ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒΑΘ
Αυτή η πολιτική τσακίζει τους συνεταιρισμούς

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον Περισσό

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ξάνθης, αντιλαμβάνονται πλέον πως το δικαίωμά τους στη δουλιά, χτυπάει πάνω στα συμφέροντα της ΑΤΕ και στην πολιτική εκποίησης των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη προς όφελος των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών συμφερόντων. Αυτό αναδείχτηκε μέσα από τη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον Περισσό, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούν με τα κόμματα προκειμένου να βρουν στήριξη στον αγώνα για τη διασφάλιση της δουλιάς τους και την επιβίωση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, της Ομοσπονδίας συνεταιριστικών οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ) και πρωτοβάθμιων σωματείων της Ξάνθης, συναντήθηκε με τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και το Γιάννη Σφυρή, υπεύθυνο του αγροτικού τμήματος. Συζήτησαν τις εξελίξεις στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στους συνεταιρισμούς και τους εργαζόμενους. Με ιδιαίτερη ένταση τέθηκε το πρόβλημα των 150 εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ που επί 7 μήνες είναι απλήρωτοι και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δυσοίωνο όμως φαίνεται πως είναι το μέλλον και των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ αφού καιρό τώρα φαίνεται πως η ΑΤΕ επιδιώκει να βάλει στο χέρι την πλειοψηφία των μετοχών για να μπορέσει στη συνέχεια να την ξεπουλήσει σε γνωστή πολυεθνική εταιρία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα του συντονισμού της δράσης της εργατικής τάξης και της μικρομεσαίας αγροτιάς, διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στη ΣΕΒΑΘ, που παραμένουν απλήρωτοι για 7 μήνες. Εξέφρασε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στις απολύσεις, στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, για τη στήριξη των συνεταιρισμών, την εναντίωσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και στη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σημείωσε τις αρνητικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γενικά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στη μικρομεσαία αγροτιά, τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την όξυνση των προβλημάτων και ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για την αναγκαιότητα του παραγωγικού συνεταιρισμού στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας που αποτελεί τη διέξοδο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δεν αφορά μόνο τους εργάτες στο έργο

Δυναμική συγκέντρωση χτες στο εργοτάξιο

Με δυναμική αγωνιστική συγκέντρωση ξεκίνησαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι 180 εργαζόμενοι του εργοταξίου της Δρακότρυπας, που έμειναν χωρίς δουλιά από την περασμένη βδομάδα, και οι φορείς της Καρδίτσας. Συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που έγινε το πρωί στο χώρο του εργοταξίου, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση την απόφασή τους να εντείνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας τη συνέχιση του έργου και συνολικότερα όλων όσα προβλέπονται για την εκτροπή του Αχελώου και να ξαναπιάσουν δουλιά.

Οπως τόνισε, δε, μιλώντας στη συγκέντρωση ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο των φορέων και του λαού της Καρδίτσας, αλλά όλων των Θεσσαλών, καθώς το πρόβλημα και η ανάγκη επίλυσής του τους αφορά όλους. Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι των εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου, ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος κ.ά.

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του εργοταξίου της Δρακότρυπας, που έμειναν άνεργοι ύστερα από την απόφαση της κοινοπραξίας εταιριών να σταματήσουν οι εργασίες στο έργο, επικαλούμενη οικονομικές εκκρεμότητες που έχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, στα πλαίσια της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ. Επίσης, στις 28 Φλεβάρη θα μεταβούν με πούλμαν στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εκτροπή του Αχελώου και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Το θέμα στη Βουλή

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλίας που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου, μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας.

Απαντώντας αναφορικά με τις καθυστερήσεις του έργου στη σήραγγα της Δρακότρυπας από την ανάδοχο εταιρία, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υποστήριξε ότι το υπουργείο «απέρριψε την αίτηση διακοπής» που είχε υποβληθεί, ενώ «εγκρίθηκαν οι πιστώσεις πληρωμής» προς τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δε δικαιολογείται η όποια διακοπή ή απόλυση εργαζομένου».

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ανησυχούν, σημείωσε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, θυμίζοντας ότι «πέρασαν 8 χρόνια από τη δημοπράτηση του έργου κι ακόμη είμαστε στη μέση», ενώ «υπάρχει έντονη ανησυχία σε όλη τη Θεσσαλία γιατί είναι έργο ζωής». Επισήμανε ότι «σήμερα είναι σταματημένα τα πάντα, στο συγκεκριμένο έργο», ζητώντας «άμεσα λύση στο πρόβλημα» και τονίζοντας πως «η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει άμεσα για τη συνέχιση των έργων της σήραγγας της Δρακότρυπας». Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, προειδοποίησε ότι «αν δεν ολοκληρωθεί το έργο, οι Θεσσαλοί θα διαδηλώσουν στην Αθήνα»!

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ROC»
Και χτες έξω από το ΥΕΝ

Την αναλγησία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απέναντι στους 250 ναυτεργάτες τριών τουριστικών πλοίων της «ROC», που η πολιτική της ΝΔ προς όφελος των εφοπλιστών Λούη και Ποταμιάνο, τους πέταξε και μάλιστα απλήρωτους στο αδιέξοδο της ανεργίας, επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά χτες οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου.

Τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων «ΤΡΙΤΩΝ», «WORLD RENAISSANCE» και «ODYSSEUS», συγκεντρώθηκαν πάλι χτες έξω από το ΥΕΝ απαιτώντας να τους δοθούν τα χρήματα που τους οφείλει η εταιρία, ενώ εκπρόσωποί τους μαζί με συνδικαλιστές από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων - και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι δεν ανέλαβαν καμία απολύτως δέσμευση.

Ετσι οι ναυτεργάτες, αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο του αγώνα μέχρι να δικαιωθούν, θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ, την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 π.μ.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε από δω αν η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, δε δώσει λύση, ώστε να πάρουμε τα λεφτά που δουλέψαμε και μας οφείλει η εταιρία», τόνιζαν αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι στα τρία πλοία της «ROC».

Υπενθυμίζουμε πως οι ναυτεργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο με απόφαση του Εφετείου Πειραιά, το οποίο έθεσε την εταιρία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η απόφαση αφορά μόνο αυτά τα τρία πλοία και όχι συνολικά τη «ROC». Ετσι, σύμφωνα με αυτή, «λύνονται» οι συμβάσεις εργασίας και οι 250 ναυτεργάτες διώχνονται χωρίς αποζημίωση, χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων τους - όταν τους οφείλονται μισθοί από το 2003 - και τα πλοία βγαίνουν άμεσα σε πλειστηριασμό.

ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμική πικετοφορία

«Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου» βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα οι εμποροϋπάλληλοι της Λάρισας που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου του νομού, του Συλλόγου Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και της Ενωσης Λογιστών πραγματοποίησαν πικετοφορία. Ξεκινώντας από το ΕΚ Λάρισας όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη τους. Φτάνοντας στο εμπορικό κέντρο της πόλης, τα συνθήματα που κυριάρχησαν αποτέλεσαν κάλεσμα κοινής δράσης και αγώνα στους μικρεμπόρους που μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο θα πληρώσουν και αυτοί την απελευθέρωση του ωραρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, στο νομό ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αλλαγές στην αγορά, καθώς αρκετές επιχειρήσεις παραβιάζουν το νομαρχιακό ωράριο παραμένοντας ανοιχτά πιο αργά το μεσημέρι και το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ