ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΖΗΣ»
Χρωστάει και απειλεί!

Ο εργοδότης απειλεί να μην πληρώσει τους εργαζόμενους,  αν δε δεχτούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής

Σε νέους εκβιασμούς προς τους εργαζομένους του, προχώρησε ο Εμμ. Καζής, ιδιοκτήτης της ομώνυμης μεταλλουργικής επιχείρησης στο Κρυονέρι. Ειδικότερα, τους ζητά να προσυπογράψουν έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι αποδέχονται να πάρουν σε δόσεις τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, απειλώντας πως, αν δεν υπογράψουν, δε θα πάρουν δραχμή!!!

Ο εργοδότης οφείλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του μήνα Δεκέμβρη του '99 και, επίσης, καθυστερούμενα από τη μη καταβολή της αύξησης του '99. Η «ρύθμιση», που εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν, αφορά την καταβολή άμεσα των χρημάτων που αντιστοιχούν στο μισό του πρώτου 15ήμερου του Δεκέμβρη. Τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού Δεκεμβρίου, όπως και του πρώτου 15ήμερου Γενάρη 2000, θα τα πάρουν λίγα - λίγα μέχρι και τέλος Ιούλη!!!

Στο ίδιο έγγραφο της «ρύθμισης», αναφέρεται ότι το μισθό του δεύτερου 15ήμερου Γενάρη και τους μισθούς των επόμενων μηνών θα τους καταβάλει «εντός του 15ήμερου με τάση μέχρι το Μάη οι καταβολές να γίνονται τις κανονικές ημέρες πληρωμής». Προϊδεάζοντας, έτσι, και για νέες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των επόμενων μηνών, τις οποίες, εκ των προτέρων, τους ζητά να αποδεχτούν.

Η προκλητική στάση του εργοδότη δεν είναι τωρινό φαινόμενο, καθώς πολλές φορές παλαιότερα καθυστερούσε να καταβάλει δεδουλευμένα. Μάλιστα, υποχρέωνε τους εργαζόμενους να κάνουν ατέλειωτες υπερωρίες και μετά περνούσαν ακόμα και χρόνια για να τους πληρώσει. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, εργαζόμενοι προχώρησαν από την περασμένη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας.

Με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας Κρυονερίου και τα κόμματα, καταγγέλλουν τις ενέργειες του εργοδότη, επισημαίνοντας πως «η μη καταβολή των δεδουλευμένων θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο εργοδότης προσπαθεί να το ξεπεράσει με τις υπογραφές». Ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και κάθε αρμόδιου για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες του εργοδότη και, επίσης, για να οριστεί τριμερής συνάντηση. Επίσης, ζητούν από τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ - ΕΚΑ να παρέμβουν για να μπει φρένο στην αυθαιρεσία.

Εκλογές προσωπικού εφημερίδων Αθήνας

Στις 18 Γενάρη οι εκλογές για νέα διοίκηση, με συμμετοχή  για πρώτη φορά και του συνδυασμού «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Να εκλέξουν νέα διοίκηση για την επόμενη διετία καλούνται οι εργαζόμενοι - μέλη της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΠΗΕΑ), την Τρίτη 18 Γενάρη. Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία της Ενωσης (Βουκουρεστίου 36, 3ος όροφος) από τις 8 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους τις επαγγελματικές ταυτότητες ή, σε διαφορετική περίπτωση, την αστυνομική τους ταυτότητα.

Στις εκλογές, εκτός από τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στο ΔΣ της ΕΠΗΕΑ («Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Συνεργασία» και «Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση»), για πρώτη φορά, φέτος, συμμετέχει και ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΠΗΕΑ)».Το συνδυασμό συγκρότησαν πολλοί νέοι, κυρίως, εργαζόμενοι με στόχο να συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο. Για τη διόγκωση της οποίας μεγάλες ευθύνες έχουν οι μέχρι τώρα διοικήσεις και παρατάξεις, που έχουν οδηγήσει το σωματείο σε πλήρη απραξία και τους εργαζόμενους στην απογοήτευση, με την συμβιβαστική - διαχειριστική και παραγοντίστικη τακτική που ακολουθούν μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας ΠΗΕΑ», έχει ταράξει τα νερά και έχει ανησυχήσει παράγοντες και παραγοντίσκους της απερχόμενης διοίκησης. Με σχετική ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της ΔΑΣ - ΠΗΕΑζητά την ψήφο των εργαζομένων του κλάδου «για να αγωνιστούμε μαζί για τη συσπείρωση του κλάδου και την αγωνιστική διεκδίκηση των λύσεων που δικαιούμαστε. Αυτή είναι η πρόσκληση και η υπόσχεσή μας, να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις - και μέσα από το νέο ΔΣ - για μια νέα πορεία, αγωνιστική του σωματείου και του κλάδου μας, σε συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους εργαζόμενους για τα κοινά μας προβλήματα».

Υποψήφιοι από το συνδυασμό της ΔΑΣ - ΠΗΕΑ είναι οι: Γκυλάκης Ευάγγελος, Κοτσαμπάς Θωμάς, Παπαβασιλόπουλος Δημήτριος, Σαντζαρίδης Παναγιώτης, Τσαρούχας Κωνσταντίνος, Φειδάκη Αικατερίνη, Χριστόπουλος Ιωάννης.

ΙΚΑΡΙΑ
ΟΧΙ στα ΤΣΑ

Αντίθετο στα Τοπικά Σύμφωνα το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού  

Την κατηγορηματική του άρνηση για εφαρμογή στο Νομό Σάμου «Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης», εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, με αφορμή τη φημολογία που υπάρχει γύρω από μια τέτοια εξέλιξη.

Η διοίκηση του Σωματείου αποφάσισε, σε συνεδρίασή της, να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, αναφορικά με τις επιπτώσεις του «Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης» στα εργατικά δικαιώματα, καθώς επίσης και τις απαιτούμενες αγωνιστικές δραστηριότητες για την απόκρουση όσων επιβουλεύονται την καταπάτηση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου να εξετάσει την περίπτωση διοργάνωσης ημερίδας σχετικά με τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των επιπτώσεων.

Επίσης, στη συνεδρίαση, η διοίκηση του Σωματείου ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο ΙΚΑ και αποφάσισε να εκφράσει τη ριζική διαφωνία της με την παράδοση της περιουσίας του Ιδρύματος στο τζόγο του Χρηματιστηρίου, επισημαίνοντας πως «αυτές οι ενέργειες ανοίγουν το δρόμο στον αφανισμό της κοινωνικής ασφάλισης και στην επέλαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών».

Συνέλευση συνταξιούχων

Το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Καισαριανής καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 17 Γενάρη 2000, στις 4.30 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ (Φιλαδελφείας 37 - 39) με θέμα: «Απολογισμός του έργου της απερχόμενης διοίκησης και ορισμός ημερομηνίας των εκλογών, που θα γίνουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης».

Απεργία στο ΙΚΑ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Δευτέρα 17 Γενάρη οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΙΚΑ. Διεκδικούν την πρόσληψη προσωπικού, βελτίωση των αποδοχών τους, κίνητρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αύξηση των οδοιπορικών, κατάρτιση οργανισμού ΙΚΑ κ.ά.

Σύσκεψη λογιστών

Κάλεσμα προς τους λογιστές και τις λογίστριες της Αθήνας απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΠΛ), προκειμένου να πάρουν μέρος σε σύσκεψη, που θα γίνει την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Τα θέματα της σύσκεψης θα είναι καταγγελία της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και η προετοιμασία για την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) κατά του αντιλογιστικού ΠΔ 340/98, η οποία θα γίνει την 1η Φλεβάρη 2000.

Στις πιάτσες η κοπή πίτας

Κάλεσμα προς τους οικοδόμους απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για να συμμετέχουν στην εκδήλωση κοπής της πίτας, που θα γίνει την Δευτέρα 17 Γενάρη στις 6 π.μ. στις πιάτσες της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

Εγκληματικές οι ευθύνες του εργοδότη

Τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας καταγγέλλει  για το σοβαρό τραυματισμό εργάτη η ΠΟΕΜ

Τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, καταγγέλλει σαν υπεύθυνο για το σοβαρό τραυματισμό του εργάτη Λ. Χαλκιά -όταν εξερράγη ο κλίβανος, στον οποίο εργαζόταν - με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

Οπως σημειώνει, ο άτυχος εργάτης υπέστη σοβαρά εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού, εξαιτίας της έκρηξης στον κλίβανο. Η διεύθυνση του εργοστασίου - συνεχίζει - φέρει εγκληματικές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους, διότι στη δίψα της για το μέγιστο κέρδος δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Οπως υπογραμμίζει, «αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων ασφάλειας είναι τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν γίνει στην επιχείρηση 15 σοβαρά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τρία θανατηφόρα».

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κ. Μάνεσης - τονίζει - αν και επιδοτήθηκε πριν από δυο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 4 δισ. δρχ. δεν έχει ακόμη τοποθετήσει το νέο κλίβανο. Οπως επισημαίνει, σοβαρές ευθύνες έχει και η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεωρήσεις Εργασίας, ΚΕΠΕΚ).

Η ΠΟΕΜ καλεί τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας να αντισταθούν στην εργοδοτική τρομοκρατία και με τον αγώνα τους να αναγκάσουν τον εργοδότη να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

ΑΡΓΟΣ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγινε χτες το πρωί, στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Αργος. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αργολίδας.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνεργοι, επαγγελματοβιοτέχνες και μαθητές του νομού. Προβλήματα, όπως την καθημερινή μείωση των εισοδημάτων των οικογενειών και ειδικά των αγροτών, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στο ποσοστό της ανεργίας που έχει φτάσει στο 20% σε όλο το νομό και στα μαγαζιά που κλείνουν καθημερινά. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν, ότι η χθεσινή συγκέντρωση, ήταν μόνο η αρχή και ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική εξαθλίωσης που επιβάλουν ΕΕ και κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ