ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΕΕ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Κλίμα και εξωτερικές πιέσεις...
  • Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου μετά από συνάντηση με το Σύρο Πρόεδρο προέβλεψε πως «πολύ σύντομα» η Δαμασκός θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο εφαρμόζοντας τη συμφωνία Τάιφ
  • Νέες πιέσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηριχτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, που πλημμύρισαν χτες το πρωί το κέντρο της Βηρυτού, δε φορούσαν πορτοκαλί μαντίλια, όπως προ μηνών οι «αντίστοιχες» δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία. Φορούσαν μαντίλια ερυθρόλευκα κρατώντας κόκκινα ρόδα... στα χέρια. Δεν επρόκειτο μόνον για μία σημειολογική αναφορά στα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, αλλά και για εμφανή διακριτικά του «κινήματός» τους, το οποίο αποκαλούν ήδη «ειρηνική εξέγερση για την ανεξαρτησία» (από τη Συρία)...

Οι διαδηλωτές τήρησαν πέντε λεπτά σιγής την ώρα της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι (14/2/045) ξεσπώντας στη συνέχεια σε βροντερά συνθήματα κατά της Συρίας, του Σύρου Προέδρου Μπασίρ Ασαντ και της λιβανέζικης κυβέρνησης, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των περίπου 15.000 Σύρων στρατιωτών από το Λίβανο.

Την ίδια περίπου ώρα, 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης πέτυχαν την αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συζήτησης νέου εκλογικού νόμου στο Κοινοβούλιο (ενόψει των γενικών εκλογών αυτή την άνοιξη) απαιτώντας από τον πρόεδρο του σώματος, Ναμπίχ Μπέρι την πρότερη πραγματοποίηση συζήτησης στη Βουλή για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ρ. Χαρίρι.

Αργότερα χτες βράδυ, φοιτητές που υποστηρίζουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και συμμετέχουν στο λεγόμενο κίνημα «ειρηνική εξέγερση για την ανεξαρτησία», επρόκειτο να παραδώσουν στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες δολοφονίας του Χαρίρι...

Περί «διεθνούς έρευνας»...

Οσον αφορά στις δυτικές πιέσεις για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις συνθήκες δολοφονίας του Χαρίρι, ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται σε μία συνεργασία με την ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Ιρλανδό Πίτερ Φιτζγκέραλντ (διορίστηκε από τον ΓΓ του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, μετά από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας) αλλά στη διεξαγωγή μίας εξ ολοκλήρου διεθνούς έρευνας για τον ευνόητο λόγο πως η δολοφονία Χαρίρι «είναι πρόβλημα του Λιβάνου»...

Οι απαιτήσεις της ΕΕ...

Στις Βρυξέλλες, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέτειναν τις πιέσεις τους έναντι της Συρίας ζητώντας «δίχως καθυστέρηση» τη διεξαγωγή «διεθνούς έρευνας» για τις συνθήκες δολοφονίας του Ρ. Χαρίρι και υποστηρίζοντας σε κοινό ανακοινωθέν πως «θα παρακολουθούν άγρυπνα» την κατάσταση στο Λίβανο «για να εξασφαλιστεί» πως θα διεξαχθούν (Απρίλη ή Μάη) «ελεύθερες γενικές εκλογές... χωρίς ξένη ανάμειξη ή επίδραση»...

Ο δε Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, επιχειρούσε να συντηρήσει το κλίμα κατηγοριών κατά της Δαμασκού δηλώνοντας πως «υπάρχει υψηλό επίπεδο υποψίας για πιθανή ανάμειξη της Συρίας στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι...

«Σύντομα» η αποχώρηση της Συρίας;

Το ίδιο διάστημα, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Δαμασκό με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ, προέβλεψε πως η Συρία θα προβεί «πολύ σύντομα» σε αποχώρηση των δυνάμεών της από το Λίβανο! Επικαλέστηκε δε τις «πάνω από μία φορά διαβεβαιώσεις του Σύρου Προέδρου για τη σταθερή απόφασή του να εφαρμοστεί η συμφωνία του Τάιφ» (1989 με την οποία σηματοδοτήθηκε το τέλος του 14χρονου εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο). Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου δε διευκρίνισε εάν η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων θα είναι συνολική ή μερική...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σαντάνα φεύγει Σόκρατες έρχεται...

Ηλικιωμένοι ψηφοφόροι πασχίζουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα...

Associated Press

Ηλικιωμένοι ψηφοφόροι πασχίζουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα...
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Η επιλογή του Ντουράο Μπαρόζο να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, η «παρέμβαση» του Προέδρου Σαμπάιο να κηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά και η κρίση που κλυδωνίζει εδώ και καιρό την Πορτογαλία «παρέδωσε» τη χώρα στον ηγέτη του κόμματος του «Σοσιαλιστών» - PS, Ζοζέ Σόκρατες.

Τη μεγαλύτερη νίκη του στην ιστορία πέτυχε το PS, σύμφωνα με επίσημα μερικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, αφού καταλαμβάνει 120 από τις 230 έδρες στη Βουλή, όπερ σημαίνει και την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με το Reuters, το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλαμβάνει ποσοστό 45,05% και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρο Σαντάνα Λόπες, που υπέστη μεγάλη ήττα, αφού έλαβε ποσοστό 28,72% των ψήφων και εκλέγει 72 βουλευτές.

Ο συνασπισμός «Ενωμένη Δημοκρατική Συνεργασία» (Coligacao Democratica Unitaria), δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, που κατέβηκε για άλλη μία φορά στις εκλογές με τους Πράσινους, αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο και καταλαμβάνοντας το 7,56% των ψήφων και καταλαμβάνει 14 έδρες στη Βουλή. Τέλος, το «Μπλόκο της Αριστεράς» (Bloco de Ezquierda) σημείωσε μεγάλη άνοδο, αφού συγκέντρωσε το 6,38% των ψήφων και εκλέγει οκτώ βουλευτές, από το 2,8% και τους 3 βουλευτές που είχε εκλέξει κατά τις εκλογές του 2002. Το «Μπλόκο της Αριστεράς» αποτελεί ένα γρίφο(;) για τους περισσότερους, αφού σχεδόν κανείς μέχρι χθες δεν έδινε την παραμικρή σημασία στην ύπαρξή τους... Τώρα πια μπορούν να παίξουν το «ρόλο τους», που όλοι μπορεί να καταλάβουν ποιος ενδέχεται να είναι, αφού πάντα τα «αριστερά» αναχώματα είχαν τη χρησιμότητά τους... Το «Μπλόκο της Αριστεράς» συνίσταται από τη Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση - πρώην μαοϊκή οργάνωση - το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που είναι το τοπικό τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της Δ` Διεθνούς, καθώς και την «Πολιτική ΧΧΙ», διάσπαση του ΚΚ Πορτογαλίας.

Τέλος, το Λαϊκό Κόμμα (CDS/PP) του υπουργού Αμυνας, Πάουλο Πόρτας, σύμμαχου της απερχόμενης κυβέρνησης, εκλέγει 12 βουλευτές και συγκεντρώνει το 7,27% των ψήφων, ενώ το Μαοϊκό ΚΚ των εργαζομένων της Πορτογαλίας» (PCTP/MRPP), χαρακτηριζόμενο «ιστορικό κόμμα από την επανάσταση των γαριφάλων», έλαβε μόλις το 0,98% των ψήφων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έκανε λόγο για μία «πραγματικά ιστορική νίκη», τονίζοντας πως δεν επρόκειτο μόνο για μία «ψήφο αποδοκιμασίας» κατά του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού, «αλλά μία πλειοψηφία κατάφασης σε μία εναλλακτική λύση, σε μία φιλοδοξία, σε μία βούληση για αλλαγή», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σαντάνα Λόπες, από την πλευρά του, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του, όπως έπραξε νωρίτερα ο εταίρος του στην κυβερνητική συμμαχία Πάουλο Πόρτας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο «για το μέλλον του κόμματος», όπου τα μέλη του θα κληθούν «να τοποθετηθούν στα όσα συνέβησαν».

«Στην ουσία, πρόκειται για το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου», παρατήρησε ο Λόπες, που παραπονέθηκε για την πενιχρή βοήθεια που είχε από παράγοντες του κόμματος. «Η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι καταστροφική», έσπευσε, πάντως, να δηλώσει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει - και προσκαλεί τους φίλους του - τη χρονιάτικη γιορτή προς τιμή των 46 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005 στην ταβέρνα ΜΑΝΘΟΣ(έναντι πύλης στρατοπέδου Καρατάσιου), ώρα έναρξης 9 μ.μ. (Περιλαμβάνεται ζωντανή μουσική από δύο συγκροτήματα με λατινοαμερικάνικους και ελληνικούς σκοπούς, ενώ θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο πρεσβευτής της Κούβας Jorge Quesada).

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΛΕΣΒΙΧ - ΧΟΛΣΤΑΪΝ
Το παράδοξο να χάνεις τις εκλογές και να παραμένεις στην εξουσία...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Γερμανία, μπορεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να έχασε τις εκλογές σε ένα ακόμη προπύργιό του, στο κρατίδιο του Σλέσβιχ - Χολστάιν, εντούτοις, καθώς φαίνεται, θα παραμείνει στην εξουσία. Πώς; σε συνεργασία φυσικά...

Συγκεκριμένα οι εκλογές στο γερμανικό βόρειο κρατίδιο κοντά στα σύνορα εξελίχτηκαν σε «θρίλερ» και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, νικητές αναδείχτηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 40,2% καταγράφοντας άνοδο πέντε μονάδων σε σχέση με το 2000. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν το 38,7% (πτώση 4,4% σε σχέση με το 2000) και ακολούθησε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με 7,6%, οι Πράσινοι με 6,2% και το κόμμα των δανόφωνων SSW με 3,6%.

Σε επίπεδο εδρών, η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων συγκεντρώνει 33 έδρες (επί συνόλου 69), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει 34 έδρες. Το SSW κέρδισε τις 2 έδρες που φαίνεται να «ρυθμίζουν» το αποτέλεσμα. Προεκλογικά το SSW δήλωνε ανοιχτό για συνεργασία και με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε περίπτωση που οι τελευταίοι κέρδιζαν την πλειοψηφία των εδρών. Κάτι τέτοιο, όμως, τελικά δεν έγινε.

Πάντως, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και δεν αποκλείεται ακόμα και η περίφημη «μεγάλη συμμαχία» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών...

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν μια σαφέστατη προειδοποίηση προς τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενόψει των εκλογών του 2006. Στο Σλέσβιχ - Χολστάιν το SPD δεν είχε χάσει εκλογική μάχη από το 1988.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ