας όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Το ΚΚΕ καλεί παράγοντες, οργανώσεις, κινήματα, σε ένα πλατύ δημοκρατικό "μέτωπο" που θα αντιπαρατίθεται σε κάθε αντιδημοκρατική ρύθμιση και πρακτική: Από τις πολύμορφες αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής της Σένγκεν (που πλέον αποτελεί κοινοτικό δίκαιο) μέχρι και τη διαφαινόμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ.

Από τον περιορισμό και τη φαλκίδευση των ατομικών δικαιωμάτων μέχρι την παράκαμψη των συλλογικών ελευθεριών στη δράση και στην ελεύθερη διάδοση των ιδεών.

Χρειάζεται πλατιά συσπείρωση και ενεργοποίηση για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας. Για την καταδίκη της αναμενόμενης παρεμπόδισης, με νομοθετική ρύθμιση των λαϊκών διαδηλώσεων στο όνομα της μη παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

Για τη μεγαλύτερη, δυνατή, αντίσταση στα συχνότερα πλέον κρούσματα παρακολούθησης και καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων, στις επιχειρήσεις "σκούπα" σε βάρος, συνολικά, των αλλοδαπών στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ προσβλέπει σε ένα δυναμικό δημοκρατικό κίνημα που θα καλλιεργεί πνεύμα επαγρύπνησης, αντίστασης και όχι μοιρολατρίας, που θα προωθεί την κοινωνική και δημοκρατική αλληλεγγύη.

Ενα κίνημα που, ταυτόχρονα, θα διεκδικεί επιθετικά δημοκρατικές αλλαγές για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Που θα διεκδικεί καθεστώς ισοτιμίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που θα παλεύει για ρυθμίσεις και πρακτικές που θα οδηγούν στην καθιέρωση του εργατικού ελέγχου, σε πραγματική λαϊκή συμμετοχή, στη διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας.

Εμείς, το ΚΚΕ, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει στη χώρα μας ένα πανδημοκρατικό ρεύμα αντίστασης που θα αντλεί τη δυναμική του και θα συντονίζει τη δράση του με τη γενικότερη πάλη του λαϊκού κινήματος και θα συνδέεται και θα συντονίζεται με ανάλογα κινήματα σε διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να πλατύνει και να δυναμώσει ένα κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς που δέχονται ιμπεριαλιστική επίθεση με πρόσχημα την "τρομοκρατία", την "παραβίαση" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή άλλες δικαιολογίες.

Οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις για την υπόθεση Οτσαλάν και την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δείχνουν, ότι υπάρχουν αστείρευτες δυνάμεις μέσα στο λαό, που μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ