ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποιούνται ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»

Σύσκεψη εργασίας διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 20, στην Αθήνα). Η σύσκεψη γίνεται με θέμα «Οργάνωση του αγώνα για την ενημέρωση των εργαζομένων και το συντονισμό των αντιδράσεων, μπροστά στην προσπάθεια κύρωσης του "ευρωσυντάγματος" από τη Βουλή».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση προς τις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ με την επί της ουσίας σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχώρησε στην κατάθεση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος και θα προσπαθήσει με συνοπτικές διαδικασίες να το κυρώσει από τη Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και η Δημοτική Κίνηση «Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας», σε συνεργασία με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση με θέμα: «Ευρωσύνταγμα, νέα δεσμά για τους λαούς». Ομιλητές θα είναι ο Στρατής Κόρακας και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. Η συγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δραπετσώνας.

Αντιιμπεριαλιστικός πυρετός σε όλη τη χώρα

Την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, πραγματοποιούν αντιπολεμικές συσκέψεις, ημερίδες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Κορυφαία εκδήλωση θα είναι αυτή της Αθήνας την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι αντιπολεμικές αυτές εκδηλώσεις γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων, στις 20 Μάρτη, από την έναρξη του πολέμου και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, την υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας μετά το διαμελισμό της και τη σφαγή των λαών της από τον πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς επίσης και ενάντια στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που αποτελούν απειλές για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνουν νέους πολέμους, νέες επεμβάσεις, νέα δεινά για όλη την ανθρωπότητα.

Για την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία των παραπάνω αντιπολεμικών εκδηλώσεων, άρχισαν ήδη να πραγματοποιούνται συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης, με τη συμμετοχή και μελών της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Το πρόγραμμα των συσκέψεων που απομένουν έχει ως εξής:

- Τρίτη 22 Φλεβάρη στη Λάρισα

- Τετάρτη 23 Φλεβάρη στη Χαλκίδα

- Τετάρτη 23 Φλεβάρη στο Ηράκλειο Κρήτης

- Σάββατο 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

- Κυριακή 27 Φλεβάρη στην Πρέβεζα

- Δευτέρα 28 Φλεβάρη σε παναττικό επίπεδο στην Αθήνα.

Στις συσκέψεις αυτές θα συζητηθούν επίσης ζητήματα, που αφορούν στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ, στην προετοιμασία του Εθνικού Συμβουλίου και το περιεχόμενο δράσης του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στο επόμενο διάστημα.

Η ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και οι Επιτροπές Ειρήνης, στα πλαίσια της προετοιμασίας της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης της 18ης Μάρτη, πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων, το πρόγραμμα των οποίων, για τις επόμενες μέρες, έχει ως εξής:

-- Επιτροπές Ειρήνης και Νεανική Δράση για την Ειρήνη Αμπελοκήπων και Πολυγώνου - Γκύζη, την Παρασκευή, 25 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πολυγώνου (Βαφειοχωρίου). Θα μιλήσει ο Θανάσης Φίλιας, πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, με θέμα: Νέοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, απειλές για την ειρήνη, η δράση - απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσουν εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου.

-- Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου, τη Δευτέρα, 28 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Δωδεκανήσου 57), θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του «Καφενείου της Ειρήνης».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες όλων των νομών στις 18 Μάρτη

Με στόχο την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων το επόμενο διάστημα στην Πελοπόννησο, με κορυφαίες στιγμές αυτές στις 18 Μάρτη (συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ) και στις 29 Μάη (22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη), ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις 18 Μάρτη, αποφασίστηκε - αφού προηγηθούν πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις - να πραγματοποιηθούν αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε κάθε πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Κοινή εκτίμηση όλων των εκπροσώπων των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου που συμμετείχαν στη σύσκεψη - παραβρέθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ - ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και της νεολαίας. Οπως τόνισε και η Β. Νικολαΐδου στην εισήγησή της, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ένταση της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια και στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αποτελούν απειλές για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνουν νέους πολέμους, νέες επεμβάσεις και νέα δεινά για όλη την ανθρωπότητα.

  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Πύργου και Αμαλιάδας, για την καλύτερη προετοιμασία και επιτυχία των πολύμορφων αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων, που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καλούν σε σύσκεψη αύριο, Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ
οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησε το τριμηνιαίο περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη «Δρόμοι της Ειρήνης». Στις σελίδες περιλαμβάνεται αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ (1955-2005) και πλούσια ύλη με άρθρα και ρεπορτάζ:

-- Η εξωτερική μας πολιτική σε ναρκοπέδιο

-- Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων

-- Αραφάτ: Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον παλαιστινιακό αγώνα

-- Κίνηση για την Εθνική Αμυνα: Νέες μορφές πολέμου

-- Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον κοινό εχθρό

-- «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και κίνημα ειρήνης

-- Επιστήμη και ζωή: το πρόβλημα των μεταλλαγμένων.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν την αντιπολεμική θεατρική παράσταση «Χιροσίμα Αγάπη μου», της Μαργκερίτ Ντυράς σε μετάφραση - διασκευή Ντίνου Κουμπάτη στο «Θέατρο της ημέρας» (οδός Γεννηματά 20, Γηροκομείο).

Το έργο παρουσιάζει ο εταιρικός θίασος «Για γέλια και για κλάματα». Για την ΕΕΔΥΕ, η οποία έχει εξασφαλίσει μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ, θα δοθούν 2 παραστάσεις, το Σάββατο 26 Φλεβάρη και την Κυριακή 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Δημητρούκα, Κωνσταντίνος Ζαμπαράς, Κατερίνα Σουβλή, Βασίλης Ψυχογιόπουλος. Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Σακκά. Μουσική: Γιάννης Σπανός. Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Κούνδουρος.

Για πληροφορίες: Γραφεία ΕΕΔΥΕ τηλ. 210-3844853, ΠΕΔΥΕ 210-3827303.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στις 6 Μάρτη η 15η Ειρηνοδρομία

Ο Δήμος Νίκαιας σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς (ΕΕΔΥΕ) και μαζικούς φορείς της πόλης διοργανώνουν την 15η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» στις 6 Μαρτίου στις 10π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλες και Κιλικίας). Η συγκεκριμένη ειρηνοδρομία γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της Νίκαιας και συμμετέχουν οι φορείς: Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ.«ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Γυμναστικός Σύλλογος «Ο ΛΟΥΗΣ», Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας, ΑΟ Χαλκηδών, Νήαρ Ηστ, ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικού Νίκαιας - ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Μαγνησίας Μ. Ασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ