ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Ολοι στην κινητοποίηση!

Επαρχιακές συσκέψεις χτες στα Φάρσαλα, σήμερα στον Τύρναβο. Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., και η συγκέντρωση των απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών στον Παλαμά Καρδίτσας

Συνέχεια στον αγώνα διεκδίκησης του δικαιώματός τους να παραμείνουν και να καλλιεργούν στα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους, δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, με τη νέα πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, μεθαύριο Παρασκευή. Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση, προβάλλοντας το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος και διαμηνύοντας στην κυβέρνηση και προς κάθε άλλη κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Στη Θεσσαλία, οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, κορυφώνονται. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, συλλαλητήρια στο νομό Λάρισας θα γίνουν σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο και αλλού και στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών, στις 11 π.μ. και 10.30 π.μ., αντίστοιχα.

Στη Λάρισα, για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων και για να αποφασιστούν η μορφή, ο τόπος και ο χρόνος των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται, πραγματοποιούνται επαρχιακές συσκέψεις. Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Φάρσαλα, στην οποία αποφασίστηκε ότι το επαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής θα γίνει με τρακτέρ, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού. Επίσης, σε ανάλογη σύσκεψη που έγινε στην Αγιά, αποφασίστηκε πως το αγροτικό συλλαλητήριο στην επαρχία θα γίνει, επίσης, με τρακτέρ, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την ίδια μέρα θα γίνει, στις 7 μ.μ., σύσκεψη φορέων της επαρχίας. Επαρχιακή σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και στον Τύρναβο, στις 7.30 μ.μ. στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο.

Στο νομό Καρδίτσας, όπου συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στα χωριά του νομού, ύστερα από τη χτεσινή συγκέντρωση των ντοματοπαραγωγών στους Σοφάδες, σήμερα πραγματοποιείται στον Παλαμά συγκέντρωση των απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αποφάσεις για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Καρδίτσας πήραν και φορείς του νομού, ενώ, μεταξύ των άλλων, το «παρών» τους θα δώσουν και εργαζόμενοι, οι απολυμένοι της ντοματοβιομηχανίας «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ» και του εργοταξίου της Δρακότρυπας.

Και στο νομό Τρικάλων τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ οργώνουν τα χωριά του νομού, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μονόδρομος επιβίωσης οι αγώνες

Σε απελπιστική κατάσταση οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα. Από το κακό στο χειρότερο οι παραγωγοί ροδάκινων, πατάτας, ντομάτας

Με κεντρικό σύνθημα ο «Αγώνας είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας» οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας καλούνται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΑΣΥ την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης μία στην Καλλίστη του Νομού Ροδόπης και δύο περιφερειακές στον Εβρο.

Καθημερινά, μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ πραγματοποιούν εξορμήσεις στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας ενημερώνοντας τους αγρότες για τη νέα κινητοποίηση της ΠΑΣΥ και καλώντας τους να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή για να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Η κατάσταση στους δύο αυτούς νομούς για τους αγροτοκτηνοτρόφους κυλάει από το κακό στο χειρότερο. Το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών θα είναι φέτος ακόμα χαμηλότερο, ενώ τα πράγματα δε φαίνονται να είναι καλύτερα για τους παραγωγούς συμπύρηνων. Πρόσφατα η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) έστειλε... μήνυμα στους ροδακινοπαραγωγούς να προετοιμαστούν και πάλι για χαμηλές τιμές. Η ΕΚΕ προειδοποιεί ότι οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα μετά την ανακοινωθείσα πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν από την 1η του Μάρτη πρόσθετους δασμούς ανάμεσα σε άλλα προϊόντα και για την κομπόστα. Ετσι θα ανέβουν οι δασμοί από 17% που είναι σήμερα στο 55%! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ενωσης, περισσότεροι από 10.000 τόνοι κομπόστας βρίσκονται στις αποθήκες με προορισμό τις ΗΠΑ. Αν επιβληθούν αυτοί οι δασμοί, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, που φθάνουν τους 40.000 τόνους, δε θα πραγματοποιηθούν.

Αλλά και στα σιτηρά, στο στάρι, στη βιομηχανική ντομάτα και στις πατάτες οι τιμές είναι μικρότερες από το κόστος παραγωγής, ενώ πολλαπλάσιες είναι για τον καταναλωτή.

Ομως στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης είναι και οι πατατοπαραγωγοί και στο Κ. Νευροκόπι Δράμας, που τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιήσει σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στην περιοχή αυτή, λόγω των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών, καλλιεργείται μόνο πατάτα. Οι παραγωγοί οφείλουν προς την Αγροτική Τράπεζα και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσουν, ζώντας σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη με νόμο ως φθίνουσα, προβληματική, θύλακας ανεργίας, δυσπρόσιτη και παραμεθόρια. Οι έμποροι αγοράζουν προς 10 λεπτά την πατάτα, ενώ το κόστος παραγωγής φθάνει τα 26 λεπτά, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στην αγορά οι πατάτες πωλούνται σε διπλάσιες τιμές. Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν 34 λεπτά. Πάντως, η μεγαλύτερη ποσότητα της περασμένης χρονιάς είναι αδιάθετη. Οι πατατοπαραγωγοί όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους, αλλά και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα καλλιέργεια.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ανω Βροντού και Ορεινή του Νομού Σερρών, όπου σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί, καθώς πουλούν 10 με 16 λεπτά κάτω από το κόστος παραγωγής. Σημειώνεται ότι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές του προϊόντος τους το 2002, που είναι περί τα 300.000 ευρώ. Οπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους οι πατατοπαραγωγοί προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις, αφού τα προβλήματά τους αντί να επιλύονται καθημερινά οξύνονται.

Κινητοποίηση και στην Πελοπόννησο

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν οι αγρότες της Λακωνίας και συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση - στα πλαίσια της νέας πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης την ερχόμενη Παρασκευή - ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους και τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την Παρασκευή 25 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στη Σπάρτη (Δημοτικό Στάδιο).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Οινούντος, Βαγγέλη Βαλλιώτη, με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών, αλλά και τοπικών κι επαγγελματικών παραγόντων του νομού. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που εκδόθηκε - στο οποίο περιλαμβάνεται και το πλαίσιο των αιτημάτων της ΠΑΣΥ - μετά από τη σύσκεψη, υπογράφουν: οι δήμοι Οινούντος, Θεραπνών, Μυστρά, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), η Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Πελλάνας, εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης και το Σύλλογο Εμποροεπαγγελματιών Καστορείου, ο Αγροτικός Σύλλογος Σελλασίας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Θεολόγου, Βορδώνιας και Λευκοχώματος.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Βαγγέλης Βαλλιώτης, δήμαρχος Οινούντος και στέλεχος της ΠΑΣΥ, τόνισε πως «ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά μας και μας ξεκληρίζει από τα χωράφια μας προς όφελος των μεγαλεμπόρων και μεγαλοαγροτών, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη γη μας. Η πρωτοβουλία όλων αυτών των φορέων και παραγόντων προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, ώστε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική που μας καταδικάζει στην ανέχεια και να επιβάλουμε μιαν άλλη, η οποία στο επίκεντρο θα έχει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

  • Ενόψει της παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί σε σύσκεψη τους αγρότες της Αιγιάλειας, σήμερα Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην Παναιγιάλεια Ενωση.
ΧΑΝΙΑ
Σύσκεψη ΠΑΣΥ

Σε συγκέντρωση - σύσκεψη καλεί τους αγρότες του νομού Χανίων η τοπική Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ την Παρασκευή 25 Φλεβάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Δημαρχείου Χανίων στις 7.30 το απόγευμα. Η τοπική Γραμματεία καλεί τους αγρότες να συζητήσουν για τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και την παρά πέρα πορεία του αγώνα τους. Την οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος στο νομό.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Το Σάββατο η συγκέντρωση

Κάλεσμα προς τη μικρή και φτωχή αγροτιά του νησιού να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 26 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στη Λευκίμη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας.

Η ΠΑΣΥ καλεί την αγροτιά του νησιού, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες και τη νεολαία, να δώσουν από κοινού τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, η οποία χαντακώνει την αγροτική οικονομία της Κέρκυρας και ολόκληρης της χώρας. Αγώνας που να δίνει προοπτική και να οδηγεί στην κατεύθυνση μιας άλλης φιλοαγροτικής και φιλολαϊκής πολιτικής, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των σύγχρονων αναγκών του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ