ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΣΗ ΚATA TOY «R»
ΙΔΟΥ ποιοι κυβερνούν αυτό τον τόπο!

Μνημείο αθλιότητας και ελεεινής συκοφαντίας

Μνημείο χυδαιότητας και ελεεινής συκοφαντίας, ύβρεων και αντικομμουνισμού που δείχνει τον πολιτικό εκφυλισμό και τον πολιτικό αμοραλισμό του μηνυτή, αποτελεί η μήνυση που κατέθεσε ο Ε. Γιαννόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατά του «Ριζοσπάστη» με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, επειδή έτσι θεωρεί τη δημοσίευση από την εφημερίδα μας των στοιχείων, που προέκυψαν ενόψει και κατά τη δίκη του Θ. Κατριβάνου, για την κατοχική και μετακατοχική δράση του Ε. Γιαννόπουλου.

Στη μήνυσή του - που ο «Ρ» έλαβε γνώση μόλις χτες - ο Ε. Γιαννόπουλος, εκτοξεύει, με φασίζουσα φρασεολογία, που θυμίζει Κουκουεδολόγους της εποχής του εμφυλιοπολεμικής περιόδου, ελεεινές συκοφαντίες κατά του «Ρ», των κομμουνιστών και της ηγεσίας του ΚΚΕ, αλλά και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά άλλων πολιτικών προσώπων, κομμάτων και δημοσιογράφων, όσων του ασκούν πολιτική κριτική. Η εφημερίδα μας παραθέτει όλο το κείμενο - μνημείο πολιτικού αμοραλισμού της μήνυσης Γιαννόπουλου, προκειμένου οι αναγνώστες μας, αλλά και κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος, να σχηματίσουν ιδία γνώμη για το ποιόν του μηνυτή μας.

Ισχυρίζεται και γράφει λοιπόν στη μήνυσή του κατά του «Ρ» ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Ε. Γιαννόπουλος:

«Κύριε Εισαγγελέα:

Οι εγκαλούμενοι - μηνυόμενοι, ο πρώτος ως διευθυντής της ημερησίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, και ο δεύτερος ως εκδότης αυτής, με καταχώριση των κατωτέρω κειμένων που έγινε στην εφημερίδα αυτή εξαπέλυσαν την 11-12-1999 και την 17-12-1999 εναντίον μου βρώμικη (όπως η γενική πολιτική πρακτική του κόμματός τους κατά πολιτικών αντιπάλων του ΚΚΕ) συκοφαντική επίθεση εκ προθέσεως και κατ' εντολή του καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚΕ, τουτέστιν του Πολιτικού Γραφείου, με κυρίαρχο σκοπό να πλήξουν αμφότεροι την τιμή και υπόληψή μου και την πολιτική μου προσωπικότητα, την οποία επί πολλές δεκαετίες υμνούσαν και τιμούσαν (Ριζοσπάστης, ΚΚΕ -Πολιτικό του Γραφείο, στελέχη και μέλη του) για την αντιστασιακή μου ιδιότητα, ώστε να είμαι πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, κεντρικός ομιλητής στις επετείους της Οκτωβριανής Επανάστασης, συνήγορος(δωρεάν) των κλιμακίων του ΚΚΕ στα Στρατοδικεία της Χούντας, Πρόεδρος ή γενικός γραμματέας «μετωπικών»- χαρακτηρισμένων από την τότε «Ασφάλεια»- Οργανώσεων, εναβρυνόμενοι, δημοσίως άλλωστε, για την επιτυχή αυτή συμπαράσταση ενός αγωνιστή πολιτικού, του γνησίως δημοκρατικού προοδευτικού χώρου της Κεντροαριστεράς, υπερασπιστή, στα δίκαια των μελών του ΚΚΕ και των αγωνιστικών «μετωπικών» λεγόμενων οργανώσεων, του κοινωνικού και δημοκρατικού χώρου.

Την εναντίον μου συκοφαντική επίθεση για την αντιστασιακή μου ιδιότητα εξαπέλυσαν, ιδίως κατά τη Μεταφλωράκειον εποχήν της ηθικής τότε και κομματικής του ΚΚΕ παρακμής και του ιδεολογικού και πολιτικού του κατήφορου, μετά την προδοσία του λαϊκού κινήματος του Ιουνίου 1989 με τη Συγκυβέρνηση, που επιχείρησαν με τη Δεξιά μόνοι και ελεεινοί «πρωτότυποι» σ' όλον τον κόσμο, κατά τον τότε ηθικό και πολιτικό κατήφορο του ΚΚΕ. Την οποίαν συγκυβέρνηση πλήρωσε το ΚΚΕ με τη διάσπασή του σε ΔΥΟ, το ΚΚΕ από τη μια πλευρά και το ΣΥΝ της αριστεράς και της προόδου από την άλλη.

Με βλακώδη ούτοι, δήθεν, επιχειρήματα και με πλαστά, εν γνώσει τους εγκληματικά, κατά τη συνήθειά τους στοιχεία, τα οποία κονταροχτυπιούνται με την κοινή λογική του Λαού, προβάλλονται συκοφαντικώς εναντίον μου, όπως παρακάτω κατά τη χαμερπή ελληνο-κομμουνιστική πρακτική, η οποία έχει σαν συνέπεια την πτώση του ΚΚΕ στο 5% του ελληνικού λαού από το 15-20% της άλλοτε και κατά καιρούς δύναμής του. Στις συκοφαντικές όπως καταγράφονται επιθέσεις τους, ιδίως από της εποχής της τοιαύτης του εξωμότη των Οραμάτων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Θ. Κατριβάνου πολλάκις ζήτησα τη δημοσίευση απάντησής μου προς αποκατάσταση της αληθείας πλην επί ματαίω. Κακοήθως και εγκληματικώς εκώφευσαν, πάντοτε, έχοντας και τότε υιοθετήσει συκοφαντικές θέσεις του νομάρχη της διευρυμένης δευτεροβάθμιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αττικής και Πειραιώς»...

Και προσθέτει ο μηνυτής:

«Οι εγκαλούμενοι κ. Εισαγγελέα έγραψαν στο Ριζοσπάστη της 11/12/1999, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και καταχώρησαν τα παρακάτω συκοφαντικά με τίτλο:

«ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ»

(Και με αυτοτελή, επίσης, τίτλο που φανερώνει τη θέση πλέον του Ριζοσπάστη πως δε συνδέει τον α' τίτλο με το «Οτι»)

«Στα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας υπηρέτησε ο Ε. Γιαννόπουλος

«Ουδέποτε ο Ε. Γιαννόπουλος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση αλλά, αντίθετα, υπηρέτησε στα διαβόητα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας, υποστήριξε και χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Κατριβάνος και προειδοποίησε, ότι κάθε δικονομική προσπάθεια αναβολής της σχετικής δίκης, θα είναι φυγομαχία και απόδειξη του ποιος έχει «λερωμένη τη φωλιά του».

(Χαφιέδικης εμπνεύσεως η αποστροφή για δική μου τάχα φυγομαχία, ενώ ο ίδιος μπήκε στην αίθουσα τρέμοντας και ταραγμένος και ύστερα από μισής ώρας καθυστέρηση)».

Στη συνέχεια ο Ε. Γιαννόπουλος, στη μήνυσή του, παραθέτει άλλο τίτλο της εφημερίδας μας που έγραφε:

«Να αποκαθαρθεί η ιστορία της Αντίστασης από το όνειδος»!

«Συνέντευξη Τύπου του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνου, ο οποίος ζήτησε να γίνει τη Δευτέρα η δίκη για την κατοχική δράση Γιαννόπουλου», συνεχίζοντας με φωτοτυπία του σχετικού ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη».

Επίσης, αναφέρει:

«Η δεύτερη βρώμικη επίθεση εναντίον μου στο φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 17/12/1999»

«Υπόθεση ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ»

«Ούτε οι μάρτυρες ξέρουν για την... αντιστασιακή δράση του!

(Γράφει η φυλλάδα του ΚΚΕ των Κουτσούμπα και Λουκά)», σχολιάζει και παραθέτει τον υπότιτλο:

«Με μάρτυρες του Ε. Γιαννόπουλου συνεχίστηκε χτες η εκδίκαση της μήνυσης του υπουργού, ενάντια στον Θ. Κατριβάνο. Μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν πως δε γνώριζαν τον Ε. Γιαννόπουλο στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά έμαθαν την... αντιστασιακή του δράση πολύ αργότερα, από βιβλία και διάφορες συζητήσεις(!), επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες του Θ. Κατριβάνου» (σελ. 1)».

Υβρεολόγιο χωρίς τέλος

Αφού αναφέρει όσα έχει γράψει στο βιβλίο του και σε επανειλημμένες επιστολές στον Τύπο που στοιχειοθετούν τη με βάση τα στοιχεία που ο ίδιος παραθέτει την αντιστασιακή δράση του, συνεχίζει με το παρακάτω υβρεολόγιο:

«Αυτά και άλλα έγραψαν τα όργανα του ΚΚΕ στο Ριζοσπάστη τους, ουτιδανοί και τιποτένιοι, θλιβερά κατάλοιπα ενός ιστορικού κόμματος της κομμουνιστικής αριστεράς στην κομματική εφημερίδα τους που την κατήντησαν κοινώς φυλλάδα για να τη διαβάζουν Αθήνα - Πειραιάς γύρω στους 5.500 αναγνώστες!!!, από τις 20.000 και πλέον.

Είναι προφανές ότι οι εγκαλούμενοι, αν και γνώριζαν από τις προς το πλατύ κοινό και κατά καιρούς προς υπεράσπιση της προσωπικότητάς μου αλλεπαλλήλως γενόμενες ανακοινώσεις μου διά του Τύπου, όπως και τις εγκλήσεις μου κατά των Κατριβάνου, Κασιμάτη και Κεδίκογλου κλπ., που έλαβαν τεράστια έκταση και ιδία ο πρώτος από τις ήδη προηγηθείσες δίκες, ότι αυτά που καταχωρούν στην εφημερίδα τους είναι προεχόντως ψευδή και συκοφαντικά και δεν έπρεπε να τεθούν ως δεδομένα, αλλά τουναντίον έπρεπε να ψέξουν τους χυδαίους υβριστές Κατριβάνο και Κεδίκογλου, εάν και εφόσον μάχονται για την ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού. Παρά ταύτα ούτοι υιοθέτησαν καταδήλως τη βδελυρή αυτή καταχώριση στην εφημερίδα τους όζουσαν κουκουέδικην πολιτική κακοήθεια, ου την τυχούσα.

Και ενώ θα ανέμενε κανείς, λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ότι οι εγκαλούμενοι θα περιορίζονταν τουλάχιστον σε αιδήμονα σιωπή, ούτοι με την υπό ημερομηνίαν 23/4/99 καταχώρισή τους στην ως άνω εφημερίδα και εν απολύτω γνώσει αυτών ως προς το συκοφαντικό περιεχόμενο του δημοσιεύματος αυτού, εν τούτοις, εξεδήλωσαν βρώμικη και ανέντιμη συμπεριφορά θίγοντας τα ιερά και όσια της ζωής ενός αγωνιστή...

Θίγοντας τους αγώνες μου και την προσφορά μου στην Πατρίδα, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία παγκοίνως αυτά αναγνωρισμένα. Υπερασπίστηκα όμως ως πολιτικός και ως Υπουργός και το κράτος, τη νομιμότητα και τη συνέπεια, την αρχή του κράτους δικαίου και την αρχή της «ασφάλειας του δικαίου»(σ.σ!).

Οσο για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση ο Ε. Γιαννόπουλος αναφέρει και τα παρακάτω... κατατοπιστικά:

«Ποια ήταν η συμμετοχή μου στην Εθνική μας Αντίσταση είναι αυτά πασίγνωστα! Και αποτελούν πασίδηλα γεγονότα. Παρά ταύτα θα παραθέσω ό,τι χρειάζεται για να υποχρεωθούν οι μηνυόμενοι να τα ξαναδιαβάσουν μήπως και κεντριστεί το φιλότιμό τους ότι σαν άτομα που δήθεν υπηρετούν την ελευθεροτυπία και την υπεύθυνη ενημέρωση πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουν ότι η αλήθεια και δη η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται και να ποδοπατείται, αλλιώς η ιστορική αλήθεια θα τους εκδικηθεί...».

Επίθεση κατά πάντων!
Και συνεχίζει:

«Οπως και στις προηγούμενες εναντίον μου επιθέσεις πάνω στα ιερά και τα όσια της πολεμικής μου εθνικής αντιστασιακής συμμετοχής στον υπέρ όλων εκείνων αγώνα», έτσι και τώρα αναφέρομαι πανομοιοτύπως. Και όπως αντιμετωπίζοντας τους Κεδίκογλου, τους Κατριβάνους, τους Γλίμηδες, Σωτηρόπουλους και Γιαννίρηδες, Μπογιόπουλους του Ριζοσπάστη που μετά Χαρίλαον Φλωράκην τον γράφουν τα ρετάλια του άλλοτε δοξασμένου για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση ΚΚΕ και τους Κύρτσους του Ελεύθερου Τύπου, τη Λιάνα Κανέλλη και το περιοδικό «Νέμεσις» τα ίδια θα παραθέσω κι εδώ για να τα διαβάσουν -θέλοντας και μη- οι εγκαλούμενοι που θέλησαν να παίξουν -το φερέφωνο των παραπάνω- και για να ντρέπονται σ' όλη τους τη ζωή».

Στη συνέχεια ο Ε. Γιαννόπουλος παραθέτει επιστολή του προς τον ΕΤ με αφορμή όσα έγραψε παλιότερα σχετικά και πολλά ακόμα, επιλεγμένα, έγγραφα, πιστοποιητικά, ιατρικές γνωματεύσεις, βεβαιώσεις, αποσπάσματα και φωτογραφίες από το δικό του βιβλίο... αλλά και επιστολές που ο ίδιος έστειλε σε τρίτους και... αφιερώσεις σε βιβλία που του στάλθηκαν, που αποδεικνύουν -κατά τη γνώμη του...- την αντιστασιακή του δραστηριότητα!

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΑΙΤΟΥΜΑΙ...

Για να καταλήξει στο διά ταύτα:

«... Επειδή τα παραπάνω κατά του προσώπου μου συκοφαντικά (σελ. 1,2,3,4 και 5) τα οποία ισχυρίστηκαν και διέδωσαν με την ανωτέρω καταχώρισή τους στην καθημερινώς εκδιδόμενη πρωινή εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» οι εγκαλούμενοι, της οποίας έλαβε γνώση μεγάλος και άγνωστος αριθμός αναγνωστών, και με αναμφίβολο το δόλο τους όπως βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου, με την οποία αφ' ενός υιοθετούν τα ψεύδη και αφ' ετέρου ευθυγραμμίζονται με τις επαίσχυντες δόλιες και αισχρές συμπεριφορές εκείνων εναντίον του προσώπου μου, προσβάλλουν ούτω βαναύσως καταφώρως και παρανόμως την προσωπικότητά μου και ιδιαιτέρως την τιμή και την υπόληψή μου ως ατόμου, πολιτικού και δημόσιου άνδρα, τελέστηκαν δε οι πράξεις εκ μέρους των εγκαλούμενων με τέτοιο δόλο, ώστε να επικαλύπτεται τόσον το ψευδές που υιοθετούν με την καταχώρισή τους, όσον και οι στόχοι τους να με βλάψουν.

Επειδή η πράξη αυτή των εγκαλουμένων προβλέπεται και τιμωρείται από τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 1α, 27 παρ. 1, 45 και 363 σε συνδυασμό με 362 του Ποινικού Κώδικος, και άρθρο μόνο του Νόμου 2243/94.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Εγκαλώ τους ανωτέρω ενώπιόν σας και ζητώ τη νόμιμη τιμωρία τους, δηλώνοντας ότι παρίσταμαι και ως πολιτικώς ενάγων για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που έχω υποστεί από τη σε βάρος μου άδικη πράξη για ποσόν 10.000 δρχ. με επιφύλαξη...»

Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα

Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα καταθέσουν ο διευθυντής και ο εκδότης του «Ρ» για τη μήνυση Γιαννόπουλου κατά της εφημερίδας μας

Για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 17 Γενάρη, δόθηκε προθεσμία στο διευθυντή και τον εκδότη του «Ριζοσπάστη» Δημήτρη Κουτσούμπα και Στέφανο Λουκά, αντίστοιχα, να «απολογηθούν» στην πταισματοδίκη του 15ου Προανακριτικού Τμήματος Αθηνών Σταυρούλα Καποπούλου, σχετικά με τον τρόπο που παρουσίασε η εφημερίδα τη δικαστική διαμάχη του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου με τον υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Θεόδωρο Κατριβάνο.

Η πταισματοδίκης είχε καλέσει, κατεπειγόντως, χτες, σε απολογία τους υπευθύνους του «Ρ», μετά τη μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση κατ' εξακολούθηση διά του Τύπου», που κατέθεσε εναντίον τους ο υπουργός Δικαιοσύνης. Οι ίδιοι προσήλθαν στο γραφείο της στις 10 το πρωί, συνοδευόμενοι από το συνήγορο υπεράσπισης Αντώνη Μπιτσάκη. Ομως, επειδή αγνοούσαν το περιεχόμενο των ισχυρισμών του μηνυτή, καθώς δεν τους είχε κοινοποιηθεί η μήνυση Γιαννόπουλου, ζήτησαν την προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν για το κατηγορητήριο, ώστε να μπορέσουν να το αντικρούσουν.

Οπως είναι γνωστό, προχτές το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για τη μήνυση κατά του «Ρ», αλλά και γενικότερα τη «βιομηχανία» μηνύσεων κατά των αντιπάλων του, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει πως «όσον αφορά τη δίκη του "Ριζοσπάστη" και οργάνου του ΚΚΕ για να ησυχάσουν οι διάφοροι συνήγοροί του, αυτόκλητοι και μη, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί, οφείλω να πληροφορήσω ότι: Οταν εκείνη η Δίκη πρόκειται να γίνει, θα έχω φροντίσει να μην είμαι υπουργός της Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, ο ίδιος άφηνε ασαφές αν πρόκειται να παραιτηθεί ενόψει της εκδίκασης της αγωγής κατά του «Ρ» με την οποία απαιτεί το αστρονομικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών από την εφημερίδα. Πέραν τούτου και σχετικά με την αγωγή, αλλά και με τη μήνυση που έχει υποβάλει κατά του «Ρ» για τον ίδιο λόγο, σημασία θα είχε όχι η αόριστη ανακοίνωσή του, αλλά η άμεση παραίτησή του. Κι αυτό γιατί η παραμονή του σήμερα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και, ταυτόχρονα, πολιτικού ενάγοντα και διαδίκου, σε μηνύσεις και αγωγές πολιτικού χαρακτήρα, στην πραγματικότητα -έστω και αν έχουν προσωπικές πτυχές- αντικειμενικά επηρεάζει την όλη εξέλιξη των υποθέσεων. Γιατί, ακριβώς, τώρα, κατά την προδικασία της μήνυσης και της αγωγής, προσδιορίζονται η δικάσιμος -και δεν είναι τυχαίο ότι σκανδαλωδώς τάχιστα προσδιορίστηκε η εκδίκαση της αγωγής ενώ άμεσα, παραγγέλλεται και διεξάγεται η προανάκριση για τη μήνυση. Με λίγα λόγια, δηλαδή, με την έναρξη της προδικασίας (απολογία, εξέταση μαρτύρων κλπ), η δίκη, ουσιαστικά έχει αρχίσει και, επομένως, η εμπλοκή του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης, αντικειμενικά, επηρεάζει τις εξελίξεις...

Κι αυτό επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, πως οι ανακοινώσεις του Ε. Γιαννόπουλου για μη παρουσία στη Δίκη, δε γίνονται παρά για να μετριάσουν την αλγεινή εντύπωση που προκαλούν οι απαράδεκτες ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος χρησιμοποιεί τη θέση του δεόντως. Ενώ ακόμα και η ύπαρξη της βουλευτικής του ασυλίας διαμορφώνει ανισότιμους όρους σε βάρος όσων μηνύονται...

Συστράτευση για την υπεράσπιση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Ημήνυση και η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου κατά της εφημερίδας μας, με απαίτηση 500 εκατομμυρίων δραχμών, αποτελεί επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας, κατά της αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού, για όσα άτοπα και παραπλανητικά συμβαίνουν στον.... αυτό τόπο.

Και πολύ σωστά υπήρξαν οι αντιδράσεις που αναγράφτηκαν στο «Ριζοσπάστη» (Γενάρης 2000).

Πέρα από όλα αυτά και άλλα σχετικά που θα δημοσιευτούν, θα 'θελα εδώ να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου, που μερικές από αυτές είναι ήδη δημοσιευμένες στο «Ριζοσπάστη» από άλλους αρμόδιους συμπολίτες.

Οκ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος αποτελεί το σκαπανέα, τον προπομπό της αντικομμουνιστικής επίθεσης της κυβέρνησης, που είναι το δεξί χέρι του Κλίντον στην Ελλάδα, για την πάταξη της «τρομοκρατίας», όπως την εννοούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, ο ΟΑΣΑ και οι άλλοι οργανισμοί του διεθνούς κεφαλαίου..

«Τρομοκράτες» οι αγωνιζόμενοι λαοί για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, την εθνική τους αποκατάσταση. Αυτοί είναι οι «τρομοκράτες» για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Το ίδιο τρομοκράτες όμως ήταν και οι Καρμπονάροι της Ιταλίας, με πρώτο και καλύτερο τον Γκαριμπάλντε, οι εκπορθητές της Βαστίλλης στη Γαλλία, ακόμη και ο Γ. Ουάσιγκτον, που ηγήθηκε της εξέγερσης κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας, για την ελευθερία των ΗΠΑ.

Μέτρα κατά της ελευθεροτυπίας, ειδικότερα κατά του «Ριζοσπάστη» πήραν τα φασιστικά καθεστώτα της 4ης Αυγούστου και η χούντα των Συνταγματαρχών.

Με τον άχαρο ρόλο που ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος ανέλαβε, άχαρος παρά την ευχαρίστηση που νιώθει γι' αυτόν το ρόλο,απέδειξε(το είπα και στο δικαστήριο με άλλο τρόπο πόσο ΕΛΑΣίτικη συνείδηση είχε και διατηρεί ακόμη), ότι «Το ράσο δεν κάνει τον παπά!» και η ΕΛΑΣίτικη στολή που φόρεσε, όταν τη φόρεσε και για όσο τη φόρεσε, δε λέει τίποτε. Οσα πιστοποιητικά και αν έχει, απ' όποιους τα έχει (Ν. Καρά, Γ. Γεμελιάρη, Σπ. Κωτσάκη...), τα έργα αποδείχνουν αν υπήρξε πραγματικός ΕΛΑΣίτης. Τα έργα και η συμπεριφορά μεταβαρκιζιανά της καθεστηκυΐας τάξης. Η «Ασφάλεια». Οι διωκτικές αρχές που τον άφησαν ανενόχλητο.

Κανένας δεν τον συκοφαντεί εκτός από την αποκάλυψη για το παρελθόν του, που η αμετροέπειά του κόντρα στον Θ. Κατριβάνο προκάλεσε, τη λέγει συκοφαντία.

Ο«Ριζοσπάστης» είναι η αρχαιότερη εφημερίδα του λαού και της χώρας, που επιβίωσε και δρα πέρα από τα καθεστώτα που επικράτησαν, πάνω από 80 χρόνια, σαν εφημερίδα του ΚΚΕ και όλων των εργαζομένων.

Ο,τι και να κάμει η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να φιμώσει τη φωνή αυτή, την πατριωτική, την όντως φιλελεύθερη, δημοκρατική - τη φωνή του ΚΚΕ και κατ' επέκταση όλου του εργαζόμενου λαού..

Ημήνυση και η αγωγή κατά του «Ριζοσπάστη» είναι προμήνυμα κινδύνου σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατίας και της ελευθερίας του λαού.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε δημοκρατικός πολίτης, πολίτισσα, πνευματικός άνθρωπος χώρας, σε όποιο φορέα και αν εργάζονται, όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων της πόλης και του χωριού, των επιστημών με πρώτους τους δικηγορικούς, ιατρικούς, εκπαιδευτικούς συλλόγους, των δικαστικών, εισαγγελέων, πρέπει να συστρατευτούν και να αντιπαραταχθούν να υπερασπιστούν το «Ριζοσπάστη», άσχετα και ανεξάρτητα από τα «πιστεύω» τους. Είναι χρέος δημοκρατικό, ευρύτερα πατριωτικό.


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ