ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Ελέγχονται και δύο αρεοπαγίτες

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με τους επίορκους δικαστές και τα παραδικαστικά κυκλώματα, καθώς αναμένεται να ασκηθεί πειθαρχική έρευνα και σε δύο αρεοπαγίτες.

Την πειθαρχική έρευνα αναμένεται να ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, τον οποίο επισκέφτηκε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τον ενημέρωσε για την πορεία της έρευνας για τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης σε δικαστική απόφαση που είχε ζητήσει ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης με δικηγόρο τον Σ. Κεχαγιόγλου. Η υπόθεση αφορούσε την αντιδικία του αρχιμανδρίτη με τον καθηγητή Θεολογίας Ξ. Παπαχαραλάμπους. Ο τότε προϊστάμενος και νυν αρεοπαγίτης είχε αναθέσει την υπόθεση στον εισαγγελέα Εφετών Α. Ζυγούρη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε κώλυμα, με αποτέλεσμα να αναλάβει την υπόθεση ο Ν. Αθανασόπουλος, ο οποίος, ως γνωστό, έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της απόλυσης, γιατί φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα Γιοσάκη.

Στο μεταξύ ο Α. Ζυγούρης, ο οποίος τώρα είναι αρεοπαγίτης φέρεται να μην είχε δηλώσει κώλυμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, καθώς δεν μπορούν να κριθούν οι δύο αρεοπαγίτες από τους συναδέλφους τους, αλλά από τον πολιτικό προϊστάμενό τους, που είναι ο υπουργός.

Τέλος, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν από τον Αρειο Πάγο το συγκεκριμένο γεγονός, δήλωσαν ότι δε θα κουκουλώσουν τίποτα και οι έρευνες θα συνεχιστούν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται κάποιος δικαστικός λειτουργός.

Στο μεταξύ οι δραστηριότητες του περιβόητου Απ. Βαβύλη ξεπερνούν κάθε όριο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ερευνά ακόμη και την πιθανότητα ανάμειξής του σε υποθέσεις κατασκοπίας, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διατάξει ο προϊστάμενος Δ. Παπαγγελόπουλος.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές πηγές ερευνούν αν υπάρχουν ενεργά εντάλματα σύλληψης (από τις ελληνικές αρχές ή την Ιντερπόλ), ενώ απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ τον κατονομάζει ως πράκτορα της Μοσάντ. Το έγγραφο της ΕΥΠ φέρει ημερομηνία 3/10/1996, ενώ ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα φέρεται να είχε αποκτήσει σχέσεις με έναν αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, ο Βαβύλης εμφανίζεται στους δύο αξιωματικούς ως αντιπρόσωπος ισραηλινών εταιριών οπλικών συστημάτων. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική έρευνα από τον Αρειο Πάγο ελέγχει και τρία εντάλματα που αφορούν τον Βαβύλη και τα οποία είναι ακόμα αδιευκρίνιστα.

Στο μεταξύ στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά κατέθεσε χτες ο ιερομόναχος Ιγκόρ Χλοπόνιν για την υπόθεση, που χειρίστηκε η Αντωνία Ηλία, και αφορούσε τροχαίο ατύχημα. Επίσης, κατέθεσε και ο ιερομόναχος Μαρσέλος για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας των Κυθήρων.

Πάντως αρμόδια εισαγγελική πηγή διευκρίνιζε ότι η έρευνα για τα παραδικαστικά κυκλώματα θα έχει βάθος χρόνου. Κι αυτό καθώς καθημερινά φτάνουν μέχρι τον Αρειο Πάγο κατά μέσο όρο 10-15 καταγγελίες για επίορκους δικαστές, οι οποίες ελέγχονται εξονυχιστικά.

Στην πρωτοδίκη Αντ. Ηλία μετά την απολογία της για την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος της παράλειψης δηλώσεων «πόθεν έσχες» της, επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η παράλειψη δηλώσεων «πόθεν έσχες» αφορούσε τα οικονομικά έτη 2001 έως 2003.

Γνώριζε ο Χριστόδουλος;

Από κατάθεση ανώτερου δικαστικού λειτουργού προκύπτει ότι ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, και ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Χριστόδουλος γνωρίζονταν πολύ καλά και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν άγνωστοι, όπως διατείνεται ο Χριστόδουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτερος δικαστικός λειτουργός προσήλθε αυτοβούλως στον Αρειο Πάγο και κατέθεσε ότι πριν έξι μήνες περίπου συνάντησε δύο φορές τον Χριστόδουλο στην Αρχιεπισκοπή. Οπως ανέφερε ο δικαστικός λειτουργός και τα δύο ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο έκλεισε ο έγκλειστος πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη συνάντηση δικαστικού λειτουργού και αρχιεπισκόπου ήταν... εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ενώ στη δεύτερη συνάντηση είναι άγνωστο τι διαμηνύθηκε.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όταν ξέσπασε η υπόθεση Γιοσάκη και τα παραδικαστικά κυκλώματα, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει ότι διατηρούσε σχέσεις με τον αρχιμανδρίτη και δήλωσε πως δεν τον γνώριζε ούτε αποτελούσε μέλος του στενού του περιβάλλοντος.

Πάντως, μετά τη χτεσινή κατάθεση του ανώτερου δικαστικού λειτουργού η υπόθεση παίρνει νέες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο Αρειος Πάγος, θεωρείται βέβαιο ότι θα διερευνηθεί και ο ρόλος του εν λόγω δικαστικού λειτουργού.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Βιάζεται» για την αυτοκάθαρση - κουκούλωμα

Οτι ...κόπτεται για να γίνει γρήγορα η λεγόμενη αυτοκάθαρση (που παραπέμπει σε κουκούλωμα), προσπαθεί να δείξει η Εκκλησία της Ελλάδος, την ίδια στιγμή που οι αποκαλύψεις για τη σήψη στους κόλπους της συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα.

Χτες εστάλη έγγραφη επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το οποίο ζητείται η ψήφιση νόμου ή τροπολογίας, για τη σύσταση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Ελέγχου, για την εξέταση καταγγελιών εναντίον ιεραρχών. Το ανώτατο αυτό όργανο θα τελεί υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου και θα συμμετέχουν, ως τακτικά μέλη, ανώτατοι δικαστικοί. Ακόμα, προβλέπεται η θητεία του για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης. Οι προτάσεις που υπερψηφίστηκαν από την ιεραρχία θα σταλούν στην κυβέρνηση, αφού γίνει πρώτα η απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (σ.σ. ένα από τα συναρμόδια υπουργεία) δεν έχει λάβει συγκεκριμένη γραπτή πρόταση. Ξεκαθαρίζουν, όμως, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ότι η πολιτεία εκ του Συντάγματος νομοθετεί και θεσμοθετεί, σε οποιαδήποτε επιτροπή προΐσταται, η πολιτεία έχει τον τελευταίο λόγο.

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται - λόγω της ...αυτοκάθαρσης - το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Οι κασέτες

Προχτές, ο άνθρωπος που προσπάθησε να πουλήσει κασέτες στον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο - δεξί χέρι του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου - εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του και μίλησε για το περιστατικό. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε όσα είχαν μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί, δηλαδή ότι πήγε και βρήκε τον αρχιμανδρίτη και του γνωστοποίησε πως έχει δύο κασέτες, που ενοχοποιούν μητροπολίτες για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα. Μεταξύ αυτών, και τον μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομο. Περιέγραψε πως έγινε η συνδιαλλαγή στην πλατεία Κουμουνδούρου και επίσης έκανε γνωστό ότι μόλις τους γνωστοποίησε ότι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στις κασέτες βρισκόταν και ο Ζακύνθου, τότε «πέταξαν από τη χαρά τους». Είπε, ακόμα, ότι πήρε 400 ευρώ από τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο για τις δύο κασέτες και όταν του είπε πως υπάρχει και μία τρίτη κασέτα, ο αρχιμανδρίτης έκανε ένα τηλεφώνημα και πήρε την έγκριση να την αγοράσει...

Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η Εκκλησία οδηγείται σε μεγάλο κλυδωνισμό. Για την περιπέτεια στην οποία μπήκαμε, ο αρχιεπίσκοπος είναι ο υπαίτιος, αφού αυτός είναι ο ηγέτης». Δήλωση, που βέβαια γίνεται λίγες μέρες μετά τη συναίνεση στην ιεραρχία, αφού και ο ίδιος ψήφισε υπέρ του αρχιεπισκόπου. Από πλευράς Αρχιεπισκοπής, δεν έγινε κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη.

Σχετικά, τέλος, με την ύπαρξη κατάθεσης, που φέρει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να σχετίζεται με τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, η Αρχιεπισκοπή απαντά πως ουδεμία σχέση υπάρχει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θέμα, για το τι λέει αυτός που το λέει...

Αποκαλύψεων συνέχεια...

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», αναφέρεται ότι ο απόστρατος αστυνομικός Ι. Τριανταφυλλάκης επισκέφτηκε το 2004 το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο να χειροτονηθεί ιερέας ο Α. Βαβύλης, χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, ζήτησε οικονομική ενίσχυση για τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου φίλων του Πατριαρχείου. Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε με την ιδιότητά του ως διευθύνοντα συμβούλου της οργάνωσης «Magna Grecia».

«Τα Νέα» αναφέρονται στις πρόσφατες δραστηριότητες του Α. Βαβύλη, που ήταν η απόπειρα εμπορίας μαστίχας από τη Χίο.

Δημοσίευμα της «Αυριανής» υποστηρίζει ότι καταρρέει η πυραμίδα που είχε στήσει ο Α. Βαβύλης με στενούς συνεργάτες δυο υπουργών και πέντε στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έδωσαν άσυλο και προστασία στον Αλβανό Αλί Μουτσάι, που εμπλεκόταν στο σύστημα των «πυραμίδων», το οποίο κατέρρευσε το 1997 στη γειτονική χώρα, κλέβοντας τα χρήματα χιλιάδων Αλβανών. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έπαιρναν μερίδιο από τις επικερδείς δραστηριότητες της λαθρεμπορίας όπλων, εμπορίας ναρκωτικών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω της αγοραπωλησίας επιχειρήσεων που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα των αξιωματικών. Αλλού αναφέρει ότι ο Α. Βαβύλης ζητεί εγγυήσεις, με αντάλλαγμα να παραδώσει στις αρχές τον Αλί Μουτσάι και τους Ελληνες συνεργούς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ