ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δεν εκδίδεται στη Γερμανία ο Ταϊλάν

Απέδωσαν οι προσπάθειες και οι αγωνιστικές πιέσεις των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση συμπαράστασης στον Ταϊλάν τον Απρίλη του 2004

Motion Team

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση συμπαράστασης στον Ταϊλάν τον Απρίλη του 2004
Αποτέλεσμα έφεραν τελικά οι προσπάθειες και οι κινητοποιήσεις, εδώ και ένα χρόνο, εκατοντάδων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων όλης της χώρας (στην οποία πρωτοστάτησαν μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος της χώρας, όπως η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Δημοκρατική Συσπείρωση, το ΠΑΜΕ και πολλοί άλλοι ακόμα) για τη μη έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου αγωνιστή Ταϊλάν. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Σινάν Μποσκούρτ δε θα εκδοθεί στη Γερμανία.

Στη χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει: «Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, που ίσχυε κατά το χρόνο υποβολής του σχετικού αιτήματος, σε περίπτωση που τα αρμόδια δικαστήρια έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης εκζητουμένου, η τελική απόφαση για την έκδοση του αλλοδαπού σε άλλη χώρα ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης». Διευκρινίζεται ακόμα πως «πρόκειται για την τελευταία φορά που για την έκδοση εκζητουμένου απαιτείται η σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ήδη από τον Ιούλη του 2004 ισχύει ο νέος νόμος 3251 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που προβλέπει τη λήψη της οριστικής απόφασης για την έκδοση ή μη αποκλειστικά από δικαστικά όργανα».

Ο Κούρδος Σινάν Μποσκούρτ, γνωστός στο συνδικαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα της χώρα μας ως Ταϊλάν, συνελήφθη τον Μάρτη του 2004, όταν βοήθησε τρεις συντρόφους του, πρώην πολιτικούς κρατουμένους και απεργούς πείνας στα «λευκά κελιά» της Τουρκίας να μπουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Αφού εξέτισε την ποινή για συνδρομή σε παράνομη είσοδο στη χώρα, συνέχισε να κρατείται από τις ελληνικές αρχές, αφού υπήρχε αίτημα έκδοσής του από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Βασικοί λόγοι για την έκδοσή του στη Γερμανία ήταν τρία αδικήματα, για τα οποία ο Κούρδος αγωνιστής είχε συλληφθεί, αποζημιωθεί και αφεθεί ελεύθερος πριν από χρόνια, στη Γερμανία. Αίσθηση πάντως, είχε προκαλέσει το γεγονός πως στο διάστημα που φέρεται να είχε ήδη ζητηθεί η έκδοσή του από τις γερμανικές αρχές, ο αλλοδαπός αγωνιστής είχε ανανεώσει το διαβατήριό του στο γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οπως τόνισε στο «Ρ» ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Αντώνης Αντανασιώτης, η χτεσινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί δικαίωση «του κινήματος που αναπτύχθηκε και βάση για νέους αγώνες ενάντια στα μέτρα που υλοποιούνται με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτά που ετοιμάζονται». Οσο για την επικείμενη απελευθέρωση του Κούρδου αγωνιστή, ο Α. Αντανασιώτης επισήμανε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει ελεύθερος σύντομα. Είναι καθαρά τυπική και γραφειοκρατική διαδικασία».

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις

Με την απόρριψη της ένστασης για τη νομιμότητα της διαδικασίας συγκρότησης του δικαστηρίου, που δικάζει την υπόθεση του «ΕΛΑ», ξεκίνησε ξανά χτες η δίκη σε αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένσταση περί αναρμοδιότητας του τριμελούς Εφετείου.

Η πρώτη ένσταση απορρίφθηκε από την έδρα χωρίς αιτιολογία. Η δεύτερη ένσταση που υποβλήθηκε από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αφορούσε την έλλειψη συνάφειας ανάμεσα στην περίπτωση των Χ. Τσιγαρίδα, Ειρ. Αθανασάκη, Α. Κανά, Κ. Αγαπίου και Μ. Κασίμη και στην περίπτωση του Γ. Σερίφη. Ο τελευταίος δικάζεται μόνο για τη βομβιστική επίθεση ενάντια σε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. το 1994 στον Περισσό και ότι υπήρξε μέλος του «ΕΛΑ», ενώ οι πέντε για εκρήξεις σε «όψιμα ονομαζόμενους κοινωφελείς οργανισμούς».

Παράλληλα, υποβλήθηκε ένσταση αναρμοδιότητας με βάση τον πολιτικό χαρακτήρα των αδικημάτων για τα οποία έχουν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι. Αναφέρθηκε ότι η διάταξη του «τρομονόμου» που καταργεί τα μεικτά ορκωτά θεσπίστηκε για να εκδικαστούν οι υποθέσεις της «17Ν» και του «ΕΛΑ». Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, η δράση του «ΕΛΑ» είχε τελειώσει και επομένως έγινε νόμος με αναδρομική ισχύ.

Η εισαγγελική έδρα πρότεινε την απόρριψη της ένστασης, τόνισε δε έμμεσα, όσον αφορά την ανυπαρξία συνάφειας ανάμεσα στα αδικήματα που υποστήριξε η υπεράσπιση, ότι θα εξεταστεί άτυπα το αδίκημα της συμμετοχής στον «ΕΛΑ».

Και σε αυτήν τη συνεδρίαση φάνηκαν οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους κατηγορούμενους Αγαπίου, Τσιγαρίδα και Κανά. Ο Αγαπίου υποστήριξε πως η «δήθεν δίκη του "ΕΛΑ"» κατασκευάστηκε από την Αντιτρομοκρατική με έξι ψευδομάρτυρες και ονομάστηκε δίκη του «ΕΛΑ» από την αυθαίρετη χρησιμοποίηση της αυθόρμητης ομολογίας του Τσιγαρίδα. Ανέφερε ότι η δίκη «δε γίνεται για την εξάρθρωση του "ΕΛΑ" αφού έχει πάψει να υπάρχει από το 1995». Ισχυρίστηκε ότι το κίνημα αλληλεγγύης (σ.σ. που έχει δημιουργηθεί από φορείς και οργανώσεις) νομιμοποιεί με αυτό τον τρόπο το κατηγορητήριο, αφού ο «ΕΛΑ» έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 10 χρόνια.

Ο Α. Κανάς επιτέθηκε πάλι κατά του συγκατηγορουμένου του Χ. Τσιγαρίδα λέγοντας πως «αν είναι μέλος του "ΕΛΑ" και όχι παραμυθάς, θα έπρεπε να είχε αυτοκτονήσει και όχι να ανταμείβεται πλουσιοπάροχα για τα χρέη του». Ο Χ. Τσιγαρίδας είπε ότι αυτή η δίκη «πραγματοποιείται για να απαξιωθούν με κάθε μέσο οι επαναστατικές οργανώσεις» και αναφερόμενος στη «17Ν» ισχυρίστηκε πως το καθεστώς προσπάθησε να ρίξει λάσπη σε αυτόν που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τον επαναστάτη - όπως τον χαρακτήρισε ο Τσιγαρίδας - Δ. Κουφοντίνα. Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι αρχές γνώριζαν πως οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι, ενώ δεν κατηγόρησαν και μερικά πραγματικά μέλη του "ΕΛΑ" διότι δεν τους ήξεραν». Σημείωσε ότι «το καθεστώς βρήκε πρόθυμους συνεργάτες που αυτοενοχοποιούνται με αυτά που λένε, ενώ δεν προσθέτουν τίποτα στην υπεράσπισή τους, αλλά τα λένε γιατί τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης».

Χτές το βράδυ στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία των κινήσεων συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους.

ΔΕΗ
Επιβεβαιώνει την κατασκευή του υποσταθμού

Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα του «Ρ», η ΔΕΗ, για την πρόθεσή της να εγκαταστήσει υποσταθμό στην περιοχή της Πνύκας στην οδό Αιγινήτου στο Θησείο, σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από τα γειτονικά σπίτια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε απάντησή της στα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για το θέμα, «η αρμόδια Υπηρεσία μας, μην έχοντας διαθέσιμο χώρο σε κτίριο της περιοχής για την κατασκευή Υποσταθμού εσωτερικού χώρου της περιοχής, ο οποίος σημειωτέον περιλαμβάνει και πλήρως δομημένα οικοδομικά τετράγωνα αναζήτησε, σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, κατάλληλο σημείο στο όριο του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου και κατέληξε στην οδό Δημ. Αιγινήτου έναντι του αριθμού 30, όπου βεβαιωμένα μετά από σχετικές ερευνητικές τομές προκύπτει ότι δεν υπάρχουν αρχαία». Για την εγκατάσταση του σταθμού έχει την έγγραφη έγκριση της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η ΔΕΗ δηλώνει πως έχει προκύψει ανάγκη για επείγουσα εγκατάσταση νέου υποσταθμού Μέσης/ Χαμηλής τάσης στην περιοχή της Πνύκας για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων φορτίων και για την ικανοποίηση εκκρεμών αιτημάτων πελατών της Επιχείρησης. Επίσης, δηλώνει, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες των κατοίκων, ότι τέτοιοι υποσταθμοί υπάρχουν από συστάσεως της ΔΕΗ και φτάνουν στο σύνολο τους 12.000. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι για την τοποθέτηση αυτών των υποσταθμών η ΔΕΗ «δεν υποχρεούται στην εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και τη λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων, επειδή πρόκειται για εγκαταστάσεις τάσης μικρότερης των 35.000V». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η ύπαρξη και η λειτουργία τους μέσα στον αστικό ιστό «δε δημιουργεί κανέναν κίνδυνο από ακτινοβολίες ή από άλλα αίτια».

Τέλος, ο εν λόγω υποσταθμός θα έχει διαστάσεις τριών μέτρων μήκους, άλλων τριών πλάτους και ενάμισι μέτρο ύψος. Δηλώνει, δε, ότι θα βαφτεί ...πράσινος για να συνάδει με το υπόλοιπο περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ