ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι»

ICON

Να «χρυσώσει το χάπι» της καταστροφικής για τη μικρομεσαία αγροτιά εφαρμογής των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ, επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέσω της παράθεσης κυβερνητικών μέτρων, τα οποία υποστήριξε ότι περιορίζουν τις συνέπειές της.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, από το βήμα της Βουλής, την απόλυτη συμφωνία και συμπόρευση της κυβέρνησης με τις επιλογές της ΕΕ και της ΚΑΠ, λέγοντας κατηγορηματικά: «Απέναντι στα ισχύοντα δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρανομήσουμε. Δεν αντέχει η χώρα άλλα κοινοτικά πρόστιμα. Δε γίνεται να παρανομεί το κράτος. Δεν μπορεί να ζημιώνεται το σύνολο των παραγωγών από τις συμπεριφορές των λίγων. Δεν μπορεί να πληρώνει το κοινωνικό σύνολο για τις παρανομίες ή τις παρατυπίες, ηθελημένες ή αθέλητες, κανενός».

Ο Κώστας Καραμανλής παραδέχτηκε τα έντονα προβλήματα του Ελληνα αγρότη, λέγοντας πως «είναι γεγονός ότι και τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Αναφέρομαι, τόσο στις χαμηλές τιμές που είχαν ορισμένα προϊόντα, όσο και στις αδιάθετες ποσότητες, εξαιτίας της υπερπαραγωγής και των μεγάλων αποθεμάτων από εισαγωγές». Απέδωσε τα προβλήματα στις διεθνείς εξελίξεις, λέγοντας πως «τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα χάνουν τις ξένες αγορές και εκτοπίζονται από την εσωτερική αγορά. Το 2003, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων είχε φτάσει στα 2 δισ. ευρώ. Και δεν ήταν μόνον αυτό. Είχαν, ήδη, ανοίξει οι πόρτες που οδηγούσαν σε περαιτέρω επιδείνωση. Ανάμεσα στο 2001 και το 2003 αναλήφθηκαν δεσμεύσεις και υπογράφηκαν μια σειρά κανονισμοί, στο πλαίσιο της ΕΕ και των διμερών σχέσεων με τρίτες χώρες, που κατάργησαν κάθε δασμολογική επιβάρυνση και διευκόλυναν μεγάλες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ελλιπείς ρυθμίσεις των δανείων από την ΑΤΕ, καθώς και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως είπε, «νομοθετήσαμε τολμηρές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος με τα πανωτόκια, που, ειδικά για τους αγρότες, είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με ό,τι είχαμε δεσμευτεί. Το τριπλάσιο της οφειλής έγινε διπλάσιο, η εξόφληση σε δέκα αντί εφτά χρόνια, το επιτόκιο 5%, αντί 8%». Πρόσθεσε πως «επισπεύσαμε την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων» και «καθορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων από τον Οργανισμό Πληρωμών». Για τις αποζημιώσεις, δήλωσε ότι «εξασφαλίστηκε, με δανειοδότηση από την ΑΤΕ, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς για ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους τα προηγούμενα χρόνια». Επίσης σημείωσε πως «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το 2004 καταβλήθηκαν μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής, όπως ακριβώς προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας». Ειδική αναφορά έκανε στο βαμβάκι, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη διεθνή υπερπαραγωγή, τις νέες ισοτιμίες ευρώ - δολαρίου, αλλά και κυρίως στον Κανονισμό του 2001, που ουσιαστικά "ποινικοποιεί" την παραγωγικότητα. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι από τις παρεμβάσεις που κάναμε την περασμένη άνοιξη, οι παραγωγοί μας πρόκειται να αποκομίζουν, από το 2006, επιπλέον 65 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών, λέγοντας ότι «απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες ένταξης στα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ` ΚΠΣ και βελτιώθηκε σημαντικά ο ρυθμός απορρόφησης των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων».

Επικριτικές αναφορές στην πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Κ. Καραμανλής, που μίλησε για «τεράστια κοινοτικά πρόστιμα από υπερβάσεις του παρελθόντος, τα οποία έρχονται, τώρα, το ένα μετά το άλλο. Μόνο για το βαμβάκι, ο καταλογισμός των τελευταίων τριών χρόνων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ». Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, σημείωσε πως «ο ΕΛΓΑ, στις 7 Μαρτίου του 2004, χρωστούσε αποζημιώσεις τριών - τεσσάρων χρόνων. Είχε προϋπολογιζόμενα διαθέσιμα 132 εκατ. ευρώ και έπρεπε να πληρώσει 500 εκατ. ευρώ».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αοριστίες και ανέξοδη κριτική

Eurokinissi

Αόριστες και γενικόλογες αναφορές για τους αγρότες, αποδοχή των κατευθύνσεων της ΕΕ, αλλά και κριτική υψηλών τόνων για την οικονομία προς τη ΝΔ... Τα στοιχεία αυτά χαρακτήρισαν τη χτεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης, που συνίσταται στο «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» «δεν απαντά στα πραγματικά πρόβλημα του Ελληνα αγρότη σήμερα» προσθέτοντας ότι στην Ε.Ε «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μάχης που να έχετε δώσει για τη Γεωργία» αναφερόμενος στην τελευταία διάσκεψη κορυφής. «Το σχέδιο που έχετε είναι "αφήστε τα πράγματα στην τύχη τους"», επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου καταλογίζοντας στην κυβέρνηση απραξία και τυπική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες.

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια αγορά», προσθέτοντας πως «η νέα αγροτική πολιτική είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε». Παράλληλα δήλωσε ότι με την πολιτική της ΝΔ «ούτε ένας αγρότης δεν υπάρχει με μεγαλύτερο εισόδημα από πέρυσι» λέγοντας ότι δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σύνθημα προεκλογικά «που κάνατε σημαία, το όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», καθώς και για κριτήρια «κομματικής ταυτότητας» στην αντιμετώπιση των αγροτών. Επίσης ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις στην κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις, καθώς και ότι «δεν έχετε έως τώρα καμιά προετοιμασία για τους αγρότες, με αποτέλεσμα να ζουν σε μόνιμη ανασφάλεια και με το φόβο της απώλειας κοινοτικών πόρων». Οπως είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «εμείς πετύχαμε τη διασφάλιση του εισοδήματος του αγρότη, προκειμένου να προσαρμοστεί, γιατί πρέπει να προσαρμοστεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε συνολικότερα στην οικονομία, τονίζοντας πως «οι οίκοι του εξωτερικού έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας», ενώ «στο εξωτερικό γελάνε με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο», σημειώνοντας ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Η κυβέρνηση Καραμανλή εξελίσσεται στο μεγαλύτερο επενδυτικό αντικίνητρο για τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η προχθεσινή απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ θέτει τη χώρα υπό επιτήρηση», γεγονός που αποτελεί «τη μεγαλύτερη ταπείνωση των τελευταίων ετών». Επίσης ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «χρεωνόμαστε όλοι μια ψευδεπίγραφη απογραφή που κατέληξε σε έναν εικονικό προϋπολογισμό», κατηγορώντας την κυβέρνηση: «Εχετε εκτροχιαστεί στα έσοδα», ενώ «έχετε πολλαπλασιάσει τις σπατάλες». Τέλος, έκανε λόγο για «κομματικοποίηση του κράτους» με «6.000 διευθυντές στα δικαστήρια, για να βάλετε τα γαλάζια παιδιά», μιλώντας για «ζημιά στη χώρα με τις μικροκομματικές σας πολιτικές»!

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Πρότεινε διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΚΑΠ

Διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΚΑΠ πρότεινε χτες στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ως διέξοδο για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ΕΕ σπεύδει να καταργήσει τις ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα με έναν τρόπο που δεν υπερασπίζεται την κοινωνική διάσταση της αγροτικής εκμετάλλευσης». Ζήτησε στην κατεύθυνση αυτή «διεκδικητικό μέτωπο, σε μια πολιτική που είναι ρευστή. Εχει πολλές αοριστίες», καθώς και «αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού». Παράλληλα ο Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παθητική προσαρμογή», ενώ έκανε λόγο για «λάθος αντίληψη», αναφερόμενος στις «αντιλήψεις που λένε, το θέμα είναι να φύγουμε από την ΕΕ», αφού -όπως είπε- «ουσιαστικά αποδυναμώνουν τη βασική μάχη που πρέπει να δοθεί στην ΕΕ για τη στήριξη της οικογενειακής εκμετάλλευσης» και τη «μάχη για να κρατήσουμε τις ενισχύσεις». Για την ΚΑΠ τόνισε ότι με την αναθεώρηση στο δεύτερο Πυλώνα «περνάνε μέτρα που έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να αξιοποιήσουμε», σημειώνοντας ότι περνάνε μέσα από το καθεστώς της συγχρηματοδότησης», με αποτέλεσμα να «δεσμεύονται εθνικοί πόροι».

Οσον αφορά το θέμα της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «έχεις τι δυνατότητα να δεις σε ορισμένα προϊόντα τι ποσοστό θα αποσυνδέσεις», σημειώνοντας ότι συνολική αποδέσμευση θα οδηγήσει σε καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, προσθέτοντας «πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινοτικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνεται». Οσον αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις γενικά, δήλωσε ότι «με τον τρόπο που γίνονται συμβάλουν σε ένα μονόπλευρο προσανατολισμό σε λίγα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής», μιλώντας για «μεγάλη ανισομέρεια στις ενισχύσεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Τέλος είπε ότι πρέπει να υπάρξουν «υγειονομικοί έλεγχοι, που μπορούν να περιορίσουν τις εισαγωγές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ