ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
«Αντέχουν» μόνο για φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις

Υπερψηφίστηκε - από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - ένα ακόμη νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και παραχωρεί αιγιαλό της Σύρου στον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ταβουλάρη. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ

Σε ένα ακόμη «πακέτο» θετικών για το μεγάλο κεφάλαιο ρυθμίσεων, συμφώνησαν χτες στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την «ίδρυση βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων». Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η εισηγήτριά του Ελπίδα Παντελάκη εστίασε ιδιαίτερα στην τροπολογία που «χαρίζει» τον αιγιαλό στον επιχειρηματία Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων της Σύρου.

Το νομοσχέδιο «είναι μέρος ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδίου που διέπεται από ενιαία λογική και δογματική στόχευση στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε στην παρέμβασή της η Ελπίδα Παντελάκη σημειώνοντας ότι με τις ρυθμίσεις του «δημιουργεί καλύτερους πολιτικούς όρους και λυμένα χέρια» για τους βιομηχάνους, ενώ «ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Η αρχή του νομοσχεδίου είναι η ανταγωνιστικότητα, επισήμανε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, και στο όνομά της «καταργούνται ακόμη και οι θεσμοθετημένοι έλεγχοι», ενώ για το θέμα της ρύπανσης σημείωσε ότι «ο ρυπαίνων μπορεί να μην πληρώνει και να αγοράζει δικαιώματα αερίων ρύπων από άλλους βιομηχάνους, που τους περισσεύουν». Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι και στους μικρομεσαίους» με την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, γνωρίζοντας όμως πως «μέχρι το 2012 οι περισσότεροι μικροί θα έχουν κλείσει, γι' αυτό τους δίνεται μια άδεια». Ενώ για τους μικρομεσαίους ισχύει «η προσωπική ατομική ευθύνη «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας», για τους μεγάλους η πρόνοια της κυβέρνησης. Αναφερόμενη μάλιστα συνολικά στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση κατ' απαίτηση του ΣΕΒ, σημείωσε ότι «μόνο από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών 2,5 δισ. ευρώ θα χάσει ο κρατικός προϋπολογισμός»!

Αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη η κυβέρνηση, η Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε στην τροπολογία που αφορά την παραχώρηση του αιγιαλού στην επιχείρηση των Ναυπηγείων της Σύρου και συνδυάζεται με τον ισχύοντα νόμο 4171/61. Οπως είπε, «πρόκειται για πρόκληση προσφοράς στο μεγάλο κεφάλαιο», μιλώντας για «άνευ όρων παραχώρηση του αιγιαλού» και αναρωτώμενη αν «γνωρίζει η κυβέρνηση αν ανοίγει το δρόμο για να γίνει στο ναυπηγείο μαρίνα για σκάφη και ξενοδοχειακή μονάδα»... Τέλος, η εισηγήτρια του ΚΚΕ τόνισε: «Εμείς στο κέντρο βάζουμε το σύνολο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών», ζητώντας μέτρα για την ασφάλεια εργαζόμενων και κατοίκων των βιομηχανικών περιοχών, προστασία του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος καθώς και ανάπτυξη εγχώριων κλάδων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ως μέριμνα για τους μικρομεσαίους επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ο εισηγητής της κυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «η γραφειοκρατία στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα». Εμμέσως αναφέρθηκε στη στήριξη των βιομηχάνων στο νομοθέτημα, λέγοντας πως «όλοι οι αρμόδιοι παραγωγικοί φορείς εκφράστηκαν με εξαιρετικά θετικά σχόλια». Σε επιμέρους θέματα εστίασε την κριτική του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεκέρογλου, τονίζοντας ότι δε λειτούργησε επί 11 μήνες ο προηγούμενος «αναπτυξιακός» νόμος του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά του νομοθετήματος τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συντηρούν το θέμα των μέτρων

Το θέμα της επιβολής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία μιλούσαν για αύξηση των έμμεσων φόρων. Οι σιβυλλικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας χτες, μπορούν και να ερμηνευτούν και σαν έμμεση επιβεβαίωση. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με μετατάξεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 8% στο 18%, αλλά και την αύξηση των ειδικών φόρων σε οινοπνευματώδη, καπνό, αλλά και στα πετρελαιοειδή. Οι αυξήσεις των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή, θα γίνουν ούτως ή άλλως δεδομένου ότι έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αύξηση των κατωτάτων ορίων φόρου, σταδιακά από το 2006 έως το 2009. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τη φορολογία καυσίμων και στην Ελλάδα, η οποία - σε απόλυτα μεγέθη - διατηρεί τους φόρους πετρελαιοειδών κοντά στα υφιστάμενα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ, τα οποία μεταβάλλονται αυξητικά.

Σε σχετική ερώτηση, αν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει την έμμεση φορολογία, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, περιορίστηκε χτες να δηλώσει πως «...στόχος είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με βάση όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα. Η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή». Τεχνηέντως, ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, δεδομένου ότι η επιβολή μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορά το 2005, όπου και περιόρισε την απάντησή του, αλλά το 2006, για το οποίο δεν είπε το παραμικρό. Οπως έχει γράψει κατ' επανάληψη ο «Ρ», η κυβέρνηση προωθεί σκληρό πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει πανσπερμία παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και νέα φορολογικά μέτρα.

Προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας είχε συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ.Σιούφα, όπου και συζήτησαν θέματα υλοποίησης του νέου αναπτυξιακού νόμου, με τον οποίο ως γνωστό η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ακόμη πιο γενναιόδωρα τα κάθε είδους προνόμια (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ.) προς το μεγάλο κεφάλαιο, που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και άλλα παρόμοια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα, σύντομα θα υπογραφούν και θα δημοσιοποιηθούν 8 κοινές υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να υποβάλλουν αιτήσεις για πριμοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με τα «βελτιωμένα» κίνητρα του νέου νόμου.

ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Στους ιδιώτες το ηλεκτρονικό σύστημα

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίνεται το έργο για την ανάπτυξη του «ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 1,6 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο ορίστηκε για τις 19 Απρίλη. Το σύστημα θα καλύπτει τις υπηρεσίες των τελωνείων που αφορούν: διαχείριση εισαγωγών -εξαγωγών, δασμολόγιο, άφιξη εμπορευμάτων, διαχείριση ειδικών φόρων κατανάλωσης, παραβάσεις - λαθρεμπορία κ.ά.

Πριμοδότηση 5 ΒΙΠΕ με 10,85 εκατ. ευρώ

Ποσό συνολικού ύψους 10,85 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από τα κρατικά ταμεία, για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος σε επιλεγμένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) εθνικής εμβέλειας της ΕΤΒΑ, η οποία πουλήθηκε πριν δύο χρόνια (μαζί με τμήμα των ΒΙΠΕ) από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Τράπεζα Πειραιώς. Σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Το παραπάνω ποσό, θα διατεθεί για έργα αναβάθμισης των ΒΙΠΕ Καβάλας, Κομοτηνής, Λαμίας, Αλεξανδρούπολης και Σερρών, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) συνολικού ύψους 21,84 εκατ. ευρώ.

Συγκεντρωτικές ΦΠΑ

Στις 25 Φλεβάρη αρχίζουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο που έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2004. Το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζει πως κατ' εξαίρεση οι προθεσμίες για το «ειδικό σημείωμα περαίωσης ΦΠΑ» ξεκινούν στις 2 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ