ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Την Παρασκευή το αγωνιστικό ραντεβού!

Συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά και άλλες εκδηλώσεις για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ

Μπλόκο στον Τύρναβο. Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ
Μπλόκο στον Τύρναβο. Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ
Στην τελική ευθεία βρίσκονται, πλέον, οι προετοιμασίες των στελεχών και μελών του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη. Στη Θεσσαλία, λίγες μέρες πριν από την κινητοποίηση, η μάχη των προετοιμασιών δίνεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα συλλαλητήρια που έχουν αποφασιστεί στους νομούς της περιοχής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, συλλαλητήρια στο νομό Λάρισας θα γίνουν σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο και αλλού και στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών, στις 11 π.μ. και 10.30 π.μ., αντίστοιχα.

Χτες, στους Σοφάδες Καρδίτσας, έγινε συγκέντρωση των απλήρωτων ντοματοπαραγωγών, στο Πνευματικό Κέντρο, οι οποίοι, αν και παρέδωσαν την παραγωγή τους εδώ και πολύ καιρό, δεν πληρώθηκαν ακόμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 300, περίπου, απλήρωτων ντοματοπαραγωγών, που έδωσαν την παραγωγή τους στην ντοματοβιομηχανία «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ» και βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο για να πάρουν τα χρήματά τους. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι πραγματοποιούν, αύριο, συγκέντρωση στον Παλαμά, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το «παρών» τους στο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα θα δώσουν και εργαζόμενοι, οι απολυμένοι της ντοματοβιομηχανίας «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ» και του εργοταξίου της Δρακότρυπας.

Και στο νομό Λάρισας, ξεκίνησαν χτες από την Αγιά οι επαρχιακές συσκέψεις, ενώ ακολουθούν, σήμερα, τα Φάρσαλα, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών και αύριο ο Τύρναβος, στις 7.30 μ.μ., στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο. Επίσης, σε μαζική σύσκεψη σιτοπαραγωγών στους Χαλκιάδες Φαρσάλων, αποφασίστηκε για την Παρασκευή να στηθεί αγωνιστικό μπλόκο στο δρόμο Λάρισας - Φαρσάλων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, με τη συμμετοχή τους στη νέα πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της Παρασκευής, αλλά και στον πανελλαδικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, στις 20 Μάρτη, στο χώρο της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, συνεχίζουν τον αγώνα προοπτικής και διεξόδου της μικρομεσαίας αγροτιάς με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, προβάλλοντας τα αιτήματά τους για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται μέσα από την ΠΑΣΥ, ξεκαθαρίζει ότι στόχος των νέων αγώνων είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η εφαρμογή μιας, άλλης, φιλοαγροτικής, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Και καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε κοινούς αγώνες, καθώς τα προβλήματά τους είναι κοινά και ο στόχος ίδιος.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα της ΠΑΣΥ

Να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 6μμ στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη καλεί η ΠΑΣΥ τους παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το αγωνιστικό της κάλεσμα χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες που, όπως σημειώνεται, «παρά τις αντίξοες συνθήκες και την τεράστια επιχείρηση διάσπασης και αποπροσανατολισμού που έστησαν κυβέρνηση και αγροτοπατέρες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αγωνιστικών δυνάμεων του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στις 31 Γενάρη. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων πέρα και μακριά από τις νόθες και συμβιβασμένες ηγεσίες (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ) δείχνει τις δυνατότητες που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες για παραπέρα κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων τους».

«Παλεύουμε, τονίζεται ακόμη, για ανάπτυξη της Γεωργίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που θα στηρίζεται στους συνεταιρισμένους μικρομεσαίους αγρότες, θα εξασφαλίζει φθηνά και υγιεινά τρόφιμα για το λαό και θα αναζωογονεί την ύπαιθρο. Καταγγέλλουμε τη διάλυση και το ξεπούλημα της Ομοσπονδίας».

Συσκέψεις έγιναν χτες το βράδυ στο νομό Εβρου, προκειμένου οι αγρότες της περιοχής να αποφασίσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ. Στα χωριά του νομού επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση για τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες αγοράζονται τα προϊόντα τους, είτε πρόκειται για βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, πατάτες κλπ. ενώ η οικονομική κατάσταση των αγροτικών νοικοκυριών γίνεται ακόμη πιο δραματική μετά τις καταστροφές στις καλλιέργειες που προκάλεσαν οι πλημμύρες στον Εβρο.


ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Προετοιμάζονται οι αγρότες

Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 25ης Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην πλ. Πάρκου της Λαμίας, καλεί η ΠΑΣΥ Φθιώτιδας τους αγρότες του νομού, για να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των καλλιεργειών της περιοχής. Το βαμβάκι, τα καπνά, οι ντομάτες, το λάδι, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα, έχουν περιέλθει στη δίνη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αγρότες βλέπουν για μία ακόμη χρονιά το βιος τους να συρρικνώνεται. Τα στελέχη της ΠΑΣΥ, όλες αυτές τις μέρες οργανώνουν περιοδείες και συγκεντρώσεις στα χωριά του Δομοκού, της Μακρακώμης, της Αν. Φθιώτιδας και Λοκρίδας, με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα και η συγκέντρωση της 25ης Φλεβάρη να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Ταυτόχρονα γίνονται και προετοιμασίες για τον πανελλαδικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 20 Μάρτη.


ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ
Φτηνό κυβερνητικό κόλπο

Υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστρίτσας Ιωαννίνων προς την ΑΤΕ, όπου αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά το μέγεθος των κυβερνητικών ψευδών περί «ρύθμισης πανωτοκίων»

Το ψεύδος των κυβερνητικών προεκλογικών εξαγγελιών περί της «ρύθμισης» των αγροτικών δανείων εμφανίζεται σε όλο του το μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου. Χιλιάδες αγρότες απ' όλη τη χώρα που ήλπισαν αρχικά σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους προς την ΑΤΕ, στο πνεύμα των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ, ότι δηλαδή σε καμία περίπτωση το τελικό ποσό δε θα υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού, βλέπουν με οργή ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά ένα φτηνό παραμύθι που τους πουλήθηκε με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Μετά την περίπτωση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ορχομενού, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο «Ρ», σήμερα δημοσιεύουμε την περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστρίτσας Ιωαννίνων, ο οποίος καλείται να πληρώσει πάνω από το τριπλάσιο ποσό του αρχικού δανείου.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα του Συνεταιρισμού προς το υποκατάστημα Ιωαννίνων της ΑΤΕ, «όχι μόνο δεν παρέχεται καμία ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά αντίθετα εξακολουθούμε να πληρώνουμε τα δάνεια που λάβαμε και με την υποτιθέμενη ρύθμιση, καταβάλλοντας τεράστια ποσά για τις οικονομικές μας δυνατότητες και παρότι έχουμε μέχρι σήμερα καταβάλει σχεδόν διπλάσιο ποσό του δανείου. Μέχρι σήμερα για το κεφάλαιο των 17.700.000 δρχ. (51.944,24 ευρώ) των δανείων που λάβαμε, καταβάλαμε το ποσό των 32.469.500 δρχ. (95.288,33 ευρώ) και οφείλουμε ακόμη 20.219.699 δρχ. (59.338,81 ευρώ). Συνολικά μέχρι σήμερα τα 17.700.000 δρχ. έγιναν 52.689.199 δρχ. ή 154.627,14 ευρώ και έπεται συνέχεια».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστρίτσας δηλώνει ότι είναι αδύνατον οι αγρότες μέλη του να αντεπεξέλθουν στους όρους αυτής της «ρύθμισης», με την οποία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «η Τράπεζά σας και η Κυβέρνηση προσπάθησαν και κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αγροτικό κόσμο, μοιράζοντας ελπίδες, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν ψεύτικες. Καλούμε να πληρώσουμε τα δάνεια που λάβαμε (αφού ήδη μέχρι σήμερα έχουμε υπερκαλύψει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου) πολλαπλάσια και αλίμονό μας, βέβαια, αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλουμε μια δόση».

Καταλήγοντας το υπόμνημά του ο ΑΣ Καστρίτσας σημειώνει ότι «δεν πρόκειται, λοιπόν, για ρύθμιση επ' ωφελεία των αγροτών, δεν πρόκειται για επιστροφή πανωτοκίων ή συμψηφισμό αυτών με το υπόλοιπο των οφειλών μας, αλλά απλά για κόλπο, ώστε να ξεγελαστούμε εμείς οι ευκολόπιστοι αγρότες, για ευνόητους λόγους, προεκλογικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ