ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΒΡΟΣ
Εστειλαν εργάτες να σκάψουν τον τάφο τους!

Τρεις εργάτες καταπλακώθηκαν από τόνους μπάζα

Πήγαν για μεροκάματο κι έμειναν εκεί, κάτω απ' τα μπάζα...

Motion Team

Πήγαν για μεροκάματο κι έμειναν εκεί, κάτω απ' τα μπάζα...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).--

Τρεις εργάτες πότισαν με το αίμα τους τη δίψα της εργοδοσίας για κέρδη, την ασύδοτη δράση της. Χτες το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, τρεις εργάτες καταπλακώθηκαν από τόνους δομικά υλικά, όταν στη διάρκεια εργασιών αναστύλωσης κατέρρευσε μέρος του τοίχου και της σκεπής του παλιού ιστορικού καπνομάγαζου της πόλης. Μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν προσπάθειες για να εντοπιστούν από τα σωστικά συνεργεία, τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα και να θάψει περισσότερους. Τελικά, ανασύρθηκαν και οι τρεις νεκροί στις 11.00 το βράδυ.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν την αργοπορία που διαπιστώθηκε στις διαδικασίες διάσωσης. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία διαπιστώνεται το μέγεθος του εγκλήματος που διαπραττόταν όλο αυτό το διάστημα. Ηταν μόνο ζήτημα χρόνου να συμβεί το μοιραίο.

Από τις 12 το μεσημέρι, που κατέρρευσε ο τοίχος και μέρος της σκεπής, μέχρι τις 4 το απόγευμα ουσιαστικά δεν είχαν αρχίσει οι διαδικασίες διάσωσης, διότι υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσουν και άλλα τμήματα του κτιρίου. Από τις 4 το απόγευμα με τη βοήθεια γερανού και ενός εναερίτη απομακρύνθηκαν ορισμένα επικίνδυνα υλικά. Ουσιαστικά, στις 6 το απόγευμα μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και άρχισαν να σκάβουν στο σημείο γύρω από όπου έπεσε και σχεδόν καρφώθηκε το τμήμα της σκεπής, κάτω από το οποίο βρίσκονταν θαμμένοι οι τρεις εργάτες.

Οπως αποκαλύπτεται, εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων - εργολάβων και Δήμου Αλεξανδρούπολης - στις εργασίες της αναπαλαίωσης. Κανένα μέτρο ασφαλείας δεν τηρούνταν. Το έργο προχωρούσε κατά παράβαση ακόμη και της μελέτης και των όσων μέτρων προέβλεπε για την προστασία του κτιρίου από τον κίνδυνο κατάρρευσης, όπως ισχυρίζεται ο μελετητής Ξ. Καραποστόλου. Οι εργαζόμενοι είχαν σταλεί ουσιαστικά να σκάψουν τον «τάφο τους». Ο τοίχος που κατέρρευσε είχε λαβωθεί. Αποδυναμώθηκε η συνοχή και η ευστάθειά του από τις εργασίες που υπέστη προκειμένου να ενισχυθεί με κολόνες τσιμέντου. Οι τομές που ανοίχτηκαν κατά μήκος του τοίχου έπρεπε να γίνουν σταδιακά και όχι μια κι έξω, όπως τελικά έγινε και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θεωρείται η πιθανότερη αιτία της κατάρρευσης.

Εργολάβος του έργου ήταν η Κοινοπραξία Γεωργακόπουλου - Μπαρμπόπουλου και την επίβλεψη του έργου είχε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην ιδιοκτησία του οποίου ήταν το ιστορικό καπνομάγαζο. Ο Γ. Γεωργακόπουλος, γνωστός στους οικοδόμους της Αλεξανδρούπολης ως ένας από τους πιο στυγνούς εργοδότες, εξαφανίστηκε αμέσως μετά το ατύχημα προκειμένου να γλιτώσει το αυτόφωρο.

Το έργο της αναστύλωσης του Καπνομάγαζου αρχικά είχε ανατεθεί στη Δημοτική Επιχείρηση Εργων Αλεξανδρούπολης (ΔΕΠΕΑ). Αλλά με πρόσχημα την ανάγκη εξειδικευμένων εργασιών, τελικά το έργο πριν περίπου 6-8 μήνες δόθηκε στον Γ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος μάλιστα διεκδικούσε να βάλει στο χέρι τσάμπα τις υποδομές και τον εξοπλισμό της ΔΕΠΕΑ, της επιχείρησης που έτσι κι αλλιώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε αποφασίσει να κλείσει.

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Τις εγκληματικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και την πολιτική που αφήνει ασύδοτη την εργοδοσία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ. Επίσης εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των άτυχων εργατών που προστέθηκαν στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης στο βωμό του κέρδους. Το ΠΑΜΕ «ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και να παρθούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Και καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους γιατί μόνο με τον συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων μπορεί να μπει φραγμός στην ασυδοσία της εργοδοσίας».

ΠΕΡΑΜΑ
Τελευταίο μεροκάματο σε θάλαμο αερίων

Τον πέταξαν σε «θάλαμο αερίων», όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει! Αναλώσιμο υλικό για τον εφοπλιστή Γιάννη Βαρδινογιάννη και τους εργολάβους Μεδούλη και Μιχαλάκη, ο 45χρονος εργάτης Αβραάμ Σαλβαρίδης μπήκε χτες το πρωί στο επιβατηγό οχηματαγωγό «ΚΡΗΤΗ Ι» της εταιρίας ΑΝΕΚ, για το μεροκάματο, για το ψωμί των δύο του μικρών παιδιών και βγήκε νεκρός! Η εντολή του Βαρδινογιάννη ήταν σαφής, το βαπόρι έπρεπε σήμερα να τελειώσει την επισκευή και να βγει από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, πάση θυσία!

Και η ανθρωποθυσία στο βωμό του κέρδους του Βαρδινογιάννη και των εργολάβων έγινε. Δεν «προλάβαιναν» να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Εστειλαν τον Σαλβαρίδη να βάψει με τοξική μπογιά το πλωρινό στεγανό, χωρίς να έχουν άδεια για βαφή που σημαίνει ότι δεν είχε αεριστεί ο χώρος. Τον έστειλαν χωρίς την κατάλληλη μάσκα, χωρίς μέτρα για επαρκή εξαερισμό, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για δίοδο διαφυγής, χωρίς να έχουν λάβει τίποτα από όσα στοιχειώδη προβλέπει η νομοθεσία (ΠΔ 70/90)! Οσοι ζήσουν και όσοι πεθάνουν! Αποτέλεσμα, ο Αβραάμ Σαλβαρίδης από τις 3.30 το μεσημέρι βρισκόταν φρακαρισμένος στην ανθρωποθυρίδα του στεγανού, με γεμάτα τα πνευμόνια από τις αναθυμιάσεις της τοξικής μπογιάς και βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Επί 3 ώρες ακριβώς προσπαθούσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και συνάδελφοί του να τον απεγκλωβίσουν! Οταν τα κατάφεραν στις 6.30 ακριβώς το απόγευμα, ήταν πια αργά. Μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο της Ζώνης στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο τραγικός του θάνατος!

Και δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που βοούν ότι ήταν μία ακόμα δολοφονία σε βάρος των εργατοτεχνιτών της Ζώνης και ολόκληρης της εργατικής τάξης. Οτι ο χώρος δεν είχε ελεγχθεί ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, το αποδεικνύει το γκαζ φρι που δόθηκε από τον χημικό Ναυτιλίας Π. Ευαγγελίδη με αριθμό 2282, το οποίο δεν αναφέρει τα στεγανά της πλώρης! Οσο για τον τεχνικό Ασφαλείας κ. Σαββιδάκη, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να παρακολουθεί στις επισκευαστικές εργασίες, αυτός έχει να πατήσει το πόδι του στο πλοίο από τις 22 Φλεβάρη! Επιπλέον, οι ίδιοι οι συνάδελφοι του Αβραάμ επιβεβαίωσαν ότι όχι μόνο δεν υπήρχε εξαερισμός στο χώρο, αλλά και η μάσκα που του είχαν δώσει ήταν απλή, δηλαδή εντελώς ακατάλληλη γι' αυτού του είδους την επικίνδυνη εργασία.

Μέχρι αργά το βράδυ το Λιμεναρχείο Περάματος αναζητούσε τους εργολάβους, τον πλοίαρχο του πλοίου και τον Τεχνικό Ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα... Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για σήμερα αποφάσισαν παύση κάθε εργασίας στο πλοίο, ενώ έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Είναι πολύ το αίμα για τα κέρδη

Εφτά νεκρούς εργάτες θρηνεί η εργατική τάξη της χώρας από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα και αυτοί σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ». Ανεβάζουν σε πάνω από 740 τους νεκρούς εργάτες την τελευταία πενταετία με 127 νεκρούς το 2000, 188 το 2001, 153 το 2002, 145 το 2003 και 126 μόλις την περσινή χρονιά και αυτοί σύμφωνα με πρώτα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που έχουν γίνει γνωστά καθώς ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο πλήρης κατάλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ