ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
«Aνάβουν τα αίματα » ενόψει και εκλογών
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ

Από διαδήλωση ενάντια στην απελευθέρωση του δικτάτορα, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγο

Associated Press

Από διαδήλωση ενάντια στην απελευθέρωση του δικτάτορα, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγο
Στην «αντεπίθεση» πέρασαν όλες εκείνες οι πλευρές, που είχαν καταφέρει μέχρι την Τρίτη, να έχουν «στριμώξει στη γωνία» τον πρώην Χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, αφού πλέον ο άνεμος της απελευθέρωσης για λόγους υγείας είναι έτοιμος να συμπαρασύρει τα πάντα. Και το κυριότερο, να αφήσει μια πίκρα στο στόμα σε όσους είχαν κατορθώσει να τον καθηλώσουν για 15 μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό, έστω και στη βρετανική πρωτεύουσα και ανέμεναν την έκδοσή του στην Ισπανία, ώστε να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μερικά από τη σωρεία των εγκλημάτων που τον βαρύνουν για 17 χρόνια της στυγνής και βάρβαρης διακυβέρνησής του.

Πρώτα από όλους, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν ζήτησε χθες να υποβληθεί ο Πινοτσέτ σε νέες ιατρικές εξετάσεις, από Ισπανούς γιατρούς. Ο Γκαρθόν, ο Ισπανός δικαστής που κίνησε τη διαδικασία για τη σύλληψη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ζήτησε να υποβληθεί ο πρώην δικτάτορας της Χιλής σε νέες ιατρικές εξετάσεις, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να διαβιβάσει την αίτησή του στο Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος είχε αποφανθεί ότι ο 84χρονος στρατηγός δεν μπορεί να δικαστεί, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, η κατάσταση της υγείας του δεν το επιτρέπει, όπως ανακοίνωσαν χθες δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Γκαρθόν εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του Στρο, να μην ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και να τα κρατήσει μυστικά και ζήτησε νέες ιατρικές εξετάσεις, αυτή τη φορά από γιατρούς που θα διοριστούν από ισπανικά δικαστήρια. Παράλληλα, εμμένει στο αίτημά του, για έκδοση του Πινοτσέτ.

Σε ένα άλλο μέτωπο, η Διεθνής Αμνηστία, η διεθνής οργάνωση, πιέζει τη βρετανική κυβέρνηση και κάνει έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εναντιωθούν στην αναχώρηση του Πινοτσέτ από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Στη σκιά του δικτάτορα οι εκλογές

Το μείζον θέμα, που έχει ανακύψει, είναι η ασάφεια που έχει προκληθεί, εξαιτίας της αδιαφάνειας στην εν λόγω απόφαση για απελευθέρωση του δικτάτορα για λόγους υγείας, καθώς ο Στρο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την έκδοση, το πόρισμα των ιατρικών εξετάσεων, από το οποίο προκύπτει ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην δικτάτορα δεν του επιτρέπει να δικαστεί, πρέπει να τηρηθεί μυστικό. Αλλά, ενώ ο Στρο κάλεσε τις χώρες, που έχουν ζητήσει την έκδοσή του, να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους για την απόφαση, οι ενδιαφερόμενες χώρες παραπονούνται ότι οι θέσεις τους θα υπονομευτούν σοβαρά από το γεγονός ότι δε γνωρίζουν τι περιέχει το πόρισμα των εξετάσεων.

Εκτός, λοιπόν, του Γκαρθόν, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι διαβίβασε στη βρετανική κυβέρνηση το αίτημα Γάλλου δικαστή που θέλει να ανακρίνει τον Πινοτσέτ. Το Βέλγιο, επίσης, ζήτησε από τη Βρετανία να κάνει σαφή την απόφασή της για το εάν θα αφήσει ελεύθερο τον Πινοτσέτ, ενώ η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη βρετανική απόφαση.

Η μόνη πλευρά που δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την επικείμενη απελευθέρωση του Πινοτσέτ, είναι η χιλιανή κυβέρνηση, αλλά πολλοί δικηγόροι στη νοτιοαμερικανική χώρα προωθούν τις δικές τους αγωγές και μηνύσεις εναντίον του. Πάντως, ο δικτάτορας θα καταφέρει ακόμη μία φορά να επισκιάσει την πολιτική ζωή της χώρας, αφού την Κυριακή γίνεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, όπου και η μάχη ανάμεσα στο σοσιαλιστή Ρικάρντο Λάγος και τον πρώην σύμβουλο του Πινοτσέτ Χοακίν Λαβίν. Ο «κεντροαριστερός» συνασπισμός του Λάγος έχει κερδίσει και τις δύο προεδρικές εκλογές από τότε που παραιτήθηκε ο Πινοτσέτ, με τους Χριστιανοδημοκράτες συμμάχους του να βρίσκονται τώρα στο προεδρικό μέγαρο - και αναμενόταν ότι το ίδιο θα γίνει κι αυτή τη φορά.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως, τον περασμένο μήνα, ο Λαβίν τα πήγε απροσδόκητα καλά και οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν τώρα να αναδειχτεί αυτός νικητής. Η επιτυχία του Λαβίν αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι πήρε αποστάσεις από τον Πινοτσέτ. Ομως, οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η επιστροφή του πρώην δικτάτορα στη χώρα του μπορεί να βλάψει τον άλλοτε σύμβουλό του, ξυπνώντας στο λαό μνήμες από τη δικτατορία.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

ΤΥΝΙΔΑ-ΒΕΡΝΗ.-

Για δεύτερη μέρα χτες συνεχίστηκαν από τις ομάδες διάσωσης οι έρευνες για την ανεύρεση των έξι αγνοουμένων του χτεσινού αεροπορικού δυστυχήματος, κατά το οποίο αεροπλάνο τσάρτερ ελβετικού νηολογίου συνετρίβη στη θάλασσα ανοιχτά της Λιβύης. Στο μεταξύ η Εθνική Υπηρεσία Αερομεταφορών της Λιβύης αναμένεται να αρχίσει σήμερα τις έρευνες για να διαλευκάνει τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, υποβοηθούμενη μάλιστα από δύο Βρετανούς και έναν Ελβετό ειδικό, ανακοίνωσαν οι αρχές της Λιβύης.

Από το σύνολο των 41 που επέβαιναν στο ελβετικό αεροσκάφος, όπου 38 ήταν επιβάτες - εργάτες σε διυλιστήρια πετρελαίου και τρεις ήταν μέλη του πληρώματος, 18 άνθρωποι έχουν καταφέρει να διασωθούν, δήλωσε χτες αξιωματούχος της εταιρίας «Sirte Oil Co». Πέντε βρετανοί σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ έξι διασώθηκαν και δύο αγνοούνται. Τρεις Λίβυοι σκοτώθηκαν, 10 επέζησαν και τρεις αγνοούνται. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ακόμη δύο Καναδοί, ένας Πακιστανός, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Ινδός, δύο Κροάτες και μία Τυνήσια. Ενας Φιλιππινέζος αγνοείται, ενώ επέζησαν δύο μέλη του πληρώματος. Ολοι οι διασωθέντες βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ άρχισαν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των νεκρών, διευκρίνισε ο Λίβυος αξιωματούχος.

Παράλληλα, η αρχή της πολιτικής αεροπορίας και το υπουργείο Ενέργειας της Λιβύης διευκρίνισαν ότι τα σωστικά τους συνεργεία «κατόρθωσαν να σώσουν 18 ανθρώπους». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν τους που δόθηκε στη δημοσιότητα και που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο JANA, οι δυο υπηρεσίες διευκρινίζουν ότι 38 επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος, από τους οποίους οι 17 ήταν Λίβυοι, ήταν στο αεροσκάφος που καταστράφηκε στη θάλασσα στις 13.30 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Αλ Μπουραϊγκάχ στον κόλπο της Σύρτης, σε απόσταση 600χλμ από τη λιβυκή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν το δυστύχημα προκλήθηκε από «βλάβη και των δυο κινητήρων του αεροσκάφους».

Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε πτήση από την Τρίπολη στο Μάρσα ελ Μπρέγκα, το μεγαλύτερο πετροχημικό κέντρο της Λιβύης, στην ανατολική πλευρά του Κόλπου της Σίρτης, αλλά συνετρίβη καθώς προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, όταν τέθηκαν εκτός λειτουργίας ο ένας ή και οι δύο κινητήρες του, όπως εικάζεται μέχρι στιγμής από τους εκπροσώπους της ελβετικής αεροπορικής εταιρίας «AVISTO AG», που ανήκε το αεροπλάνο.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διαδήλωση υπέρ της ομοσπονδίας στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Μαζική διαδήλωση στην Ποντγκόριτσα πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες άτομα αντιδρώντας στα σχέδια της φιλο-δυτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου για απόσχιση του ετέρου μέλους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ποντγκόριτσα, την ώρα που πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν πάρει θέσεις γύρω από το Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Το σύνθημα που κυριάρχησε στη διαδήλωση στο κέντρο της Ποντγκόριτσα ήταν «Σερβία Σερβία!» και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ώρες μετά ειρηνικά.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πραξικόπημα «φοβάται» ο Χόλμπρουκ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για τη δημοκρατία στην Ινδονησία φάνηκε να «ανησυχεί» χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Είδαμε ειδήσεις για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Ινδονησία», είπε ο Χόλμπρουκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφους στην Τζακάρτα. «Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μας προκαλεί μείζονα ανησυχία. Θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ινδονησία τεράστιες, αν όχι ανεπανόρθωτες, βλάβες», συνέχισε ο Χόλμπρουκ μιλώντας από το γραφείο του στη Ν.Υόρκη.

Οι «ανησυχίες» Χόλμπρουκ δε φαίνεται να στερούνται βάσης, μιας που τελευταία γίνεται ολοένα και πιο έκδηλη η αντίδραση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων της Ινδονησίας μπροστά στο - μάλλον σοβαρό - ενδεχόμενο να παραπεμφθούν σε δίκη όχι μόνον για την πρόσφατη αιματοχυσία στο Ανατολικό Τιμόρ αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας.

Προχτές, άλλωστε, ο πρόεδρος Ουαχίντ, απέπεμψε τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγο Σουντραντζάτ, ο οποίος αν και αρνήθηκε δημοσίως πως ο στρατός ετοιμάζει «συμβατικό» πραξικόπημα, εντούτοις επιβεβαίωσε το γεγονός πως οι Ινδονήσιοι στρατηγοί σχεδιάζουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση «προκειμένου αυτή να σταματήσει να ανακατεύεται σε υποθέσεις του στρατού». Ο Σουντραντζάτ, που θεωρείται «το δεξί χέρι» του στρατηγού Γουιράντο, πρώην διοικητή του στρατού και νυν υπουργού «Ασφάλειας», δήλωσε τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία
Καταδίκη πέντε Κροατών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΧΑΓΗ.-

Ενοχους για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της βοσνιακής σύρραξης έκρινε χτες πέντε Κροάτες το Ειδικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καταδικάζοντάς τους σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Ο Ιταλός δικαστής Αντόνιο Κασέσε, μετά από 16 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε χτες στη Χάγη την καταδικαστική απόφαση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφερόμενος στη σφαγή περισσότερων των 100 μουσουλμάνων ανδρών, γυναικών και παιδιών στο χωριό Αχμίτσι της Κεντρικής Βοσνίας, την άνοιξη του 1993. «Αδιαμφισβήτητα, αυτό που συνέβη στις 16 Απρίλη του 1993, στο Αχμίτσι, θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις πιο απάνθρωπες ενδείξεις της απανθρωπιάς», τόνισε σε κάποιο σημείο της σύνοψης της καταδικαστικής απόφασης, που καταλαμβάνει στο σύνολό της 340 σελίδες.

Ο Βλαντιμίρ Σάντιτς, διοικητής στρατιωτικής μονάδας, καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, για την οργάνωση και διάπραξη φόνων κατά πολιτών. Ο Ντράγκο Γιόσποβιτς καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι Ζόραν, Μίργιαν, και Βλάτκο Κουπρέσκιτς καταδικάστηκαν σε δέκα, οκτώ και έξι χρόνια κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στις σφαγές. Ο μόνος από τους κατηγορούμενους που αφέθηκε ελεύθερος ήταν ο Ντράγκαν Πάπιτς λόγω έλλειψης πειστικών καταδικαστικών στοιχείων.

Οι δικηγόροι των πέντε καταδικασθέντων ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ