ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Λευκωσία ξανασυζητά υπό προϋποθέσεις

Διερευνώνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν». Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος από τη Μάλτα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Συμπλήρωσε ότι το «σχέδιο» αυτό μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο για ένα νέο γύρο συνομιλιών ύστερα από ουσιαστική βελτίωση και τροποποίησή του. «Εάν αρχίσει ένας νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι πρέπει να κατατεθούν και να γίνουν αποδεκτές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ουσιαστικές βελτιώσεις του Σχεδίου» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό, συμπλήρωσε, μπορεί να γίνει μόνο με αφαίρεση των προνοιών που προκαλούν αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, που οδηγούν στη διαίρεση του λαού, της κοινωνίας και των θεσμών, αντί να προωθούν και να εξασφαλίζουν την επανένωση της Κύπρου. «Κατά τον ίδιο τρόπο θεωρούμε απαράδεκτες πρόνοιες που επιτρέπουν την παραμονή ξένων στρατευμάτων και εποίκων για απεριόριστο χρονικό διάστημα στο νησί», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η εξέλιξη ενός κράτους, το οποίο θα μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά στα όργανα της ΕΕ, ως ίσος, αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος και ως πραγματικά ανεξάρτητο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Συνέχισε ότι η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να την ωθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ώστε να επέλθει συμβιβασμός στα άδικα προνόμια που της παραχωρήθηκαν με βάση το πέμπτο «σχέδιο Ανάν», μέσα από διαιτησία και όχι από συμφωνημένη λύση. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία, εάν οι περιστάσεις τύχουν χειρισμού σε δίκαιη και ορθή βάση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για αξιοπρεπή συμβιβασμό και βιώσιμη λύση» επισήμανε.

Ο Δ. Χριστόφιας

ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε πως οι έως σήμερα πρωτοβουλίες για το Κυπριακό προέρχονταν από τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε ότι θα πρόκειται για πρωτόγνωρη αλλαγή αυτής της πολιτικής, εάν υπάρξει άλλη διαδικασία. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ περιμένει η νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό να ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά υποβάλει πρώτα τις αλλαγές που ζητεί να γίνουν στο «σχέδιο Ανάν», ο Δ. Χριστόφιας μίλησε για «παιχνίδια που καθοδηγούνται από κάποιο χέρι». «Εάν έχει αλλάξει η θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να εξετάσουν ξανά το "σχέδιο Ανάν" και αυτό να τεθεί σε δημοψήφισμα και τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να γίνουν αλλαγές στο σχέδιό τους, πρέπει να βολιδοσκοπηθούν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση αυτή» είπε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, επίσης, ότι δεν τον εκπλήσσει η προχτεσινή επίσκεψη στα Κατεχόμενα αντιπροσώπων αμερικανικών εταιριών με έδρα την Τουρκία. Η επίσκεψη, είπε, εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής απόφασης των ΗΠΑ να δυσκολέψουν την ελληνοκυπριακή πλευρά μετά το «όχι» που είπε στο δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν», αλλά και να αναβαθμίσουν θεσμούς στα Κατεχόμενα. Επίσης χαρακτήρισε την επίσκεψη αντίθετη προς τις διατάξεις των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή νομιμότητα. Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων δεν ευθύνεται η κυπριακή κυβέρνηση αλλά η τουρκική κατοχή.

Την ίδια ώρα στα Κατεχόμενα ετοιμάζονται για τις ψευτοεκλογές της Κυριακής. Μόνο τρία κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν το εκλογικό μέτρο το οποίο είναι 5%. Πρόκειται για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό του Ταλάτ, Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου και το Δημοκρατικό του Σερτάρ Ντενκτάς, υιού του Ντενκτάς.

ΑΠ. ΒΑΒΥΛΗΣ
Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα βέλη

Αιχμές για την οικονομική διαχείριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και προειδοποιήσεις για κατοχή εγγράφων και ντοκουμέντων περιλαμβάνει η επιστολή του Απ. Βαβύλη που, μέσω του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου, δόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό.

Η επιστολή δημοσιεύεται από τη χτεσινή «Απογευματινή» και σύμφωνα με αυτήν ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης ζητά να παρουσιαστεί και να δικαστεί. Απαιτεί την εξασφάλιση δίκαιης και ανθρώπινης αντιμετώπισης από τις ελληνικές αρχές και μια αντικειμενική και αδιάβλητη δίκη. Αναφέρει ότι ο πατριάρχης Ειρηναίος συνεργαζόταν μαζί του επί οκτώ μήνες σε 12ωρη καθημερινή βάση, ότι βλέπει όσα του εξομολογήθηκε να παραδίδονται προς φτηνή κατανάλωση σε δημόσια θέα, ήταν υπεύθυνος της προσωπικής του αλληλογραφίας. Αναρωτιέται για τη φημολογούμενη «εξαφάνιση» του εξ απορρήτων και πληρεξουσίου με δικαίωμα υπογραφής στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Ειρηναίου, Ν. Παπαδήμα. Γράφει δε για την «ατυχία» και ταυτόχρονα την τιμή και τη χαρά, να γνωρίζει προσωπικά και οικογενειακά τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Αλλο τμήμα της επιστολής, που δημοσιεύεται στα «Νέα», αναφέρει τις δικαστικές διώξεις του. Ισχυρίζεται πως ποτέ δεν κατηγορήθηκε για εμπορία ναρκωτικών, αλλά για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή χωρίς την άδεια των αρχών, πως συνεργάστηκε με την Ασφάλεια δίνοντας πληροφορίες για εμπόρους ναρκωτικών και πως απαλλάχτηκε με βούλευμα για το θάνατο ατόμου από ηρωίνη, αφού εκείνο το χρονο βρισκόταν στη Γαλλία.

Ο Γ. Βουλγαράκης

«Ο Βαβύλης όπως και ο κάθε Ελληνας πολίτης έχει κάθε δικαίωμα που του δίνει ο νόμος και εγγυόμαστε την ασφάλειά του», δήλωσε χτες σε εκπομπή της ΝΕΤ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα εξαναγκάσουν αργά ή γρήγορα τον καταζητούμενο Απ. Βαβύλη να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Γ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του έχουν επεκταθεί στο εξωτερικό και σε περιοχές που ισχύει «ειδικό» καθεστώς. Τέτοιο καθεστώς έχει το Αγιο Ορος.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν την αντιπολεμική θεατρική παράσταση «Χιροσίμα Αγάπη μου», της Μαργκερίτ Ντυράς, σε μετάφραση - διασκευή Ντίνου Κουμπάτη στο «Θέατρο της ημέρας» (οδός Γεννηματά 20, Γηροκομείο).

Το έργο παρουσιάζει ο εταιρικός θίασος «για γέλια και για κλάματα».

Για την ΕΕΔΥΕ, η οποία έχει εξασφαλίσει μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ, θα δοθούν 2 παραστάσεις, το Σάββατο 26 Φλεβάρη και την Κυριακή 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Δημητρούκα, Κωνσταντίνος Ζαμπαράς, Κατερίνα Σουβλή, Βασίλης Ψυχογιόπουλος. Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Σακκά. Μουσική: Γιάννης Σπανός. Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Κούνδουρος.

Για πληροφορίες: Γραφεία ΕΕΔΥΕ τηλ. 210.3844.853, ΠΕΔΥΕ 210.3827.303.

Μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Με περισσότερα αεροσκάφη να διεισδύουν στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, συνεχίζονται οι παραβιάσεις από την την τουρκική αεροπορία

Χτες 25 τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως (καταγράφηκαν 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών) και σε 5 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό, τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, τέσσερα ήταν φωτογραφικά «Φάντομ» και ένα ναυτικής συνεργασίας. Την Πέμπτη, 24 τουρκικά αεροσκάφη είχαν προβεί σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που είχαν εξελιχθεί σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην ίδια περιοχή του Αιγαίου. Τρεις φορές η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά είχε εξελιχθεί σε εικονική αερομαχία, ενώ τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Εκδηλώσεις για το 17ο Συνέδριο

-- Εκδήλωση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα του Καρβούνη, στην Ελεούσα.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ν. Σερρών οργανώνει εκδήλωση για το 17ο Συνέδριο στο χορευτικό κέντρο ΜΥΛΟΣ στην Οινούσα, αύριο Κυριακή, στις 12.30 το μεσημέρι, Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, είναι ο Βασ. Λέκκας και οι «Γερόλυκοι».

-- Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή, ομιλίες στους Μαυραχάδες, Ασημοχώρι, Παλιούρι και περιοδείες σε χωριά των δήμων Ταμασίου και Σοφάδων. Αύριο Δευτέρα, περιοδείες στο Δήμο Καρδίτσας, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και στη Διεύθυνση Γεωργίας και την Τρίτη ομιλίες στα χωριά Μητρόπολη και Μελισσοχώρι.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή, 25/2, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ποσειδωνία» στην Κάνηθο (Καράμπαμπας).

-- Η ΚΟ Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο, 5/3, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα του Γ. Μόσχου (Κεφάλα) στην Κήρινθο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ