ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Αγώνων αφηγηματικά «ίχνη»

Τον θυμόμαστε, από το 1975, να γράφει και να μιλά για λογοτεχνικά θέματα και να υπερασπίζεται παθιασμένα το σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Ο λόγος για τον αξέχαστο Νίκο Παπανδρέου και τη συλλογή αφηγημάτων του «Ιχνηλασίες», που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Ο Ν. Παπανδρέου, νεαρός εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας. Υφιστάμενος, όπως όλοι οι αγωνιστές του ΕΑΜ, τις μεταπελευθερωτικές διώξεις, κατέφυγε στο ΔΣΕ και μετά στην πολιτική προσφυγιά. Εγκαθίσταται στο Βουκουρέστι, στο Πανεπιστήμιο του οποίου σπούδασε φιλολογία. Εκεί ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, δημοσίευσε κείμενα για φιλολογικά θέματα, μετέφρασε έργα των Φαντέγιεφ, Ντοστογιέφσκι, Τουργκένιεφ, το έργο ντοκουμέντο των Κούλκα -Κράους «Αουσβιτς - Η φάμπρικα του θανάτου», εξέδωσε τη μελέτη του «Το ηρωικό δημοτικό μας τραγούδι» και παράλληλα υπηρέτησε τη λογοτεχνία. «Καρπός» της λογοτεχνικής του δημιουργίας είναι τα έργα «Ανθρώπινα μέτρα», «Εμπροσθοφυλακή», «Μνήμες» και αφηγήματα αντλημένα από τα πάθη, τους πόθους και τους αγώνες του λαού μας, στα χρόνια της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης, των διωγμών, του Μακρονησιού και τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

Χαρακτηριστικά αφηγήματα αυτής της θεματολογίας περιέχει η συλλογή «Ιχνηλασίες». Με λιτή και παραστατική γραφή, με την πλούσια, ζωντανή, εκφραστικότατη γλώσσα του λαού - γλώσσα που σήμερα φτωχαίνει δραματικά, φτωχαίνοντας το αίσθημα, την έκφραση, τη συνείδηση, την παιδεία, τον πολιτισμό, γενικά, του λαού μας - ο Ν. Παπανδρέου συνθέτει μια μεγάλη ανθρώπινη, κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική «τοιχογραφία» της Ελλάδας. Μια ρεαλιστική «τοιχογραφία», όπου - όπως εξάλλου συνέβαινε στην πραγματικότητα, στη ζωή, σε πόλεις και στην ύπαιθρο - εκτός των αγωνιστών, «περνούσαν» και κατακτητές, και βέβαια λογής λογής άλλοι Ελληνες. Φτωχοδιάβολοι, μικροαστοί και αστοί, δειλοί, συμβιβασμένοι και συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές. Συνεργαζόμενα με τους φασίστες κατακτητές και έπειτα με τους «συμμάχους» εισβολείς, στρατοκρατικά, κρατικά και παρακρατικά όργανα - τσολιάδες, ασφαλίτες, χωροφύλακες, χαφιέδες, εισαγγελείς, δεσποτάδες και «αρπακτικά», που πλούτισαν στα χρόνια των παθών του λαού.

Ηχοι και φωνές

Οι Νίκος Ζιώγαλας, Στάθης Δρογώσης, Ευσταθία συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Οδυσσέως 14 και Κολωνού, Μεταξουργείο). Ενώνουν τραγούδια σ' ένα κεφάτο, χορευτικό, μελωδικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα και Τρίτη (10.30 μ.μ.), στο «Συρμό», οι Θόδωρος Θεοδωρίδης και Αργύρης Μπακιρτζής παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που εστιάζεται στο νέο δίσκο τους - μόλις κυκλοφόρησε - με τίτλο «Θέλω να πάρω τα βουνά».

  • Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ξετυλίγει τις παραμυθένιες μελωδικές ιστορίες του, μέχρι την Κυριακή, στο «Αn other club» (τηλ. 210 3305056).
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιάννης Χαρούλης εμφανίζονται και σήμερα στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444). Φωνές, κιθάρα και λαούτο, σ' ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο και σκοπούς της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης.
  • Τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Δαΐς» (Μεσογείων 151) δίνουν συναυλία νέοι μουσικοί, βραβευμένοι σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Οι βιολονίστες Κωνσταντίνος Λούστας, Αλέξανδρος και Ορέστης Κωνσταντινίδης και οι πιανίστες Αγάπη και Βασίλης Τριανταφυλλίδης παρουσιάζουν έργα Τσαϊκόφσκι, Μέντελσον, Παγκανίνι, Μπαχ κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Αυγή Παπάκου: «Ευρύλοχος Αλεύα Λαρισαίος»

Κώστας Ζάβαλης: «Πολεμικό οδοιπορικό ενός αγωνιστή»

Νίκος Παπανδρέου: «Ιχνηλασίες»

«Μ. Κατράκης. Στη ζωή, στη σκηνή και στην οθόνη» (Συλλογικό)

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Το ρεμπέτικο της κατοχής ως πολιτικό τραγούδι» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο (7μμ) ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Αγίας Τριάδας» Νίκαιας, στα γραφεία του (Αχιλλέως 20, Νίκαια, 210 4972205). Στην εκδήλωση θα αναλυθεί πώς το μικρασιατικό τραγούδι έφτασε στην Κοκκινιά, μετεξελίχτηκε σε ρεμπέτικο και λαϊκό, μπήκε στη ζωή του Ελληνα στην κατοχή, πώς πολλοί ρεμπέτες έγραψαν συγκαλυμμένο πολιτικό τραγούδι, πώς μεταμορφώθηκε το ρεμπέτικο την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο, πώς εξέφρασε τα βάσανα του λαού και του τόπου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα του συλλόγου με 20 χαρακτηριστικά τραγούδια κάθε περιόδου.

Στα «Ξύλινα», το πάρκο του Αϊ Γιάννη στην Καισαριανή, τη Δευτέρα (9μμ) θα γίνει αφιέρωμα στο λογοτεχνικό περιοδικό «Μανδραγόρας», με συμμετοχή ποιητών, αλλά και μουσικό πρόγραμμα.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάζεται αύριο (7μ.μ.) στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μηχανική Καλλιέργεια» του Δήμου Νίκαιας (Θηβών 245), έκθεση Λαογραφικής Κεραμικής Κούκλας, με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών και σκηνές από την παραδοσιακή ζωή της υπαίθρου, δημιουργίες της Δώρας Γιαννάκου - Παρίση. Πρόκειται για χειροποίητα έργα, που αποτελούν ένα ακόμη «όμορφο δεντρί στο θαυμάσιο κήπο της λαϊκής μας τέχνης». Πανέμορφες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από όλη σχεδόν την Ελλάδα (Λέσβος, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο, Σκόπελο, Μακεδονία κ.ά.), αλλά και σκηνές καθημερινής ζωής στην ύπαιθρο, τις εργασίες που χάνονται (ζύμωμα, πλέξιμο, τσουκαλάς κ.ά.). Οι κούκλες της γνωστής δημιουργού έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια του εκάστοτε φιλότεχνου κοινού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10/3 και θα λειτουργεί από τις 6μμ έως τις 10μμ.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» παρουσιάζεται το σπουδαίο έργο του Ερρίκου Ιψεν «Σόλνες». Ενας πετυχημένος μεσήλικας αρχιτέκτονας προσπαθεί μάταια να ισορροπήσει ανάμεσα στο διαλυμένο γάμο του, στο σκληρό ανταγωνισμό και τα όνειρά του. Κρύβεται πίσω από τον κυνισμό και τις τύψεις του. Φοβάται τη νέα γενιά, το καινούριο. Μετάφραση - σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, σκηνικά - φωτισμοί Πάβελ Ντομπζίσκι, κοστούμια Κατερίνας Παπανικολάου, μουσική Μπολεσλάβ Ράβσκι, επιμέλεια κίνησης Βίκυς Παναγιωτάκη. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Γιώργος Γεωγλερής, Σταυριάνα Πανδή, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Μυρτώ Ρήγου και ο Θεόδωρος Εξαρχος.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Με δύο παγκόσμιες πρώτες του σχήματος «Κέλαδος» συνεχίζεται ο κύκλος συναυλιών «Γένεσις» του classicalmusic.gr. Τη Δευτέρα (8.30 μμ), στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρόνικου, Γκάζι) το «Κέλαδος» του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου θα ερμηνεύσει έργα Μπραμς, Χίντεμιθ, Λουτοσλάφσκι, Μάλερ, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Δραγατάκη, Αννας Μουζάκη, Δημήτρη Νικολάου κ.ά. Δύο από τα έργα της συναυλίας είναι αναθέσεις του Αρχείου και θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρώτη. Το σύνολο αποτελούν οι Αννα Μουζάκη - μεσόφωνος, Κώστα Τηλιακό - όμποε, Δημήτρη Μαγκριώτη - τσέλο και Μάρω Φραγκούλη - πιάνο. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τη στήριξη του classicalmusic.gr.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Κονσέρτο για μια φωνή» τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, τηλ.210-36.34.000) στο πλαίσιο του κύκλου «Ρεσιτάλ τραγουδιού ανάμεσα σε δύο πιάνα» που διοργανώνει το «Δίφωνο». Η Καλλιόπη Βέττα, φωνή με έντονο, αυθεντικό, μεσογειακό συναίσθημα, μεταξύ των Γιάννη Ιωάννου και Ουρανίας Λαμπροπούλου (πιάνο), θα «ταξιδέψει» εκεί που σμίγουν Ανατολή και Δύση. Νότες και λόγια, τραγούδια στο Φως της Χώρας Των Ασμάτων, σμιλεμένα με την εξαιρετική φωνή της, που ξυπνά μνήμες και σκορπίζει συγκινήσεις.

Η Ελένη Βιτάλη θα εμφανιστεί σήμερα στα Τρίκαλα, στη μουσική σκηνή «Απαρχές». Συνοδευόμενη από τον νέο τραγουδοποιό Νίκο Ξύδη, παρουσιάζει μια επιλογή από τη μεγάλη διαδρομή της στο τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ