ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παραλήρημα υποκρισίας...

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΡΜΠΙΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέσα Νοέμβρη και η επίθεση των κατοχικών δυνάμεων για την κατάληψη της Φαλούτζα είναι σε εξέλιξη. Στις 13 Νοέμβρη Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν εξονυχιστική «έρευνα» σε τέμενος. Η επιχείρηση καταγράφηκε σε βίντεο και μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και όπου εμφανίζεται ένας στρατιώτης που πυροβολεί έναν τραυματισμένο, άοπλο άνδρα, ο οποίος ακουμπάει σε έναν τοίχο.

Το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας, το έλασσον, τον αποτροπιασμό. Κάτι που φυσικά δε συνέβη με τον αμερικανικό στρατό καθώς φαίνεται, αφού έκρινε ότι δεν προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του στρατιώτη που εκτέλεσε ΕΝ ΨΥΧΡΩ τον άοπλο και τραυματία Ιρακινό. Αιτία, η έλλειψη επαρκών αποδείξεων! Την είδηση αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι ανακριτές που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης, ενδεχομένως, αντέδρασε σε μια κίνηση του τραυματία, πιστεύοντας ότι προσπαθούσε να πιάσει το όπλο του.

Τώρα πώς είναι δυνατόν κατόπιν τούτου να πείσει την οικουμένη ότι προτίθεται να σκληρύνει τους κανονισμούς που διέπουν την ανάκριση των κρατουμένων και έλαβε μέτρα, για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της στρατιωτικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών στις στρατιωτικές φυλακές, ώστε να μην επαναληφθεί ένα σκάνδαλο σαν αυτό του Αμπού Γκράιμπ, στο Ιράκ; Μάλλον, με το γνωστό τρόπο, υπό την απειλή των όπλων. Πάντως, όπως ανακοίνωσαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι νέες οδηγίες θα ξεκαθαριστούν τον ερχόμενο μήνα, όταν θα δημοσιευτεί το αναθεωρημένο εγχειρίδιο του στρατού.

Φυσικά, στο Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίζονται. Δύο ακόμα επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν χτες. Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα του Τικρίτ. Αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας άντρας με αστυνομική στολή προσπάθησε να εισέλθει με αυτοκίνητο στο χώρο του αστυνομικού τμήματος, όπου πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Μια ώρα νωρίτερα, Ιρακινοί αντάρτες επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον αρχηγό της αστυνομίας του Κιρκούκ, συνταγματάρχη Χατάμπ Ομάρ Αρέφ, με βόμβα που εξερράγη τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και ο συνταγματάρχης Αρέφ δεν έπαθε το παραμικρό.

Τέλος, οι Κούρδοι παζαρεύουν σκληρά για να δώσουν το «πράσινο φως» στην εκλογή του ενός εκ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας του Ιράκ. Συγκεκριμένα, ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης - ο κουρδικός συνασπισμός εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στις «βουλευτικές εκλογές», συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων και 75 έδρες επί συνόλου 275 του ιρακινού κοινοβουλίου - αρνήθηκε να προσφέρει την υποστήριξή του, είτε προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, είτε προς τον Ιμπραχίμ αλ - Τζααφάρι, που διεκδικούν το πρωθυπουργικό αξίωμα στη νέα κυβέρνηση. Αρνήθηκε προς το παρόν... αφού έθεσε όρους προς ικανοποίηση και οι οποίοι είναι: ότι θα δώσουν τη συναίνεσή τους στο σχηματισμό μίας νέας εθνικής κυβέρνησης μόνο εάν αποκτήσουν τον έλεγχο των διαφιλονικούμενων περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας και ειδικά του Κιρκούκ και τη μερική ανεξαρτητοποίηση των κουρδικών περιοχών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πάρτε το στρατό από το Ιράκ!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας εκφράζει, με ανακοίνωσή του, την έντονη διαμαρτυρία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Β. Γιούστσενκο, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης τμήματος του εκστρατευτικού σώματος της Ουκρανίας στο Ιράκ, στη σύνθεση των στρατευμάτων κατοχής, με το επιχείρημα δήθεν της «προστασίας των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Στην ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο, που ακούραστα επαναλαμβάνει διάφορα περί "ανοιχτής και διαφανούς" εξουσίας, να πει τα πράγματα με το όνομά τους, σχετικά με το τίνος τα συμφέροντα ταυτίζει με τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Το ΚΚ Ουκρανίας ζητά την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Κοινοβουλίου, όπως επίσης των ίδιων των προεκλογικών δεσμεύσεων του Γιούστσενκο, για την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα διατάσσεται η επιστροφή του εκστρατευτικού σώματος στην Πατρίδα πριν το Μάη. Ωστε αυτοί, τους οποίους έστειλε στον ξένο πόλεμο ο προηγούμενος Πρόεδρος, Κούτσμα, στηριζόμενος στη βοήθεια του σημερινού Προέδρου, Γιούστσενκο, να μπορέσουν να γιορτάσουν τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης με τις οικογένειές τους».

Για το ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ουκρανία και οι δηλώσεις του Γιούστσενκο σχετικά με την ανάγκη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τις δηλώσεις αυτές καταδίκασε τόσο το ΚΚ Ουκρανίας, όσο και ο βασικός αντίπαλος του Γιούστσενκο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, Β. Γιανουκόβιτς.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Γιούστσενκο έκανε δηλώσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ, τόσο στο Κίεβο όσο και στην Κριμαία, πραγματοποιήθηκαν αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις, στις οποίες διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του ο Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας σημείωσε πως η επιδίωξη του νέου Προέδρου να βάλει τη χώρα στο ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με τη «μετατροπή της Ουκρανίας σε πεδίο βολής και των Ουκρανών σε κρέας για τα κανόνια». Σε δημοσκόπηση, που έγινε στην Ουκρανία, την ένταξη στο ΝΑΤΟ υποστηρίζει μόλις το 15%, ενώ το 48% τάσσεται ενάντια σ' αυτήν.


Ι.Π.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά τα 55 χρόνια καμία εργασία στους άνεργους της ΓΛΔ

Με ωμή ειλικρίνεια ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου (μεσολάβησης) Εργασίας (ΒΑ), Φρανκ - Γίργκεν Βάισε, δήλωσε ότι μελλοντικά η υπηρεσία του δε θα μεσολαβεί για εξεύρεση εργασίας των ανέργων κατοίκων των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, ηλικίας άνω των 55 χρόνων. «Στην τωρινή κατάσταση δεν μπορούμε σχεδόν τίποτα να προσφέρουμε σε πολλούς ανθρώπους των νέων ομοσπονδιακών κρατιδίων». Σαν τέτοιους ανέφερε τους ανέργους ηλικίας πάνω από τα 55 χρόνια και σαν δικαιολογία πρόβαλε την έλλειψη «επίκαιρης εξειδίκευσής» τους. Πρέπει, δήλωσε, να βρεθεί μια μεταβατική λύση «που θα περιοριστεί για έναν ορισμένο χρόνο».

Η πρόταση προκάλεσε αγανάκτηση στους ανέργους αυτής της κατηγορίας της ΓΛΔ, που υπολογίζονται σε 181.000, που αφού, εξαιτίας της επιδρομής του καπιταλισμού στη σοσιαλιστική ΓΛΔ, του κλεισίματος εκατοντάδων επιχειρήσεων λαϊκής ιδιοκτησίας και της γενικής ιδιωτικοποίησης έμειναν άνεργοι, τώρα με ωμότητα τους αρνούνται κάθε βοήθεια να ξαναβρούν εργασία.

Αν και αυτή η δήλωση του Βάισε είναι προϊόν της καπιταλιστικής πολιτικής, προφανώς για λόγους εκλογικής τακτικής, προκάλεσε άμεσα κριτικές δηλώσεις από εκπροσώπους των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ακόμα και των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Μετά απ' αυτό ο Βάισε αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη δήλωσή του.

Από ορισμένη πλευρά, διατυπώθηκε η άποψη ότι η πρόταση του Βάισε αποσκοπούσε στην εξαφάνιση αυτών των ανέργων από τον κατάλογο των επίσημα πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπων στο κοινωνικό περιθώριο και έτσι να παρουσιαστεί μειωμένη η μάστιγα της ομαδικής ανεργίας.

Αίτημα για 1.250-1.400 ευρώ

Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται στον Τύπο δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων με το αίτημα της καθιέρωσης, ενός νόμιμου μηνιαίου κατώτατου ημερομισθίου από 1.250-1.400 ευρώ. 1.250 ζήτησε ο Οτμαρ Σράινερ, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, επικεφαλής της «εργατικής πτέρυγας» του SPD, στην οποία αναφέρεται ότι ανήκουν 200.000 μέλη του κόμματος.

«Ολο και περισσότεροι άνθρωποι κατρακυλάνε στη φτώχεια, παρότι εργάζονται», είπε. «Το ψαλίδι μεταξύ φτωχών και πλουσίων ανοίγει τόσο πολύ, ώστε βάζει σε κίνδυνο την κοινωνία μας», δήλωσε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι με κανονικό ωράριο εργασίας στη Δυτική Γερμανία αμείβονται με λιγότερα από 1.250 ευρώ το μήνα, ενώ με το ίδιο μηνιαίο ημερομίσθιο αμείβονται 800.000 στην Ανατολική Γερμανία.

Η οργάνωση «Κοινωνική Αλληλεγγύη» θεωρεί ότι «κανονική» θα ήταν η αμοιβή των 1.400 ευρώ.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ