ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΟΛΙΣ»
Εντείνεται η αστυνομοκρατία σε όλη τη χώρα

Από την επιχείρηση «ΠΟΛΙΣ»στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την επιχείρηση «ΠΟΛΙΣ»στην Αθήνα
Εντείνεται, μέρα με τη μέρα, η επιχείρηση της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. να δημιουργήσει συνθήκες αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού στους πολίτες όλης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν καθημερινά οι καταγγελίες πολιτών για κρούσματα αυταρχισμού και βίας από αστυνομικούς.

Η αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο), με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΙΣ», επεκτάθηκε, και στο στόχαστρο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας αυτή τη φορά μπήκαν οι νομοί Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Οι επιχειρήσεις, που για την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου γίνονται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας «με δράσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της αστυνομικής αρμοδιότητας», θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την πλήρη αστυνόμευση όλων των κατοίκων της χώρας, δήθεν στο όνομα της αντιεγκληματικής πολιτικής για το 2005, καθώς και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στις λαϊκές ελευθερίες.

Συνολικά, τους 6.098 ελέγχους - σε καταστήματα (326), οχήματα (2.779) και άτομα (2.993) - πραγματοποίησαν οι 566 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί. Από τους παραπάνω ελέγχους βεβαιώθηκαν 852 παραβάσεις, κυρίως για υγειονομικούς και οικοδομικούς κανονισμούς, Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ έγιναν και 68 συλλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση που έγινε στις τέσσερις πόλεις πριν από περίπου μία εβδομάδα - και διήρκησε δύο μέρες - πραγματοποιήθηκαν 27.761 αστυνομικοί έλεγχοι. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 2.098 αστυνομικοί (1.751 σε Αθήνα, 226 σε Θεσσαλονίκη, 80 σε Λάρισα και 41 σε Ηράκλειο). Από τους ελέγχους αυτούς είχαν βεβαιωθεί 2.821 παραβάσεις, ενώ είχαν συλληφθεί 546 άτομα.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Να μη γίνει η δίκη ζήτησαν οι συνήγοροι

Με το αίτημα αναβολής της δίκης, ενστάσεις και απουσίες βασικών μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίστηκε χτες η δίκη του «ΕΛΑ» στο τριμελές Εφετείο, που συνεδριάζει στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Οι συνήγοροι της Ειρήνης Αθανασάκη, Α. Κωνσταντάκης και Δ. Τσοβόλας, έθεσαν το αίτημα αναβολής της δίκης λόγω εκκρεμοδικίας, αφού η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει ακόμα γίνει αμετάκλητη. Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι ανάμεσα στα αναγνωστέα έγγραφα περιλαμβάνεται απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε στην πρώτη δίκη του «ΕΛΑ», καθώς και η έφεση του εισαγγελέα της έδρας, τη στιγμή που η νομολογία του Αρείου Πάγου κρίνει ως μη αναγνωστέα έγγραφα που προέρχονται από δίκες οι οποίες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Χ. Τσιγαρίδα, Σ. Καμπάνης, υπογράμμισε ότι εκκρεμοδικία υπάρχει και ως προς το αν οι εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές από βομβιστικές ενέργειες είναι κοινωφελείς ή όχι, ώστε να παραγράφονται τα αδικήματα στα 20 χρόνια και όχι στα 15.

Οι Σ. Φυτράκης και Γιάννα Κούρτοβικ, ως εκπρόσωποι του Γ. Σερίφη, συμφώνησαν με το αίτημα της αναβολής, αλλά ζήτησαν το διαχωρισμό της δίκης όσον αφορά τον Γ. Σερίφη, αφού δεν υπάρχει συνάφεια της υπόθεσής του με εκείνης των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Με την έναρξη της τρίτης συνεδρίασης ο εισαγγελέας Μ. Ανδριωτέλλης ανάγνωσε το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια, διάβασε τον κατάλογο των μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχτηκε η καταδικαστική απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου, απουσίαζαν. Πρόκειται για τους Β. Ζήση, Σοφία Κυριακίδη και Αγλαΐα Τόγκα. Απών ήταν και ο Α. Κορωναίος, βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης κατά λεωφορείου της ΕΛ.ΑΣ. το 1994, για την οποία κατηγορείται ο Γ. Σερίφης.

Δέκα μάρτυρες στην υπόθεση αυτή δήλωσαν ότι επιθυμούν να υποβάλλουν παράσταση πολιτικής αγωγής και ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα τους εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Αλ. Κατσαντώνης. Η υπεράσπιση του Γ. Σερίφη ζήτησε από το δικαστήριο να απορριφθεί το αίτημα, διότι είναι ελλιπείς οι δηλώσεις παράστασης. Σημείωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή χωρίς να διευκρινίζεται κατά ποιου κατηγορουμένου και για ποιους συγκεκριμένους λόγους γίνεται. Η έδρα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για αποβολή της πολιτικής αγωγής ως αλυσιτελώς προβαλλόμενο.

Στις τοποθετήσεις τους επί του κατηγορητηρίου: Ο Χ. Τσιγαρίδας είπε πως η δίκη αυτή γίνεται με ένα βούλευμα που αποτελεί πολιτικό και νομικό σκάνδαλο. Ο Κ. Αγαπίου χαρακτήρισε τη δίκη ως τμήμα μίας στημένης διαδικασίας και είπε θα κρίνει στο μέλλον αν θα υποβάλει κατάλογο μαρτύρων υπεράσπισης. Ο Γ. Σερίφης κατήγγειλε τους «εδώ και 40 χρόνια πολιτικούς διώκτες μου, όλων των κυβερνήσεων». Η Ειρήνη Αθανασάκη (σ.σ. που δεν υπέβαλλε κατάλογο μαρτύρων υπεράσπισης) δήλωσε «μην περιμένετε να συμμετάσχω σε αυτήν τη δίκη», ενώ ο Α. Κανάς επιτέθηκε κατά του Χ. Τσιγαρίδα κατηγορώντας τον για συνεργασία και χρηματισμό από τις διωκτικές αρχές. Σχολιάζοντας την άποψή του, ο Χ. Τσιγαρίδας έκανε λόγο για κάποιες κακές επιρροές και τις συνθήκες της φυλακής που τον επηρέασαν. Ο Μ. Κασίμης ανέφερε πως από τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει γιατί βρίσκεται στο δικαστήριο.

ΠΟΑΣΥ
Αύξηση - φιλοδώρημα

Ως φιλοδώρημα χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στους βασικούς μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο λόγος είναι ότι οι αυξήσεις του 3,6 % που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, υπολογίζονται μόνο στο βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων και έχουν ως αποτέλεσμα, οι μισθοί των αστυνομικών να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (547 ευρώ). Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν δεν υπολογιστούν και οι άλλοι οικονομικοί παράμετροι όπως η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η μείωση από 2,5% σε 1,5% της έκπτωσης στον παρακρατούμενο φόρο καθώς και οι αλυσιδωτές αυξήσεις των αγαθών ως και η αύξηση των έμμεσων φόρων, η αύξηση αυτή από 3,6% φτάνει μόλις το 2%.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού, όπως είχε δεσμευτεί, καθώς και να αναγνωριστεί η εργασία τους ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή.

AITHMATA ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Καμία απάντηση από τον υπουργό

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήρε το προεδρείο της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα αιτήματα του κλάδου, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, κατά τη συνάντηση που είχαν προχτές οι δύο πλευρές. Αντίθετα, τα περισσότερα αφέθηκαν για το επόμενο διάστημα καθώς πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις, να διερευνηθούν δυνατότητες ενώ για άλλα τονίστηκε ότι είναι αρκετά δύσκολη η πραγματοποίησή τους.

Ο υπουργός, σχετικά με το βασικό αίτημα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, την αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, απάντησε πως οι θεσμικές διατάξεις για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί θα κατατεθούν στο άμεσο μέλλον σε οικονομικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια (χορήγηση 8% επί του βασικού μισθού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χορήγηση μάχιμης 5ετίας). Για τα υπόλοιπα οικονομικά θέματα (νυχτερινό, επίδομα διοίκησης κ.ά.), επισήμανε πως είναι δύσκολη η ικανοποίησή τους λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης.

Παράλληλα, ο Γ. Βουλγαράκης, ξεκαθάρισε πως γίνονται προσπάθειες για προκήρυξη διαγωνισμού για προσλήψεις τουλάχιστον 300 ατόμων έως τα τέλη Απρίλη και για 150 άτομα, εκ των οποίων οι 100 θα είναι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Σχολής Αρχιπυροσβεστών, ο υπουργός τόνισε πως διερευνούνται οι δυνατότητες για άμεση προκήρυξη. Τέλος, για την αναμόρφωση του πυροσβεστικού εκπαιδευτικού προσωπικού είπε πως οι θεσμικές αλλαγές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές, θα αντιμετωπιστεί με μακροχρόνιο σχεδιασμό και στο μεσοδιάστημα θα γίνουν οριακές τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ