ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις κατά σιιτικών στόχων

Στο όνομα της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας»...

Associated Press

Στο όνομα της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας»...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και την επιφυλακή στην οποία είχαν τεθεί οι ιρακινές και κατοχικές δυνάμεις δεν έγινε εφικτό να αποτραπούν οι αιματηρές επιθέσεις που σημάδεψαν και φέτος τη σιιτική γιορτή της Ασούρα, κυρίως στη Βαγδάτη. Εκπρόσωποι της σιιτικής κοινότητας εκτιμούσαν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται δυνάμεις που επιδιώκουν την πρόκληση εμφύλιας διαμάχης και επέμειναν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 32 τραυματίστηκαν από ξεχωριστές επιθέσεις αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν με διαφορά λίγης ώρας μεταξύ τους, στα τεμένη αλ Μπάγια και αλ Κχαντιμάιν, σε δύο διαφορετικά σημεία της Βαγδάτης. Και τα δύο τεμένη ήταν γεμάτα από κόσμο, καθώς χτες πολλοί περισσότεροι σιίτες από ό,τι συνήθως είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη γιορτή της Ασούρα.

Νωρίς το απόγευμα, επίθεση με όλμους έγινε και στη σιιτική συνοικία Σούλα, της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια τελετής για την Ασούρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και ένα μικρό παιδί και να τραυματιστούν 5 πολίτες. Την ίδια, περίπου, ώρα επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε και στη σουνιτική συνοικία Ανταμίγια, της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκε 1 Ιρακινός εθνοφρουρός και τραυματίστηκαν 2 πολίτες.

Associated Press

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και κατά οδοφράγματος μεταξύ των πόλεων Μαχμουντίγια και Λατιφίγια, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί σιίτες με κατεύθυνση την Καρμπάλα που είναι το επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4 πολίτες. Στην ίδια την Καρμπάλα, στο μεταξύ, βρέθηκαν νεκροί οι δύο γιοι του αστυνομικού διευθυντή της γειτονικής Νατζάφ, που είχαν εξαφανιστεί από την Πέμπτη.

Βορείως της Βαγδάτης, στη σουνιτική Σαμάρα 2 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών ενώ σε άλλο σημείο της πόλης βρέθηκαν οι σοροί 6 Ιρακινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί την περασμένη βδομάδα. Στο Κιρκούκ, ένας Τουρκομάνος σκοτώθηκε προσπαθώντας να απομακρύνει από τέμενος μια τσάντα γεμάτη με εκρηκτικά. Τέλος, στη Μοσούλη, σε διαφορετικές επιθέσεις, σκοτώθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4, ενώ χτες στη Βαγδάτη σκοτώθηκε ένας τέταρτος Αμερικανός στρατιώτης.

Εκκληση «ενότητας» αλλά και... απομπααθοποίησης

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά σιιτικών στόχων το ηγετικό στέλεχος του σιιτικού ιστορικού κόμματος «αλ Ντάουα», Ουαλίντ αλ Χίλι, εκτίμησε ότι στοχεύουν στην πρόκληση εμφύλιας σύρραξης μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράκ. Ο αλ Χίλι τόνισε ότι οι σιίτες δεν πρόκειται να υποκύψουν σε αυτούς τους εκβιασμούς και θα επιμείνουν στη συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους Ιρακινούς.

Ελαφρώς επιθετικότερος, όμως, είχε εμφανιστεί, πριν καν σημειωθεί το μπαράζ των επιθέσεων, ο ηγέτης του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, το οποίο συμμετέχει στο ενωτικό σιιτικό ψηφοδέλτιο. Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, σε εκδήλωση και πάλι για την Ασούρα, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να συνεργαστούν και να στηρίξουν τη νέα Βουλή, αλλά τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωτικής απομπααθοποίησης του Ιράκ, αν και πολλοί άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν επισημάνει τον κίνδυνο που εμπεριέχεται σε μια τέτοια προοπτική να τεθεί στο στόχαστρο η σουνιτική κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί τελικά μια εμφύλια σύρραξη.

Παρά το χτεσινό αιματοκύλισμα, πάντως, δεκάδες χιλιάδες σιίτες συρρέουν στην Καρμπάλα όπου θα διεξαχθούν οι τελετές της Ασούρα, της μεγαλύτερης γιορτής των σιιτών. Η Ασούρα, που συμπίπτει με την 10η ημέρα του ιερού μήνα Μουχάραμ, είναι γιορτή και για τους σουνίτες αλλά για τους σιίτες είναι η ιερότερη ημέρα του χρόνου, καθώς αποτελεί υπόμνηση του μαρτυρικού θανάτου του εγγονού του Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν, στην περιοχή της σημερινής Καρμπάλα, το 680 μ.Χ. Ο θάνατος του ιμάμη Χουσεΐν οριστικοποίησε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Κινητοποίηση για τη Σγκρένα

Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο», σήμερα, στη Ρώμη και να διαδηλώσουν με κύριο αίτημα την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, «ενός ανθρώπου της ειρήνης και του ιρακινού λαού» αλλά και της Γαλλίδας συναδέλφου της Φλοράνς Ομπενά. Εκτός από τη διαδήλωση, η «Ιλ Μανιφέστο», έχει οργανώσει σειρά άλλων εκδηλώσεων, ενώ η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι δεν έχει κανένα νεότερο για την τύχη της 56χρονης δημοσιογράφου.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Οξύνει την ένταση η αντιπολίτευση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εκκληση για «μια δημοκρατική και ειρηνική εξέγερση που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της χώρας», απηύθυναν, χθες, τα κόμματα που απαρτίζουν τη λιβανική αντιπολίτευση μετά από σύντομη σύνοδο των εκπροσώπων τους. Στην ανακοίνωση τονίζουν ότι θεωρούν «υπεύθυνα για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι τα καθεστώτα του Λιβάνου και της Συρίας, καθώς αυτά ελέγχουν τη χώρα» και ζητούν το διορισμό «μεταβατικής κυβέρνησης», η οποία θα επιβλέψει την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα. Δε διευκρινίζουν, πάντως, με ποιους τρόπους ακριβώς θα προωθήσουν την πρότασή τους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει εικόνες από την επίσκεψη του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ, που θεωρείται φιλοσύρος, στο σπίτι του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Κατά πολλούς, η κίνηση του Λαχούντ, καθώς και το γεγονός ότι η οικογένεια Χαρίρι αποδέχτηκε την επίσκεψη, ήταν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα μετά τη δολοφονική πολύνεκρη επίθεση.

Παρ' όλα αυτά, κάποιες πρώτες παρενέργειες της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας φαίνεται ότι αρχίζουν να φαίνονται και στο κυβερνητικό σχήμα. Χθες, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Τουρισμού, Φαρίντ Κχάζεν. Ο Κχάζεν, που είναι χριστιανός ανεξάρτητος, θεωρούνταν αρκετά καλός συνεργάτης του Προέδρου Λαχούντ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι παραιτείται, γιατί «δε θεωρεί την παρούσα κυβέρνηση ικανή να κυβερνήσει τη χώρα αυτήν την κρίσιμη περίοδο» και ότι η απόφασή του «συνάδει με το αίσθημα εθνικής ευθύνης που έχει». Η παραίτηση αυτή, πάντως, δεν μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση του Ομάρ Καράμ, καθώς για να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις θα πρέπει να παραιτηθούν 10 υπουργοί.

Τέλος, χθες, το λιβανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι έχει έρθει σε επαφή με τις αυστραλέζικες αρχές και την Interpol, προκειμένου να ερευνήσει το ποιόν 12 ατόμων που εγκατέλειψαν τη Βηρυτό, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση, με προορισμό το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι στα καθίσματα μερικών από αυτών βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, αλλά πηγές προσκείμενες στις αυστραλέζικες αρχές εμφανίζονταν εξαιρετικά απαισιόδοξες ως προς το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων

Από τη συγκέντρωση

Motion Team

Από τη συγκέντρωση
Την αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, διαδήλωσε χτες βράδυ ο φιλειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα διαμήνυσε την αντίθεσή του στα νέα σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών που, συνεχίζοντας την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ετοιμάζονται να ματοκυλίσουν τους λαούς της Συρίας και του Ιράν.

Με τη δυναμική συμμετοχή του στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν η ΕΔΥΕΘ και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, ο λαός της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τους ιμπεριαλιστές που πολύμορφα επιδιώκουν να γονατίσουν την παλαιστινιακή ηγεσία και να υποτάξουν τον παλαιστινιακό λαό και απαίτησε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησαν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης Σ. Ασόκι και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μ. Σπυριδάκης. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τα προξενεία των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

ΝΕΠΑΛ
Συνεχίζεται η βίαιη καταστολή

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 57 διαδηλωτών χτες στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις του Νεπάλ, διαλύοντας βίαια, με ρόπαλα και άλλα μέσα, κάθε αντιμοναρχική κινητοποίηση. Η κυβέρνηση που διόρισε ο βασιλιάς Γκιανέντρα -που καθαίρεσε πραξικοπηματικά την προηγούμενη, την 1η Φλεβάρη - διέκοψε και πάλι τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για τουλάχιστον 10 ώρες, σε μια προσπάθεια «αποτροπής» της οργάνωσης διαδηλώσεων εναντίον της ανάληψης της εξουσίας από τον ίδιο. Μάταια...

Χτες ήταν η Ημέρα της Δημοκρατίας στη χώρα και ο μονάρχης, σύμφωνα με το BBC, επιχείρησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», λέγοντας ότι προχώρησε στο πραξικόπημά του για να «σώσει το σύστημα» από τα... κόμματα. Η εξοχότης του παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα - «πολλοί πολίτες» (οπαδοί του) παρέστησαν επίσης στους «εορτασμούς», κατά το «Aσοσιέιτεντ Πρες».

Δεν αναφέρθηκαν μάχες την Παρασκευή ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ/ Μαοϊκού - αλλά το γεγονός αυτό δε σημαίνει ούτε ότι έγιναν ούτε ότι δεν έγιναν, αφού τα μέσα ενημέρωσης της χώρας βρίσκονται υπό λογοκρισία. Το «NepalNews» μετέδιδε μια είδηση που είναι μάλλον αμφισβητούμενη, περί εκτέλεσης 12 μαοϊκών «από χωρικούς», το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά τα λοιπά, οι ΗΠΑ αναζητούσαν, κατά τα φαινόμενα, «γέφυρες» με το μονάρχη, μετά την απόσυρση του πρεσβευτή τους. Αξιωματούχος είπε στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση Μπους έλαβε «διαβεβαιώσεις» πως ο βασιλιάς θα έχει «αποκαταστήσει τη δημοκρατία εντός 100 ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εξετάζει» (18 ημέρες μετά το πραξικόπημα!) το «αν και κατά πόσον» θα διακόψει την παροχή «βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας» στο Νεπάλ... Παρόμοια «μέτρα» δήλωσε χτες ότι «εξετάζει» το Λονδίνο και ο Τζακ Στρο, ο Βρετανός ΥπΕξ.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το IPS, το αίσθημα τρόμου στη χώρα εντείνεται, καθώς ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας όχι μόνο συνεχίζουν να συλλαμβάνουν τους διαφωνούντες, κυρίως μέλη των πολιτικών κομμάτων, αλλά έχουν εξασφαλισμένη ατιμωρησία για οποιαδήποτε πράξη τους - των βασανιστηρίων περιλαμβανομένων.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Δεκάδες οι νεκροί από πνευμονική πανώλη

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Το θάνατο δεκάδων Κογκολέζων προκαλεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα σπάνια μορφή πνευμονικής πανώλης, που εκδηλώθηκε μετά την έναρξη εργασιών σε αδαμαντωρυχείο της αραιοκατοικημένης περιοχής του βορειοανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό, Ζόμπια.

Οι περίπου 7.000 εργάτες του ορυχείου εγκατέλειψαν την περιοχή αναζητώντας καταφύγιο στο τροπικό δάσος, αλλά δεκάδες άτομα (τουλάχιστον 69) έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και άγνωστος αριθμός άλλων έχει μολυνθεί. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε χτες πως αποστέλλει στην περιοχή κλιμάκιο ειδικών γιατρών, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα και να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η επιδημία, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος πανώλης μεταδίδεται με την αφή, ακόμη και με το βήχα...

Η πανώλη, που μεταδίδεται κυρίως από ψύλλους, αλλά και τρωκτικά, προκαλεί πνευμονική λοίμωξη (με συμπτώματα υψηλό πυρετό και βήχα) που σταδιακά προκαλεί ασφυξία στους ασθενείς. Εχει θανατηφόρο έκβαση στο 50% με 60% των ασθενών, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με ισχυρά αντιβιοτικά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αποκαλύψεις για βασανιστήρια

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανικές εφημερίδες «ανακάλυψαν» την αδιάλειπτη συνέχιση των βασανιστηρίων και στο Αφγανιστάν από τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» και οι «Λος Αντζελες Τάιμς» δημοσίευσαν μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς και εικονικές εκτελέσεις χωρικών το 2003 και το 2004, βάσει επίσημων καταγγελιών που έχουν παραπεμφθεί στην αμερικανική «στρατιωτική δικαιοσύνη» - το να υποθέσει κανείς πόσες υποθέσεις δεν καταγγέλλονται είναι πολύ δύσκολα μαθηματικά. Σύμφωνα με την «Ποστ», σε γραφείο αξιωματικού του αμερικανικού στρατού βρέθηκε ένα CD δεδομένων, το οποίο περιέχει φωτογραφίες με στρατιωτών επί το έργο του βασανισμού - που δε δημοσιεύτηκαν, αντίθετα με εκείνες στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι η μη δημοσιοποίηση του υλικού έγινε για την προστασία των «δικαιωμάτων ανωνυμίας» των θυμάτων!..

  • Πάνω από χίλια παιδιά είναι πιθανό να χάθηκαν λόγω του κρύου και της έλλειψης τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία βάσει πληροφοριών της καθολικής εκκλησίας. Οι αρχές επίσημα κάνουν λόγο για 260 θύματα τον τελευταίο μήνα.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αιματηρές μάχες για τη γη

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Σε αιματηρή κλιμάκωση οδηγήθηκε αυτή την εβδομάδα η σύγκρουση των ιδιοκτητών γης με τους ακτήμονες καταληψίες στην Κεντρική Βραζιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του IPS, σε επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης ακτημόνων καταληψιών γης με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.000 στρατιωτών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι, τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον 5 και συνελήφθησαν δεκάδες (το «Ασοσιέιτεντ Πρες» έκανε λόγο την 16η του μηνός για δύο θύματα), ενώ μαρτυρίες κατοίκων που μεταδίδει το βραζιλιάνικο «Indymedia» κάνουν λόγο για «μέχρι και 20» νεκρούς.

Ο «πόλεμος για τη γη» στη Βραζιλία παίρνει όλο και πιο σκληρές μορφές, με τους τσιφλικάδες με τους ιδιωτικούς τους στρατούς να δολοφονούν ανεξέλεγκτα - υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία ακτιβίστριας αυτή την εβδομάδα - και το θέμα να θέτει ένα πολύ σκληρό δίλημμα στον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Λούλα ντα Σίλβα. Το γεγονός ότι στην επιχείρηση της 16ης Φλεβάρη στην πόλη Γουιάνα και συγκεκριμένα στην περιοχή Σόνιου Ρεάλ («Αληθινό Ονειρο»), για τη βίαιη εκκένωση επί χρόνια εγκαταλειμμένης περιοχής, όπου διέμεναν 3.000 οικογένειες από το 2004, δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Ο Λούλα είχε υποσχεθεί αναδιανομή της γης - όμως η κυβέρνησή του (ή, τουλάχιστον, τμήματα των μηχανισμών εξουσίας) μοιάζει όχι μόνο να αθετεί την υπόσχεσή αυτή, αλλά να κινείται υπέρ των τσιφλικάδων...

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Πιέσεις στη ΛΔ Κορέας για επανάληψη των συνομιλιών

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.- Η ΛΔ Κορέας «πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών» συμφώνησαν χτες στο Πεκίνο ο Κρίστοφερ Χιλ (επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις εξαμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό θέμα και πρέσβης των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα) και αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο Χιλ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν απόλυτα πως η ΛΔ Κορέας πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου» και πως μ' αυτόν το σκοπό θα μεταβεί στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ, εντός της ερχόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Ουάνγκ Ζιανρούι, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του, Κονγκ Κουάν. (Η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου στην Πιονγκγιάνγκ επιβεβαιώθηκε και από ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών).

Ο Χιλ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» την ανάπτυξη των βορειοκορεατικών πυρηνικών προγραμμάτων, ζητώντας από τη ΛΔ Κορέας να τα «τερματίσει». Απέφυγε, ωστόσο, τους χαρακτηρισμούς και τις απροκάλυπτες απαιτήσεις, μιλώντας για «βοήθεια που θα πρέπει να παρασχεθεί στους Βορειοκορεάτες για να ξεπεράσουν αυτό το λάθος»...

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας πως «η διπλωματία» είναι η σωστή στρατηγική επίλυσης του ζητήματος και συμπληρώνοντας: «Τώρα είναι η ώρα για μας να συνεργαστούμε με φίλους και συμμάχους που έχουν συμφωνήσει να είναι μέρος της (εξαμερούς) διαδικασίας για να καθορίσουμε από κοινού τι θα κάνουμε»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ